Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Wymiana szyb w oknach zabudowy
Autor Wiadomość
joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 499/29
Wysłany: 2016-04-10, 16:32   Wymiana szyb w oknach zabudowy

Szukam sposobu na pozbycie się tych badziewnych akrylowych szybek w oknach zabudowy.
Znudziło mi się już ich polerowanie , bo trochę pracy to wymaga a efekt tylko na chwilę.
Zastanawiam się czy dało by się je zastąpić takimi z prawdziwego szkła samochodowwgo. Z wycięciem dowolnego kształtu i otworów montażowych nie ma problemów na Water Jet, to tylko kwestia odpowiedniego rysunku. Nie były by wypukłe jak oryginalne , ale to też nie problem , bo i tak do uszczelki przylegają płaską powierzchnią. Jakby je zrobić nieco większe po obrysie to wyglądało by to jak w kamperach Hobby (tyle że jakościowo z innej półki)
Po piecowym przyciemnieniu lub zrobieniu efektu lustra weneckiego nie trzeba by w dzień zaciągać roletki czy moskitierki, aby nie było widać do środka.
Jedyna wada jaka przychodzi mi do głowy w tym momencie to większa waga, ale ja mam jeszcze spory zapas do DMC , więc do przyjęcia, oraz większa wrażliwość na pęknięcia przy jakichś naprężeniach, ale skoro to przylega do gumowej uszczelki, to może obawa na wyrost.
Mycie takich okien nie było by problemem i nie niosło by ryzyka ich zmatowienia, a i widok przez nie byłby jak należy.
Spotkał sie może ktoś z takim rozwiązaniem ?

Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-04-11, 01:23   

Masz rację, te oryginalne plastikowe kamperowe to jakaś masakryczna kupa. Każdemu o tym mówię. Ja mam komorowe firmy Seitz/Dometic. Po roku używania nówki i są porysowane. W środku zaczęły parować. Masakra. W kolejnym chyba będą oryginalne blaszankowe szklane i dorobię sam komory.
Marzy mi się wstawić domowe komorowe np. z PCV. Ale w blaszance niewykonalne. W takich bazach jak Świstak buduje widywałem "domowe" okna. Może kiedyś...
Budowa domka ze złomka

CORONAVIRUS 
Kombatant
fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Piwa: 566/755
Wysłany: 2016-04-11, 06:32   

wymieniłem w blaszance z plastyku na szkło i teraz jest fajnie ... II rząd może sobie otworzyć w trakcie jazdy :wyszczerzony:

Odpowiedz do tematu