Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Stara nawigacja
Autor Wiadomość
qdlaty_78 
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Piwa: 19/22
Wysłany: 2017-02-28, 09:54   Stara nawigacja

Posiadam nawigację firmy Becker BE 7926. Mały ekran ale kiedyś tylko takie były. Oryginalne mapy były słabe więc ktoś wgrał mi na kartę Igo i z tą mapą śmigałem. Teraz leży już pare lat w szufladzie zapomniana. Da się na tym coś uruchomić świeżego, jest ktoś z forumowiczów w stanie ogarnąć temat?

Postaw piwo autorowi tego posta

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2017-02-28, 12:36   

Mapy Igo nie są złe, może tylko je odnowić i będzie znowu płynna hulanka ;)
Wersja iGO 8.5.1-102046 byłaby możliwa ale oryginalnie potrzebuje ekran 480x272 .
Wszystko można zrobić, np. nowy skin sobie zainstalować i nowe Mapy ale to kosztuje czas i znajomości materii. Tu znajdziesz trochę materiałów ...a dla zarejestrowanych jest wiele możliwości ... to jest bardzo przydatne forum ;)
LINK

qdlaty_78 
stary wyga

Wysłany: 2017-02-28, 16:29   

Dzięki , poszperam na tym forum

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2017-02-28, 16:42   

Sprawdź też jakie parametry (procesor itd) ma ta stara nawigacja. U mnie leży w schowku staruszek 5 cali z AM. Była też inna w niej. Na nowszej AM potrafił się zawiesić na 10-15 sekund coś tam sobie licząc.
Od 1,5 roku nawet nie włączyłem. Miałem oficjalnie ją wywalić przez okno w jakiś górach, ale zapomniałem. Nie da się tego już niestety używać. Bateria też trzyma minuty. W przypadku tego mojego ok. 10 letniego staruszka szkoda nerwów. Jedyną satysfakcją byłoby nagranie filmiku w zwolnionym tempie jak się roztrzaskuje o skały. :haha: :haha:
Budowa domka ze złomka

qdlaty_78 
stary wyga

Wysłany: 2017-02-28, 18:56   

toscaner napisał/a:
Jedyną satysfakcją byłoby nagranie filmiku w zwolnionym tempie jak się roztrzaskuje o skały.

Albo zamontuje młodemu w Jeepie na akumulator :haha:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 00:33   

Takim Jeepem to bym po tym przejechał. Ciekawe czy ktoś testował. Ponoć Cat60 wytrzymuje przejechanie po nim. Ciekawe czy taka stara nawigacja też :ok
Budowa domka ze złomka

izola 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 09:58   

nie zgadzam się t twoją teorią,

-wręcz przeciwnie dawne Navigacje o ile mają wystarczający procesor /RAM są jak najbardziej do użytku , może nie ze wszystkimi aktualnymi bajerami i duperelami (kto ich nie potrzebuje) - ale pracują dobrze i płynnie - nawet z najnowszymi mapami :-P
Często wystarczy tylko najnowsze mapy zainstalować, bez większych zmian w systemie.

Piszę z doświadczenia , mam tu jeszcze dawnego staruszka MEDION z 2010 wgrałam sobie nowy system i najnowsze mapy GoPL + POIs -też łyknął bez problemu ...jedynie wyeliminowałam niepotrzebne języki , Audio /mP3 odtwarzacz i niepotrzebne SkINy i zbyteczne ikonki /grafiki.

Po ostatniej Europejskiej jeździe z nowym systemem i mapami jestem pozytywnie zaskoczona - bo wszystko działa jak potrzeba .
Mam jeszcze navi Becker Indianapolis i po porównaniu map i prowadzenia w ruchu - nie mam żadnych zastrzeżeń- nawet odnowiony MEDION jakby ciut wcześniej zapowiadał zjazdy , ale to widzę jako plusowy punkt
Tyle co do starych nawigacji :bajer

A teraz do "Kudłatego "
na ww. forum , w polskiej sekcji

znalazłam gotowca Igo 8 po polsku
do "ssania" jak się tam zapytasz co i jak dostaniesz nawet pomocne rady do instalacji Gotowiec Igo 8
:spoko

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-03-01, 11:03   

Ja mam w Mercu Beckera z 2000r i to już do niczego, wtedy luksus
. Jest płyta z historycznymi mapami zach europy .
Dzialałaby pewnie ale aktualizacje nie do zdobycia . Wyświetla na desce roździelczej strzałki i gada zawracając tyłek ..

Jedynie rozważał bym zakup urządzenia gdyby aktualizował się po wifi lub sieci komórkowej .

Ale to wszystko maja smartfony i tablety . :!:

Tak mam w jednym z aut , stary smatfon noki stale podłączony . Wsiadam z modemem w kieszeni, lub normalnym telefonem jako hotspot, i po wifi od razu np. Yanosik działa

Stare i nowe smarfony ogarniają sprawnie ( przynajmniej te markowe)

Upierdliwość aktualizacji w starszych sprzętach jest dla mnie nie do przyjęcia

Tym samym bez sensu, z mojego pkt widzenia .

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 11:06   

Izola, to nie teoria, tylko praktyka. Masz inne urządzenie i inny program do map, to może działa. Ta moja jest z 2008 czy 2009 jak dobrze pamiętam i potrafiła nie w teorii zawisnąć na ileś sekund. Czasem przed zjazdem czy rondem. :haha:
Dam Ci ją za darmo i zobaczysz. Nawet ma wytartą już ze starości naklejkę z licencją. Będziesz wtedy miała nie teorię, tylko praktykę 50/50 wyliczając statystykę z 2 urządzeń. :spoko

Inny przykład: 10 letnie Audi A6, z navi w desce, a program na płycie w bagażniku. Jeśli płyta zatrybi to jakoś działa. Czasem zgubi zasięg na 5-10 minut, a czasem coś pokazuje. Dojeżdżając do granicy w Polską na mapach czarna dupa. :haha:
Stare to są dobre skrzypce i czasem wino :ok
Wszystko jest celowo szybko postarzane, coraz bardziej wymagające oprogramowanie wymusza kupowanie nowszego sprzętu. Taka Nokia 6310i nadal 100% sprawna, bateria 2 tyg, ale już muzeum. Leży, bo dzisiejsze simy są dla niej niewidoczne. Przynajmniej te z UK.
Budowa domka ze złomka

izola 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 18:22   

...program na płycie w bagażniku" i Nokia 6310 - :haha:
Faktycznie! ty musisz zmienić na nowsze urządzenia bo:

operujesz elektroniką - "starszą od węgla".... technika którą trzeba już do muzeum oddać.
Tego ci ani menel za darmochę nie weźmie, co gorsze może cię przy tym pobić za obrazę :mrgreen:

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 18:44   

Izola czytasz co piszę, później wycinasz fragmenty i układasz sobie w kolejności jakiej Ci pasuje w celu mi nieznanym.

Jeśli uważasz, że Audi z 2007 nadaje się tylko do muzeum, to nic nie poradzę. Nie wiem jakimi furami jeżdżą ludzie wokół Ciebie i jaką super nową furą oprócz kampera, który też zdaje się nie jest prosto z fabryki Ty jeździsz, ale w Szkocji bieda i kilku letnie auta to taka średnia norma.
Zmieniarka na płyty gdzieś z reguły była przez firmy montowana. Jeśli nie słyszałaś, to z reguły były to miejsca jak bagażnik, pod fotelem albo w schowku. Tu zależało od firmy.

Jeśli natomiast chodzi o moją Nokię 6310i, to jest sobie, bardziej z sentymentu. Dlaczego miałbym ją wyrzucać? Sprzedać po co? Może kiedyś oddam do muzeum. Są też ludzie, którzy kolekcjonują stare samochody. Mamy paru na forum. Napisz do np. Gino, jak już hurtem lecisz żeby oddał do muzeum swoje auta bo ma stare. Duuużo starsze niż 10 letnie Audi.

Nawigację masz z 2010? To chyba nie najnowszy model?
Ja dla odmiany mam i miałem poza starociami również urządzenia, które są aktualnie w czołówce najlepszych jak telefon, czy tablet. Ale nie będę rzucał modelami. Możesz jeśli wiesz jak zobaczyć czym robię np. fotki. Menelowi raczej by się taki sprzęt nie przydał chyba, że jako waluta na wino.

Fajnie, że sobie chcesz popisać, ale pisz tak ciut bez szydzenia, bo nie bardzo Ci to pasuje :spoko
Budowa domka ze złomka

izola 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 19:41   

troche na luzik kolego , widzę że źle odebrałeś mój text , wcale mi nie chodziło o te Audi z 2007 bo wiesz? moje A4 jest jeszcze starsze bo z 94 roku - więc spoko -
a chodziło mi o o sposób jakim program jest do navi podawany ...a Tel. też masz "sentymentalny" - to fakt :-P

Zresztą można by ci poradzić jak sam koledze parę postów wyżej sam radziłeś "..Jeepem taką nawigację bym przejechał"... dodam żartobliwie jak nie masz Jeepa to Audi przejedzmy te starocie ... :chytry

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 20:03   

Izola, tylko różnica taka, że mi chodziło, że jeepem to po mojej chciałem przejechać bo cięższy niż Audi, tak jak o mojej pisałem, że o skały. Czyli nie napisałem wprost nikomu co ma ze swoją zrobić.
Ty uderzyłaś swoimi błyskotliwymi uwagami prosto we mnie z akcentem szyderstwa. Stąd mój brak zrozumienia co do celowości Twych uwag.Taka delikatna różnica.
Ale ok, dla mnie temat wyczerpany, bo nie ma sensu ciągnąć.
Budowa domka ze złomka

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2017-03-01, 20:08   

Nudzicie, gorzej niż ja :hello

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2017-03-01, 20:13   

A bo Ty Bronek byś chciał zawsze błyszczeć :ok
Wiem to ja znikam z tematu i przekazuję Ci pałeczkę, bo masz więcej nawigacji niż ja i większą wiedzę na ten temat :ok
Autka też masz nowsze, to nikt Ci nie napisze żebyś oddał do muzeum :spoko
Usuwam się w cień :spoko
Budowa domka ze złomka

Odpowiedz do tematu