Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Baza na samochod turystyczny
Autor Wiadomość
RadekNet 
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Piwa: 25/74
Wysłany: 2015-11-19, 22:12   Baza na samochod turystyczny

Czesc!

Niedawno zakonczylismy ponad polroczna wloczege przyczepa kempingowa i wracajac do normalego zycia chcemy zmienic przyczepe na samochod "turystyczny". Ksztalt samochodu powoli rodzi sie w mojej glowie - nie bedzie to typowy kamper, bo na codzien bedzie sluzyl na dojazdy do pracy i weekendowe wycieczki, ale chcac uzyskac wpis w irlandzkim dowodzie rejestracyjnym "kempingowy" warunek kibla i prysznica musi spelnic ;)

Z punktu widzenia kampera najlepsze bylo by dla nas Ducato L2H2 (lub nawet L3H2) i lozko z tylu na szerokosc, ale wydaje mi sie, ze lepiej sie ograniczyc na dlugosci w codziennej eksploatacji. I stad pytanie - czy w najwyzszych busach sa szanse na lozko nad kierowca i pasazerami z tylu? Jaka tam jest wysokosc nad glowami?

Radek
Postaw piwo autorowi tego posta

Janwil 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Transit 2,2D/350 Rimor 2007r.
Nazwa załogi: JANWIL
Piwa: 2/3
Wysłany: 2015-11-26, 07:18   Re: Baza na samochod turystyczny

RadekNet napisał/a:
Czesc!

Niedawno zakonczylismy ponad polroczna wloczege przyczepa kempingowa i wracajac do normalego zycia chcemy zmienic przyczepe na samochod "turystyczny". Ksztalt samochodu powoli rodzi sie w mojej glowie - nie bedzie to typowy kamper, bo na codzien bedzie sluzyl na dojazdy do pracy i weekendowe wycieczki, ale chcac uzyskac wpis w irlandzkim dowodzie rejestracyjnym "kempingowy" warunek kibla i prysznica musi spelnic ;)

Z punktu widzenia kampera najlepsze bylo by dla nas Ducato L2H2 (lub nawet L3H2) i lozko z tylu na szerokosc, ale wydaje mi sie, ze lepiej sie ograniczyc na dlugosci w codziennej eksploatacji. I stad pytanie - czy w najwyzszych busach sa szanse na lozko nad kierowca i pasazerami z tylu? Jaka tam jest wysokosc nad glowami?

Radek

....samochód turystyczny czyli na codzień, na weekend i na wakacje?
Ciekawa propzycja, ale czy możliwa do realizacji? A może coś takiego juz istnieje?
Ja jestem młody stażem, ale doświadczeni Koledzy powinni się wypowiedzieć.
A tu ciiisza. Szkoda

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2015-11-28, 22:39   

Janwil, nie obraz sie, ale nie chodzi o dyskutowanie nad moja wizja mojego samochodu :) Licze raczej na rady techniczne.

ps
Taka Westfalia Florida na LTku jest tylko o 20cm dluzsza niz auto, ktorym jezdze obecnie na codzien, a ma wszystko co trzeba do podrozowania. Procz rocznika. Stad pytanie jakie auto ma odpowiednio wysokosci nad glowami, zeby zrobic tam lozko.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2015-11-28, 23:32   

Łóżko nad kabiną da się zorganizować w Ducato 2 L3H4, tam jest 228cm w środku, co pozwala na podział 140+80 - z kabiny przy opuszczonym łóżku da się normalnie korzystać. Udane konwersje są też na L3H2, choć wtedy łóżko pod sufitem odpada.

Brakuje istotnego kontekstu: na jak liczną załogę?

Janwil 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-11-30, 08:00   

Radek: Janwil, nie obraz sie, ale nie chodzi o dyskutowanie nad moja wizja mojego samochodu :) Licze raczej na rady techniczne.

Janwil: Radek spoko, ja się nie obrażam, ale jakieś przykłady ST /sam.turyst./ by sie przydały...

Radek: Taka Westfalia Florida na LTku jest tylko o 20cm dluzsza niz auto, ktorym jezdze obecnie na codzien, a ma wszystko co trzeba do podrozowania.

Janwil: Mówisz Westfalia to masz: http: //otomoto.pl/oferta/volkswagen-transporter-california-weekend-4motion-ID4paDk2.html
Co o tym sądzicie? /cena to Himalaje, ile to VW powinno kosztować? i nieaktualność oferty/
Pozdrawiam. Do zobaczenia w Ciechocinku, pogoda będzie!!!

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2015-12-02, 11:51   

Jesli chodzi o ksztalt zabudowy to podoba mi sie ta idea na Ducato L1H2:

Dodalbym tylko wysokosci i lozko nad pasazerami.

Zaloga 2+2, ale w zamysle 5 foteli do jazdy.

Glowie sie nad Ducato L1H3 - byly takie wersje? Idealnie w wersji crew cab (zalogowej? tak sie to po polsku okresla?), zeby uzyc oryginalnej sciany dzialowej do zabezpieczenia pasazerow przed skutkami przemieszczenia zabudowy.

toscaner 
Kombatant
vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Piwa: 241/267
Wysłany: 2015-12-02, 16:17   

Dla L1H2 ten projekt trochę nierealny wg mnie, a jeszcze dla 4 osób. :shock:
L1 ma na podłodze 2510mm, co daje realnie ok. 2,30 - 2,35 m.
Tylne łózko ile? 80cm? Łazienka ile? 60cm? Ściany po 2 cm i mamy 145cm, zostaje ok. 85-90 cm na 2 rząd i stolik.
A gdzie nogi?
Na projekcie zawsze ładnie wygląda, ale proponuję wziąć kartonowe pudła i zrobić makietę np. w pokoju. Takie coś od razu zweryfikuje to co na obrazku.

W tej opcji widzę 2 rząd tylko z tyłu. Ja podpatrzyłem do złomka z biwaka ten patent. Wtedy zacznie to mieć jakiś sens.
Budowa domka ze złomka

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-02, 16:24   

Ja na takim krótkim autku zrobiłbym tak:

Tył podwójne łóżko ok 120cm składane w podkowę na dzień i 2 rząd. Można podpatrzeć u mnie.
Na noc mamy wygodne spanie dla 2 osób, na dzień część salonowo-jadalną (gdyby lało).
Zostaje nam ok 115cm i po lewej mamy miejsce na szafę i łazieneczkę, a po prawej odliczając ok 50-55cm na wejście ok 60-65cm kuchni. Kuchnia mała, ale można delikatnie zabrać z łóżka te powiedzmy 10cm i mamy ok 75cm kuchni. Łóżko na noc przy głowach 120 (opcjonalnie 130cm), a w nogach ok 110cm.

Inna opcja kuchnia i łazienka na tył a 2 rząd zaczyna mieć wymiar pozwalający zrobić 2 poziomowe łóżka
Budowa domka ze złomka

maferos
początkujący forumowicz

Wysłany: 2015-12-02, 16:33   

Właśnie zbieram pieniędze na kamper, nie mogę doczekać się podróży :D

ZEUS 
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Piwa: 65/66
Wysłany: 2015-12-02, 16:51   

maferos napisał/a:
Właśnie zbieram pieniędze na kamper, nie mogę doczekać się podróży :D

:evil: a kultury to w domu nikt cię na nauczył?
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.

Janwil 
doświadczony pisarz

Wysłany: 2015-12-02, 17:28   

[quote="RadekNet"]Jesli chodzi o ksztalt zabudowy to podoba mi sie ta idea na Ducato L1H2:

Drogi Inicjatorze Tematu /DIT/
Przyznam się że ,,przy carawaningu" jestem od 4 lat z przyczeą TEC 560 K1 z 2006 r.
Jeżdzę tylko z Żoną. Mamy dla siebie na dyszlu ,,kawalerkę" 16 m2. Wędrujemy, zwiedzamy w tym roku byliśmy w Giblartarze , Hiszpanii, Portugalii.. Z Maroka zrezygnowaliśmy bo stało się w tym roku niebezpieczne...
Razem 11.057 km i 2 miesiące, VI-VII. Dużo zwiedzamy, nigdzie nie jeśteśmy dłuzej niż 2-4 dni. Przedsionka i markizy namiotowej nawet ze sobą nie wzieliśmy bo po co? Holownikowi było lżej, a cień i chłód mieliśmy w cepce. Szybciej się zwijaliśmy i fruuu...
I kiedy przyjechałem do Grudziądza, gdzie przyczep było słownie 3 szt , zdałem sobie sprawę że przyczepa 760 cm dług. i 250 cm sze.r to luksus ale i przesada dla 2 osób.
I nie o koszty np. paliwa tu chodzi. Średnie zużycie z całej wyprawy to 9,5 l/100km /pomimo Alp i dookoła Hiszpanii/. Starsi stażem Koledzy się mną troskliwie ,,zaopiekowali" i odkryłem po integrze i półintegrze tzw. blaszaki /czy na to milszej nazwy nie ma na samochód turystyczny ST/ I to cała MOJA krótka historia ST.
Odpowiadając na pytania Kolegi powiem ogólnie tak, że po wstępnym ,,szumie marek" aktualnie ,,specjalizuję się" w VW T5 i Ducato w kolejności zainteresowania jak wymieniłem...
I na początek propozycja która im mniejsza tym robi większe wrażenie!
http://otomoto.pl/oferta/...n-ID4paDk2.html
Oczywiście proszę nie sugerować się ceną, bo to jest marzenie srzedającego...
Ale pomysł wykorzystania sanitarki do zabudowy i 4x4, jakośc wykonania i wiele pomysłów to już jest godne zainteresowania. W każdym razie ,,w konkurencji mobilności" na drodze, zdecydowanie pokonuje Ducato. A czy wystarczy powierzchni?
Proszę o Wasze fachowe opinie o takim projekcie jak VW T5.
Pozdrawiam.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-02, 19:39   

Janwil podaj wymiary paki w tym VW T5 i będzie wiadomo co tam można zmieścić. No i dla 2 osób to kompletnie inna bajka niż dla 4 osób.

My 11 mies. w kamperze i sporo ponad 20 tys. km. w tym czasie. Taki POE (powolny objazd europy). Jakieś tam przemyślenia w tym czasie się pojawiły. Może coś się uda doradzić.
Zawsze trzeba dopasować długość kampera, jego wysokość i zabudowę do wzrostu podróżujących i ich trybu podróżowania. Inaczej zawsze coś będzie w jakimś stopniu dyskomfortem.
Budowa domka ze złomka

RadekNet 
weteran

Wysłany: 2015-12-02, 21:37   

Projekt tego L1H2 zostal wykonany:
http://www.jwgcampers.nl/fotogalerie/kolkman.html

Draze temat wysokosci, bo majac L1H3 zrezygnowac mozna by z lozka z tylu, robiac lozko nad czescia pasazerska (patrz wspominany przezemnie VW LT). Po za tym mam wrazenie, ze Ducato sa najmniej popularne (cena?) a w np. Transicie lozko z tylu wszerz odpada (ja mam 190cm). Lozko na pietrze to rowniez wiecej przestrzeni zyciowej na parterze.

Upieram sie przy L1, bo to tylko 20cm dluzsze auto niz mam teraz a na wielkiego kampera stojacego i czekajacego na urlop pozwolic sobie nie moge. Zreszta, nie ta filozofia. To auto ma byc w ruchu caly rok i zawsze z nami. A do miasta auto zony. O aucie wielkosci Milki bedziemy myslec jak dzieci wyfruna z domu i bedzie mozna znowu urlopy liczyc w miesiacach a nie tygodniach ;)

Cztery osoby to tak na prawde dwie plus dwoje dzieci, ktore na razie sa male ( 10 miesiecy i 3,5 roku), a jak beda starsze to mysle, ze albo i tak beda wolaly "mieszkac" w oddzielnym namiocie, albo wrecz bedziemy z przyczepa jezdzic na dluzsze wakacje.

VW T5 - za maly, za waski. Dla mnie bez sensu.

ps
7 miesiecy w przyczepie Avondale Rialto 525 z dwojka dzieci (na starcie: 3 miesiace oraz 3 lata), z czego polowa to "POE" :) Powoli zmieniamy przyczepe na kampera, bo na razie brak perspektyw na powtorke tak dlugiego urlopu i potrzebny nam jest szybszy srodek transportu. Przyczepa jest super na takie glugie wypady, ale majac 3 tygodnie wolnego, samochodu turystycznego nie zastapi.

toscaner 
Kombatant

Wysłany: 2015-12-02, 21:56   

RadekNet napisał/a:

Draze temat wysokosci, bo majac L1H3

Nie to, że się czepiam, bo opieram się na wikipedii, która czasem się myli, ale wersja Ducato L1H3 nie istnieje.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato
Chyba, że mowa o jakiś przeróbkach, ale wtedy można i L1H5 stworzyć. :mrgreen:

Fakt jest, że da się zrobić wszystko, pytanie jak w takim układzie na L1H2 później kamperować w 4 osoby?
Teoretycznie można zrobić na 6 osób. Dodatkowe 2 w ostatnim rzędzie i spanie na podłodze. Tylko czy to ma sens?
Budowa domka ze złomka

wlodo 
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Piwa: 67/68
Wysłany: 2015-12-02, 22:20   

Cytat:
Ducato sa najmniej popularne

Raczej jedne z popularniejszych do zabudowy
Cytat:
ja mam 190cm

Jeżeli masz tyle wzrostu,to tylko łózko wzdłuż auta.
Robię minimalną izolację i wyszło 195 cm,więc się nie wyśpisz.
Możesz wziąć auto max i zrobić łóżko opuszczane z sufitu,wtedy masz większe możliwości użytkowania dołu.

Odpowiedz do tematu