|
|
|
Ford Chausson - problem z 12V |
| Autor |
Wiadomość |
Amarcin
trochę już popisał
Twój sprzęt: Szukam
|
Wysłany: 2016-05-08, 20:34 Ford Chausson - problem z 12V
|
|
|
Witam
Jestem właśnie po pierwszej wyprawie tegorocznej no i po stwierdzeniu pierwszych po zimowych usterkach w moim Fordzie Chaussonie 2,5TD.
Problem mam z zasilaniem wewnętrznym oświetlenia. Gdy mam podłaczone 230V i gdy włączam światło np. nad umywalką to światłą nie ma a tylko słychać przeskakiwanie przekaźnika z elektrobloku....
Akumulator powinien się podczas jazdy podładować - ale tak się nie stało. Jak chwilowo działały mi kontrolki stanu akumulatora , zbiornika z wody to widać było minimalne naładowanie akumulatora.
Sądzę, że to jest przyczyną ale... zajrzałem pod maskę i tam sa dwa akumulatory. Niestety instrukcja z kampera jest po francusku więc ciężko mi zidentyfikować który to akumulator.
Proszę o radę - czy to ten z lewej czy z prawej jest odpowiedzialny za zasilanie wew. kabiny użytkowej.
Mam taki akumulator po prawej stronie - ale czy on jest właściwy????
Akumulator
Proszę o radę.
Z góry dziękuję.
Photo_1.jpg Akumulator z prawej strony |
 |
| Plik ściągnięto 1085 raz(y) 85,3 KB |
Photo2_2.jpg Akumulator z lewej strony |
 |
| Plik ściągnięto 1085 raz(y) 84,55 KB |
Aku_3.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 1085 raz(y) 69,88 KB |
|
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-05-08, 22:12
|
|
|
| Sądząc po przekroju przewodów to ten po lewej stronie (VARTA) jest od zabudowy. Odłącz od niego klemę i zmierz napięcie, najprawdopodobniej jest padnięty. Tak informacyjnie na przyszłość strony samochodu podaje się z punktu widzenia kierowcy (czyli w większości państw lewa strona to ta kierowcy a prawa to pasażera) a nie jak piszesz stojąc przed autem. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
| |
|
|
|
 |
Amarcin
trochę już popisał
Twój sprzęt: Szukam
|
Wysłany: 2016-05-09, 19:29
|
|
|
| Dzieki za info |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|