Ciekawe kanały karawaningowe na YouTube |
Autor |
Wiadomość |
Komplecik
Kombatant
Twój sprzęt: Adriianna
Nazwa załogi: Kompleciki :)
Pomógł: 5 razy Dołączył: 14 Cze 2011 Piwa: 298/636 Skąd: Kraków
|
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-08, 20:14
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | Pominąłeś moją ulubioną TERASFERA |
Absolutnie nie chce niczego pominąć dodawaj dodawaj
|
_________________ komplet |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-08, 20:16
|
|
|
Rozkręca się za chwilę będziemy tu mieli w jednym miejscu aktualne na bieżąco publikowane filmy |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-01-08, 21:20
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | niestety po ponad pięciu latach vanlive 'u osiedli na działce w Portugalii |
podejrzewam, że nie powiedzieli jeszcze "ostatniego słowa" |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-08, 21:25
|
|
|
zainspirował mnie joko on tyle zna tych kanałów, poprostu zacząłem się rozglądać w około siebie i są i jest w czym wybierać
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2025-01-08, 21:33
|
|
|
Komplecik napisał/a: | i jest w czym wybierać |
i niech każdy wybiera ,co jemu pasuje |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-08, 21:48
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | Komplecik napisał/a: | i jest w czym wybierać |
i niech każdy wybiera ,co jemu pasuje |
Pełna zgoda ale o wszystkich nie wiemy, a tu mam nadzieję będzie okazja szerokie grono zainteresować, podyskutować, oddzielić ziarno od plew |
|
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-01-08, 22:01
|
|
|
Widzę Robercik, że do założenia tego tematu zostałeś zainspirowany wątkiem o tanim vanlife'owaniu
Bez względu jednak na motywacje temat uważam za fajny
Jeśli mogę to ja bym jeszcze zaproponował aby podając linki do konkretnych kanałów umotywować dlaczego poleca się ten a nie inny , czy w wolnym tłumaczeniu " dlaczego ja to oglądam "
Jeśli chodzi o tematykę karawaningową i vanlife to my z żoną systematycznie , z zainteresowaniem i przyjemnością śledzimy treści na 3 kanałach .
Dwa kanały już tu padły , a jeden chyba jeszcze nie .
Więc tak :
1. TERASFERA (link podany już wcześniej przez Milusia) - podróże Moniki i Pawła śledzimy na bieżąco od Ich pierwszego wyjazdu do Turcji , natomiast oglądnietę mamy wszystko od pierwszego odcinka do ostatniego. W tym roku na targach w Poznaniu mieliśmy przyjemność poznać się z Nimi osobiście i wbrew wcześniejszym obawom , że "czar pryśnie" w rzeczywistości okazali się jeszcze fajniejszymi ludźmi niż w TV
Dlaczego Ich oglądamy ? - Początkowo chodziło o inspirację do naszego wyjazdu do Turcji , natomiast szybko "zaiskrzyło" i teraz po prostu śledzimy z ciekawością co u Nich słychać, tak jak byli by to nasi dobrzy znajomi.
Ich kanał jest najlepszym przykładem tego o co tak naprawdę chodzi z tym Youtube.
Treść jest oczywiście ważna, ale jeszcze ważniejsze jest to kto i jak tę treść przekazuje
2. NASZ KARWANING (link też już był) - jeśli chodzi o kanał Pauliny i Darka to jest to trochę inna nisza niż kanał TERASFERY. Nasz Karawaning to nie vanlife, tylko tradycyjny karawaning i to ten raczej kempingowy. To nie jest przewodnik turystyczny i treści typu zwiedzanie jest mało, ale jak rozumiem nie taki jest zamysł. Tutaj znajdziecie głównie opisy i recenzje kempingów, fajnych miejscówek , oraz obiektów gastronomicznych .
My traktujemy ten kanał jako źródło konkretnej informacji o miejscach gdzie jeszcze nie staliśmy , ale lubimy też oglądać te miejsca które dobrze znamy.
Poza wszystkim tutaj też jak w przypadku TERASFERY znaczenie ma "czynnik ludzki"
Po prostu dobrze się ich ogląda.
Na ostatniej Kafce miałem przyjemność poznać Ich osobiście i porozmawiać (bardziej z Pauliną , bo Darek siedział za daleko przy stole , abyło gwarno jak na weselu )
3. ANITAWU ( https://www.youtube.com/anitawu ) - Anita i Tomek, młodzi ludzie z Chicago , którzy kupili szkolny autobus i przerobili go na kampera .
Od bodaj 4 lat zwiedzają po kolei wszystkie stany . Najbliższy odcinek będzie miał nr. 300 , a my oglądamy ich od 2 miesiecy i jesteśmy w okolicach odcinka 120.
Trafiłem na ten kanał przypadkowo (po prostu wyskoczył mi w proponowanych) ale po oglądnięciu tego i dwóch innych bardzo nam przypadli do gustu.
Fajnie pokazują stany , z takiej trochę innej perspektywny i to jest fajne, ale przede wszystkim są tak sympatyczni i sam sposób podania treści jest na wysokim poziomie. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2025-01-08, 22:15
|
|
|
Poza podanymi powyżej , może mniej systematycznie ale zaglądamy też na kanały :
- CARAVANING GREEN TEAM ( https://www.youtube.com/c...owFpazDuyUl3DFw ) - ludzie bodajże z Krakowa. Jak będziecie oglądać to zwróćcie uwagę na Ich pieska , jak fajnie kradnie im całe show , kiedy na małych nóżkach i bez smyczy popierdziela twardo po górskich szlakach
- MERCI ( https://www.youtube.com/@mercicampervan ) - to z kolei polskie małżeństwo mieszkające w Anglii. Filmy zamieszczają głównie w sezonie wakacyjnym i teraz ostatnio trochę u Nich posucha, ale też bardzo przyjemnie się to ogląda |
|
|
|
 |
MILUŚ

|
Wysłany: 2025-01-08, 22:45
|
|
|
Do mojej listy dodam jeszcze VRYGĘ : https://www.youtube.com/watch?v=6B-oi1ZtyCo |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
Komplecik
Kombatant
|
Wysłany: 2025-01-08, 22:56
|
|
|
joko napisał/a: | Widzę Robercik, że do założenia tego tematu zostałeś zainspirowany wątkiem o tanim vanlife'owaniu
. |
No prawie prawie, był jednak ciut ciut wcześniejszy impuls może się domyślasz,
Ale do rzeczy tak jak piszesz, rozmawiamy jeden z drugim a to widziałeś jest to i to i pomyślałem że ciekawe będzie poznać opinię o tym co się pojawia na kanałach w youtu.be, jedne filmy jak zauważyłeś są ciekawe inne wnoszą wręcz zamęt i warto na to i to zwrócić uwagę.
Celowo nie opisywałem linków bo nie wiedziałem czy wogóle będzie jakiekolwiek zainteresowanie, miałem nawet myśli wrzucić link z polskiego karawaningu przedstawiający przeróbkę kampera blaszaka z rozsowanymi ścianami wszyscy wiemy o kogo chodzi nawet wyrazić opinie że mnie się to nie podoba bo jest to przerost formy ale to może w późniejszym czasie może ktoś ten temat akurat rozwinie, sam kanał polskiego karawaningu jest ciekawy można tam zobaczyć niezwykłe rzeczy nie koniecznie potrzebne ale fajnie podane, podobnie zresztą jest z kanałem na biwaku lubię popatrzeć ekspresja z jaką jest to opowiedziane mnie pasuje
Tak że joko kanałów że hej, niektóre niszowe nie doceniane też są
Ale pozwólmy tej dyskusji się rozwinąć |
|
|
|
 |
prusiak
zaawansowany

Twój sprzęt: Adria Sport A 660 SP
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Gru 2020 Piwa: 45/26 Skąd: Ostrołęka
|
Wysłany: 2025-01-09, 07:58
|
|
|
A ja ostatnie kilka miesięcy śledzę kanał Majowanie Patrycji i Andrzeja - https://www.youtube.com/@majowanie
Oprócz wyjazdów Vanem po Europie polubiłem specyficzny sposób prezentowania technicznych rozwiązań, z którymi boryka sie Andrzej. Od wymyślenia czegoś nowego i budowania, poprzez naprawy i modyfikacje... Często też podczas prac u Kapitana Przyczepy pokazuje swoje rękodzieło od kuchni . |
_________________ ---> :D <--- |
|
|
|
 |
orkaaa
weteran

Twój sprzęt: Chausson 627 GA
Pomógł: 10 razy Dołączył: 04 Cze 2017 Piwa: 64/2 Skąd: kielce
|
Wysłany: 2025-01-09, 12:08
|
|
|
Dołożę jeszcze obecnych na forum KamperManiak. Kampermaniak.pl
Całkiem nieźle zrobiony blog podróżniczy. Wiele ciekawych informacji. Dobrze zrealizowany. Potrafią odróżnić subiektywne oceny od tych bardziej ogólnych, wiele praktycznych informacji , dobry język polski.
I uwaga ogólnej natury.
Wiem że dziś 95 proc kanałów prowadzi się dla kasy i … proponowane przez niektórych twórców testy sprzętów czy kamperów czy nawet miejsc polecanych są na żenująco niskim poziomie bez jakiegokolwiek krytycznego podejścia. Cóż takie czasy, gdy każdy może robić za Spielberga. |
|
|
|
|
 |
|