dym z przetwornicy |
Autor |
Wiadomość |
kozarro
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2004 2.3JTD SEA Winner 5.4
Nazwa załogi: futrzaki
|
Wysłany: 2016-07-16, 18:51 dym z przetwornicy
|
|
|
W spadku po poprzednikach pozostała nam przetwornica
jako że za kilka dni ruszamy a nie było okazji testować więc podłączyliśmy do tejże świeżo nabyty mały telewizor. Po kilku minutach z przetwornicy poszedł dym ....
Niby nie powinna być za słaba bo Tv bierze maks do 50Watt ale jednak...
Przy okazji popatrzyłem jak jest podpięta i wychodzi na to że jest wpięta do prostownika a nie bezpośrednio do akumulatora no i przewody niezbyt duże ..
Jakieś rady? Jaką przetwornicę kupić by poszło TV i ładowarka do lapka czy coś w tym rodzaju.
ps, wybaczcie brudne paluchy
DSC_1858.JPG stara przetwornica |
 |
Plik ściągnięto 58 raz(y) 48,02 KB |
DSC_1856.JPG energoblok w kamperze to po lewej to chyba jakieś zabezpieczenie do tej przetwornicy |
 |
Plik ściągnięto 72 raz(y) 72,66 KB |
DSC_1860.JPG tabliczka TV |
 |
Plik ściągnięto 61 raz(y) 89,06 KB |
|
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Pomógł: 3 razy Dołączył: 13 Mar 2015 Piwa: 9/1 Skąd: Gliwice / Warszawa
|
Wysłany: 2016-07-16, 23:06
|
|
|
Czy aby ten dym nie pochodził z przepalonego bezpiecznika? Dużo było dymu ?
Ze zdjęcia niewiele rozumiem ale samo wpinanie takiej przetwornicy w linię między aku a prostownik nie powinno powodować takich problemów choć nie jest to eleganckie rozwiązanie. |
|
|
|
 |
kozarro
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-07-17, 09:47
|
|
|
zdjęcia dałem poglądowo żeby było wiadomo o jakim sprzęcie mowa. Dymu było sporo bezpiecznik bym wykluczał. Przetwornica raczej jest po prostu g..niana. Dam nowe przewody do akumulatora i nową przetwornicę tylko pytanie jaką? Co polecacie dostępne od ręki o przyzwoitej jakości. |
|
|
|
 |
Student
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hymercamp 57 Ducato 92' 2,5TD
|
Wysłany: 2016-07-17, 09:55
|
|
|
Sprawdż gniazdo bezpiecznika w przetwornicy,Jak postoi dłużej to lubi zaśniedzieć aluminiowy bezpiecznik i skutkiem jest przegrzewanie i wypalenie gniazda bezpiecznikowego.Stąd dymek i nieładny zapaszek po którym gniazdo jest do wymiany. |
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-07-17, 11:33
|
|
|
kozarro, widzę że chyba nie chcesz ani poznać przyczyny ani naprawiać przetwornicy.
Wątków o przetwornicyach na forum jest kilka, zobacz bo to złożony temat.
Większość używa przetwornic podobnej jakości jak twoja(volt itd). Są oczywiście przetwornice dometic / waeco ale zobacz sobie jakie są to kwoty. Patrz na przetwornice z pełnym sinusem. Moc dobierz do zasilanych urządzeń ale z zapasem, najlepiej około 50-100%. |
|
|
|
 |
kozarro
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-07-17, 16:13
|
|
|
michal no to mnie wziąłeś na ambicje i już spod kosza wyciągnąłem sprzęta . rozebrałem toto i wyszło że bezpieczniki są ok za to sfajczony jakiś kondensator i coś jeszcze kawałek dalej, nie jestem elektronikiem więc trudno mi powiedzieć co to jest. Kłopot w tym że za 3 dni ruszamy w trasę i trochę mało czasu mamy. Dziś robię stolarkę bo półki zrobione przez poprzedników były podobnie jak ta przetwornica dość dziadowskie i inne drobiazgi ot pracowita niedziela
DSC_1864.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 57 raz(y) 78,77 KB |
DSC_1865.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 53 raz(y) 67,22 KB |
|
|
|
|
|
 |
michal_olk
zaawansowany

|
Wysłany: 2016-07-17, 19:17
|
|
|
Nie jestem elektronikiem więc nie powiem ci nic poza tym co widzisz.
Ja bym poszedł do serwisu RTV.
Możesz też kupić nową przetwornice. Z tego co piszesz nie masz dużych wymagań jeśli chodzi o moc. TV niech nawet ma 150W a laptop drugie tyle to przetwornica 500W to będzie świat i ludzie.Tylko radzę kupić przetwornicę z czystym sinusem. W sklepie techtron masz spory wybór.
Ciekawi mnie jednak dlaczego twoja przetwornica się spaliła? Szkoda by było spalić nową.
Czy podczas testu camper nie był wpięty do 230V? A może solar instalowałeś ostatnio i uszkodzenie jest związane z regulatorem ładowania solara? Test był przy pracującym solarze ( w dzień)? Jakiasz regulator ładowania solara? |
|
|
|
 |
kozarro
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-07-18, 06:58
|
|
|
Solarów jeszcze nie mam , ale faktycznie test był robiony na wpiętym do 230 kamperze - myślisz że to mógł być powód? |
|
|
|
 |
maszakow
Kombatant JAFO? No way ...

Twój sprzęt: jak wygram w totka...
Pomógł: 5 razy Dołączył: 07 Kwi 2009 Piwa: 79/63 Skąd: Gdańsk
|
Wysłany: 2016-08-07, 14:17
|
|
|
na pierwszym zdjęciu - drugi z lewej kondensator - DO WYMIANY. i to natychmiast
na drugim zdjęciu z prawej jeśłi to brazowe za kondensatorem nie jest elektrolitem tylko klejem - to ok ale jeli widać że się wylewa z kond3ensatora - - to do wymiany.
Tranzystory nie wyglądaja na spalone. |
_________________ Pozdrawiam, maszakow
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|