Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Ankieta - gdzie wybudować Camper Park
Autor Wiadomość
Trampek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-28, 21:30   Ankieta - gdzie wybudować Camper Park

Witam serdecznie .
Zwracam się do was z prośba o pomoc.
Obecnie robię przymiarki do wybudowania pola kempingowego ale w 90 % nastawionego na kampery i pojazdy z przyczepami kempingowymi.
Czy projekt się powiedzie ? Nie wiem .
To się okaże na początku przyszłego roku jak będą znane zasady pozyskania dotacji na lata 2014 - 2020.

Jednak mam problem z wyborem lokalizacji.
rozważam

Świnoujście. Pole było by położone na uboczu miasta , poza dzielnicą uzdrowiskową .
Do plaży ok 800 m.
Potężna , szeroka plaża z ciepłą woda . To pojęcie ciepła jest względne .
Ale jak ktoś ma doświadczenie z kąpieli na plaży w Świnoujściu i Kołobrzegu to wie o czym pisze .

Wisełka na wschód od Międzyzdrojów , lokalizacja w centrum Wisełki , jednak ok 300 m od drogi przebiegającej przez tą wieś . Cicho i spokojnie. Lecz poza plażą i parkiem Wolińskim
Brak jakichkolwiek atrakcji . No i do plaży 1700 m

Międzywodzie , podobnie ale do plaży ok 800 - 1000 m

Dziwnówek , również podobnie jak w Międzywodziu ale do plazy 300 m

No i teraz proszę o wasze opinie .

macie do wyboru 4 gwiazdkowe , nowoczesne pole . Stanowiska po 70 m 2
woda i prąd na każdej parceli itd itp.

Którą lokalizacje byście wybrali jako klient. ?

Świnoujście z ofertą całej wyspy Uznam ? gdzie jest sporo atrakcji dodatkowych ? plaża , ponad 140 km ścieżek i dróg rowerowych , 3 mola , promenada spacerowa 15 km itd itp .
czy pozostałe lokalizacje gdzie jedyna atrakcja to plaża i cisza . No ta cisza to też tak w miarę.
Bo w Dziwnówku i Międzywodziu to latem z tą ciszą jest różnie.

i jeszcze jedno pytanie .
Macie pojęcie ile jest w Polsce zarejestrowanych kamperów i przyczep kempingowych ?

Z góry dzięki za odpowiedzi i podpowiedzi .
Postaw piwo autorowi tego posta

krimar
Kombatant

Twój sprzęt: Euramobil 460 - Mitsubishi L300 - DAHAK
Nazwa załogi: Poszukiwacze Zagininej Dyszy
Piwa: 58/6
Wysłany: 2014-05-28, 21:59   

dołącz do postu ankietę to będzie można wybrać jednym kliknięciem,
ja osobiście wybrałbym Świnoujście, ale ja preferuje postoje na dziko - także nie jestem wiarygodny w temacie 4 gwiazdkowych nowoczesnych pól ze stanowiskami 70 m 2

Jest tak jak mówi krimar.

Brat napisał/a:
(...) mogę z pełnym przekonaniem potwierdzić, że rzeczywiście "jest tak, jak mówi krimar" ... ;)

Rawic 
Kombatant

Twój sprzęt: Hymer Tramp CL 698
Nazwa załogi: Ewa,Karolina,Zbyszek
Piwa: 53/3
Wysłany: 2014-05-28, 23:51   

Cytat:
18,6 % akcyzy ? Nie u mnie ten numer nie przejdzie
masz jakiś sposób :bigok

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2014-05-29, 08:37   

Z tymi sposobami to często jest tak, że działają przez około cztery lata...

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-05-29, 08:41   

Rawic napisał/a:
Cytat:
18,6 % akcyzy ? Nie u mnie ten numer nie przejdzie
masz jakiś sposób :bigok

Och. Także jestem ciekaw. Wczoraj parę newsów w tej materii uzyskałem.
Budujące nie były.

RRycho 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: VIETKA, KEA P83 na Jumperze
Nazwa załogi: Jolanda & Rycho
Piwa: 6/3
Wysłany: 2014-05-29, 09:17   

Sporo bywam na Campingach...

We wszystkich tych miejscach byłem

Świnoujście - najlepsza lokalizacja
Konkurencja słaba bo istniejący Camping.... brak słów
Będziesz miał dużo obcokrajowców w tranzycie (jadący na wschód i na południe też)
Oferta turystyczna bogata

Wisełka - najsłabsza, oferta turystyczna prawie żadna, do plaży daleko
Zaleta - cisza!

Międzywodzie i Dziwnówek - średnio, jest konkurencja - cztery campingi w okolicy (Tramp w Świętoujściu, Viking - Dziwnówek i najlepszy ale też najdroższy Biały Domek Dziwnówek, oraz Dziwnów)
W szczycie sezonu tłok, głośno, drogo...

Jestem skłonny zapłacić za 4* ale muszą być wydzielone (najlepiej zielenią) stanowiska/boxy, prąd na licznik, woda na stanowisku, internet free, płatność kartą, ochrona, dużo CZYSTYCH toalet i pryszniców (polecam zobaczyć Camping w Bremen...) i b.ważne: profesjonalne stanowisko do obsługi Campera (ścieki - do różnych rozwiązań zrzutu, toaleta chem, woda, możliwość umycia, łatwy wjazd, itp)

Życzę powodzenia i... obiecuje przyjechać!

RR

koko 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Piwa: 71/31
Wysłany: 2014-05-29, 09:20   

W nieruchomościach są trzy rzeczy ważne
1.lokalizacja
2. lokalizacja
3.lokalizacja

Trampek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-29, 12:02   

RRycho napisał/a:
.

Jestem skłonny zapłacić za 4* ale muszą być wydzielone (najlepiej zielenią) stanowiska/boxy, prąd na licznik, woda na stanowisku, internet free, płatność kartą, ochrona, dużo CZYSTYCH toalet i pryszniców (polecam zobaczyć Camping w Bremen...) i b.ważne: profesjonalne stanowisko do obsługi Campera (ścieki - do różnych rozwiązań zrzutu, toaleta chem, woda, możliwość umycia, łatwy wjazd, itp)

RR

Wszystko co opisałeś jest w planach , z wyjątkiem możliwości umycia samochodu.
Zbudowanie myjni na polu , w Świnoujściu to abstrakcja .
Właśnie została w mieście uruchomiona druga myjnna samochodowa , konkurencyjna dla myjni sołtysa..
Od wniosku o wydanie warunków do otwarcia , trwało to chyba z 4 lata.
UM wykorzystał wszystkie możliwości aby zpowolnić proces budowy.
Nie wiem czy kamper ze swoją wysokością się zmieści ale jeżeli się nie zmieści to informuję że na prawobrzeżu jest duża myjnia do której spokojne wjedzie się kamperem.
Myjnia jest przy ul Skandynawskiej.

Tata 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Renault Traffic
Piwa: 27/10
Wysłany: 2014-05-29, 16:06   

koko napisał/a:
1.lokalizacja
2. lokalizacja
3.lokalizacja

I to jest najważniejsze. Co z tego, że wybudujesz Kamper Park z dala od wody i plaży z wszystkimi wygodami jak odległość do morza będzie 1 km lub więcej.
No jeszcze dla wygody trzeba by postawić jakiś sklep, bar lub restaurację, zrobić plac zabaw,
drogę dojazdową, rowerową, ogrodzić itd. a i tak niektórzy pojadą do Relaksu w Świnoujściu bo do plaży jest 50m, choć jest drogo i nieciekawie.
Koko ma rację.
Zawsze lokalizacja jest najważniejsza. Dom, sklep, bar, mieszkanie, buda na bazarze, garaż w dobrej lokalizacji jest 2 lub 3 razy droższe bo wszędzie blisko i interes kręci się lepiej. Tak jest także z kwaterami. Te w Centrum przy promenadzie kosztują 60 lub 80 zł a te na peryferiach 25 zł.
To samo może być z Kamper Parkiem..... :spoko

eler1 
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Piwa: 52/129
Wysłany: 2014-05-29, 17:51   

Kolega chce zbudować kamperPark z założenia bezpieczne miejsce na nocleg i do obsługi kampera w przystępnej cenie bez fajerwerków a nie Camping full wypas .
Ale koko ma rację nie ważne co na nim będzie ale jak jest w dobrej lokalizacji to go wybiorę jako tańszą alternatywę spokojnego odpoczynku lub parkingu do zwiedzania . :spoko
Dla kamperów łazienki nie są najważniejsze tylko dostęp do wody i serwisu kampera najazd do spuszczenia wody szarej i zrzut fekalii oraz mały sklepik niedaleko z artykułami pierwszej potrzeby, a dla luksusu automat na napoje i sklep z akcesoriami karawaningowymi :mrgreen:

Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.

Trampek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-29, 19:30   

Tata napisał/a:
koko napisał/a:
1.lokalizacja
2. lokalizacja
3.lokalizacja

I to jest najważniejsze. Co z tego, że wybudujesz Kamper Park z dala od wody i plaży z wszystkimi wygodami jak odległość do morza będzie 1 km lub więcej.
No jeszcze dla wygody trzeba by postawić jakiś sklep, bar lub restaurację, zrobić plac zabaw,
drogę dojazdową, rowerową, ogrodzić itd. a i tak niektórzy pojadą do Relaksu w Świnoujściu bo do plaży jest 50m, choć jest drogo i nieciekawie.
Koko ma rację.
Zawsze lokalizacja jest najważniejsza. Dom, sklep, bar, mieszkanie, buda na bazarze, garaż w dobrej lokalizacji jest 2 lub 3 razy droższe bo wszędzie blisko i interes kręci się lepiej. Tak jest także z kwaterami. Te w Centrum przy promenadzie kosztują 60 lub 80 zł a te na peryferiach 25 zł.
To samo może być z Kamper Parkiem..... :spoko

Jeżeli konkretnie chodzi o lokalizacje to ta Świnoujska jest oddalona od głownej plaży o 750 m ale po drodze jest też taka mniejsza plaża na której jest czasami spokojniej niż na tej wielkiej patelni .
Acz kolwiek jest trochę taka dzika .
natomiast jest do niej normalny dojazd , obok jest resteuracja . itd.

Generalnie w mym pytaniu sprawa dotyczyła wyboru między miastami .
Bo jak pytałem na wstępie . Co jest dla was lepsze Dziwnówek 300 m do plaży czy Świnoujście i 750 m.

Tu chodzi o takie ogólniejsze ogarnięcie tematu .

Sprawa wyposażenia kamoer Parku to odrębny temat.

A co do samej odległości z pola Relaks w Świnoujściu , do samej plaży to jest to ponad 400 m a nie 50 m
a dokładnie w linii prostej z brami wjazdowej do piasku to 450 m

W praktyce tego się nie odczuwa i jak by wam ktoś powiedział że to prawie pół kilometra to byście nie uwieżyli .
No ale na mapie geodezyjnej tak jest .

Bronek 
Kombatant

Piwa: 478/990
Wysłany: 2014-05-29, 22:57   

Świnoujście - marketingowo lepiej W sezonie nigdy miejsc za dużo
start do wycieczek
plaża to nie wszystko, szczególnie gdy pogoda zawodzi
Wole więcej zapłacić niz gnieździć się jeden na drugim . Z takich pełnych kempingów korzystam tylko jak naprawdę muszę jedna dobe i uciekam.

jestem z Kołobrzegu a szwagierka ma duży ośrodek i wielu znajomych prowadzi podobne....interesy

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2014-05-29, 23:13   

eler1 napisał/a:
Kolega chce zbudować kamperPark z założenia bezpieczne miejsce na nocleg i do obsługi kampera w przystępnej cenie bez fajerwerków a nie Camping full wypas .:

W polskich realiach to bym się nie napalał na miejsce dedykowane kamperom. Mamy o wieeele więcej przyczep niż kamperów to po pierwsze. A po drugie kamperPark z definicji jest czymś na jedną noc a podstawa biznesu to stały, zadowolony, powracający klient, w przypadku kempingu najlepiej na jak najdłużej. Klient zagraniczny jadący tranzytem już tu nie wróci.
Także zgadzając się że lokalizacja jest super ważna kierował bym się bardziej w stronę kempingu, zwłaszcza że przy naszej niepewnej pogodzie na rivierze tylko jakieś fajne atrakcje pozwolą klienta pozyskać i utrzymać.

Bajaga&Instruktori

Trampek 
początkujący forumowicz

Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2014-05-30, 00:41   

Bajaga napisał/a:
eler1 napisał/a:
Kolega chce zbudować kamperPark z założenia bezpieczne miejsce na nocleg i do obsługi kampera w przystępnej cenie bez fajerwerków a nie Camping full wypas .:

W polskich realiach to bym się nie napalał na miejsce dedykowane kamperom. Mamy o wieeele więcej przyczep niż kamperów to po pierwsze. A po drugie kamperPark z definicji jest czymś na jedną noc a podstawa biznesu to stały, zadowolony, powracający klient, w przypadku kempingu najlepiej na jak najdłużej. Klient zagraniczny jadący tranzytem już tu nie wróci.
Także zgadzając się że lokalizacja jest super ważna kierował bym się bardziej w stronę kempingu, zwłaszcza że przy naszej niepewnej pogodzie na rivierze tylko jakieś fajne atrakcje pozwolą klienta pozyskać i utrzymać.

Ale tak własnie na wstępie napisałem.
przymiarki do wybudowania pola kempingowego ale w 90 % nastawionego na kampery i pojazdy z przyczepami kempingowymi.

Nazwy Camper Park raczej użyłem jako nazwy zastępczej.

Po prostu mniej się nastawiam na turystów z namiotami.
Aczkolwiek ZASTANAWIAM SIĘ NAD WYDZIELENIEM PEWNEGO MIJESCA NA NAMIOTY I ZROBIENIA ZAMYKANYCH BOKSÓW NA ROWERY.
ŚWINOUJŚCIE I OKOLICE TO ŚWIETNY TEREN DLA ROWERZYSTÓW , PONAD 140 KM ŚCIEŻEK I DRÓG ROWEROWYCH.

A co do samego standardu , to ma być pole 4 gwiazdkowe .
parcele po min 70 m 2
Wszystkie opłaty za pomocą karty elektronicznej .
Kolega akurat ma firmę która instaluje takie systemy .

Woda i prąd na parceli , dzisiaj to standard.

Oprócz wydzielonego miejsca na WC Chemiczne , najazdowe miejsce do zrzutu ścieków.

Co do miejsc postojowych to też kilka miejsc STOP/GO Czyli dla tych co chcą wpaść na nocleg , przygotować kampera do dalszej jazdy i w drogę .

Nad atrakcjami i miejscem rozrywki na nie pogodę , musze pomyślec .

Ale za to 200 m od miejsca gdzie chcę zrobić to pole w Świnoujściu jest polana wyznaczona przez miasto gdzie można grilowac .

spokojnie kilkadziesiąt osób na raz może robić sobie grila do bialego rana .

Fux 
Kombatant

Piwa: 29/96
Wysłany: 2014-05-30, 06:35   

Świnoujście!

Odpowiedz do tematu