|
|
Umiejscowienie zbiornika LPG vs źródła ognia w zabudowie.. |
Autor |
Wiadomość |
jarekvolvo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Toyota Hiace 1983, zabudowa Feriela Oase
|
Wysłany: 2019-06-07, 21:17 Umiejscowienie zbiornika LPG vs źródła ognia w zabudowie..
|
|
|
Czy istnieją jakieś szczególne zapisy dotyczące sposobu mocowania butli LPG pod podłogą samochodu w stosunku do rozmieszczenia "palnych" elementów wyposażenia - piec, kuchnia, terma - "powyżej", czyli we wnętrzu zabudowy ?
Myślę nad poprawieniem wyważenia dość krótkiej ramy - obecnie zbiornik toroidalny wisi na końcu widelca, za tylną osią - 50 kg dodatkowego ciężaru daleko w tyle. Czy można bez obaw zamontować zbiornik walcowy po środku ramy, naprzeciw zbiornika paliwa - POD miejscem, gdzie będzie kuchenka i lodówka ?? Zbiornik lpg jest niby "superszczelny", ale jednak ... ?
Miłego wieczoru ! |
|
|
|
 |
jsaluga
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis mc2
Nazwa załogi: WZDuzeiMale
|
Wysłany: 2019-06-08, 07:28
|
|
|
Nie ma żadnych regulacji. Oczywiście należy zachować zdrowy rozsądek oraz umożliwić wypływ gazu w dół. LPG jest cięższy od powietrza, dlatego w pomieszczeniu na butle robi się otwory w podłodze. Jak się domyślam zbiornik będzie podwieszony więc nie będzie z tym problemu. Problem możesz napotkać przy przeglądzie technicznym. Diagnosta w Chorzowie skierował mnie ze zwykłymi butlami 11kg do UDT i odmówił przeglądu powołując się na "warunki" jakie muszą spełniać zbiorniki gazu w samochodach. Oczywiście nadinterpretował przepisy i musiałem pojechać na inną Stację. |
|
|
|
|
 |
jarekvolvo
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Toyota Hiace 1983, zabudowa Feriela Oase
|
Wysłany: 2019-06-08, 11:37
|
|
|
Dzięki. Tak, zbiornik ma być na podłużnicy, na "zewnątrz" zabudowy. Mała butla pokładowa w przewietrzanym, dostępnym z zewnątrz "bagażniku".
Miłego dnia ! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|