|
|
Baza na samochod turystyczny |
Autor |
Wiadomość |
RadekNet
weteran

Twój sprzęt: Opel Vivaro
Pomógł: 3 razy Dołączył: 06 Sty 2009 Piwa: 25/74 Skąd: Sligo IE
|
Wysłany: 2015-11-19, 22:12 Baza na samochod turystyczny
|
|
|
Czesc!
Niedawno zakonczylismy ponad polroczna wloczege przyczepa kempingowa i wracajac do normalego zycia chcemy zmienic przyczepe na samochod "turystyczny". Ksztalt samochodu powoli rodzi sie w mojej glowie - nie bedzie to typowy kamper, bo na codzien bedzie sluzyl na dojazdy do pracy i weekendowe wycieczki, ale chcac uzyskac wpis w irlandzkim dowodzie rejestracyjnym "kempingowy" warunek kibla i prysznica musi spelnic
Z punktu widzenia kampera najlepsze bylo by dla nas Ducato L2H2 (lub nawet L3H2) i lozko z tylu na szerokosc, ale wydaje mi sie, ze lepiej sie ograniczyc na dlugosci w codziennej eksploatacji. I stad pytanie - czy w najwyzszych busach sa szanse na lozko nad kierowca i pasazerami z tylu? Jaka tam jest wysokosc nad glowami?
Radek |
|
|
|
 |
Janwil
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Transit 2,2D/350 Rimor 2007r.
Nazwa załogi: JANWIL
|
Wysłany: 2015-11-26, 07:18 Re: Baza na samochod turystyczny
|
|
|
RadekNet napisał/a: | Czesc!
Niedawno zakonczylismy ponad polroczna wloczege przyczepa kempingowa i wracajac do normalego zycia chcemy zmienic przyczepe na samochod "turystyczny". Ksztalt samochodu powoli rodzi sie w mojej glowie - nie bedzie to typowy kamper, bo na codzien bedzie sluzyl na dojazdy do pracy i weekendowe wycieczki, ale chcac uzyskac wpis w irlandzkim dowodzie rejestracyjnym "kempingowy" warunek kibla i prysznica musi spelnic
Z punktu widzenia kampera najlepsze bylo by dla nas Ducato L2H2 (lub nawet L3H2) i lozko z tylu na szerokosc, ale wydaje mi sie, ze lepiej sie ograniczyc na dlugosci w codziennej eksploatacji. I stad pytanie - czy w najwyzszych busach sa szanse na lozko nad kierowca i pasazerami z tylu? Jaka tam jest wysokosc nad glowami?
Radek |
....samochód turystyczny czyli na codzień, na weekend i na wakacje?
Ciekawa propzycja, ale czy możliwa do realizacji? A może coś takiego juz istnieje?
Ja jestem młody stażem, ale doświadczeni Koledzy powinni się wypowiedzieć.
A tu ciiisza. Szkoda |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2015-11-28, 22:39
|
|
|
Janwil, nie obraz sie, ale nie chodzi o dyskutowanie nad moja wizja mojego samochodu Licze raczej na rady techniczne.
ps
Taka Westfalia Florida na LTku jest tylko o 20cm dluzsza niz auto, ktorym jezdze obecnie na codzien, a ma wszystko co trzeba do podrozowania. Procz rocznika. Stad pytanie jakie auto ma odpowiednio wysokosci nad glowami, zeby zrobic tam lozko. |
|
|
|
 |
koder
Kombatant (statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Pomógł: 18 razy Dołączył: 10 Lis 2010 Piwa: 188/87 Skąd: Będzin
|
Wysłany: 2015-11-28, 23:32
|
|
|
Łóżko nad kabiną da się zorganizować w Ducato 2 L3H4, tam jest 228cm w środku, co pozwala na podział 140+80 - z kabiny przy opuszczonym łóżku da się normalnie korzystać. Udane konwersje są też na L3H2, choć wtedy łóżko pod sufitem odpada.
Brakuje istotnego kontekstu: na jak liczną załogę? |
|
 |
Janwil
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-11-30, 08:00
|
|
|
Radek: Janwil, nie obraz sie, ale nie chodzi o dyskutowanie nad moja wizja mojego samochodu Licze raczej na rady techniczne.
Janwil: Radek spoko, ja się nie obrażam, ale jakieś przykłady ST /sam.turyst./ by sie przydały...
Radek: Taka Westfalia Florida na LTku jest tylko o 20cm dluzsza niz auto, ktorym jezdze obecnie na codzien, a ma wszystko co trzeba do podrozowania.
Janwil: Mówisz Westfalia to masz: http: //otomoto.pl/oferta/volkswagen-transporter-california-weekend-4motion-ID4paDk2.html
Co o tym sądzicie? /cena to Himalaje, ile to VW powinno kosztować? i nieaktualność oferty/
Pozdrawiam. Do zobaczenia w Ciechocinku, pogoda będzie!!! |
|
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2015-12-02, 11:51
|
|
|
Jesli chodzi o ksztalt zabudowy to podoba mi sie ta idea na Ducato L1H2:
Dodalbym tylko wysokosci i lozko nad pasazerami.
Zaloga 2+2, ale w zamysle 5 foteli do jazdy.
Glowie sie nad Ducato L1H3 - byly takie wersje? Idealnie w wersji crew cab (zalogowej? tak sie to po polsku okresla?), zeby uzyc oryginalnej sciany dzialowej do zabezpieczenia pasazerow przed skutkami przemieszczenia zabudowy. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2015-12-02, 16:17
|
|
|
Dla L1H2 ten projekt trochę nierealny wg mnie, a jeszcze dla 4 osób.
L1 ma na podłodze 2510mm, co daje realnie ok. 2,30 - 2,35 m.
Tylne łózko ile? 80cm? Łazienka ile? 60cm? Ściany po 2 cm i mamy 145cm, zostaje ok. 85-90 cm na 2 rząd i stolik.
A gdzie nogi?
Na projekcie zawsze ładnie wygląda, ale proponuję wziąć kartonowe pudła i zrobić makietę np. w pokoju. Takie coś od razu zweryfikuje to co na obrazku.
W tej opcji widzę 2 rząd tylko z tyłu. Ja podpatrzyłem do złomka z biwaka ten patent. Wtedy zacznie to mieć jakiś sens. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-12-02, 16:24
|
|
|
Ja na takim krótkim autku zrobiłbym tak:
Tył podwójne łóżko ok 120cm składane w podkowę na dzień i 2 rząd. Można podpatrzeć u mnie.
Na noc mamy wygodne spanie dla 2 osób, na dzień część salonowo-jadalną (gdyby lało).
Zostaje nam ok 115cm i po lewej mamy miejsce na szafę i łazieneczkę, a po prawej odliczając ok 50-55cm na wejście ok 60-65cm kuchni. Kuchnia mała, ale można delikatnie zabrać z łóżka te powiedzmy 10cm i mamy ok 75cm kuchni. Łóżko na noc przy głowach 120 (opcjonalnie 130cm), a w nogach ok 110cm.
Inna opcja kuchnia i łazienka na tył a 2 rząd zaczyna mieć wymiar pozwalający zrobić 2 poziomowe łóżka |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
maferos
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2015-12-02, 16:33
|
|
|
Właśnie zbieram pieniędze na kamper, nie mogę doczekać się podróży :D |
|
|
|
 |
ZEUS
Kombatant

Twój sprzęt: Roller Team Zefiro 285 TL, 121 kW 2025 r.
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Paź 2014 Piwa: 65/66 Skąd: Olimp ?
|
Wysłany: 2015-12-02, 16:51
|
|
|
maferos napisał/a: | Właśnie zbieram pieniędze na kamper, nie mogę doczekać się podróży :D |
a kultury to w domu nikt cię na nauczył? |
_________________ Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
--
moje kampery:
- campervan Peugeot Boxer - 2011 r.
- Chausson Flash 02 - 2011 r.
- CI Elliot 84 XT - 2017 r.
- Weinsberg 600MG - 2019 r.
- Roller Team Zefiro 285 TL - 2025 r.
 |
|
|
|
 |
Janwil
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2015-12-02, 17:28
|
|
|
[quote="RadekNet"]Jesli chodzi o ksztalt zabudowy to podoba mi sie ta idea na Ducato L1H2:
Drogi Inicjatorze Tematu /DIT/
Przyznam się że ,,przy carawaningu" jestem od 4 lat z przyczeą TEC 560 K1 z 2006 r.
Jeżdzę tylko z Żoną. Mamy dla siebie na dyszlu ,,kawalerkę" 16 m2. Wędrujemy, zwiedzamy w tym roku byliśmy w Giblartarze , Hiszpanii, Portugalii.. Z Maroka zrezygnowaliśmy bo stało się w tym roku niebezpieczne...
Razem 11.057 km i 2 miesiące, VI-VII. Dużo zwiedzamy, nigdzie nie jeśteśmy dłuzej niż 2-4 dni. Przedsionka i markizy namiotowej nawet ze sobą nie wzieliśmy bo po co? Holownikowi było lżej, a cień i chłód mieliśmy w cepce. Szybciej się zwijaliśmy i fruuu...
I kiedy przyjechałem do Grudziądza, gdzie przyczep było słownie 3 szt , zdałem sobie sprawę że przyczepa 760 cm dług. i 250 cm sze.r to luksus ale i przesada dla 2 osób.
I nie o koszty np. paliwa tu chodzi. Średnie zużycie z całej wyprawy to 9,5 l/100km /pomimo Alp i dookoła Hiszpanii/. Starsi stażem Koledzy się mną troskliwie ,,zaopiekowali" i odkryłem po integrze i półintegrze tzw. blaszaki /czy na to milszej nazwy nie ma na samochód turystyczny ST/ I to cała MOJA krótka historia ST.
Odpowiadając na pytania Kolegi powiem ogólnie tak, że po wstępnym ,,szumie marek" aktualnie ,,specjalizuję się" w VW T5 i Ducato w kolejności zainteresowania jak wymieniłem...
I na początek propozycja która im mniejsza tym robi większe wrażenie!
http://otomoto.pl/oferta/...n-ID4paDk2.html
Oczywiście proszę nie sugerować się ceną, bo to jest marzenie srzedającego...
Ale pomysł wykorzystania sanitarki do zabudowy i 4x4, jakośc wykonania i wiele pomysłów to już jest godne zainteresowania. W każdym razie ,,w konkurencji mobilności" na drodze, zdecydowanie pokonuje Ducato. A czy wystarczy powierzchni?
Proszę o Wasze fachowe opinie o takim projekcie jak VW T5.
Pozdrawiam. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-12-02, 19:39
|
|
|
Janwil podaj wymiary paki w tym VW T5 i będzie wiadomo co tam można zmieścić. No i dla 2 osób to kompletnie inna bajka niż dla 4 osób.
My 11 mies. w kamperze i sporo ponad 20 tys. km. w tym czasie. Taki POE (powolny objazd europy). Jakieś tam przemyślenia w tym czasie się pojawiły. Może coś się uda doradzić.
Zawsze trzeba dopasować długość kampera, jego wysokość i zabudowę do wzrostu podróżujących i ich trybu podróżowania. Inaczej zawsze coś będzie w jakimś stopniu dyskomfortem. |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
RadekNet
weteran

|
Wysłany: 2015-12-02, 21:37
|
|
|
Projekt tego L1H2 zostal wykonany:
http://www.jwgcampers.nl/fotogalerie/kolkman.html
Draze temat wysokosci, bo majac L1H3 zrezygnowac mozna by z lozka z tylu, robiac lozko nad czescia pasazerska (patrz wspominany przezemnie VW LT). Po za tym mam wrazenie, ze Ducato sa najmniej popularne (cena?) a w np. Transicie lozko z tylu wszerz odpada (ja mam 190cm). Lozko na pietrze to rowniez wiecej przestrzeni zyciowej na parterze.
Upieram sie przy L1, bo to tylko 20cm dluzsze auto niz mam teraz a na wielkiego kampera stojacego i czekajacego na urlop pozwolic sobie nie moge. Zreszta, nie ta filozofia. To auto ma byc w ruchu caly rok i zawsze z nami. A do miasta auto zony. O aucie wielkosci Milki bedziemy myslec jak dzieci wyfruna z domu i bedzie mozna znowu urlopy liczyc w miesiacach a nie tygodniach
Cztery osoby to tak na prawde dwie plus dwoje dzieci, ktore na razie sa male ( 10 miesiecy i 3,5 roku), a jak beda starsze to mysle, ze albo i tak beda wolaly "mieszkac" w oddzielnym namiocie, albo wrecz bedziemy z przyczepa jezdzic na dluzsze wakacje.
VW T5 - za maly, za waski. Dla mnie bez sensu.
ps
7 miesiecy w przyczepie Avondale Rialto 525 z dwojka dzieci (na starcie: 3 miesiace oraz 3 lata), z czego polowa to "POE" Powoli zmieniamy przyczepe na kampera, bo na razie brak perspektyw na powtorke tak dlugiego urlopu i potrzebny nam jest szybszy srodek transportu. Przyczepa jest super na takie glugie wypady, ale majac 3 tygodnie wolnego, samochodu turystycznego nie zastapi. |
|
|
|
 |
toscaner

|
Wysłany: 2015-12-02, 21:56
|
|
|
RadekNet napisał/a: |
Draze temat wysokosci, bo majac L1H3 |
Nie to, że się czepiam, bo opieram się na wikipedii, która czasem się myli, ale wersja Ducato L1H3 nie istnieje.
https://pl.wikipedia.org/wiki/Fiat_Ducato
Chyba, że mowa o jakiś przeróbkach, ale wtedy można i L1H5 stworzyć.
Fakt jest, że da się zrobić wszystko, pytanie jak w takim układzie na L1H2 później kamperować w 4 osoby?
Teoretycznie można zrobić na 6 osób. Dodatkowe 2 w ostatnim rzędzie i spanie na podłodze. Tylko czy to ma sens? |
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
Wysłany: 2015-12-02, 22:20
|
|
|
Cytat: | Ducato sa najmniej popularne |
Raczej jedne z popularniejszych do zabudowy
Jeżeli masz tyle wzrostu,to tylko łózko wzdłuż auta.
Robię minimalną izolację i wyszło 195 cm,więc się nie wyśpisz.
Możesz wziąć auto max i zrobić łóżko opuszczane z sufitu,wtedy masz większe możliwości użytkowania dołu. |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|