Webasto (suche) jaka moc? |
Autor |
Wiadomość |
Wieluniak_1
zaawansowany
Twój sprzęt: Eura Mobil integra 726
Pomógł: 3 razy Dołączył: 18 Mar 2011 Piwa: 16/12 Skąd: Polska
|
Wysłany: 2016-10-25, 10:41 Webasto (suche) jaka moc?
|
|
|
Zamierzam zakupić Webasto suche do swojego kamperka (ok 6,5 m).
Planuje od czasu do czasu wyskoczyć na weekend na narty zimą.
Zastanawiam się na mocą urządzenia, czy 2.2 kw wystarczy do nagrzania budy?
O jakich mocach urządzenia webasto Wy posiadacie? |
|
|
|
 |
bart.ek
zaawansowany
Twój sprzęt: E86
|
Wysłany: 2016-10-25, 10:48
|
|
|
2.2kW wystarcza spokojnie do dobrego nagrzania w zimie kabiny dostawczego samochodu (1 rząd siedzeń plus sypialnia na dachu), boję się że do całego kampera to za mało. |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-10-25, 10:53
|
|
|
ja mam 4 KW i jest ok sprinter max i rozprowadzenie po rurami pod tapicerką w sumie 4 wyloty |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2016-10-25, 11:15
|
|
|
Ja mam 3kW w docieplonej samorobce. Od plus 10 do -10 jest komfortowo, 22 stopnie w srodku jak dla mnie. Ponizej trzeba juz sie ubrac w sweter, spodnie i kapcie. Powyzej jest za goraco i trzeba non stop miec otwarte okna, mimo ze pracuje na najnizszej mocy. Jesli to jest oryginalnie docieplony camper z oslonami termicznymi szyb to powinno starczyc 2kW, ale 3 kW miec nie zaszkodzi zima. Z najlepszych ogrzewan to Eberspaher 2 generacja nawet po regeneracji, nowe sa drogie i kosztowne w serwisie, to samo firma Webasto. Czesi robia Ateso Breeze o wiele tansze, nie probowalem ale podobno dziala OK, tak mi mowil serwisant gdzie bylem ze swoim Eberem. To moze byc dobra opcja jak na rzadkie uzywanie jedynie w czasie urlopu. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 132/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2016-10-25, 11:23
|
|
|
Ja mam Webasto Air Top 2000 w blaszaku L3H2 (cztery wyloty- dwa w kabinie, jeden w łazience i jeden pod łóżkiem) i ciepło jak w ulu. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/419 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2016-10-25, 12:37
|
|
|
4 KW Będzie Pan zadowolony. Do dużej zabudowy.
Szybko nadmucha, i krotko będzie dobijało. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
vwyogi
zaawansowany

Twój sprzęt: James Cook
Nazwa załogi: Warmiaki
|
Wysłany: 2016-10-25, 12:41
|
|
|
Przy takiej kubaturze i wyjazdach zimą na narty to 4kw musi być, zeby byl komfort i żebyś mogl ubrania przesuszyć po calym dniu szusowania. 2kw to starczy ale jak nie ma mrozów i w dobrze zaizolowanej blaszance jak ma kolega krzlac. Plusem wiekszego ogrzewania jest możliwość uzywania go nie na pelnej mocy czyli będzie ciszej. A jakie nie zamontujesz to w czasie montażu zadbaj o wyciszenie pompki paliwa. |
_________________ Sprinter Westfalia James Cook 1998 2.9TD |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-10-25, 19:44
|
|
|
zdecydowałem się na 2.2. kw
Plan jest taki:
- używać podczas jazdy dla dogrzania części mieszkalnej
- używać podczas nie obecności w kamperze (np. szusowanie na stoku)
- używać w nocy.
Jeśli okaże się za słabe, to podczas obecności w kamperze dogrzewamy Trumą- w celu dosuszenia ubrań i inne (w nocy tylko webasto). |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-10-25, 21:17
|
|
|
póki co zakupiłem...montaż pod koniec tygodnia, więc nie wiem jak tam decybele dawają. |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2016-10-25, 21:36
|
|
|
A ja mam Air Top Evo 3900 (oryginalna zabudowa), czyli max 3,9 kW. Muszę stwierdzić, że jak domek jest wychłodzony do np. 11-12 C, to żeby dojść do 20 C to godzina jak nic, ale u mnie to jest kawał domu - ponad 7 m, jeszcze alkowa, no i nie jest to wersja zimowa. Rozprowadzone mam 4 nawiewy + 1 w łazience. W nocy nie ukrywam trochę słychać wentylator, ale nie jest to takie natężenie dźwięku przy którym nie da się spać, ale na noc ustawiam moc i nawiew na minimum i w ostatni weekend przy zewnętrznej temp. w nocy +5 C, w środku było utrzymane 20C. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-10-25, 21:45
|
|
|
a gdzie macie zamontowany piec? czy wpinaliście się w instalację od trumy czy dodatkowe przewody? |
|
|
|
 |
rjas
stary wyga

Twój sprzęt: Chausson 720 Titanium
Pomógł: 4 razy Dołączył: 27 Paź 2013 Piwa: 23/13 Skąd: Przybysławice/Kraków
|
Wysłany: 2016-10-25, 22:03
|
|
|
No u mnie jak już pisałem Webasto jest oryginalnie zamontowane i nie mam Trumy do ogrzewania wnętrza, tylko bojler do wody. A zamontowane jest pod podwoziem w takiej fajnej metalowej obudowie, no i stamtąd jest rozprowadzenie po całym kamperze - system jest taki sam jak w Trumie, takie same przewody. |
|
|
|
 |
toscaner
Kombatant vanlife na pełny etat www.toscaner.com

Twój sprzęt: ToscaVan - Black Panther
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 15 razy Dołączył: 03 Lis 2013 Piwa: 241/267 Skąd: Honolulu, Prypeć
|
Wysłany: 2016-10-25, 22:22
|
|
|
Miałem nie pisać, bo mam wodne, ale w sumie może komuś się przyda w przyszłości gdyby nie wiedział, które wybrać.
Info dla porównania. Wodne wychłodzoną budkę nagrzewa troszkę wolniej niż suche, ale to może być przyczyna, że u mnie woda grzeje i meble i podłogę i bojler. Różnica taka, że gdy się wyłączy, to ciepełko jeszcze kilka godzin, ale przy ujemnych temp na zewnątrz wiadomo częściej się włączało. Ale nigdy nie pracowało non stop całą noc. Moje ma 5kW. |
_________________ Toscaner
Blog: Toscaner.com
Youtube: Toscaner Vanlife
Budowa domka ze złomka
 |
|
|
|
 |
Notker
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: VW LT35
|
Wysłany: 2016-10-26, 11:55
|
|
|
W kazdym aucie piec montuje sie gdzie indziej. W blaszankach np. zwykle za kierowca. Przewod plusowy instaluje sie osobno, bo piec potrzebuje duzego pradu podczas rozruchu i wygaszania. Jak wepniesz do trumy to podczas odpalania pieca i trumy jednoczesnie moze byc problem, przewod zasilania pieca jest minimum 4mm2.Aby termostat dzialal poprawnie potrzebna jest rura na wylocie rozprowadzanego powietrza cieplego, tak aby ogrzewanie nie glupialo. Pamietaj, ze max. po kilkunastu cyklach rozruchu i gaszenia pieca akumulator nie ladowany w miedzyczasie bedzie death. Jak juz pracuje bierze malo pradu, szczegolnie na minimalym biegu. Dobrze jest miec programator zalaczajacy ogrzewanie np.przed budzeniem sie albo przed powrotem do kampera. W nowszych modelach mozna je zdalnie sterowac telefonem. |
|
|
|
 |
Wieluniak_1
zaawansowany
|
Wysłany: 2016-10-26, 13:54
|
|
|
Notker napisał/a: | Jak wepniesz do trumy to podczas odpalania pieca i trumy jednoczesnie moze byc problem, przewod zasilania pieca jest minimum 4mm2 |
nie sprecyzowałem o jakie przewody chodzi ...oczywiście o przewody rozprowadzające ciepłe powietrze.
Przewody prądowe to oddzielne od trumy. |
|
|
|
 |
|