Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Co sądzicie o silnikach Fiat Ducato 2,0 JTD 115 KM
Autor Wiadomość
Zbigniew Mazur 
trochę już popisał

Twój sprzęt: HYMER EXSIS 512
Nazwa załogi: ZBIMAZ
Wysłany: 2013-10-07, 13:21   Co sądzicie o silnikach Fiat Ducato 2,0 JTD 115 KM

Czy może ktoś powiedzieć jak sprawują się siniki Fiat Ducato 2, 0 JTD 85 kW / 115.
Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta

bart.ek 
zaawansowany

Twój sprzęt: E86
Piwa: 6/6
Wysłany: 2013-10-07, 13:26   

To nowa jednostka, pewnie wielu opinii nie będzie na jej temat. Rokowania są dobre - to ewolucja bardzo porządnego fiatowskiego 1.9jtd (montowanego oprócz grupy fiata także np. w saabach, oplach, załapał się nawet do jednego z modeli cadillaca), który jest trwały i ekonomiczny.
Przemyślałbym kwestię kupowania campera z tym silnikiem - niższa akcyza to jedno, ale następny w kolejce silnik 2.3jtd ma lepsze parametry (130KM, 320Nm) i łączony jest ze skrzynią 6b (2.0 - 5b) o zdecydowanie dłuższych przełożeniach (ciszej i bardziej ekonomicznie w trasie).

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 120/5
Wysłany: 2013-10-07, 14:48   

w 2,3 może nieznacznie ciszej ale ta 6 przy 130KM to nadbieg i poniżej 90 trzeba redukować
a ekonomią silnik 2.0 bije go na głowę, jest bezkonkurencyjny przy jeżdzie 100-120km/h
szybciej to faktycznie jest głośniej, ale bez tragedii (wynikato z obrotów)

co do trwałosci to jak narazie zrobione ponad 60.000km- bez zastrzeżeń

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-10-08, 08:55   

Jeżeli będę kupował nowego kampera, to właśnie 2.0 115KM. 30 000 zł oszczędności, a w razie czego można zaczipować, albo nawet za parę lat wymienić silnik na większy.
Nie wiem gdzie można zrobić jazdę próbną, bo na targach dają się przejechać tylko większymi silnikami. Ostatnio jeździłem Hymerem 2,3 i 7m długości w okolicach Dusseldorfu - rewelacja.
Kampera zamierzam używać do wypoczynku i dłuższych wyjazdów bez pośpiechu. Nie interesują mnie prędkości powyżej 100km/h. Wystarczy 80-90. Teoretycznie 115 koni i 3,5 tony powinny sobie dać radę, a nawet być ekonomiczne.
Gdyby nie akcyza, to wolałbym słabszy 130KM z dwóch 2,3 litrowych silników, bo zawsze to mniej wysilony, a masa silnika prawdopodobnie taka sama, co 2.0. Mocniejszy 2.3 148KM waży chyba o 50 kg więcej.

Tutaj mój wątek na ten temat: http://www.camperteam.pl/...pic.php?t=16404

Wiktor 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Rimor
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-10-08, 11:32   

Wypożycz go sobie na weekend od www.campery24.eu i przetestuj (Burstner Argos Time).
Montowanie tego silnika do kampera jest "porażką". Dynamika dyskusyjna - szczególnie na podjazdach autostradowych , spalanie 12-15l/100 km.
Jeździłem autem z takim silnikiem (nie camper) i zdecydowanie odradzam.
Pozdrawiam,

szymek1967 
Kombatant

Twój sprzęt: VW colorado KARMANN
Nazwa załogi: rodzinka
Otrzymał 35 piw(a)
Wysłany: 2013-10-08, 11:43   

Wiktor napisał/a:
Montowanie tego silnika do kampera jest "porażką".

nie do konca się z tą tezą zgodze :-/
silnik który ma moc ponad 100 kucy a i moment obrotowy spory :)

co maja powiedzieć ludkowie którzy posuwają na motorach 75 kucyków i w dodatku bez turbinki,e ?
jakoś sobie daja rade :ok

ps. kamper nie słuzy do rajdów górskich a zaoszczedzone kilkadziesiat tysi na akcyzie wynagrodzi wszelkie braki ( o ile o takich możemy mówić )

w tej kwestii niech wypowiedaja sie posiadacze kamperków z tymi silnikami
oni beda najbardziej opiniotwórczy :spoko

ps2.
dzony,
bardzo słuszna decyzja , to jest ten kierunek :)

Wiktor 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Ford Rimor
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2013-10-08, 12:00   

Można długo dyskutować o mocy jak i przebiegu momentu obrotowego danej jednostki. Najlepiej wypożyczyć i samemu przetestować.
Pozdrawiam

Johny_Walker 
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Piwa: 45/20
Wysłany: 2013-10-08, 13:15   

Może nie umieją jeździć dieslem i wciskają gaz do końca? W swoim samochodzie osiągam spalanie 24% niższe, niż fabryka obiecała.
Jakim cudem ten silnik ma mieć mniejszą dynamikę, niż zachwalane na forum stare wolnossące 2,5?

Simbus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Piwa: 9/16
Wysłany: 2013-10-08, 14:23   

Wiktor napisał/a:

Montowanie tego silnika do kampera jest "porażką". Dynamika dyskusyjna - szczególnie na podjazdach autostradowych , spalanie 12-15l/100 km.
Pozdrawiam,

Jesteś w dużym błędzie. Tak się składa że mam od lipca tego roku kampera właśnie z tym silnikiem. I uwierz mi że nie chwalę go bo akurat taki mam.. Mocy jest wystarczająco, nawet często za dużo. Na co dzień jeżdzę osobówką z 250 konnym silnikiem więc tym bardziej mógłbym czuć po przesiadce do kampera niedobór mocy.

Jeśli chodzi o spalanie..to potwierdzam to co napisał kolega papamila.
Moje minimalne spalanie jadąc do Bogacs przez Słowację gdzie nie chciałem zapłącić mandaciku wyniosło 7,4 ! Fakt jechałem spokojnie, ale taki wynik ciężko często osiągnąć autem o połowę lżejszym.

papamila napisał/a:

a ekonomią silnik 2.0 bije go na głowę, jest bezkonkurencyjny przy jeżdzie 100-120km/h

bart.ek napisał/a:

Przemyślałbym kwestię kupowania campera z tym silnikiem - niższa akcyza to jedno, ale następny w kolejce silnik 2.3jtd ma lepsze parametry (130KM, 320Nm) i łączony jest ze skrzynią 6b (2.0 - 5b) o zdecydowanie dłuższych przełożeniach (ciszej i bardziej ekonomicznie w trasie).

W firmie użytkuje też inne Fiaty Ducato. Z silnikami o oznaczeniu 100 i 120. O ile 100 to dobry silnik i trwały, na łańcuchu z dobrze zestrojoną skrzynią to 120 według mnie to porażka. Fakt 130 koni, jednak moje subiektywne odczucia są takie że jeśli mam jechać w trasę wolę 100. Dodatkowo wszystkie 120 mają wadę fabryczną związaną z przepustnicą i po około 60 tyś. km trzeba się liczyć z naprawą w kwocie około 1500 zł. Ogólnie drugi raz żadnego Ducato z tym silnikiem bym nie kupił.

Podsumowując - nowy silnik 115 2.0 w Ducato to idealne rozwiązanie. Mocy nie brakuje, jest bardzo oszczędny. W kieszeni ze względu na akcyzę zostaje sporo dudków :lol:
Polecam z własnego a nie zasłyszanego doświadczenia.

eMKa 
Kombatant

Twój sprzęt: Ducato 2,3 09 CAMPERIA
Nazwa załogi: eMKa
Piwa: 296/156
Wysłany: 2013-10-08, 19:13   

Simbus napisał/a:
Z silnikami o oznaczeniu 100 i 120. O ile 100 to dobry silnik i trwały, na łańcuchu z dobrze zestrojoną skrzynią to 120 według mnie to porażka. Fakt 130 koni, jednak moje subiektywne odczucia są takie że jeśli mam jechać w trasę wolę 100. Dodatkowo wszystkie 120 mają wadę fabryczną związaną z przepustnicą i po około 60 tyś. km trzeba się liczyć z naprawą w kwocie około 1500 zł. Ogólnie drugi raz żadnego Ducato z tym silnikiem bym nie kupił.

Gdybyś operował pojemnościami (lub typem) a nie mocą, można by podyskutować, a tak to mówisz sam do siebie ;)

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2013-10-08, 19:20   

silnik 2,3/130ps -jazda od 70 do 120km-srednie spalanie wyszlo 10,7litra
bocznymi drogami

Simbus 
zaawansowany

Twój sprzęt: Eura Mobil Activia 690 VB
Piwa: 9/16
Wysłany: 2013-10-08, 19:26   

eMKa napisał/a:

Gdybyś operował pojemnościami (lub typem) a nie mocą, można by podyskutować, a tak to mówisz sam do siebie ;)

Gdybyś czytał ze zrozumieniem.. Przecież podałem typ silnika po jego oznaczeniu 100, 115, 120.
Może to bardziej będzie czytelne..

http://pl.wikipedia.org/w...Silniki_.5B1.5D

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2013-10-08, 20:41   

papamila napisał/a:
w 2,3 może nieznacznie ciszej ale ta 6 przy 130KM to nadbieg i poniżej 90 trzeba redukować

co do trwałosci to jak narazie zrobione ponad 60.000km- bez zastrzeżeń

W moim ivo jest taki sam silnik i z czystym sumieniem mogę go polecić :spoko :spoko

piotr1 
Kombatant

Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Piwa: 17/18
Wysłany: 2013-10-08, 20:45   

andi at napisał/a:
silnik 2,3/130ps -jazda od 70 do 120km-srednie spalanie wyszlo 10,7litra
bocznymi drogami

Ja ostatnio jechałem przez Słowację i Węgry nie szybciej niż 90 km/h i spalił mi 8.2 l/100km. aż byłem w szoku :spoko :spoko

joko 
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Piwa: 500/29
Wysłany: 2013-10-08, 22:15   

Na temat silnika 2.0JTD 115 mam dokładnie takie spostrzeżenia jak Simbus.
Od połowy lipca mam nowego kamperka z tym właśnie silnikiem i nadal jestem w szoku jak dobrze się sprawuje.
To że akurat taki kupiłem to nie kwestia przypadku, a zamierzone działanie.
Wprawdzie nie próbowałem tego silnika przed kupnem i do momentu odbioru kampera nie byłem pewien czy dobrze zrobiłem, ale już po paru kilometrach wiedziałem , że był to strzał w dychę.
Z porównania suchych danych wyszło mi , że 15KM róznicy do wersji 2.3 to niewiele (zakładałem chip-tuning po czasie ale teraz widzę , że będzie to chyba zbędne ), a 50 tys PLN różnicy na akcyzie piechotą nie chodzi.
W praktyce eksploatacja kampera z takim motorkiem wygląda nawet o wiele lepiej niż wynikało by to z parametrów.
Pojazd jeździ "lekko" a wyniki spalania to następna miła niespodzianka.
Przez ostatnie trzy weakendowe wyjazdy zrobiłem ok.2000km , a średnie spalanie za ten dystans wyniosło 9,3l. Połowa tego dystansu to autostrada A4 i inne dwupasmowe drogi (wyjazd do Kłodzka, Łańcuta i Buska Zdroju), gdzie poruszałem się z prędkością 110-130km/h, reszta to jazda 60-90km/h i miasta.
Dzisiaj , korzystając z ładnej pogody i tego , że mam kilka spraw do załatwienia, a kamperek stał pierwszy z brzegu :wyszczerzony: , zrobiłem kółeczko Andrychów- Oświęcim - Alwernia- Kraków (i sporo po Krakowie) - Kalwaria-Wadowice-Andrychów, w sumie ok 220km. Z ciekawości wyzerowałem licznik A po ok 10km i na pozostałym dystansie 210km średnia wyszła mi 7,2l/100km :shock: . Jazda w ruchu z prędkościami 40-80km/h , korek w Oświęcimiu i ok 20km po Krakowie.
Niech ktoś powie, że to nie jest dobry wynik jak na pojazd ważący ze mną,pełnym wyposażeniem i prawie pełnym zbiornikiem wody i paliwa , ok 3300kg.
Wynik nie do pobicia przez silnik 2.3 (blaszak z silnikiem 2.3 w podobnych warunkach drogowych dobija mi do 10l/100km)
Często wytykanym minusem wersji z silnikem 2.0 JTD jest 5-cio biegowa skrzynia i to budziło również moje obawy przed kupnem, ale podobnie jak przy sprawności i spalaniu, również tutaj bardzo pozytywne wrażenia. Faktycznie może przy 130km/h czasami człowiek odruchowo szuka 6-tki (ponad 3500 obr/min) ale umówmy się, kamperem to nie jest prędkość z jaką często i długo się podróżuje.
Jak dodać jeszcze do tego wszystkiego bardzo pozytywne opinie mechaników na temat żywotności i niskiej awaryjności tej jednostki, to jak dla mnie to do nowego kampera nie ma innej alternatywy. To co więcej daje silnik 2.3 nie jest warte w/g mnie 5000 PLN a co dopiero 50000 (w sumie to nie wiem co więcej daje, bo do blaszaka z 2.3JTD różnicy nie widzę, a jeśli to na korzyść 2.0). Różnicę w akcyzie w części wydałem na doposażenie (roleta, TV, TV-sat, klima, solar, markowa pneumatyka, zabezpieczenia, bagażnik na rowery........etc.etc.) i jeszcze sporo zostało na paliwo :spoko

No i najważniejsze - jak wybierzesz taki motorek (akcyza 3.1%) to takie głupie pomysły jak rejestracja na niemieckiego "słupa" , nie będę chodziły Ci po głowie :haha:

Odpowiedz do tematu