Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Parkowanie kamperem na trawniku "niczyim" - legaln
Autor Wiadomość
LoneTux 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: 2002 Winnebago Chieftain
Piwa: 2/2
Wysłany: 2016-10-11, 16:32   Parkowanie kamperem na trawniku "niczyim" - legaln

Witam kolegów i koleżanki,

Dzisiaj przyczepił się do mnie ostro sąsiad z żoną, bo postawiłem swojego kampera na przeciwko jego domu (ale po drugiej stronie ulicy), jakieś 40m od okien.

Teren na którym stoi kamper jest niczyj - tzn. jest to trawnik przed drugim domem, który jest obecnie niezamieszkany (czytaj "zdewastowany"), jest własnością gminy i jest wystawiony na sprzedaż, czy coś w tym rodzaju. [Sam pas trawy to pas oddzielający nieruchomość od drogi, więc nie jest to nawet częścią samej nieruchomości]

Sąsiad twierdzi, że jest w Polsce prawo, które zabrania stawiania takich pojazdów na trawniku i chce mnie zgłosić do jakichś urzędów.

Generalnie i tak nie mam zamiaru stać w tamtym miejscu dłużej niż 2-3 tygodnie (stoję tam tymczasowo aż nie zrobię sobie podjazdu usypanego żwirem pod domem), ale trochę wkurzyła mnie jego postawa i czepialstwo. W kamperze jeszcze nie mieszkam (dopiero przygotowuję się), więc to nie jest też tak, że gapię mu się w okno pod prysznicem.
Strasznie przeszkadza mu, że mu psuję widok z okna. No co za ludzie...

Czy ktoś z Was wie coś więcej na temat polskiego prawa w tym temacie, zna linki do jakichś ustaw ? Czy faktycznie jest to nielegalne, a jeżeli tak to co mi grozi ?

Postaw piwo autorowi tego posta

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2016-10-11, 16:43   

Wygląda na art. 144 § 1 Kodeksu Wykroczeń:
Cytat:
Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem,podlega karze grzywny do 1 000 złotych albo karze nagany.

DC 
zaawansowany

Twój sprzęt: Mc Louis Nevis 822
Nazwa załogi: Pingwiny
Piwa: 15/18
Wysłany: 2016-10-11, 16:47   

Cześć, właśnie rozmawiałem ze znajomym geodetą i twierdzi że jeśli parkujesz minimum 3 metry od granicy jego posesji to może Cię cmoknąć. Inna kwestia na czyjej ziemi stoisz, u nas na osiedlu niektórzy parkują na pustych działkach ale to zawsze ryzyko że właściciel ziemi pogoni jak bez jego wiedzy.

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-10-11, 16:48   

koder napisał/a:
Wygląda na art. 144 § 1 Kodeksu Wykroczeń:
Cytat:
Art. 144. § 1. Kto na terenach przeznaczonych do użytku publicznego niszczy lub uszkadza roślinność albo depcze trawnik lub zieleniec lub też dopuszcza do niszczenia ich przez zwierzęta znajdujące się pod jego nadzorem,podlega karze grzywny do 1 000 złotych albo karze nagany.

OK, rzeczywiście. Roślinność owszem trochę się zniszczyła, ale za rok sama odrośnie.

No cóż, stoję tam tylko tymczasowo bo na tą chwilę nie mam gdzie.

izola 
Kombatant

Twój sprzęt: MB Marco Polo
Nazwa załogi: Izolownia
Pomogła: 11 razy
Piwa: 232/165
Wysłany: 2016-10-11, 16:48   

podeszłabym do problemu w inny sposób, jak komuś przeszkadza odjeżdżam i stoję gdzie indziej, można też na upartego- postawić i paragrafów szukać...ale wierz mi jesteś wtedy na straconej pozycji: czyli ci co ciebie nie chcą mieć na widoku , przebiją ci opony, zdewastują Mobil, podpalą...
... dla świętego Twojego spokoju postaw gdzie indziej , i masz spoko - moje skromne zdanie

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-10-11, 16:50   

DC napisał/a:
Cześć, właśnie rozmawiałem ze znajomym geodetą i twierdzi że jeśli parkujesz minimum 3 metry od granicy jego posesji to może Cię cmoknąć. Inna kwestia na czyjej ziemi stoisz, u nas na osiedlu niektórzy parkują na pustych działkach ale to zawsze ryzyko że właściciel ziemi pogoni jak bez jego wiedzy.

Parkuję 8m od granic jego posesji, ale pewnie mógłby mnie do gminy zgłosić i dowalą mi jakąś karę za niszczenie zieleni.

To jest wieś, więc normalnie nikt się takimi rzeczami nie przejmuje. Aż się nie znajdzie jakiś życzliwy sąsiad, któremu to przeszkadza.

izola napisał/a:
podeszłabym do problemu w inny sposób, jak komuś przeszkadza odjeżdżam i stoję gdzie indziej, można też na upartego- postawić i paragrafów szukać...ale wierz mi jesteś wtedy na straconej pozycji: czyli ci co ciebie nie chcą mieć na widoku , przebiją ci opony, zdewastują Mobil, podpalą...
... dla świętego Twojego spokoju postaw gdzie indziej , i masz spoko - moje skromne zdanie

No i chyba masz rację, może spróbuję się jakoś z nim dogadać. W końcu 2 tygodnie to nie wieczność.

izola 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-11, 16:59   

Cytat:
No i chyba masz rację, może spróbuję się jakoś z nim dogadać. W końcu 2 tygodnie to nie wieczność.

... szukaj kontaktu po dobroci , wypij z "cieciem" piwo czy kawę daj wyżerkę - to działa cuda- w ten sposób mój sąsiad mi nawet trawę kosi w ogródku od 3 lat jak jestem w drodze :mrgreen:
...napoiłam dałam pojeść i jest moim przyjacielem :mrgreen:

michal_olk 
zaawansowany

Twój sprzęt: sprzedałem i szukam
Piwa: 9/1
Wysłany: 2016-10-11, 17:04   

Paragraf na wszystko się znajdzie. A na pewno może uprzykrzyć ci życie.

Mnie najbardziej zastanawia jak to możliwe że sąsiad który powinien być twoim kumplem, zgłasza problem w taki sposób a ty go rozwiązujesz szukając paragrafów na forum?

Nie macie tam żadnej knajpy z piwkiem na wsi?

Weź szybko ugaś ten problem bo są sprawy ważniejsze niż parkowanie campera. Jak podczas twoich wojaży ktoś ci chałupę zacznie obrabiać to kto ci pomoże jak nie sąsiad?

Wyświetl szczegóły
izola 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-11, 17:08   

ugasić troski i cieszyć się z życia :mrgreen:

jak ja wracam po wypadach, to dla mnie jest obligatoryjne:
- sąsiad dostaje 5 kanister wina z regionu gdzie byłam, zaproszę go na fajnego grilla od czasu do czasu miłe słowo po sąsiedzku , takie drobnostki nas bardzo zbliżyły ...
Ostatnio zmieniony przez izola 2016-10-11, 17:16, w całości zmieniany 1 raz  

LoneTux 
początkujący forumowicz

Wysłany: 2016-10-11, 17:14   

michal_olk napisał/a:
Paragraf na wszystko się znajdzie. A na pewno może uprzykrzyć ci życie.

Mnie najbardziej zastanawia jak to możliwe że sąsiad który powinien być twoim kumplem, zgłasza problem w taki sposób a ty go rozwiązujesz szukając paragrafów na forum?

Nie macie tam żadnej knajpy z piwkiem na wsi?

To jest "sąsiad" 3 domy dalej, niedawno się do nas na wieś wprowadził. Z miasta.

izola 
Kombatant

Wysłany: 2016-10-11, 17:21   

jak on jest nowy to chce "obsikać"swój rejon jak mój pies :-P
może jest niepewny- kontaktu po przyjacielsku szukać , wyjaśnić co jest z parkowaniem , zaprosić do wypicia "drobnostki" w kamperze , pokazać , zainteresować - to czyni cuda :mrgreen:

Tadeusz 
Administrator
CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Piwa: 1595/2326
Wysłany: 2016-10-11, 17:32   

LoneTux. od izoli i michal_ok otrzymujesz piękny dar - serdeczne i bardzo mądre rady.
Wysłuchaj ich.

Po dobroci można od gniewu przejść nawet do przyjaźni, nasilanie konfliktu jest nieroztropne. :)

slawwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Piwa: 142/303
Wysłany: 2016-10-11, 18:28   

DC napisał/a:

Dawno się tak nie uśmiałem.

Odległość 3m dotyczy budowy budynków od granicy.

Idąc tokiem rozumowania tego geodety to musisz go brać na wakacje żeby najpierw odszukał jakaś granicę np. parkingu a później wytyczył 3m. od tej granicy a wtedy Ty prawidłowo zaparkujesz.

MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 193/150
Wysłany: 2016-10-11, 19:27   

izola napisał/a:
jak on jest nowy to chce "obsikać"swój rejon jak mój pies :-P
może jest niepewny- kontaktu po przyjacielsku szukać , wyjaśnić co jest z parkowaniem , zaprosić do wypicia "drobnostki" w kamperze , pokazać , zainteresować - to czyni cuda :mrgreen:

Ale później nie opędzi się od buraka Z miasta :haha:

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Bronek 
Kombatant

Piwa: 477/990
Wysłany: 2016-10-11, 20:03   

Obawiam się, że to zachowanie a la Tofik, który pojawł się w mym domu.

Wicepierdoła Wacik, pokojowo zamachał ogonem na powitanie nowego członka stada i w zamian został "pogryziony" dziąsłami nowego bezzębnego psa.

Gdyby go chapną pełnym garniturem ząbków, dzisiaj byłby panem watachy, a tak jest dalej wicepietdołą, któnrym zostanie na amen.

To typ wsiowego macho z miasta, który ma prawo do niezadowolenia i okazania jego ale po uprzedniej próbie negocjacji.
Gościu ma duże ego z małym ptakiem, lub co gorsza odwrotnie.

Oczywiście o ile Ty, jak tu wszyscy...
Jeśli ty jesteś jak ten :aniolek
, to po krótkiej próbie jak pisze Izola...
, postaw mu przed chatą kampera i kilka samochodów kumpli, jak oczywiście nie ma zakazu. :bigok

A propos geodety, kamper pomylił mu się z kempingiem.

Dla miłośników przyrody dobrze działa Rundap, w wietrzny dzień. No i chroni przy okazji przed alergią na pyłki.
Skrzyp, na który nie działa też jest ładny i nie uczula. Powiedz mu to. :bigok

Ps.
Gdy byłem młody i piękny oraz bogaty - 20 lat temu i wprowadziłem się do po pegierowskiej osady - Budzistowo, jak o jeden z pierwszych miastowych, to miejscowe dzieciaki przez maleńki zawiązek żywopłotu, wrzucały mi kamienie do stawków.
Ojcu jednego prowodyra doniosłem.
Miejscowy miał swoje pięć minut tryumfu, temat do opowieści przed sklepem i tyle. Zero reakcji.
Złapałem więc jego gnojka, wrzuciłem do stawu, kazałem powybierać kamienie, zawołać ojca, któremu zanim coś powiedział kazałem poprosić żonkę, mówiąc mu że je zgwałcę a jemu pozwolę popaprzyć.

Ale o był mniejszy i schorowany.

Teraz to jestem też wsiuk i nie lubię obcych. Bo nie i już
Ale ze strachu już siedzę cicho. Bo te miastowe to jakieś takie groźne są :(
I do dzisiaj nie wiem, czy ptaszek u mnie czy Ego?

Odpowiedz do tematu