Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Cieknie dach, gdzie?
Autor Wiadomość
vwyogi 
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
Piwa: 17/13
Wysłany: 2016-04-18, 09:05   Cieknie dach, gdzie?

Koledzy, może ktos będzie miał pomysł bo mi już ręce opadły . Cieknie mi woda do środka, po zdjęciu podsufitki nad kabiną woda stoi w lewym rogu nad szyba przednią ( tylne prawe kolo jest wyżej ). Uszczelniłem na nowo całą rynienkę. Stary klej wydłubałem na całym obwodzie i połozyłem nowy uszczelniacz ( sikaflex ). Sprawdzane kompresorem i nie puszacza ( dmucham od wewnątrz a na zewnątrz mam obserwatora z pieniacym się środkiem, nic nie widać ). Myslałem, że okienka w dachu puszczają i w ostatni piątek połozyłem nowe uszczelnienie wokół okienek ( Sikaelastomer 710 ) i po 2 dniach deszczu dalej cieknie. Dach jest z laminatu dwuwarstwowy, bez peknieć, bez pajęczyn, nie naprawiany, oryginalne wykończenie. Te sruby plastikowe w dachu sa do mocowania bagaznika i sprawdzałem jes sa wklejona na klej elastyczny. Wywietrznik z kuchni tez otwierałem i tam sucho. Teoretycznie został mi szyberdach, ale nie widze sposobu jak miałaby się woda dostawac miedzy dwie warstwy laminaty bo to woda spływa gdzieś z góry, ale miedzy dwoma warstawami. Ma ktoś pomysł? Dzisiaj zaraz po robocie biorę się za rozbieranie szyberadchu, mam nowa uszczelkę i sikaleastomer. Uszczelka w tym modelu idzie między górną rame a szybe i zachodzi lekko pod górną rame, a na dach idzie uszczelnienie i to jest ostatnie miejsce podejrzane.
Zdjęcia dachu:

wspomniane śrubki, sprawdzone i suche:

listwy na ktorych trzymaja się okienka boczne, na nowo uszczelnione, widac było, że za poprzedniego włąściciela ktos poprawiał ubytki uszczelnienia zwykłym silikonem, usuniety, jest nowy sikaelastomer 710

runienka z nowym uszczelnieniem, tu nie cieknie, sprawdzane kompresorem:

W piątek wyjazd na zlot campermajstrów, a ja z robota w polu :(

Postaw piwo autorowi tego posta

Odpowiedz do tematu