Przesunięty przez: janusz 2007-05-27, 17:53 |
Rumunia |
Autor |
Wiadomość |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-02-28, 16:18 Rumunia
|
|
|
sasquatch napisał/a: | RUMUNIA!!! - Maramuresz, Bukowina, Transylwania, dalej morze czarne do końca pod granice Bułgarską i do domku - trzy tygodnie - maj lub czerwiec (przełom ewentualnie). Czuję że będzie to niezła wyprawa. |
Mniam, mniam...wyprawę do Rumunii -planuję już od co najmniej kilku lat. Czekałem tylko na wejście Rumunii do Unii.
Bukowina (polskie wioski), Transylwania, (Maramuresz, to nie wiem co to i gdzie to) a przede wszystkim Karpaty (podobno słyną z przepięknych wodospadów!).
Bardzo, bardzo chętnie się przyłączymy, tylko...nie w tym terminie
Przełom lipca, sierpnia lub września. Wcześniej nie ma szans. Muszę pokończyć pewne prace remontowe w domu, które odkładałem zawsze "na jutro".
Może ktoś jeszcze wybiera się w tamte okolice w tym terminie? |
Ostatnio zmieniony przez kazbar 2008-04-10, 19:03, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
tatkog
weteran Camperomaniak

Twój sprzęt: Ducato 1994 1,9 TD
|
Wysłany: 2007-02-28, 18:32
|
|
|
Planuję, ale na przyszły rok. |
_________________ Na szczęście wymyślono Camperobusy |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2007-02-28, 18:42
|
|
|
O ile się orientuję to Rumunie planuje Marek razem z czerwcowymi Węgrami. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-03-07, 08:33
|
|
|
Chodzą słuchy, że do Rumunii (i Bułgarii) trzeba jeszcze mieć "Zieloną Kartę" (podobno czegoś tam Rumuni i Bułgarzy do tej pory nie podpisali).
Czy ktoś coś wie? |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

Twój sprzęt: Riva Mobil City540 Ducato 1,9td
Pomógł: 3 razy Dołączył: 27 Lut 2007 Piwa: 5/1 Skąd: Przedzeń
|
Wysłany: 2007-03-30, 14:38
|
|
|
Zmiana planów - będzie to bardziej czerwiec niż maj. |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
dmuzyk
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2007-04-02, 20:36
|
|
|
Polecam Oradea ( najlepiej Baile Felix-ok10 km od Oradei)wspaniałe ciepłe żródła z basenami,wieczorem super rumuńskie zespoły,spokojnie i cudownie.B.ciekawa jest też trasa transfogarska przez góry z Sibiu w kierunku Bukaresztu -morza.Nad morzem można stać na plaży(tak było kilka lat temu,chyba się nie zmieniło) w Vama Vecche przy samej granicy z Bułgarią.Bardzo polecam Rumunię.Cudowny kraj,ludzie i niezapomniane wrażenia(np.tabor cygański z 27 wozów z prawdziwym niedżwiedziem).
Powodzenia.Pozdrawiam |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2007-04-03, 23:10
|
|
|
Dziękuję dmuzyk - cenne uwagi - zaraz wprowadzam poprawki do mojego planu. :thanx:
Nie zapytam gdzie ten tabor bo jak to tabor z każdym dniem gdzie indziej jak to karawana |
_________________ "Jeśli chcesz - szukasz sposobów. Jeśli nie chcesz - szukasz powodów"
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-05-06, 16:38
|
|
|
Byłem, widziałem...i powiem tak:
1. Drogi.
Dziura na dziurze, brak poboczy. Boczne drogi to... klepisko lub żwirowisko!
W rowach jeden wielki śmietnik:
2. Ifrastuktura turystyczna żadna. O stacjach benzynowych na nocleg...można zapomnieć!
O kempingach też. Nam przyszło nocować....pod szpitalem (uwaga!!) psychiatrycznym:
uznaliśmy, ze to najbezpieczniejsze miejsce w mieście.
Portier dostał 10 lei w łapę i pilnował nas do białego rana
3. Ludzie:
Fantastyczni!! Bardzo, ale to bardzo przyjaźnie nastawieni do turystów. Nigdzie nie spotkaliśmy tak uśmiechniętych i pogodnych tubylców.
Rumunia...teraz wiem, że pojadę tam na urlop. |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2007-05-10, 22:31
|
|
|
Kazek czy na Rumunię obowiązuje Zielona Karta do ubezpieczenia. |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
kazbar
weteran

|
Wysłany: 2007-05-11, 08:36
|
|
|
No właśnie nie wiem. Ja nie miałem. Na granicy nikt nie pytał i niczego "samochodowego" nie sprawdzał a kontaktu z policją na drodze nie miałem.
Prawdę powiedziawszy "zielona karta" wpadła mi do głowy dopiero po fakcie. |
|
|
|
 |
pp
weteran

Pomógł: 1 raz Dołączył: 18 Kwi 2007 Piwa: 4/20 Skąd: wadowice
|
Wysłany: 2007-05-11, 08:48
|
|
|
panowie wydaje mi się że od czasu gdy Rumunia jest UE zielona karta nie obowiązuje! |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-05-11, 09:22
|
|
|
Konieczność posiadania Zielonej Karty nie wynika tak wprost od tego czy dany kraj jest w UE czy nie. Ot choćby Szwajcaria czy Chorwacja, które członkami UE nie są a Zielona Karta jest tam niepotrzebna. Zależy to od listy krajów, które są Sygnatariuszami Porozumienia Wielostronnego o zasadach wzajemności pokryciem ubezpieczeniowym wynikającym z krajowego ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych.
Według dostępnych informacji posiadanie Zielonej Karty jest nadal wymagane w Bułgarii i Rumunii, podobnie jak w Albanii, Andorze, Białorusi, Bośni i Hercegowinie, Czarnogórze, Iranie, Izraelu, Macedoni, Maroku, Mołdawi, Serbi, Tunezji, Turcji i Ukrainie |
|
|
|
 |
Marek
stary wyga

|
Wysłany: 2007-05-11, 09:36
|
|
|
I sprawa jasna. Należy udać się do Ubezpieczyciela i poprosić o wypisanie Zielonej Karty do swojej polisy.
Marek |
_________________ "Róbmy swoje" |
|
|
|
 |
antwad
stary wyga
Twój sprzęt: Dethleffs Advantage T5801
Pomógł: 5 razy Dołączył: 22 Sty 2007 Piwa: 17/66 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2007-05-11, 10:18
|
|
|
Marek napisał/a: | I sprawa jasna. Należy udać się do Ubezpieczyciela i poprosić o wypisanie Zielonej Karty do swojej polisy.
Marek |
No na to wygląda. Jedyne pocieszenie to to, że u większości ubezpieczycieli jest to darmowe. |
|
|
|
 |
sasquatch
weteran CamperPark.pl

|
Wysłany: 2007-06-18, 13:51
|
|
|
Kazek Kluska napisał/a: | Chodzą słuchy, że do Rumunii (i Bułgarii) trzeba jeszcze mieć "Zieloną Kartę" (podobno czegoś tam Rumuni i Bułgarzy do tej pory nie podpisali).
Czy ktoś coś wie? |
Na granicy się nie pytali o "Zieloną Kartę" - także się nie pytali o dowód rejestracyjny. Więc wg. mnie nie jest potrzebna Zielona Karta (chociaż miałem w kieszonce dla pewności). Unia to unia i już.
Ubezpieczyciel (WARTA) też się dziwił, że kupuję zieloną kartę do Rumunii - wg. niego nie jest potrzebna. |
www.CamperPark.pl
 |
|
|
|
 |
|