Norwegia w prezencie |
Autor |
Wiadomość |
iwka
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: na razie wypożyczamy
|
Wysłany: 2016-03-08, 10:19 Norwegia w prezencie
|
|
|
Witam
Chciałabym na 40-ste urodziny porwać mego małża do Norwegii. Jest to jego marzenie i chciałabym mu pomóc je spełnić ale nie za bardzo wiem jak się do tego zabrać. Mogłabym wykupić mu męską wyprawę wędkarską ale po co mam płacić za przelot i pobyt skoro mamy możliwość podróży camperem. Może poradzicie coś koledzy i koleżanki? Byłaby to nasza pierwsza podróż do Norwegii i o ile wyczytałam już sporo informacji na temat tras,promów,miejscówek,cen itp. to nie wiem jak zorganizować mu jakąś wyprawę wędkarską tam na miejscu. Orientujecie się może czy są tam na miejscu jacyś polscy przewodnicy wędkarscy którzy zorganizują taką wyprawę, wytłumaczą itp. Z góry dziękuję za wszystkie odpowiedzi |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
Twój sprzęt: szukam H1L2
Pomógł: 15 razy Dołączył: 20 Lis 2008 Piwa: 80/38 Skąd: wieden
|
|
|
|
 |
moskit
weteran

Twój sprzęt: CARTHAGO CHIC-C LINE
Nazwa załogi: moskit
Pomógł: 3 razy Dołączył: 10 Mar 2014 Piwa: 117/43 Skąd: Ożarów Maz.
|
Wysłany: 2016-03-08, 15:33
|
|
|
To chyba baza na wyspie Srova Andrzeja Pietrzyka
Chyba że zmienił się zarządzający |
_________________ Wielkie rzeczy nie powstają w wyniku impulsu, a w wyniku poskładania małych rzeczy w jedną całość
Vincent Van Gogh |
|
|
|
 |
oskar36
trochę już popisał

Twój sprzęt: NIESMANN+BISCHOFF ARTO 69

|
Wysłany: 2016-03-08, 16:20
|
|
|
tak to jest baza Andrzeja Pietrzyka ale stara od tego roku jest podobno przeniesiona i udoskonalona m.in.keja 4 metry od budynku zadaszona obieralnia ryb garaze na samochody tak przynajmniej andrzej pisze na swej stronie internetowej |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2016-03-09, 00:02
|
|
|
iwka napisał/a: | porwać mego małża do Norwegii |
Fajne plany... gratuluję iwka.
Małżonek powinien być zachwycony... bo inaczej nie byłby wart Ciebie. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-03-09, 10:05
|
|
|
Nie zapominaj, że w Norwegii można się pięknie bawić w wędkowanie z brzegu nad każdym fiordem, bez przewodnika. Z przewodnikiem zwykle efekty lepsze, ale to trochę jak z "pastowanym kabanem" u Kargula. Opisywana wyżej baza jest na Lofotach. To trochę daleko jak na pierwszy wyjazd. Musisz to tak urządzić żeby mąż połapał ryby, a Ty żebyś "pokarmiła fiordy z ręki". My tak czynimy, a nie ma to jak wspólna radość z eksploracji Skandynawii. Dalekie wyjazdy to często łapanie ryb i karmienie fiordów zza szyby kampera. Lofoty to raczej nie krócej jak trzy tygodnie. Fiordy zachodnie (poniżej Bergen) uda się "obskoczyć" nawet w dwa. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
iwka
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: na razie wypożyczamy
|
Wysłany: 2016-03-09, 11:56
|
|
|
krzlac napisał/a: | Nie zapominaj, że w Norwegii można się pięknie bawić w wędkowanie z brzegu nad każdym fiordem, bez przewodnika. Z przewodnikiem zwykle efekty lepsze, ale to trochę jak z "pastowanym kabanem" u Kargula. Opisywana wyżej baza jest na Lofotach. To trochę daleko jak na pierwszy wyjazd. Musisz to tak urządzić żeby mąż połapał ryby, a Ty żebyś "pokarmiła fiordy z ręki". My tak czynimy, a nie ma to jak wspólna radość z eksploracji Skandynawii. Dalekie wyjazdy to często łapanie ryb i karmienie fiordów zza szyby kampera. Lofoty to raczej nie krócej jak trzy tygodnie. Fiordy zachodnie (poniżej Bergen) uda się "obskoczyć" nawet w dwa. |
no właśnie tak kalkuluję czas i km... myślałam żeby zrobić tak prom Gdańsk-Nynashamm i stamtąd jakieś 1400 km na Lofoty tam pobyć kilka dni na łowieniu ,powiedzmy 5 dni,potem powrót E6 do Oslo odwiedzić rodzinkę i stamtąd nie wiem jak dalej... co myślicie? nie nastawiam się na mega objazdówkę chodzi mi bardziej o to wędkowanie małża...innym razem możemy w inny region zawitać |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-03-09, 12:43
|
|
|
Plan dobry ale napięty, prom drogi, ale daje przewagę w km. Z Lofotów do Oslo E6, trochę szkoda pięknej drogi by nie pozwiedzać. Z Oslo to już tylko do Trelleborga lub Ystadt i powrót tańszym promem do Sassnitz lub Świnoujścia. |
 |
|
|
|
 |
tadeusz2
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat DUCATO 1999 2.8 TDI 125 tkm
|
Wysłany: 2016-03-12, 10:32
|
|
|
Witaj Iwka gratuluję pomysłu .U mnie jest troszkę inaczej to ja organizuję Norwegię dla mojej
Żony ,Wypływamy z Gdańska do Nynasham 16 czerwca następnie jedziemy do Norwgii
W okolice Mo i Rany gdzie mamy sprawdzoną bazę . Tam będziemy około trzech może cztery dni
Łowić ryby.Po czym mamy w planie jechać dalej na północ bez programu.powrót mamy zaplanowany na 18 lipca
Jeżeli jesteście zainteresowani to zapraszamy na start. |
|
|
|
 |
andi at
Kombatant
|
Wysłany: 2016-03-12, 11:55
|
|
|
tadeusz2 napisał/a: | Witaj Iwka gratuluję pomysłu .U mnie jest troszkę inaczej to ja organizuję Norwegię dla mojej
Żony ,Wypływamy z Gdańska do Nynasham 16 czerwca następnie jedziemy do Norwgii
W okolice Mo i Rany gdzie mamy sprawdzoną bazę . Tam będziemy około trzech może cztery dni
Łowić ryby.Po czym mamy w planie jechać dalej na północ bez programu.powrót mamy zaplanowany na 18 lipca
Jeżeli jesteście zainteresowani to zapraszamy na start. |
A namiary na te miejsca |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

|
Wysłany: 2016-03-12, 11:57
|
|
|
tadeusz2 napisał/a: | U mnie jest troszkę inaczej to ja organizuję Norwegię dla mojej
Żony |
Żona łowi ryby, czy Ty jesteś taki sprytny i krecisz tak, żeby Ona myślała, że to dla niej a Ty łowisz ryby? Bo ja tak często kręcę. |
 |
Ostatnio zmieniony przez krzlac 2016-03-12, 13:08, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tadeusz2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-03-12, 12:52
|
|
|
Zwykle to jest tak że ja zdejmuję jej rybkę z haka i jak prubuję sprzęt zarzucić to żonka już ma na haku i wola i co by nie mówić zwykle ma większego dorsza |
|
|
|
 |
tadeusz2
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-03-12, 18:40
|
|
|
Pierwsze rybki to .Sjobakken Fiske-Camping.www.fiske-camping.no |
|
|
|
 |
Fordek
stary wyga
Twój sprzęt: Eura Mobil PT 696 EB
Pomógł: 2 razy Dołączył: 09 Cze 2014 Piwa: 14/5 Skąd: Wyszków
|
Wysłany: 2016-03-13, 09:01
|
|
|
tadeusz2,
Witam . My wypływamy 15 .06 2016 Rozglądajcie się za wozami z CT . !7 czerwca ( - jak będzie wolne miejsce ) będziemy stać na parkingu przy marinie w samym centrum Sztokholmu . Dwie załogi . Później droga do Norwegii na Lofoty.
Pokazany przez Ciebie kemping ładnie wygląda - łódki jak widzę trzeba rezerwować z wyprzedzeniem -ale małe są tanie -jak na Norwegię . |
|
|
|
 |
|