|
|
Kemping w górach (Śląskie) - pierwszy wyjazd kamperem. |
Autor |
Wiadomość |
MC-Maxim
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: VW LT Florida 1993
|
Wysłany: 2016-05-27, 17:20 Kemping w górach (Śląskie) - pierwszy wyjazd kamperem.
|
|
|
Cześć,
Jutro jedziemy na nasz pierwszy wyjazd kamperem. Mieliśmy jechać na kemping "Kotarz" w Brennej polecany przez wiele osób ale niestety jest pełny Jako, że to nasz pierwszy wyjazd, chcieli byśmy trafić na naprawdę fajne i polecane pole kempingowe. Jesteśmy z okolic Katowic.
Czy ktoś mógł by coś polecić w promieniu powiedzmy 100 - 150km od Katowic? Nie chciał bym, żebyśmy źle trafili przy pierwszej podróży
Z góry dziękuje za pomoc.
Maxim |
|
|
|
 |
mrsulki
weteran w średnim wieku

Twój sprzęt: Knaus BoxStar Street 600
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy Dołączył: 06 Gru 2007 Piwa: 44/22 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-05-27, 17:38
|
|
|
Generalnie kamperem to nie na kemping tylko na dziko. Pomocna aplikacja: miejscówki za friko, albo na stronie: czas w las. |
_________________ Radek
Ignavis semper feriae sunt...
 |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2016-05-29, 21:32
|
|
|
Maxim, Ty pewnie już po podróży i sam coś znalazłeś, ale na kolejny wyjazd polecam kemping przy ośrodku Molo w Osieku koło Oświęcimia - http://camping-molo.pl/
Jak zaczynasz przygodę z kamperkiem to dobre kampingi na początek są najlepszym rozwiązaniem bo poza tym, że nie musisz się martwić o takie tematy jak woda , prąd , kibelek, sanitariaty, to zwyczajnie nauczysz się jakz takich obiektów korzystać i w bezpiecznych warunkach zdobędziesz doświadczenie.
Ponadto , kiedy w następnej kolejności spróbujesz kamperowania na dziko , będziesz miał porównanie i sam wybierzesz co Tobie bardziej odpowiada.
My na początku stawaliśmy tylko na kampingach i tylko na tych , które zapewniały akceptowalny dla nas standard. Z czasem odkryliśmy również uroki dzikiego kamperowania i dzisiaj jesteśmy w kwestii wyboru miejsca na nocleg bardziej elastyczni, a przez to naprawdę wolni.
Ograniczanie się tylko do kempingów , albo tylko do dziczy to jakby nie patrzeć zawsze jest jakieś ograniczenie.
Wyznaję zasadę , że dobry kamping zawsze jest lepszy od byle jakiej miejscówki za free, a ładna, bezpieczna miejscówka w ładnych okolicznościach przyrody , jest lepsza od podrzędnego kampingu.
Ponadto dostosowuję sposób noclegu do rodzaju wycieczki. Jak jadę odetchnąć od cywilizacji to szukam atrakcyjnych miejscówek, a jak np. zwiedzam miasta, to staram się znaleźć fajny kamping zamiast stać pod Lidlem czy inną Castoramą.
Oczywiście jak miejscówka spełnia moje oczekiwania to wybieram ją również w miastach.
Na przykład ostatnią noc spędziłem na znanym większości , parkingu przy Kościele św.Katarzyny w Toruniu, bo był dla mnie lepszy jak tamtejszy kamping. |
|
|
|
|
 |
MC-Maxim
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-05-30, 08:13
|
|
|
Tak, pierwsza wyprawa za nami Było świetnie! Spodziewałem się, że będzie fajnie a było jeszcze lepiej. Kemping Kotarz był cały pełny. Wszedłem tak, ale auto stało obok auta. Dla mnie za ciasno nawet gdyby było jakieś miejsce. Pojechaliśmy 3 km od centrum do Rgawlas cy coś takiego. Może sanitariaty słabe, ale samo miejsce super. W lesie, cicho na uboczu. My jedyni byliśmy kamperem. Reszta osób to auta osobowe + namioty no i kilka domków które stoją na terenie tego kempingu.
Tak jak napisał Mrsulki. Chcieli byśmy też spróbować przespać się na dziko po tym pierwszym wyjeździe. Marzy mi się taka właśnie wycieczka, że co dzień/dwa przemieszczamy się gdzieś dalej szukając fajnego miejsca na wypoczynek.
Nasze marzenie to pojechać do Włoch, przez Szwajcarię i też pomyślałem o spaniu na dziko tylko z tego co czytałem może nie do końca to być łatwe. Jedyna opcja chyba to pytać właścicieli terenów czy można by się na noc zatrzymać.
Joko, to co piszesz to jest najlepsza opcja właśnie. Czyli staje tam gdzie jest fajnie, i nie koniecznie musi być to kemping czy spanie na dziko. To i to, to będzie optymalne wyjście
Także, po pierwszym wyjeździe jesteśmy mega zadowoleni i zawsze to już jakieś doświadczenie nabyte.
Pozdrawiam,
Maxim |
Ostatnio zmieniony przez MC-Maxim 2016-06-04, 18:33, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
darol
weteran KMW TEAM

Twój sprzęt: Knaus Sunliner
Nazwa załogi: darole - gorole ;-)
Pomógł: 1 raz Dołączył: 05 Paź 2010 Piwa: 61/24 Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2016-05-30, 15:33
|
|
|
Cześć ziomal. Mamy trochę miejscówek, do których jeździmy regularnie. Pytaj co Cię interesuje |
_________________ Arek (nie Darek) :P
 |
|
|
|
 |
MC-Maxim
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-05-31, 15:20
|
|
|
darol napisał/a: | Cześć ziomal. Mamy trochę miejscówek, do których jeździmy regularnie. Pytaj co Cię interesuje |
Hej. Napiszę później PW. Dzięki |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|