Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Mapy Google jeszcze bardziej off-line
Autor Wiadomość
slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/304
Wysłany: 2015-11-12, 18:32   Mapy Google jeszcze bardziej off-line

Do tej pory w aplikacji Mapy Google można było zapisać off-line jedynie konkretny widok mapy. Teraz w Mapach Google bez dostępu do sieci można korzystać z nawigacji samochodowej, wyszukiwać konkretne miejsca czy otrzymywać szczegółowe informacje o obiektach, jak np. godziny otwarcia czy oceny.

Z nowej funkcji można skorzystać poprzez wyszukanie interesującego miejsca, miasta czy kraju i kliknięcie „Pobierz” lub poprzez wybranie w Mapach Google opcji „Obszary Offline” („Offline Areas”) i naciśnięcie przycisku „+”. Po pobraniu obszaru Mapy Google automatycznie przełączą się do trybu off-line, gdy połączenie będzie bardzo słabe lub niemożliwe. Po wykryciu dostępu do sieci aplikacja ponownie włączy tryb on-line, dając możliwość korzystania z pełnej wersji, czyli np. sprawdzania natężenia ruchu drogowego na danej trasie.

W domyślnych ustawieniach mapy są pobierane na urządzenie mobilne tylko w trybie wi-fi, by zapobiec zwiększonym opłatom za transmisję danych.
Postaw piwo autorowi tego posta

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2015-11-12, 23:20   Re: Mapy Google jeszcze bardziej off-line

slawwoj napisał/a:
Do tej pory w aplikacji Mapy Google można było zapisać off-line jedynie konkretny widok mapy. Teraz w Mapach Google bez dostępu ..........„Pobierz” lub poprzez wybranie w Mapach Google opcji „Obszary Offline” („Offline Areas”) i naciśnięcie przycisku „+”. Po pobraniu obszaru Mapy Google ............

trochę bez sensu , chociaż Chuck Norris ma cały internet na dyskietce nagrany :haha:
mając dostęp do neta praktycznie wszędzie po co chomikować mapy na zapas

JaWa 
Kombatant
Pierwsza "Mała Karawana"

Twój sprzęt: Fiat Ducato Roller Team Granduca
Piwa: 367/235
Wysłany: 2015-11-13, 06:55   

chris_66 napisał/a:

po to, żeby nie bulić za roaming

Donat 
weteran

Twój sprzęt: Peugeot J5 i Citroen Jumper
Piwa: 71/57
Wysłany: 2015-11-13, 07:12   Re: Mapy Google jeszcze bardziej off-line

chris_66 napisał/a:

trochę bez sensu , chociaż Chuck Norris ma cały internet na dyskietce nagrany :haha:

Ma to jak największy sens, a przekonasz się o tym jak, np. po powrocie z takiej Albanii dostaniesz rachunek za roaming danych, który będzie opiewał na kwotę wyższą niż Cię kosztowało paliwo, żeby do tej Albanii dojechać :-)

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2015-11-13, 13:17   

Super!!!
A teraz krok po kroku - jak to zrobić. Tylko nie żałuj zdjęć!!!

Milka - może ją spotkacie?

dulare 
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Piwa: 94/83
Wysłany: 2015-11-13, 13:43   

Myślę że ta instrukcja będzie wystarczająca :) ale jakby coś to wieczorem mogę zrobić obrazkową

https://support.google.com/gmm/answer/3273567?hl=pl

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-13, 14:12   

Dzięki Dulare ! :bukiet:
Wybawiłeś mnie z opresji. :bajer

Załoga G 
stary wyga

Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Piwa: 20/3
Wysłany: 2015-11-14, 08:59   

ja polecam maps my na androida, nigdy mnie nie zawiodła. Jest oczywiście offline, pobieramy sobie całe kraje europy lub landy, mamy wszystko za darmo i do tego nawigacja której jedynym ograniczeniem jest to, że działa tylko w obrębie kraju w którym jesteśmy. Można ustawić tak aby aktualizacja mapy była tylko przez wi-fi.
Nie raz było tak, ża automapa zgłupiała a maps my to przydaje się nawet podczas leśnych spacerów np. tak mieliśmy w lasku bolońskim po Paryżem.

chris_66 
weteran

Twój sprzęt: kamper
Piwa: 16/36
Wysłany: 2015-11-14, 09:24   Re: Mapy Google jeszcze bardziej off-line

[quote="Donat"]
chris_66 napisał/a:

Ma to jak największy sens, a przekonasz się o tym jak, np. po powrocie z takiej Albanii dostaniesz rachunek za roaming danych, który będzie opiewał na kwotę wyższą niż Cię kosztowało paliwo, żeby do tej Albanii dojechać :-)

Jakoś nie widzę na rachunkach kosmicznych kwot za roaming poza UE, w UE mam net w abo w ilości nie do zużycia, Albanię odwiedza dwa razy w roku i wystarczającą jest mapa z lat siedemdzisiątych

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 471/100
Wysłany: 2015-11-14, 09:41   

Dzięki śliczne! Działa bardzo fajnie

Milka - może ją spotkacie?

onionskin 
stary wyga

Piwa: 46/141
Wysłany: 2015-11-14, 11:11   

A ja uparcie będę promował mapy OpenStreeMap.
Toż te googlowe mapy to bieda z nędzą dla turysty.
http://tools.geofabrik.de...n&mt3=nokia-map

No popatrzcie jak oznakowane/rysowane są drogi w przykładzie- w komercyjnych droga to droga: każda wygląda podobnie.
Na mapach OSM jest różnica: widać ich kategorie, typ nawierzchni a nawet ich stan (jeśli zapozna się z legendą).
Widać ograniczenia ruchu w postaci bram itp.
Zresztą to widać.

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-14, 11:27   

To prawda. Stare mapy google były bardziej czytelne od nowych.
Był nawet jakiś protest użytkowników w tej sprawie. Jednak uznali że nowe są lepsze i basta.

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2015-11-22, 12:19   

Firma Google wprowadziła specjalny program, który ma zmotywować użytkowników jego aplikacji mapowej do dodawania oraz opisywania miejsc. W nagrodę można dostać np. dodatkowe miejsce na Dysku Google.

By dołączyć do programu Lokalni Przewodnicy, wystarczy się zarejestrować, co umożliwia rozpoczęcie zbierania punktów. Każda zmiana na mapie to 1 punkt, przy czym można otrzymać maksymalnie 5 punktów za każde poprawiane miejsce.

Najbardziej aktywni użytkownicy mogą liczyć na:
• Poziom 1 (0-4 punkty): udział w konkursach organizowanych przez Google w wybranych krajach.
• Poziom 2 (5-49 punktów): wcześniejszy dostęp do nowych funkcji w usługach Google.
• Poziom 3 (50-199 punktów): oficjalne logo widoczne na profilu w Mapach Google.
• Poziom 4 (200-499 punktów): dodatkowy 1 TB miejsca na Dysku Google.
• Poziom 5 (>500 punktów): najlepsi Lokalni Przewodnicy będą zaproszeni do wzięcia udziału w corocznym spotkaniu Google w Kalifornii.

Swoje postępy w edytowaniu obiektów oraz zbieraniu punktów można śledzić w mobilnej aplikacji Mapy Google. Tam też można monitorować liczbę osób korzystających z opracowanych przez siebie danych.

slawwoj 
Kombatant

Wysłany: 2016-02-05, 11:52   

W aplikacji Google Earth można już podziwiać trójwymiarowy model Gdańska, Gdyni i Sopotu.
Opracowanie obejmuje: Gdańsk (za wyjątkiem Wyspy Sobieszewskiej, okolic węzła „Gdańsk Południe”, lotniska w Rębiechowie, dzielnicy Osowa), Przejazdowo, Sopot, zdecydowaną większość Gdyni, Rumię, fragment Redy, a także Kosakowo, Dębogórze, Suchy Dwór i Pierwoszyno.
To już szósta polska aglomeracja posiadająca swój model 3D w tym programie. Dotychczas opublikowano je dla części Górnośląskiego Okręgu Przemysłowego, centrum Warszawy, większości Poznania i Wrocławia oraz Łodzi wraz z sąsiednimi miejscowościami.
Modele 3D w Google Earth generowane są automatycznie na podstawie lotniczych zdjęć ukośnych. By je przeglądać, należy włączyć warstwę Budynki. Opracowanie dostępne jest również w mobilnej wersji tej aplikacji.

Odpowiedz do tematu