|
|
|
Montaz ogrzewania |
| Autor |
Wiadomość |
Tauroboliasta
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2016-11-08, 12:46 Montaz ogrzewania
|
|
|
Witam,
Mieszkam w Islandii i mam tu spore auto terenowe. Wymontowalem dwa rzedy foteli, umiescilem lozko, a z boku zostawilem miejsce na kuchenke, zbiornik z woda, jakies szafeczki i male duperele. Wszystko wiem jak zrobic i mam na to pomysl, oprocz jednego. Chcialbym zamontowac w nim jakies ogrzewanie. Byl bym bardzo wdzieczny za rady w jaki sposob mogl bym to zrobic. Wydaje mi sie, ze dokupie drugi akumlator i jakas nagrzewnice (a moze to zle slowo). Nie mam pojecia jak to zrobic? Czy ktos moze doradzic co jest bezpieczne i wmiare latwe do zamontowania? Jestem otwarty na kazde propozycje. Jak cos to moge w prywatnej wiadomosci pokorespondowac.
Pozdrawiam serdecznie
Adam |
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2016-11-08, 13:22
|
|
|
Witam.Prostym,niedrogim i mało inwazyjnym rozwiązaniem jest ogrzewanie gazowe.
W twoim wypadku,bez problemu kupisz piecyk z angielskiej przyczepy.
To piecyki które zasysają powietrze do spalanie i wyrzucają spaliny również pod podłogę.
Wycinasz mały otwór w podłodze i przykręcasz piecyk.
Pod podwoziem mała butla gazowa(taka jak do zasilanie gazem silnika)i tankujesz na każdej stacji.
Kuchenkę również zasilisz,więc masz 2w1.
Akumulator ma za mało energii żeby ci nagrzał wnętrze.
Możesz grzać również webastem powietrznym.
Pokaż auto,to koledzy z podobnymi coś Ci doradza |
_________________ Moja budowa: http://www.camperteam.pl/...der=asc&start=0 |
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
|
Wysłany: 2016-11-08, 14:38
|
|
|
| duże auto terenowe to jakie? Bo ogrzewaniw gazowe moze byc za wydajne na tak mała kubaturę. Pomyślałbym na ogrzewaniem postojowym firmy eberspacher model D1LCC ( jezeli masz diesla oczywiscie ) lub Webasto serii 2000. Zasialnie paliwa bezpośrednio ze zbiornika głównego, drugi akumulator nie zaszkodzi. |
_________________ Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-11-08, 17:50
|
|
|
Myślę,że spokojnie ogrzejesz auto Trumaticem e
https://www.truma.com/pl/...atic-e-2400.php |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2016-11-08, 18:21
|
|
|
Mam podobne E 1800 Ogrzewa ducato i jest wystarczające. Zaletą jest to że jest małe ,wydajne ,proste, nie rozwala akumulatora .Od biedy można je nawet zamontować na zewnątrz i rurą wprowadzić ciepłe powietrze do środka auta. Bezpieczne , używane w ciężarówkach, może być zasilane na 24v, |
| |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2016-11-08, 20:01
|
|
|
Butla z gazem LPG pod samochodem? Mnie się wydaje, że to nie jest najlepszy pomysł. Na Islandii. :)
IMO tzw. webasto na paliwo jakie masz w zbiorniku do silnika. Ktoś już tu doradzał odpowiednie modele i firmy. A ja ponowię pytanie: jaki to jest "duży samochód terenowy"? :) |
|
|
|
 |
Świstak
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy Dołączył: 05 Cze 2009 Piwa: 488/102 Skąd: Legnica
|
Wysłany: 2016-11-08, 20:46
|
|
|
| Ja z kolei stałem się fanem ogrzewania wodnego, a zwłaszcza podłogowego. Zajrzyj do wątku budowy Złomka, Milki 2 czy wielu innych. Korzyści jest wiele, a na Islandii o serwis Webasta będzie znacznie łatwiej niż o serwis wynalazków kamperowych. Oczywiście zasilanie benzyną lub olejem napędowym bezpośrednio ze zbiornika samochodu... |
_________________ "Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"
Milka - może ją spotkacie?
 |
|
|
|
 |
Rambler
zaawansowany związek energetyczno-motoryczny

Twój sprzęt: Vehicle Raptor [Westfalia James Cook]
Pomógł: 1 raz Dołączył: 10 Lis 2012 Piwa: 10/14 Skąd: Kraków-Rząska
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:12
|
|
|
| zbiegusek napisał/a: | Butla z gazem LPG pod samochodem? Mnie się wydaje, że to nie jest najlepszy pomysł. Na Islandii. |
zbiegusek, a co ma Islandia do wiatraka, przecież nikt po lawie nie jeździ
mam podobny zbiornik, fabrycznie zamontowany ponad 30 lat temu i działa.
zapewniam cię że jest to bardzo wygodna metoda.
Ciepła woda z boilera trumy i chłodne piwko z lodówki.
Podjeżdżam i tankuję bez zabawy z butlami, na prawie każdej stacji
|
_________________ Nikt nie wie dokąd prowadzi droga, póki nie stanie u celu.
 |
| |
|
|
|
 |
jarko_66
weteran
Twój sprzęt: Ducato 3
|
Wysłany: 2016-11-08, 21:25
|
|
|
Trmatic z serii E nie jest typowo kamperowym rozwiązanim . Stosowany w ciężarówkach , praktycznie bezawaryjny . Cichy i nie pobiera tyle prądu co webasto . A przy montażu jedynie trzeba wyprowadzić rurę wydechową na zewnątrz ,co nie jest zbyt skomplikowane. Znacznie tańszy w eksploatacji. Jedynym mankamentem jest to ,że jest to dość drogie jako nowe. Nie wiem czemu bo proste jak konstrukcja cepa |
|
|
|
 |
zbiegusek
zaawansowany
Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
|
Wysłany: 2016-11-09, 08:01
|
|
|
| Rambler napisał/a: | | zbiegusek napisał/a: | | Butla z gazem LPG pod samochodem? Mnie się wydaje, że to nie jest najlepszy pomysł. Na Islandii. :) |
zbiegusek, a co ma Islandia do wiatraka, przecież nikt po lawie nie jeździ :spoko
[...]Ciepła woda z boilera trumy i chłodne piwko z lodówki.
Podjeżdżam i tankuję bez zabawy z butlami, na prawie każdej stacji
:ok |
No właśnie po Islandii, to chyba głównie po lawie się jeździ? Zwłaszcza jak się ma (duży) samochód terenowy. Z chłodnym piwkiem raczej nie ma problemu - wystarczy wozić je w bagażniku. No i raczej rozgrzewający krupnik by się przydał miast chłodnego piwa. ;)
I wątkodawca niech sam sprawdzi, jaka jest dostępność LPG na Islandii. |
|
|
|
 |
kimtop
Kombatant
Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Wrz 2007 Piwa: 144/44 Skąd: Opoczno
|
Wysłany: 2016-11-09, 08:58
|
|
|
| Cytat: |
Butla z gazem LPG pod samochodem? Mnie się wydaje, że to nie jest najlepszy pomysł. Na Islandii. |
Nie musi być LPG.Może być propan,który się mrozów nie boi.
Nie musi być też pod samochodem. |
_________________ Pozdrawiam.
Polak gorszego sortu
Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko. |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|