Prośba o ocenę Roller Team Granduca XLP - Ostrów Wlkp. |
Autor |
Wiadomość |
jandy
początkujący forumowicz
|
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-09-08, 16:45
|
|
|
Sprawdź u MTM w Katowicach u Kaimara czy numer VIN wyszedł z tą zabudową bo jakość peugeutów z CI nie kojarzą |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 27 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 121/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2016-09-08, 17:08
|
|
|
wystarczy sobie policzyc
135000-20000 akcyza = 115.000 , podziel to przez € i wychodzi nam ok 27000€,
czyli pół ceny za 4-latka
cena tym bardziej atrakcyjna że auto prawie caly czas stalo
.......może dlatego te nowe opony w prawie nowym aucie |
|
|
|
 |
jandy
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-08, 17:12
|
|
|
Po wstępnej rozmowie ze sprzedającym, otrzymałem informację że zabudowa przyjechała z zagranicy a podwozie jest krajowe i zamontowane profesjonalnie w polskiej firmie ??? |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2016-09-08, 17:18
|
|
|
jandy napisał/a: | Po wstępnej rozmowie ze sprzedającym, otrzymałem informację że zabudowa przyjechała z zagranicy a podwozie jest krajowe i zamontowane profesjonalnie w polskiej firmie ??? |
jaki rocznik zabudowy pytałeś?
składaczek to i akcyzy nie było ... |
|
|
|
 |
jandy
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-09-08, 17:31
|
|
|
BIORCA napisał/a: |
jaki rocznik zabudowy pytałeś? |
No akurat o to nie zapytałem
A powinna być jakaś ta liczka znamionowa z informacjami?
BIORCA napisał/a: |
składaczek to i akcyzy nie było ... |
Tak też myślałem, ale powiedział że zarejestrowany jako sam. specjalny. |
|
|
|
 |
eler1
Kombatant

Twój sprzęt: kamper
Nazwa załogi: elerki
Pomógł: 12 razy Dołączył: 15 Sty 2007 Piwa: 52/129 Skąd: mazowieckie
|
Wysłany: 2016-09-08, 17:48
|
|
|
Czyli przeszczep z kradzieży lub autokasacji to ten przebieg podwozia też między bajki można wpisać bo dostawczaki po trzech latach mają po 300-400 tys.
Omijał z daleka podobna firma DANDIS na forum też takie sklejanki robi może u nich to pokleił |
_________________ Pierwsza MAŁA KARAWANA na CT
Życie jest jak pudełko czekoladek nigdy nie wiadomo na co się trafi.
 |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2016-09-08, 19:23
|
|
|
przeszczep do tego odmłodzony - zabudowa jest dużo starsza niż 2012 do tego deska rozdzielcza nie pasuje do rocznika (jest starsza) |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2016-09-08, 21:09
|
|
|
Rzeczywiście wygląda na model z 2008-2009 roku, tak na szybko przeglądając google. Tam jest napisane ze ma pełną dokumentację i jeżeli sprzedający nie ukrywa ze to składak to powinien mieć dokumenty tej zabudowy jakieś potwierdzające wyrejestrowanie oraz zabudowa powinna mieć zachowaną tabliczkę (naklejkę) z oryginalnym vinem, a także samochód podwozie powinien mieć drugą tabliczkę dołożoną (chociaż tu różnie może być). Jeżeli zaś kamper ma rej. vin z dostawczaka (a może tak być jeżeli 2012 jest zawyżony) oraz jedynym dokumentem na zabudowę jest faktura z dalekiego kraju to pochodzenie tej zabudowy jest nie wiadomo jakie i zakup jest ryzykowny. Co do rocznika zabudowy to podczas oględzin trzeba dokładnie obejrzeć piec, bojler, pompe wody, lodówkę - te rzeczy mają tabliczki lub naklejki pozwalające określić rok ich produkcji. Oczywiście trzeba sprawdzić po vinie u producenta kamperów bo na tych portalach co vin dekoduja to wychodzą bzdury przy kamperach.
Jeżeli chodzi o fakt składania to jeżeli robiła to firma znająca sie na rzeczy (np. wspomniany Dandis) to samochód nie powinien się właściwie różnić od fabrycznego. Poza tym oczywiście że ciągnik czy podwozie (jakby to nie nazywać) będzie miał na 90% wysoki przebieg bo dostawcze tak zwykle mają. Ja akurat jeżdzę dostawczym Traficem od 9 lat i robie średnio 10tys na miesiac, ale jestem w mniejszosci ;-)
Moja opinia jest taka że jeżeli są wiarygodne papiery na zabudowę i jest gwarancja profesjonalnej firmy która go składała to jeżeli sprzedawca przyzna się do rocznika zabudowy (o ile rzeczywiście to jest 08/09), kamper jest prawidłowo zarejestrowany i sprzedawca zejdzie z ceny to moim zdaniem można negocjować bo można mieć pewnie fajny samochód za ok 70 proc ceny. W innym przypadku omijać z daleka. |
|
|
|
 |
kaimar
weteran kaimar

Twój sprzęt: MOBILVETTA LAIKA CARADO RT GiottiLine
Nazwa załogi: MTM Campery
Pomógł: 17 razy Dołączył: 03 Lut 2007 Piwa: 89/3 Skąd: Czechowice-Dziedzice
|
Wysłany: 2016-09-08, 23:02
|
|
|
piobar napisał/a: | Moja opinia jest taka że jeżeli są wiarygodne papiery na zabudowę i jest gwarancja profesjonalnej firmy która go składała to jeżeli sprzedawca przyzna się do rocznika zabudowy (o ile rzeczywiście to jest 08/09), kamper jest prawidłowo zarejestrowany i sprzedawca zejdzie z ceny to moim zdaniem można negocjować bo można mieć pewnie fajny samochód za ok 70 proc ceny. W innym przypadku omijać z daleka. |
1. Nie wierzyć w żadne papiery. Musi być znany vin zabudowy i sprawdzony.
2. Bardzo często się zdarza że po przeszczepie jest za niskie DMC - do przeszczepu jest użyta np. blaszanka od DMC 3000 kg.
3. Przeszczep ostatnio polega najczęściej na dospawaniu samego przodu blaszaka - proceder przypomina ten z lat 90 w samochodach osobowych gdy samochody często były spawane z dwóch połówek.
4. jest takie powiedzenie :"Kto tanio kupuje to dwa razy kupuje" |
_________________ www.camperymtm.pl
www.kamperownia.pl |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
Pomógł: 2 razy Dołączył: 18 Maj 2014 Piwa: 72/95 Skąd: torun
|
Wysłany: 2016-09-09, 06:32
|
|
|
Myślę że lepiej będzie samemu ukraść, przeszczepic w profesjonalnej firmie efekt będzie taki sam , a można mieć fajny samochód za 20 % ceny .
P.s. pazernosc prędzej czy później do zguby prowadzi |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-09-09, 08:13
|
|
|
Każdy składak to juma ? bzdury |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
|
Wysłany: 2016-09-09, 08:26
|
|
|
Nie mam wiedzy czy każdy, ale jaka jest idea wymiany podwozia ? |
_________________ DOBA MA 1440 MINUT I ŻADNA NIE WYKORZYSTANA NIE PRZECHODZI NA NASTĘPNY DZIEŃ |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2016-09-09, 08:44
|
|
|
jarek73 napisał/a: | Nie mam wiedzy czy każdy, ale jaka jest idea wymiany podwozia ? |
tradycyjna ... wypadek. |
|
|
|
 |
jarek73
weteran
|
Wysłany: 2016-09-09, 09:04
|
|
|
BIORCA napisał/a: | jarek73 napisał/a: | Nie mam wiedzy czy każdy, ale jaka jest idea wymiany podwozia ? |
tradycyjna ... wypadek. |
no ale w przypadku takiego dzwona że bardziej opłacalna jest wymiana podwozia niż naprawa to z zabudowy chyba wiele nie zostaje |
|
|
|
 |
|