|
|
|
Elektryka pomoc potrzebna. |
| Autor |
Wiadomość |
rigg
stary wyga

Twój sprzęt: Benimar Tessoro 468 NK
Pomógł: 3 razy Dołączył: 25 Lis 2014 Piwa: 26/14 Skąd: Kaszubowo
|
Wysłany: 2016-06-28, 19:13 Elektryka pomoc potrzebna.
|
|
|
Witam
Postanowiłem zamontować sobie dodatkowe gniazdo 12v.
Znalazłem za ścianką wiązkę z kablami próbówką testowałem i wbiłem się w niebieski i czerwony kabel o tym samym przekroju ( foto) potem zacząłem wyjmować po kolei bezpieczniki i okazało się, że wbiłem się do pompy wody (co ciekawe, przy pompie dochodzi do niej kabel niebieski i czarny... w wiązce czarnego nie ma)
Niby wszystko gra, jednak spaliłem trzy przejściówki do ładowania telefonu (wygląda to jak wtyczka do zapalniczki z dwoma gniazdami usb) po wsadzeniu ich go gniazda, diody które po włączeniu się świecą w tym nowym po prosty się przepalają, mały dymek i cyknięcie.
Podłączyłem zabytkowy woltomierz i pokazuje on 15v, tyle samo jest w orginalnym gnieździe zabudowy.
Wcześnie wpiąłem się w dwa grubsze kable (na zdjęciu, te wyżej czarny i niebieski ) spaliłem przejściówkę więc myślałem, że tam "jakieś mega 12v ale woltomierz pokazał 15v .
Wpiąłem w miejsce noweg gniazda żarówkę 12v 10w i nic jej się nie stało, po prostu świeciła....
Zaznaczę, że 220v nie jest podłączone do campera i po wyłączeniu zasilania na panelu sterownia prąd w obu kablach znikał. Co robię nie tak??? Czy powinienem oprócz bezpiecznika 15A , jak mniemam na plusie bo czerwony, wpiąć coś jeszcze?
Gniazda chcę używać przede wszystkim do ładowania telefonu.
Mam schemat instalacji w pdf, ale nic z niej nie kumam.....
Pozdrawiam.
DSC_0021[1].jpg Dwa górne użyłem jako pierwsze, ale po spaleniu przejściówki wpiąłem się w mniejszy przekrój. |
 |
| Plik ściągnięto 38 raz(y) 143,24 KB |
DSC_0022[1].jpg Gniazdo i bezpiecznik na czerwonym |
 |
| Plik ściągnięto 34 raz(y) 103,08 KB |
DSC_0024[1].jpg zabytkowy woltomierz |
 |
| Plik ściągnięto 43 raz(y) 86,58 KB |
|
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/353 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2016-06-28, 19:41
|
|
|
| Zrób najpierw próbę samego gniazdka bezpośrednio na akumulatorze, ale tak jak masz kabel plus z bezpiecznikiem. Użyj innego miernika. |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2016-06-28, 20:08 Re: Elektryka pomoc potrzebna.
|
|
|
| rigg napisał/a: | Witam
Znalazłem za ścianką wiązkę z kablami próbówką testowałem i wbiłem się w niebieski i czerwony kabel o tym samym przekroju ( foto) potem zacząłem wyjmować po kolei bezpieczniki i okazało się, że wbiłem się do pompy wody (co ciekawe, przy pompie dochodzi do niej kabel niebieski i czarny... w wiązce czarnego nie ma)
Niby wszystko gra, jednak spaliłem trzy przejściówki do ładowania telefonu (wygląda to jak wtyczka do zapalniczki z dwoma gniazdami usb) po wsadzeniu ich go gniazda, diody które po włączeniu się świecą w tym nowym po prosty się przepalają, mały dymek i cyknięcie.
Podłączyłem zabytkowy woltomierz i pokazuje on 15v, tyle samo jest w orginalnym gnieździe zabudowy.
Wcześnie wpiąłem się w dwa grubsze kable (na zdjęciu, te wyżej czarny i niebieski ) spaliłem przejściówkę więc myślałem, że tam "jakieś mega 12v ale woltomierz pokazał 15v .
Wpiąłem w miejsce noweg gniazda żarówkę 12v 10w i nic jej się nie stało, po prostu świeciła....
Zaznaczę, że 220v nie jest podłączone do campera i po wyłączeniu zasilania na panelu sterownia prąd w obu kablach znikał. Co robię nie tak??? Czy powinienem oprócz bezpiecznika 15A , jak mniemam na plusie bo czerwony, wpiąć coś jeszcze?
Pozdrawiam. |
Według mnie masz minus (-) tam gdzie wydaje się Tobie, że jest plus (+) Napięcie delikatnie może podbijać pojemność gdzieś w układzie. |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-06-28, 20:18
|
|
|
to jest kara za plany rajdowe zamiast ......
dawno nie widziałem w użyciu takiego sprzętu... może w solar się wbiłeś |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2016-06-28, 20:19 Re: Elektryka pomoc potrzebna.
|
|
|
| McGali napisał/a: | | rigg napisał/a: | Witam
Pozdrawiam. |
Według mnie masz minus (-) tam gdzie wydaje się Tobie, że jest plus (+) Napięcie delikatnie może podbijać pojemność gdzieś w układzie. |
Czyli, jak podłączę kabelki odwrotnie do gniazda to będzie dobrze? Nie wiem jak inaczej sprawdzić czy jest OK. Żarówka 10 się nie przepala, a przejściówka do ładowarki kopci się w mig.... a to koło 20 pln za sztukę Podłączę się jutro do masy od aku i sprawdzę który z tych gdzie jestem wpięty to plus. mogłem tak od razu |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2016-06-28, 20:22
|
|
|
| BIORCA napisał/a: | to jest kara za plany rajdowe zamiast ......
dawno nie widziałem w użyciu takiego sprzętu... może w solar się wbiłeś |
Kable od solara idą obok wiązki, sprawdzone. Sprzęt u taty w garażu znalazłem |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-06-28, 20:23
|
|
|
w nocy też tam 15 V ?
ale mamy zachód słońca co bomba |
| |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2016-06-28, 20:26
|
|
|
| BIORCA napisał/a: | w nocy też tam 15 V ?
ale mamy zachód słońca co bomba |
W nocy nie sprawdzałem, ale w orgi gnieździe też 15 pokazuje... i nic się z przejściówkami nie działo. Może faktycznie odwrotnie plus i minus do gniazda podłączyłem....
Zachód MEGA |
|
|
|
 |
IAAN
weteran

Twój sprzęt: Master 2,8 dti Blaszanka
Pomógł: 5 razy Dołączył: 08 Lis 2008 Piwa: 31/9 Skąd: poznań okolica
|
Wysłany: 2016-06-28, 20:26
|
|
|
| zmień miernik skąd wiesz w którym kablu jest +i - ostatnio trafiłem instalacje gdzie + był na niebieskim a powinien na logikę być czarny albo czerwony |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-06-28, 21:07
|
|
|
Plus masz po niebieskim a minus po brązowym.Tak jest też w moim kamperku..
Kup miernik uniwersalny prądu to zawsze będziesz wiedział gdzie jest plus a gdzie minus |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/636 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-06-28, 21:36
|
|
|
Odłącz ten miernik i małym płaskim śrubokrętem delikatnie ustaw wskazówkę na zero, tym małym pokrętełkiem w rogu. Delikatnie. Jak wskazówka w spoczynku będzie na zero, to po podłączeniu pokaże napięcie 13,5-14V.
Przejściówki uwaliłeś odwrotną polaryzacją. Plusa zawsze szukaj wobec minusa wpiętego w klemę a nie gdzieś w kablach. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Spax
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato i Hobby 495
Nazwa załogi: Spax
Pomógł: 10 razy Dołączył: 08 Mar 2016 Piwa: 200/353 Skąd: Kolumna
|
Wysłany: 2016-06-28, 23:02
|
|
|
| Socale napisał/a: | Odłącz ten miernik i małym płaskim śrubokrętem delikatnie ustaw wskazówkę na zero, tym małym pokrętełkiem w rogu. Delikatnie. Jak wskazówka w spoczynku będzie na zero, to po podłączeniu pokaże napięcie 13,5-14V.
Przejściówki uwaliłeś odwrotną polaryzacją. Plusa zawsze szukaj wobec minusa wpiętego w klemę a nie gdzieś w kablach. |
i to jest to |
_________________ Moje miescówki w Grecji »»» https://bonvoyage-travel.eu/maps/
 |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-06-28, 23:19
|
|
|
15V w spoczynku, a nawet z ładowaniem to ciut za dużo. Raczej miernik niedokładny i zawyża.
Kolory dokładnie j.w niebieski to plus, a brązowy to minus.
Ja osobiście bym puścił 2 nowe kable od regulatora jeśli da się przeciągnąć, a nie wpinał się w niewidome, jak np. pompa.
No chyba, że się nie da i nie będziesz na tym gnieździe podłączał nic większego niż np. ten telefon. Wtedy bym zerknął w schemat w co tu się wpiąć bezkolizyjnie. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
rigg
stary wyga

|
Wysłany: 2016-06-29, 10:04
|
|
|
| toscaner napisał/a: | 15V w spoczynku, a nawet z ładowaniem to ciut za dużo. Raczej miernik niedokładny i zawyża.
Kolory dokładnie j.w niebieski to plus, a brązowy to minus.
Ja osobiście bym puścił 2 nowe kable od regulatora jeśli da się przeciągnąć, a nie wpinał się w niewidome, jak np. pompa.
No chyba, że się nie da i nie będziesz na tym gnieździe podłączał nic większego niż np. ten telefon. Wtedy bym zerknął w schemat w co tu się wpiąć bezkolizyjnie. |
Za dużo rezania, żeby od regulatora kable ciągnąć.... Niemiec zaoszczędził i 1 gniazdo 12v w nadbudowie zamontował Na postoju to tv i prąd do anteny, dlatego do telefonu było mi dodatkowe potrzebne. W upalne dni wentylator też mogę na lewą burtę przerzucić
Kable sprawdzone i jak podpowiadali koledzy plus był na niebieskim.....
Wszystko poprawiłem i jest jak należy.
Wielkie dzięki za pomoc. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-06-29, 10:09
|
|
|
No to telefon czy wentylatorek, który widziałem u Ciebie nie pobierają dużo, więc spokojnie.
Zrób jeszcze próbę z np. włączonym wentylatorem i urządzeniem, które firmowo jest na tym obwodzie. Jak nie przepali bezpiecznika i kable te do których się wpiąłeś się nie grzeją, znaczy, że jest jakiś zapas.
Byle nie podpinaj tam "cięższego sprzętu", jak kompresor do kół, czy np. farelka na 12V
Najważniejsze że działa. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|