|
|
Pomoc w wyborze kampera |
Autor |
Wiadomość |
Mija
początkujący forumowicz

Nazwa załogi: Haukersi
|
Wysłany: 2016-11-05, 21:07 Pomoc w wyborze kampera
|
|
|
Witamy, razem w moim chłopakiem postanowiliśmy zakupić kampera i wybrać się na przygodę życia. Wstępnie planujemy pojechać na pół roku (może dłużej) po całej europie. Zacząć chcemy od Skandynawii w okresie wakacji, żeby później wyruszyć w cieplejsze kraje. Z racji tego, że jesteśmy głodni świata, chcielibyśmy, szczególnie na początku trochę pozwiedzać. Dlatego zdecydowaliśmy się na coś mniejszego pokroju busa. Stwierdziliśmy,że łatwiej będzie się poruszać i zatrzymywać się.
Chcielibyśmy prosić o pomoc w wyborze kampera przez doświadczonych forumowiczów oraz opinie na temat niżej przedstawionych aut. Planujemy obejrzeć te auta, więc wskazówki na co zwrócić uwagę będą bardzo cenne.
mercedes james 1993
VW LT 31 1994r.
VW LT 28 1997r.
Fiat ducato 1991r.
Wdzięczni będziemy za każdą pomoc i opinię. Z góry dziękujemy. |
|
|
|
 |
papamila
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Pomógł: 26 razy Dołączył: 16 Cze 2007 Piwa: 120/5 Skąd: Trójmiasto i okolica
|
Wysłany: 2016-11-05, 21:47
|
|
|
Skoro przygoda życia, w dodatku tak długa
To tylko pełnowymiarowy kamper.
Zapomnijcie o busie, będzie bardzo ciasno |
|
|
|
 |
Mija
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-11-05, 22:25
|
|
|
W wakacje spaliśmy w passacie b4 kombi, więc nie mamy klaustrofobii ;p Chodzi o to, że będziemy się często przemieszczać, więc na początek chcemy coś mniejszych gabarytów do 20000 pln, a w przyszłości może większy dom na kółkach |
|
|
|
 |
zbyszekwoj
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 5 razy Dołączył: 24 Kwi 2013 Piwa: 330/226 Skąd: Lublin
|
Wysłany: 2016-11-06, 10:56
|
|
|
papamila napisał/a: | będzie bardzo ciasno |
Jarku , przypomnij siebie w tym wieku a zmienisz zdanie. |
|
|
|
 |
Darek Szczecin
Kombatant
Twój sprzęt: JUMPER BLACK 205PS, VW T5 4Motion Seikel
Nazwa załogi: Darek&Anita&Maja
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Wrz 2014 Piwa: 113/163 Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-11-06, 11:11
|
|
|
Ja bym celował w Mercedes, prędki nie jest, ale za to niezawodny, ma wszystko czego potrzebujecie i daje najwięcej przestrzeni
super pomysł, zazdroszczę |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-11-06, 11:23
|
|
|
Na podstawie tych 4 ofert i zdjęć tam zamieszczonych trudno mi jest zorientować się w skali, ale wydaje mi się że LT28 z 97r ma najlepsze łóżko. W ciasnym busie jest priorytetem by zminimalizować wszystko, ale jak zminimalizowane będzie łóżko, to piętami wywaliłbym albo drzwi, albo ścianę albo sufit. Wygodnie się wyspać to podstawa, resztę można głębokimi kompromisami osiągnąć. |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
 |
Mija
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-11-06, 21:13
|
|
|
Oczywiście wygodne spanie to priorytet przy dłuższej podróży. Wszystkie modele mają rozkładane łóżka, podobno komfortowe dla 2 osób, ale to można sprawdzić jedynie przy oględzinach auta, co planujemy za tydzień Chcielibyśmy dać szansę fiatowi ducato ;p |
|
|
|
 |
Socale
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
|
Wysłany: 2016-11-06, 21:29
|
|
|
Mija napisał/a: |
...
Chcielibyśmy dać szansę fiatowi ducato ;p |
Ok, ale niech ten wymóg będzie trzecim na liście ważności, zgoda?
To jest dom! Taki malutki, kochany dom. W nim trzeba czuć się dobrze i zdrowo, jak wygląda zewnętrznie albo jaki ma prestiż - nie istotne. Nie przy pierwszym kamperze, ale w środku przede wszystkim szczęście.
Tego życzę Wam.
.
Raczej nie kupujcie pierwszego na lata. Apetyt rośnie tak szybko że nie masz pojęcia jak bardzo.
Z autopsji chyba każdego z nas tutaj. To się nazywa ewolucja |
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
 |
|
|
|
|
 |
Mija
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-11-09, 18:58
|
|
|
Już poddaliśmy się procesowi ewolucji, zaczynaliśmy od wakacji w Passacie ;p
Teraz polujemy na małego kampera do 20.000 pln
Myślę, że po jednej wyprawie już będzie wiadomo, czy to na razie wystarczy.
20160724_200551.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 29 raz(y) 1,75 MB |
|
|
|
|
 |
wlodo
weteran

Nazwa załogi: wlodo
Pomógł: 12 razy Dołączył: 20 Sie 2014 Piwa: 67/68 Skąd: Witaszyce
|
|
|
|
 |
wbobowski
Kombatant moder

Twój sprzęt: Dethleffs Globetrotter I-645 DB Ducato 2,5TDI
Nazwa załogi: Bobosie
Pomógł: 15 razy Dołączył: 18 Lut 2008 Piwa: 354/135 Skąd: Lublin - Dąbrowica
|
Wysłany: 2016-11-09, 21:12
|
|
|
Mija napisał/a: | ale to można sprawdzić jedynie przy oględzinach auta, co planujemy za tydzień |
I to powinniście traktować jako priorytet.
To Wy musicie zdecydować. Wszelkie podpowiedzi są subiektywne, olbrzymi wpływ na nie mają doświadczenia wydającego opinie... a doświadczenia te są bardzo różne.
Nie sugerowałbym się marką, a jedynie stanem faktycznym i pasującym mi na dzień dobry układem wnętrza. A i tak okaże się dopiero w "praniu", czy to Wam pasuje na przyszłość.
Życzę udanego zakupu. |
_________________ Włodek i Ela
Nasze kamperki
 |
|
|
|
 |
Załoga G
stary wyga
Twój sprzęt: Trafic Grand Passenger
Nazwa załogi: Załoga"G"
Pomógł: 1 raz Dołączył: 01 Lis 2010 Piwa: 20/3 Skąd: Lubliniec
|
Wysłany: 2016-11-09, 21:30
|
|
|
Nie zgodzę się, że to musi być duży kamper. Przecież nie siedzimy całymi dniami w środku.
Dla dwójki młodych powinien być jak najmniejszy, aby można było wszędzie się zatrzymać, wszędzie zmieścić, i aby był jak najmniej paliwożerny.
Wiadomo, że kamper to wtedy gdy ma łazienkę z prysznicem, lodówkę, kuchenkę i wygodne spanie. Samochód na tyle prosty i popularny aby dało się go w razie awarii wszędzie naprawić. |
|
|
|
 |
Mija
początkujący forumowicz

|
Wysłany: 2016-11-09, 22:06
|
|
|
Dokładnie o to chodzi Mieliśmy okazję jeździć takim kampem, jak na zdj poniżej i dla nas było w nim dużo przestrzeni. Przynajmniej wiemy też, że alkowa jest na razie zbędna ;p
t.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 35 raz(y) 301,78 KB |
|
|
|
|
 |
Wojciechu
Kombatant

Twój sprzęt: był - ducato frankia,jest- burstner t603
Nazwa załogi: marwoj
Pomógł: 6 razy Dołączył: 20 Wrz 2013 Piwa: 159/151 Skąd: Zgierz
|
Wysłany: 2016-11-09, 22:32
|
|
|
Nie odrzucajcie alkowy. Mam półintegrę i jestem bardzo zadowolony - może dlatego, że nad głową mam ogromną przestrzeń w której trzymam pościel, koce czy inne miękkie ( tkaninowe) rzeczy. Poprzednio miałem alkowę i ta przestrzeń była jeszcze większa - no i można się było przespać, choć ja tam spać nie lubiłem ( wysoko, ciasno i miałem z tyłu głowy, że przy mojej wadze mogę się zwalić razem z całą alkową). Niemniej jak się Wam trafi fajna alkowa taka 5,50 - 6 z małym ogonkiem to też będzie ok. |
_________________ prof-os
Jesteśmy jedyni i niepowtarzalni, pamiętajmy tylko że niedoskonali…
 |
|
|
|
 |
siruba
trochę już popisał
Twój sprzęt: Fiat Ducato 1.9D, blaszak
Pomógł: 1 raz Dołączył: 23 Maj 2012 Otrzymał 1 piw(a) Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2016-11-10, 09:25
|
|
|
Hiltony to nie są, ale w tym budżecie nie kupowałbym "klasycznego". Chyba, że macie z czego dołożyć jeszcze raz tyle i jeszcze pół roku do dyspozycji, by dokonać wymiany tego, co już przegniło. Lt 28 tak słabo opisany, że trudno się nad nim zastanawiać.
Nie wiem czy dobrze widzę, ale w ducato to lodówka jakoś wysoko zamocowana. Tak trochę dziwnie, bo na pewno trochę waży a nie wiadomo jak z jej mocowaniem. Poza tym samochód wysoki więc ciężary lepiej trzymać niżej. Może się mylę, mało zdjęć i mało wyraźne.
Piszą sprzedający o solarach, ale nie wiadomo jakiej one są mocy.
Zależy ile rzeczy zabieracie ile energii zużywacie. Jeden z nich ma dwa rodzaje ogrzewania i nowe opony to byłby dla mnie plus. Gdy butla się skończy można przełączyć się na ropę a kuchenkę obsługiwać przez kartusze (oczywiście wcześniej taką możliwość musielibyście sobie sami przygotować przed wyjazdem). A opony to też może być spory wydatek, jeżeli zależy wam na to by część budżetu pozostała na paliwo.
Najdroższy ma padnięty bojler. Trudno powiedzieć ile będzie kosztować naprawa. Posiada lodówkę kompresorową, która będzie zżerać akumulator i w tym przypadku szczególnie ważne jest jaki jest solar i ile sami będzie zużywać energii.
W LT31 najdłuższy blat kuchni. Taki szczegół, ale jeżeli będziecie sami gotować to więcej miejsca na +, ale w LT31 nie widzę na zdjęciach szafek do których będziecie upychać bagaż, który na kilka miesięcy pewnie będzie spory.
Nie wszystkie oferty podają pojemność zbiorników na wodę. Zależy też jak będziecie podróżować i jak często na kempingach. No i jeżeli będziecie podróżować w okresie mrozów to jeżeli zbiorniki są pod samochodem, to trzeba będzie wygospodarować trochę miejsca w środku. Przynajmniej na czystą.
Bez osobistych oględzin się nie obejdzie. Rozłożenia łóżka, sprawdzenia czy i jak można funkcjonować po jego rozłożeniu, czy mieścicie się na nim i takie tam mechaniczne sprawy. Te mechaniczne to oczywiście kwestie dot. silnika i reszty
Małe kampery, ale w 2 os "da się". Mniejsza kubatura to też mniej gazu na dogrzanie, mniejszy kłopot z parkowaniem. Powodzenia! |
_________________ To jest miś na miarę naszych możliwości! => 53°24′30″N 14°33′5″E. I żadna LIPA to nie jest! |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|