|
|
|
Kupię kampera - 6 miejsc do jazdy, 6 miejsc do spania. |
| Autor |
Wiadomość |
morbal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-05-30, 15:53 Kupię kampera - 6 miejsc do jazdy, 6 miejsc do spania.
|
|
|
Witajcie!
tak sobie przeglądam różne oferty w ostatnim czasie, obejrzałem kilka kamperków i mam spory dylemat.
Chciałbym przeznaczyć kwotę do 75 tysięcy na kampera.
Zależy mi na tym, aby posiadał on 6 miejsc do jazdy oraz 6 miejsc do spania, nie przekreślam jednak wersji 4 miejscowych z większym bagażnikiem.
Ogólnie moja rodzinka to Żona i dwójka dzieci, lecz często może pojawić się sytuacja w której ktoś z nami będzie jechał.
Czy taka kwota będzie wystarczająca aby zakupić coś rozsądnego, wyprodukowanego po 2000 roku ?
Oglądałem kampery z małopolski, dwa ze śląska i trzy z okolic warszawy ale niestety muszę przyznać, że lekko się podłamałem widząc ich stan.
Będę wdzięczny za wszelkie sugestie czy też informacje o samochodach, które można polecić. |
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/78 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2016-05-30, 17:00
|
|
|
Może HYMERka bym sprzedał, a zrobił zabudowę na L4H3... Jak coś to wolałbym po sezonie, ale...
Szczegóły na PW. |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
Rodzinka Cztery Plus
zaawansowany
Twój sprzęt: Ducato 2.8 jtd GANTE GIGANT 500
Pomógł: 4 razy Dołączył: 22 Kwi 2015 Piwa: 26/5 Skąd: Nowa Wieś
|
Wysłany: 2016-05-30, 18:24
|
|
|
Nam w tym budżecie udało siė kupić kampera którym wygodnie pojedzie sześć osób, a bywało, że i osiem . Na Ducato 2.8 z 2005 roku. Inna sprawa, że dyszkę dołożyliśmy na różne naprawy i upiększanie.
Ale 5 lat starszy to powinieneś spokojnie znaleźć. |
_________________ Marcin & Aśka & Olek & Olga & Zuza &Tośka |
|
|
|
 |
morbal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-05-30, 19:58
|
|
|
Dziękuję, że propozycję z Hymerem. Samochód piękny, bardzo podoba mi się układ i pewnie już bym po niego jechał gdyby nie brak klimatyzacji w samochodzie.
Jutro mam znów oglądać ducato 2,8 z automatem ale z zabudową o której pierwszy raz słyszę.
Dodatkowo pasy dla pasażerów montowane są tam bokiem do kierunku jazdy co praktycznie uniemożliwia mi zapięcie fotelików dla dzieci.
Najgorsze w tym wszystkim jest to, że mieszkając na południu wszędzie trzeba zrobić dzikie kilometry, żeby coś obejrzeć
No w każdym razie bardzo dziękuję za zainteresowanie i liczę, że być może jeszcze ktoś z szanownych forumowiczów podrzuci jakieś namiary na autko godne uwagi. |
|
|
|
 |
cirrustravel
weteran CB RADIO - 26

Twój sprzęt: Chausson S697 GA
Nazwa załogi: NICKT
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Gru 2010 Piwa: 82/78 Skąd: świętokrzyskie
|
Wysłany: 2016-05-30, 20:03
|
|
|
Pozdrawiam i życzę powodzenia w poszukiwaniach |
_________________ Mariusz
www.cirrus-travel.pl
 |
|
|
|
 |
grzegorz_wol
weteran
Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Kwi 2015 Piwa: 80/64 Skąd: Piła
|
Wysłany: 2016-05-30, 20:17
|
|
|
Kolego morbal ja z innej beczki ... zarejestrowałeś się dziś a od kiedy czytasz to forum?
Jeśli mogę wiedzieć.
Chodzi mi tylko o stan Twojej wiedzy w temacie: Kamper |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/309 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2016-05-30, 20:35
|
|
|
| Zwracaj uwagę na DMC. Policz ile będą ważyć Twoi pasażerowie, bagaż, paliwo, woda. Normalny kamper na pusto waży około 3000 kg jeśli masz DMC 3300 nie będzie to rozsądny zakup. Niektórzy przy zakupie ważą auto. |
|
|
|
 |
morbal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-05-30, 21:00
|
|
|
grzegorz_wol forum śledzę od kilku lat, podobnie jak inne tematyczne fora.
Kilka tysięcy kilometrów przejechałem z dwoma przyczepami, ostatnie z przyczepą 1500 DMC.
Znam temat wyposażenia, budowy, konstrukcji zarówno przyczep jak i kamperów.
Na swojej pierwszej angielskiej przyczepie naprawiałem brodzik, elektrykę, podłogę, montowałem solara... itp.
Na ostatniej przyczepie montowałem solara, zakładałem nowy Mover Enduro, ogarniałem temat pękniętego zbiornika w Trumie po zimie itp.
Oczywiście nie jestem żadnym specjalistą, oj wręcz daleko mi do tego statusu lecz po części ograniam temat.
slawwoj, dziękuję, słuszna uwaga. Tutaj przy większej budzie np. 3,5 tony DMC ( a taką maksymalnie chciałbym kupić ) będzie liczyła się jak najniższa masa własna przy 6 osobach na pokładzie. |
|
|
|
 |
dulare
weteran

Twój sprzęt: LMC Liberty A 723G
Pomógł: 14 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 94/83 Skąd: Zielonki k. Krakowa
|
Wysłany: 2016-05-30, 21:20
|
|
|
morbal, nam udało się kupić RollerTeam zarejestrowany na 6 osób, 6 osób do spania (piętrówka z tyłu wzdłuż ściany) rocznik 2001 za niecałe 50 tysięcy. Też trochę w niego włożyliśmy pracy ale sprawdza się bardzo fajnie dla naszej pięcioosobowej rodziny. W sześć osób będzie ciasno spać tym którzy wylądują "na stoliku".
Co do masy, u nas masa po zważeniu wychodzi 2750 bez kierowycy, z pełnym bakiem i pustym zbiornikiem wody. DMC jest 3200 więc ładowność bez szału. Kiedy jedziemy wszyscy i jeszcze zabieramy rowery, nie ma siły żeby nie przekroczyć DMC, wychodzi nam zazwyczaj około 3300.
Jeżdżenia i oglądania Ci nie zazdroszczę, my też przez to przeszliśmy. Niestety teraz jeszcze czas gorący (tuż przed sezonem) i o okazję trudniej. Niemniej - trzymam kciuki! |
_________________ "Nie należy wierzyć wszystkiemu co się przeczyta w internecie" - Maria Skłodowska-Curie
Konwerter współrzędnych geograficznych i GPS |
|
|
|
 |
morbal
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-05-30, 21:38
|
|
|
| Super, czyli jednak można coś znaleźć tylko jak zawsze trzeba uzbroić się w cierpliwość. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|