|
|
|
Ducato II fl demontaż kierownicy i gałki |
| Autor |
Wiadomość |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2017-05-23, 13:06 Ducato II fl demontaż kierownicy i gałki
|
|
|
Jak w temacie. Zakładam, że w przypadku kierownicy wystarczy odkręcić od spodu zaślepkę poduszki (nie ma poduszki) i potem odkręcić śrubę centralną na klinie. Lub może tej zaślepki sie nie odkręca w przypadku braku airbagu tylko ściąga palcami?
I druga rzecz to gałka i mieszek. Mieszek to pewnie jak w kazdym aucie się nieco podważa i wyjdzie ale jak z gałką? Próbować kręcić nią normalnie w lewo? |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2017-05-23, 15:58
|
|
|
Nie wykręcisz gałki bo ona nie ma gwintu
Niestety jest wciskana. Ma wycięcie w które wchodzi wzdłużna wypustka z dźwigni.
Jak demontowałem u siebie to myślałem, że mnie coś trafi Z ponownym montażem nowej (niewyrobionej) gałki wcale nie było łatwiej
Ramkę mieszka delikatnie podważysz i odejdzie a zaślepka poduszki jest przykręcona od dołu. |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
| |
|
|
|
 |
Bajaga
Kombatant
Nazwa załogi: FiveStars
|
Wysłany: 2017-05-26, 12:54
|
|
|
| Roberto napisał/a: |
Niestety jest wciskana. Ma wycięcie w które wchodzi wzdłużna wypustka z dźwigni.
Jak demontowałem u siebie to myślałem, że mnie coś trafi Z ponownym montażem nowej (niewyrobionej) gałki wcale nie było łatwiej
|
Czyli aby zdjąć trzeba ciągnąć z całej siły a żeby założyć to walić w nią z całej siły ? :-)
Ja chcę założyć tą samą tylko obszytą skórą. |
_________________ Pozdrawiam,
Bajaga&Instruktori |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2017-05-26, 19:26
|
|
|
| Bajaga napisał/a: | | Roberto napisał/a: |
|
Czyli aby zdjąć trzeba ciągnąć z całej siły a żeby założyć to walić w nią z całej siły ? :-)
Ja chcę założyć tą samą tylko obszytą skórą. |
Być może jest jakiś sposób na to, ale ja go nie znam
Kupiłem autko z uszkodzoną gałką i niestety najpierw ją wyrywałem natomiast kiedy próbowałem zamontować nową to uszkodziłem sprężynę która jest w gałce.
Kombinowałem z tą sprężyną kilka dni ale nie mogłem jej naprawić. Kiedy w końcu udało mi się kupić nową sprężynkę to wbijając gałkę (zapewne prywaciarską podróbkę) musiałem tak mocno w nią uderzać, że uszkodziłem gumowe zawieszenie całego mechanizmu wybieraka. Kolejna robota...
W końcu to naprawiłem i mam nadzieję, że już nie będę musiał do tego wracać |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
J.Leboski
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2017 Piwa: 32/27 Skąd: Drome
|
Wysłany: 2018-01-28, 08:55
|
|
|
| Lekko reanimuje temat...Jak ściągnąć poduszkę kierownicy w Ducato 2 fl? od spodu kierownicy są wkręty czy zatrzaski? Jakie niespodzianki mogą mnie czekać przy wymianie przełącznika zespolonego w tym Fiacie? |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

|
Wysłany: 2018-01-28, 10:43
|
|
|
Przecież masz wszystko opisane powyżej
Poduszka jest przykręcona od spodu na torxy.
Jak zdejmiesz kierownicę to musisz poluzować śrubę od opaski zaciskającej zespół przełączników na kolumnie, wypiąć wtyczki i wysunąć wszystko.
Banalna robota. Żadnych problemów. |
Robert
PS.
 |
|
|
|
 |
J.Leboski
zaawansowany

Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Kwi 2017 Piwa: 32/27 Skąd: Drome
|
Wysłany: 2018-01-28, 14:02
|
|
|
odpowiedz była tak lakoniczna ze ja przeoczyłem na dodatek byłem przekonany ze airbag tam mam, trochę bałem sie przy tym grzebać, ale już wszystko zrobione przełącznik zespolony wymieniony na nowy...tylko to nie to było przyczyną moich kłopotów. Byłem przekonany i ze przyczyną niemania świateł mijania. podświetlenia zegarów braku obrysówek oraz pozycyjnych, zostały mi tylko drogowe, kierunki i stop, fachowcy w trasie orzekli ze to przełącznik, a ze to była okres noworoczny i Hiszpania to "maniana" i moze zrobią za dwa tygodnie wygląda to na jakąś pierdołę, ale gdzie to szukać Oczywiście bezpieczniki sprawdzone. |
| |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|