Pomógł: 3 razy Dołączył: 12 Mar 2009 Piwa: 3/20 Skąd: Rybnik
Wysłany: 2009-04-13, 16:00
W garażu mozna zamontować U-szynę z blachy - jest ona wysuwana - jako podjazd, a wczasie jazdy blokuje koła. Boczne mocowania w zalezności od garażu. Zdjęcie na ostatniej stronie PC 1(21)
Twój sprzęt: Ducato 2,8 tdi/Dethleffs Espirt alkowa
Nazwa załogi: IRONY
Wysłany: 2009-05-26, 10:13
Dzięki za link. To ciekawe rozwiązanie jednak mnie interesuje mocowanie wewnątrz garażu. Dodatkowo mój camper jrst troszkę długi i takie rozwiązanie zbytnio odciążyłoby oś przednią.
Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2016-08-21, 11:58
Temat trochę ogólnie sprecyzowany.
Nie chcę powielać, jednak powinien brzmieć:
Załadunek i mocowanie skutera w garażu kampera.
Przystępuję do wykonania mechanizmu załadunku skutera w garażu.
Jadnak muszę mieć możliwość szybkiego wymontowania tego ustrojstwa w razie potrzeby załadowanie innych gratów.
Do przykręcenia podstawy mechanizmu zamierzam wykorzystać boczne profile zamontowane fabrycznie , aby nie wiercić dodatkowych otworów w podłodze (foto poniżej).
Mechanizm widzę tak.
Dwa aluminiowe profile 40x40 rozstawione na szerokość rozstawu kół skutera.
prostopadle do nich przyspawać lub przykręcić dwa profile "C" jako prowadniki łożysk.
A dalej to już z górki.
Najazd w kształcie U z blachy aluminiowej ryflowanej.
Blokady na koła itp. aby zabezpieczyć skutera przed samowolną jazdą w garażu.
To taki opis na szybko i w dużym skrócie...
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii Pomógł: 36 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 342/86 Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2016-08-21, 17:40
Dzięki za info, ale nie o to mi chodzi.
Pytanie dotyczy załadunku skutera w moim garażu.
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2016-08-21, 20:26
Andrzej 73 napisał/a:
przyspawać lub przykręcić dwa profile "C" jako prowadniki łożysk
Nie wiem co masz na myśli
Skuter można zamocować w prosty sposób .Przednie koło w prowadnicy typowej i ściągnięty przód za raczki kierownicy i tył za bagażnik pasami do dołu.Nawet nie drgnie .Wjazd do garażu po najeżdzie takim o jakim piszesz.Cała operacja 5 min
Wysłany: 2016-08-21, 20:51
stander napisał/a:
Nie wiem co masz na myśli
Może trochę kombinuję , ale chce wykonać podobny mechanizm wjeżdżania skutera do garażu jak są elektryczne tylko ręczny.
Coś podobnego jak na filmie.
przemo.d napisał/a:
W JULA masz gotowe najazd z aluminium za około 150pln pasuje idealnie do kampera i jest bardzo lekki polecam.
Twój sprzęt: LMC LIBERTY EXPLORER I 720 G
Nazwa załogi: STANDER Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Mar 2015 Otrzymał 24 piw(a) Skąd: Lubliniec
Wysłany: 2016-08-22, 05:47
Super
Ja bym połączył oba rozwiązania .Tzn prowadzenie z jednej strony pododnie jak przy opcji elektrycznej i mocowanie przodu z wersji ręcznej.Musisz dociągać również tył pasem bo będzie mocno dyndał na zawieszeniu.jednostronny wózek pozwoli Ci użytkować niezależnie lewą stronę garażu
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum