|
używane blaszaki |
| Autor |
Wiadomość |
jb
stary wyga

Twój sprzęt: Globe - Traveller Active Z
Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Sty 2016 Piwa: 138/26 Skąd: Hrubieszów
|
Wysłany: 2016-05-05, 09:37 używane blaszaki
|
|
|
| Zauważyłem, że praktycznie nie ma ofert mało używanych blaszaków z zabudową "firmową" - tych tworzonych w ramach radosnej twórczości troszkę się obawiam. Czyżby te blaszaki były takie dobre, że nikt ich się nie chce pozbyć ? |
_________________ jb |
|
|
|
 |
krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
|
Wysłany: 2016-05-05, 11:28
|
|
|
| raczej tak drogie, że ich nikt nie kupił przez co nie ma kto ich sprzedać |
_________________ Krawat dodaje szyku.
| Tadeusz napisał/a: |
Jest tak jak mówi krimar. |
| Brat napisał/a: | (...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... |
|
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-05-05, 11:30
|
|
|
| Myślę, że po prostu jest ich mniej na rynku. Chyba też cieszą się opinią trwalszych i ludzie je dłużej trzymają bez obaw o np szczelność. |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-05-05, 11:34
|
|
|
I pytanie co znaczy mało używane.
Okazje wśród świeżych camperków często pachną dzwonem;) raczej mało kto kupuje auto za 300tys żeby je sprzedać za trzy lata za 150tys. Nie mówię, że to nie możliwe ale dość rzadkie. |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2016-05-05, 20:48
|
|
|
Bo po prostu ich nie ma. One nie chodzą w wypożyczalni ,a nikt nie sprzedaje prywatnie praktycznie nowego auta ,po to tylko aby stracić kupę kaski i zrobić komuś prezent |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-05-05, 21:01
|
|
|
SĄ !!!!!!!!!!
powypadkowe bezwypadkowe okazje |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

|
Wysłany: 2016-05-06, 06:38
|
|
|
| jarko_66 napisał/a: | Bo po prostu ich nie ma. One nie chodzą w wypożyczalni ,a nikt nie sprzedaje prywatnie praktycznie nowego auta ,po to tylko aby stracić kupę kaski i zrobić komuś prezent |
Starszych też jest niewiele a już takiego, który jeszcze spełniałby moje podstawowe oczekiwania to nie znalazłem ani jednego. Daję sobie czas do końca września może po wakacjach pojawią się oferty. Jeżeli nie uda się trafić odpowiedniego okazu spróbuję podjąć rozmowy w sprawie zlecenia zabudowy. Myślę, że taki rynek istnieje, czytając forum dochodzę do wniosku, że wielu z jego uczestników ma w tym zakresie wielkie doświadczenie. |
_________________ jb |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 66/70 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2016-05-06, 08:03
|
|
|
| jb napisał/a: | | takiego, który jeszcze spełniałby moje podstawowe oczekiwania to nie znalazłem ani jednego |
jakie to są oczekiwania? |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
jb
stary wyga

|
Wysłany: 2016-05-06, 09:25
|
|
|
| ZEUS napisał/a: | | jb napisał/a: | | takiego, który jeszcze spełniałby moje podstawowe oczekiwania to nie znalazłem ani jednego |
Najważniejsze jest to by był dwuosobowy z łóżkiem z tyłu usytuowanym wzdłuż w taki sposób, by jedna osoba wstając w nocy nie musiała budzić drugiej. Osoby w odpowiednim wieku powinny to zrozumieć. W grę wchodzą też dwa łóżka pojedyncze.
Wersja całoroczne - nawet w lecie wysoko w górach na przełęczach temperatura potrafi spaść w okolice zera.
W miarę samodzielny - trzy cztery dni w odłączeniu od mediów czyli odpowiednie zbiorniki z płynami, solar, akumulatory
Ogrzewanie, ciepła woda - pewnie webasto, jeżeli gaz to z dużym zbiornikiem stacjonarnym LPG.
Podwozie - duże Dukato III, jeżeli zdecydowałbym się na zabudowę to zdecydowanie kupiłbym nowy egzemplarz.
Dobrze jakby wewnątrz znalazło się miejsce na rowery choćby po złożeniu łóżka ale z tym będzie chyba trudniej.
Reszta jak to w kamperach blaszakach standardowo. |
_________________ jb |
| |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-05-06, 10:09
|
|
|
To w takim razie tylko budowanie blaszaka "na miarę" jak kiedyś szycie garnituru.
Polecam moja "drogę". |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
| |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-05-06, 10:16
|
|
|
| jb napisał/a: | | ZEUS napisał/a: | | jb napisał/a: | | takiego, który jeszcze spełniałby moje podstawowe oczekiwania to nie znalazłem ani jednego |
Dwuosobowy, łóżko z tyłu usytuowane wzdłuż w taki sposób, by jedna osoba wstając w nocy nie musiała budzić drugiej. Osoby w odpowiednim wieku powinny to zrozumieć. W grę wchodzą też dwa łóżka pojedyncze.
|
zasmucę Ciebie .... szanse znikome na takie zakupy . Osobiście widziałem tylko raz blaszaka firmowego z łóżkiem wzdłuż z tyłu po lewej i prawej , piękne rozwiązanie , zupełnie bezkolizyjne dla dwu osób . Nawet zaraz po targach w Poznaniu przerobiłem sypialnie w swoim iveco na wzór i podobieństwo tamtego modelu dethleffsa . By nie było tak różowo to omawiane auto wcale nie było jednym z eksponatów tylko przyjechał nim na zlot jeden z Kolegów z CT z Poznania czy okolic najbliższych . Tutaj niestety koniec dobrych wiadomości bo takie rozwiązanie łóżek w krótkim jednak ducato wiąże się z koniecznością cudaczenia z kabiną prysznicową , która jest na środku kampera adaptowana z przejścia ruchomymi ścianami i odkrywanym brodzikiem... cos za coś . W przypadku iveco , dłuższego o 60 cm ten problem niknie . Idealnym dla Ciebie i każdego który marzy o idealnym blaszaku jest zakup nowego iveco i zabudowa zlecona . Wyjdzie to taniej niz fabryczna jednak jeszcze korzystniej bo żadna mi znana wytwórnia markowa nie pokusiła się o produkt na bazie iveco co jest zastanawiającym do momentu podliczenia kosztów . Już nowy blaszak ducato kosztować potrafi 250 tyś PLN to co dopiero indywidualne zamówienie lub krótka seria na dużo lepszej bazie jakim jest iveco ... sądzę ,że takie auto zamknęło by się bliżej 400 niz 350 tyś a to już przerost treści nad formą jak w wypadku mercedesów jeamsa cooka gdzie częścią ceny jest legenda i fascynacja niż faktyczny produkt . |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-05-06, 11:41
|
|
|
| BIORCA napisał/a: | | takie auto zamknęło by się bliżej 400 niz 350 tyś |
Te kwoty mocno przesadzone. Mam auto "skrojone na miarę" na nowym blaszaku i w 2011 nie wydałem połowy takiej kwoty. |
 |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-05-06, 12:51
|
|
|
| krzlac napisał/a: | | BIORCA napisał/a: | | takie auto zamknęło by się bliżej 400 niz 350 tyś |
Te kwoty mocno przesadzone. Mam auto "skrojone na miarę" na nowym blaszaku i w 2011 nie wydałem połowy takiej kwoty. |
masz łóżka wzdłuż z przejściem między nimi ???
napisałem o nietypowej, firmowej , zabudowie na IVECO nowym z salonu .
Na dziś nietypowa zabudowa na jednak zwykłym ducato kosztuje na wyspie 65 tyś funtów . |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-05-06, 12:56
|
|
|
| jb napisał/a: | | Najważniejsze jest to by był dwuosobowy z łóżkiem z tyłu usytuowanym wzdłuż w taki sposób, by jedna osoba wstając w nocy nie musiała budzić drugiej. |
Może rozważ nowego Globe Travellera Voyager Z - ma właśnie takie rozwiązanie.
Ostatnio byłem u nich koło Otwocka i oglądałem je podczas budowy. Zrobiły bardzo dobre wrażenie. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-05-06, 13:29
|
|
|
| BIORCA napisał/a: | | masz łóżka wzdłuż z przejściem między nimi ??? |
Nie mam, bo nie chciałem. Gdybym takie zamówił to bym miał (może byłaby mała dopłata).
Zniechęcasz kolegę cenami z kapelusza. Przepraszam - z wyspy. |
 |
|
|
|
 |
|
|