Klimatyzacja z przetwornicy w czasie jazdy |
Autor |
Wiadomość |
uaz555
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2016-04-24, 07:36
|
|
|
Witam. Zapytam tutaj bo w tym temacie najwiecej osób biegłych w elektronice.
Mam Ducato 2.3, chce przerobić na kampera. Chciałbym zamontować klimatyzacje domowa i odpalić ja z przetwornicy podczas jazdy, da sie tak? Czytałem na różnych forach jedni mówią ze tak drudzy ze nie wiec pytam tutaj jako najpewniejsze żródło.
[ Komentarz dodany przez: koder: 2016-04-24, 10:04 ]
Wydzielono z tego tematu |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 426/100 Skąd: Dolny Śląsk
|
Wysłany: 2016-04-24, 09:08
|
|
|
Da się, ale to kosztowna zabawa. Bardzo kosztowna. I w sumie nieopłacalna bo następuje podwójna przemiana energii, a to oznacza straty. Jeżeli chodzi tylko o klimatyzację w czasie jazdy - korzystniej będzie zastosować klasyczne rozwiązanie z kompresorem napędzanym paskiem. |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2016-04-24, 09:18
|
|
|
Da się tak.
Stosuje się w seryjnych kamperach. Jest jednak kilka istotnych kwestii:
1) Trzeba mieć kilatyzację, która wystartuje z przetwornicy i odpowiednią przetwornicę do tego. Klimatyzacja musi mieć mały pobór prądu startowego (na forum testowana była Eurom ac2400), a przetwornica musi być w stanie zaspokoić ten pobór (przebieg sinusoidalny, moc ciągła ~2000W).
2) Trzeba mieć alternator, który jest w stanie zaspokoić potrzeby przetwornicy i zostanie mu jeszcze na obsłużenie samochodu.
3) Będzie spore obciążenie na pasku klinowym.
4) Wydajność w porównaniu z klasyczną klimą mechaniczną.
W sumie inwestycja jakieś 3000zł, może więcej. No chyba, że i tak masz odpowiednie komponenty na pokładzie (przetwornica, alternator), to wtedy robi się nagle dużo taniej i opłacalniej. |
|
 |
Koziołki
trochę już popisał

Twój sprzęt: Carthago Chic C-line I
Nazwa załogi: Koziołki
Dołączył: 22 Sty 2014 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: okolice Radzymina
|
Wysłany: 2016-04-24, 09:29
|
|
|
Co do klimatyzacji domowej to nie wiem, ale u mnie w kamperze działa klimatyzacja DOMETIC 2200 z przetwornicy WAECO 2500. Aktualnie w zabudowie mam dwa akumulatory po 100Ah. |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-04-24, 09:36
|
|
|
Świstak napisał/a: | I w sumie nieopłacalna bo następuje podwójna przemiana energii, a to oznacza straty. |
No dobra, to policzmy.
Impuls startowy. Brak dokładnych danych, ale wiemy, że startuje z przetwornicy 2000W. Czyli może ciągnąć po stronie akumulatora jakieś 180A przez sekundę-dwie. Dla rozruchowego to drobiazg, AGM też powinien dać radę, żel się może popsuć (pęcherzyk gazu w żelu). Zakładam tutaj, że ten układ klimatyzacji podpinamy pod akumulator pokładowy, więc nie można liczyć na 180A z alternatora (bo jest ograniczenie ładowania, pewnie gdzieś 40A). Zakładam tak dlatego, że bez sensu mieć taką klimę i nie korzystać z niej również w czasie postoju.
Praca ciągła w czasie jazdy. Producent podaje 375W. Uwierzmy. Po stronie akumulatora będzie to 35A. Z alternatorem 150A bym się takiego ciągłego poboru nie bał - to jest odpowiednik np. włączonego podgrzewania obu foteli i tylnej szyby. Inna rzecz, że przy ograniczeniu ładowania postojowego do 40A akumulatory nam się będą ledwo-ledwo ładować.
Praca ciągła postojowa. Prosta arytmetyka powie nam, że akumulator 100Ah wystarczy na 3 godziny. Prosta arytmetyka oczywiście kłamie, akumulator 100Ah przy C/3 da nam najwyżej 70Ah. Zatem z 100AH możemy liczyć na 2h pracy, z 200Ah jakieś 5h (C/6), z 400Ah już 11h. |
|
 |
uaz555
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2016-04-24, 09:38
|
|
|
Mam ducato bez klimatyzacji, alternator 110A, coś muszę wymyślić, zwykła mechaniczna to koszt około 2500zł o ile sam zamontuje a taka zwykła mechaniczna na postoju na kempingu mi sie nieprzyda, domowa tak i montaż znacznie prostszy.
Taka chciałbym zastosować:
http://www.leroymerlin.pl...5860,l1037.html
Ewentualnie jakaś słabsza.
Do tego przetwornica 2000w i akumulator 200 ah. Całość około 2500, wiec tyle ile klima mechaniczna.
Ale oprócz tego.
Chciałbym zastosować rownież domowa lodówkę wiec koszt przetwornicy sie rozkłada. Co o tym myślicie? Chciałbym uniknąć wożenia butli lpg i budowy instalacji gazowej.
Na postoju klimatyzacji bym używał tylko na kempingach, prąd sobie wtedy bym zarezerwował dla lodówki. |
Ostatnio zmieniony przez uaz555 2016-04-24, 09:50, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-04-24, 09:48
|
|
|
uaz555 napisał/a: | Do tego przetwornica 2000w i akumulator 200 ah. Całość około 2500, wiec tyle ile klima mechaniczna. |
Problemy widzę takie:
1) Ta klima prawdopodobnie nie wystartuje z przetwornicy 2000W. Trzeba by zmierzyć impuls startowy.
2) Monobloki wypompowują powietrze z pomieszczenia - i to dość szybko. Trzeba by przerobić konstrukcję, tak, żeby powietrze do wymiany pobierane było z zewnątrz. |
|
 |
uaz555
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2016-04-24, 09:54
|
|
|
Ewentualnie kupiłbym taką: http://www.leroymerlin.pl...3995,l1037.html
W leroy merlin bez problemu można oddać taka klime po jednej próbie. Przeróbka takiej klimy jest trudna?
Dlaczego akumulator postojowy ma ograniczenie ładowania do 40A?
Jakby to zadziałało to myśle ze byłaby to fajna alternatywa dla potomnych. |
|
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 238/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-04-24, 10:12
|
|
|
Domowe pingwiny to loteria. Jeden ruszy inny nie.
Klimy jak Bronkoklima (ok 380W?), czy Dometic 1100 (ok. 430W), Dometic 1700 (nie pamiętam i nie chce mi się szukać, ale jakoś 600 ileś) idą z przetwornicy Volt 1500/3000. Sprawdzone.
Ale to nie zmienia poboru prądu. Bo to ile ciągnie prądu zależy od mocy klimatyzacji.
A to już prosto obliczyć.
Upraszczając dla laików moc można dzielić przez 10 i mamy ile coś prądu bierze. 600W to ok. 60A.
Co nie jest dużym błędem, bo napięcie 12V czasem 11,5V, a sprawność przetwornicy pełny sinus to też różnie, np. 85%.
Mój alternator potrafi na zabudowę dawać 40A-80A. Pasek wymieniam co 3-5 miesięcy, bo się zjada
Edit: pingwin z Liroja wygląda fajnie i 450W
Pytanie o jaką przeróbkę chodzi. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
koder

|
Wysłany: 2016-04-24, 10:31
|
|
|
toscaner napisał/a: | Edit: pingwin z Liroja wygląda fajnie i 450W
Pytanie o jaką przeróbkę chodzi. |
Jeżeli można wziąć i przetestować z przetwornicą, to bym przetestował.
Przeróbka - to chyba czerpnia powietrza do chłodzenia wymiennika z zewnątrz. Powinna być kwestia dorobienia kanału powietrznego. |
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 238/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-04-24, 10:48
|
|
|
[quote="koder"]
Jeżeli można wziąć i przetestować z przetwornicą, to bym przetestował.
/quote]
Zwrot klimy to nie zależy od sklepu? Chyba, że coś się zmieniło, bo kilka lat temu Obi absolutnie nie przyjmował zwrotów klimatyzacji. Wiem z autopsji.
No ale to było lat temu parę. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
uaz555
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2016-04-24, 11:02
|
|
|
Jak bedzie jakis problem to poprostu podjade kamperem pod sklep i wezmę na próbę klime która pracuje na wystawie, zawsze jest kilka klimatyzacji uruchomionych.
Jaka przetwornice zakupić 1500 czy 2000, chce aby podczas jazdy działała i klimatyzacja i lodówka.
O takiej lodówce myśle:
http://allegro.pl/lodowka...item=6128612077 |
|
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-04-24, 11:23
|
|
|
Mam. Działa doskonale.
W ub roku była w moim poprzednim kamperze wstawiona doraźnie.
http://forum.karawaning.p...ja+%2Brewelacja
W tym roku będzie w obecnym kamperze wstawiona na stałe w garażu pod łóżkiem i z dolotami/wylotami.
Będzie też przetwornica.
660W to pobór startowy, nie uśredniony. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
uaz555
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2016-04-24, 12:03
|
|
|
Byłem właśnie w leroy i powiedzieli mi ze bez problemu mogę podjechać pod sklep i popróbujemy jaka bedzie działać.
Mam pytanie jeszcze czy ta słabsza bedzie wystarczająca czy odrazu celować w ta mocniejsza. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-04-24, 12:09
|
|
|
Będziesz próbował na przetwornicy czy z przedłużacza 230V?
.
7000BTU moja jest.
W ub roku w upalnej Chorwacji pozwoliła komfortowo żyć ale chodziła/chłodziła miesiąc czasu non stop dzień i noc. Zatem optymalna wydajność ale tych cyferek nikt nie potrafi zmierzyć więc radosne wysysanie parametrów z małych żółtych paluszków. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
|