|
|
|
Klimatyzacja nie chłodzi |
| Autor |
Wiadomość |
Rodzinka Cztery Plus
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 2.8 jtd GANTE GIGANT 500
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Kwi 2015 Piwa: 26/5 Skąd: Nowa Wieś
|
Wysłany: 2016-05-22, 10:28 Klimatyzacja nie chłodzi
|
|
|
Jak w temacie. Dometic b2200. Do zimy działała bez zarzutu. Wczoraj odpaliłem na próbę. Wentylator wewnętrzny dmucha, słychać pracujący agregat i jak wlazłem na drabinę, czuć, że wentylator zewnętrzny też pracuje. Dmucha mocno. A nie chłodzi...
Gdyby było za mało czynnika, agergat włączałby się na krótkie cykle, tak? Gdyby nie było czynnika wogóle, nie powinien ruszyć.
Co za cholerstwo? |
_________________ Marcin & Aśka & Olek & Olga & Zuza &Tośka |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-05-25, 17:44
|
|
|
Podepnę się pod temat....mam taki problem ,że moja klima działa ,ale bardzo mocno jest zaszroniony (ten element chłodniczka co chłodzi).
Czy ktoś wie czy jest to za mało czynnika i czy można to jakoś nabić ,ponieważ nie znalazłem ,żadnych zaworków do napełniania? |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-05-25, 18:14
|
|
|
Może termostat, lub timer i brak odlodzenia, czyli nie wyłącza sprężarki.
Daje cały czas ? |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2016-05-25, 21:01
|
|
|
| Wydaje mi się ,że wszystko działa normalnie,tylko jak długo pracuje na chłodzeniu (a przecież powinna praktycznie cały czas w lato ) to potrafi się ..skraplacz..strasznie zaszronić.Podejżewam ,że ..gazu..może być zamało i stąd taki efekt.W domu mam ..monoblock..i dla testu na 16 stopni wziąłem ,chodziła ze 2 godziny i zero szronienia. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2016-05-25, 21:16
|
|
|
W monoblooku jest termostat w tej okolicy.
Np w osuszaczach tych prostych jest timer co okresowo wyłącza sprężarkę właśnie w celu odlodzenia i skroplenia szronu/lodu.
U mnie w monobloku, który stał w garażu kampera jak włączyłem tryb ręczny, ustawieniem niskiej temperatury (nieosiągalnej) też zaladzał. Tylko tryb automatyczny z osuszaniem tego nie robił. Właśnie dzięki okresowym przerwą w pracy sprężarki.
Druga sprawa, to duża wilgotność powietrza.
?? Dlaczego brak czynnika, miałby być powodem takiego stanu? Przez ciągłą pracę, bo nieosiągana jest temp. Chłodziwa?
Dziwne, skoro zaladza. Znaczy chłodzi. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|