Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Rok w kamperze - prosba o pomoc w wyborze sprzetu
Autor Wiadomość
Daniel_sen 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: materializuje sie
Nazwa załogi: Asia i Daniel (Duszka i Kminek)
  Wysłany: 2016-07-05, 23:28   Rok w kamperze - prosba o pomoc w wyborze sprzetu

Witam Plemie Pielgrzymów!
Właśnie zdecydowaliśmy z moja dziewczyną o realizacji naszego marzenia i spędzenia minimum roku w kamperze. O ile zapału, energii, pomysłów nam nie brakuje to już wiedzy na temat kamperów trochę tak...
Nasze doświadczenie kamperowe to zeszłe wakacje gdzie z 2 znajomych spędziliśmy miesiąc w podrózy po PL. jeździlismy Peugeotem J5 z 90 roku, alkowa Friankia.
Oczywiście chodzi o zakup kampera. Chcielibyśmy zmieścić się w budżecie do 35tys. (więc auta z przelomu lat 80/90) Ze względu na to że potrzebujemy kampera nie na 2-3 tygodniowe wypady tylko będzie to nasz dom przez najbliższy rok, potrzebujemy pomocy fachowej i tej wynikającej z doświadczenia. Wiemy na pewno że powinien być jak najbardziej samowystarczalny (czyli solary, duży zbiornik wody i inne są koniecznością), dosyć pakowny (będzie to nasz dom więc my tez musimy być w miarę samowystarczalni a to oznacza większe bagaże), dosyć wygodny (z całą świadomościa kamperowania, ale jednak). Nasz plan to na razie (do początków chłodów) jezdzenie po Pl i okolicach, ale raczej w systemie jedziemy gdzies, zatrzymujemy się tam na jakiś czas (tydz dwa) i znowu zmiana miejsca na chwilowy postój. Wiec generalnie samej jazdy będzie nie dużo naraz bo nigdzie nam się nie spieszy :) a w miare ochładzania się aury będziemy się posuwac na poludnie europy.
Reasumując - mam kilka pytań i prośbe o opinie propozycji z linków które podaje:
1 – czy ktorys z forumowiczów ma podobne doswiadczenia pomieszkiwania dluzszego w kamperze i może się nimi podzielić?
2 – podstawowy wybór czy alkowa czy Integra? Obie wersje maja swoje plusy i minusy a przy dluzszym czasie podrozowania niektore mogą się stac naprawdę uciazliwe. Integra to przede wszystkim piekna bryła, brak metrowej skrzyni nad sobą, panoramiczne widoki zza kierownicy, prawdopodobnie troche mniejsze zuzycie paliwa no i fakt ze samochód był od początku budowany z przeznaczeniem na kampera (wygluszenie, komfort itd.), ale wiem ze są tez minusy
Alkowa – to zazwyczaj ciekawe rozwiazania w srodku, brak koniecznosci zwijania łóżka codziennie rano, latwiejszy dostęp do cześci itd. (tyle sam wydedukowalem...)
3 – rodzaj wnetrza – przegladając sporo ogloszen natrafilismy na różne rozwiazania wnetrz, niektore maja dodatkowy pokoj z tylu (jak wersja LORD, albo FENDT) niektore maja mniej miejsc do spania a za to dodatkowe szafki (mysle ze będziemy tam głównie we dwoje – może od czasu do czasu we czworo) – może macie doswiadczenia z tymi wersjami? Czy faktycznie te „pokoiki” z tylu są wygodne? Czy to oznacza ze jest tam tez troche więcej miejsca na bagaze? Czy te przedłuzone samochody (ok 6m i więcej) są dużo ciezsze i trudniejsze w prowadzeniu?

Bede/bedziemy bardzo wdzieczni za wszelkie info zwrotne (również jeśli ktos się zajmuje sprowadzaniem aut lub może pomoc w ogledzinach samochodu?) a tu podaje kilka linkow do samochodow które zwrocily nasza uwage:

1 - http://olx.pl/oferta/deth...html#1d9b40fd45

2 - http://sprzedajemy.pl/fia...icem-nr11689702

3 - http://olx.pl/oferta/fiat...html#2b75056e14

4 - http://otomoto.pl/oferta/...html#a7626ba10e

daniel
Postaw piwo autorowi tego posta

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2016-07-06, 00:41   

Zależy gdzie planujecie stawać i co przez ten rok robić.
Jak sami nie wiecie, to nikt wam nie doradzi mądrze czy alkowa czy integral itd. bo to zależy od własnych waszych preferencji.
Oczywiście ci co mają alkowę i jeżdżą nią w 4-6 osób na 2 tyg wakacje będą polecać alkowę, ktoś ma integrala itd... Ja np. będę polecał kampera na vanie, więc wybór jest wasz.

Ja aktualnie jestem już ponad 1,5 roku na wyjeździe i nie wyobrażam sobie jeździć taką szafą jak alkowa.
Ilość gratów to też kwestia czasu. Ja z każdym miesiącem coś wyrzucałem, bo i tak się nie używa.
Pierwsze 3-6 miesięcy to nie było tygodnia żeby czegoś na śmietniku nie zostawić. Taniej niż wracać i odwozić np. do domu.
Aktualnie 1/4 gratów to narzędzia i jakieś tam części zapasowe.
Kolejna sprawa, czy chcecie być właśnie samowystarczalni i jak coś się spier...li to sam naprawisz, czy wtedy płacz i szukanie serwisu. Jak masz 2 prawe ręce to potrzebujesz miejsca na jakieś podstawowe narzędzia i niektóre części zapasowe.
Woda nie jest problemem na kontynencie. Kibel i tak co 3 dni musisz opróżnić, a w krzaki nie będziesz przecież wylewał tylko jakoś kulturalnie. Z reguły jest też w takich miejscach woda. Oczywiście zapomnijcie o używaniu jak w domu. W domu na jeden prysznic zużywa jedna osoba więcej niż zbiornik w kamperze. Gary też lepiej wytrzeć, a później dopiero umyć. Idzie się nauczyć oszczędności. Albo nosić wodę. :ok
Prąd to kolejna sprawa, gaz itd.
Temat do wyjazdu na rok jest tak szeroki, że nie ogarnie jednym postem albo w parę godzin.
Ja np. zbudowałem sam kampera właśnie pod ok. roczne podróżowanie i każda półka, szafka itp była zaprojektowana maksymalnie funkcjonalnie na długi wyjazd dokładnie pod moje preferencje. Wszystko jest maksymalnie ergonomiczne i funkcjonalne. Mam np. w pełni domowy osobny prysznic, centralne ogrzewanie z ogrzewaniem podłogowym, kino domowe, biuro z wifi, drukarką i telefonem stacjonarnym. Nie ma znaczenia czy jestem we Włoszech czy na północy Szkocji. Cały czas czuję się jak w domu. Mam prąd 230V który zasila wszystkie urządzenia. W kamperze mam nawet robot kuchenny i elektryczną maszynkę do mięsa.
Ale znam sporo ludzi którzy mają kupione kampery i jeżdżą nimi też miesiącami. Oczywiście wszyscy spotkani to nie Polacy. Niektórzy żyją tak nawet bez prądu albo kibelka. I też się da. Czyli długoterminowe podróżowanie to jest tak indywidualna sprawa, że tu nikt wam nie doradzi. Wszystko jest kwestią nastawienia oraz kwestią kompromisów.

No a więcej lektury z mojej budowy i podróży macie w linkach poniżej w stopce.
Poczytajcie, może przyda się jakieś info. :spoko
Budowa domka ze złomka

ccsrally 
zaawansowany

Twój sprzęt: Był FENDT 640 , vw T4multivan teraz szukamy
Nazwa załogi: Kotek i Słoneczko
Piwa: 3/5
Wysłany: 2016-07-07, 21:58   

Hej
Co do podrozowania caly rok super sprawa. Co do kampera to im wiecej miejsca tym lepiej. Spanie z tylu super sprawa,wyrko caly czas rozlozone a z przodu funkcjonujesz przy stoliku. My mamy kamperka FENDT takiego samego jak ten z ostatniego ogloszenia, tylko tylne spanie mamy podniesione a pod nim potezny garaz. Co do kamperka to fajna sprawa to okno w ubikacji.
Jak cos napisz na priwa to podesle fotki i instrukcje jak zrobic taki garaz itp
Pozdrawiam

scuter0 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 3.0 180km
Nazwa załogi: scuter-squad
Piwa: 4/9
Wysłany: 2016-07-10, 17:13   

Witaj,co do auta nr 1 to ogladalo go malzenstwo ktore kupilo mojego kampera i pani powiedzial ze ladne w nim bylo tylko lozko a cala reszta byla w beznadziejnym stanie,tak ze szkoda bylo jechac. :spoko

Odpowiedz do tematu