Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Pojazd hybrydowy - kamper/dostawczak
Autor Wiadomość
jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Twój sprzęt: Kamper-blaszak w planach.
Postawił 6 piw(a)
  Wysłany: 2016-12-30, 22:12   Pojazd hybrydowy - kamper/dostawczak

Witajcie po długiej przerwie :)
Mam jak zwykle trochę nietypowe pomysły, choć z tego co czytałem to wiele osób myślało już o pojeździe kempingowym, którym w czasie wolnym od kanikuły wozimy zarobkowo różne graty.
Pytanie czy w świetle zaostrzenia obowiązujących przepisów da się coś takiego przeprowadzić?
1. POMYSŁ pierwszy - Blaszak 5-6ciosobowy - po kamperowaniu składamy/demontujemy tylny rząd siedzeń z wyposażeniem i wozimy graty (zabezpieczenie do punktów mocowań bez ścianki)
2 POMYSŁ drugi - "DOKA" z wyciętym przejściem do demontowalnego kontenera na pace, który jednocześnie jest i przestrzenią kamperową i bagażową po zdemontowaniu sprzętu. dodatkowy pomysł - alkowa nad kabiną, którą można przerabiać z sypialnej na bagażową i kłaść na pace gdy kontener będzie zdjęty (np zostaje na kempingu a my poruszamy się po okolicy mniej gabarytowym pojazdem)
Proszę o odpowiedzi poparte w miarę możliwości konkretnymi przepisami.
Pozdrawiam serdecznie :)

Postaw piwo autorowi tego posta

jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2017-01-02, 21:35   

Hmmm.. na razie cicho.. ale okres okołoświąteczny... mam nadzieję, że wątek się rozwinie...
Dopiszę jeszcze, że to nie takie dywagacje "od czapy", ale sprawa życiowa... szukam możliwości prowadzenia działalności gospodarczej z wykorzystaniem samochodu - kampera... może niekoniecznie od razu pełnowymiarowego, może jakiś duży van, czy mniejszy dostawczak... może nie wożenie "gratów" ale ludzi (kamper na bazie minibusa), jakaś inna działalność usługowa... może ktoś ma przemyślenia na ten temat, może ktoś się dobrze orientuje jak to przepisy regulują.
Pomysł mnie dręczy od dłuższego czasu... nie stać mnie na kampera, a nawet jeśli coś by się wyskrobało, to nie będzie mnie stać aby stał większość roku nieużywany.
Pozdrawiam noworocznie :) :spoko

zbiegusek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
Piwa: 10/7
Wysłany: 2017-01-03, 11:22   

Czyli bardziej potrzebujesz pojazdu wycieczkowego aniżeli kampera - takie coś łatwiej będzie pogodzić z codziennym użytkowaniem "zarobkowym".
No chyba, że postawisz na zarobkowanie poprzez pracę w biurze, które urządzisz w dostawczaku. A wtedy łatwiej przerobić mobilne biuro na prawdziwego kampera. :)
Temat ciekawy choć trudny. Ktoś tu już pisał o przeróbce nowego osobowego Renaulta Traffica. Ciekawy też przypadek Kodera, który żeniąc funkcje kamperowe z codziennym użytkowaniem cywilnym uzyskał coś w rodzaju pojazdu "wycieczkowego" :)

tom-cio 
weteran

Twój sprzęt: samoróbka kamper na blaszaczku
Piwa: 68/144
Wysłany: 2017-01-03, 14:21   

Jaczek,to w Twoim wypadku bardziej bus salonka ,zarejestrowac jako taxi,np 6 osob i wozic na mobilne iprezy sobotnie.Duzy bus na ducato -taxi dyskoteka.Rozreklamowac to i tyle,zrobic tak zeby siedzenia sie rozkladaly w łóżko ,szafeczki górą itp.Ale to wtedy nigdzie nie pojedziesz w weekendy,bo taksiarz wlasnie wted y zarabia :spoko

jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2017-01-07, 02:06   

Dzięki za wpisy :)
Pojazd wycieczkowy... hmmm... rozumiem, że kamperek zubożony np o kibelek i kuchenkę... nie, nie chcę wersji uboższej, chcę pełnowartościową, jednak nie musi być na wysoki połysk, myślę raczej o demontowalnych alu-stelażach zamiast sklejki, folii (kibelek) tkaninie technicznej zamiast płyty wiórowej (ścianki), hamakach zamiast łóżek itp itd... chodzi i lekkość i demontowalność i składalność ;)
Taxi odpada, ostatecznie przewóz osób dla firm.. to trochę bezpieczniej niż branie każdego z ulicy...
Biuro... hmmm... przyznam, że mocno myślę o robieniu inwentaryzacji 3D... pewnie wyjazdy gdzieś dalej też by się trafiały... to jest temat do głębszego przemyślenia... zawsze to lepsze niż wożenie gratów (np przeprowadzki) tym bardziej, że raczej według nowych przepisów jeśli wozimy graty, to musi być stała przegroda, taka jaką producent zamontował...
:spoko

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/65
Wysłany: 2017-01-07, 09:39   

Pewnie znasz takie forum diagnostów samochodowych "norcom" tam są wątki dotyczące tego co pytasz. W dziale: zmiany konstrukcyjne. Dwa Twoje przypadki są tam dyskutowane.

Z tego co pamiętam ich opinie to wersja doka z kontenerem bez siedzeń do jazdy zamontowanym jakoś"pośrednio" do ramy by przeszła.... ale też nie lekko

Ale

Jeżeli oni motają się między sobą i rozważają czy przypadkiem policjant z drogówki w trakcie kontroli nie powinien zabrać dowodu rejestracyjnego jeżel zobaczy że mam zdemontowany fotel ( konstrukcyjnie zaprojektowany do szybkiego demontażu) bo samochód w tym momencie jest niezgodny z dowodem rejestracyjnym to .....

Wyświetl szczegóły
jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2017-01-07, 21:34   

dzięki Grzegorzu... nie znałem tego forum.. zobaczę czy tam coś podczytam :)
W USA są dość popularne dostawki kamperowe do pickupów, ale u nas może to nie przejść... chociaż jakby to była doka, to co kogo obchodzi co wiozę na ciężarowej pace :)

jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2017-01-07, 21:41   

Wesoło tam ;)

"- Witam kolegów, krótkie pytanie, zmianę z ciężarowego na specjalny robimy po staremu?
- Niby po staremu, ale warunki ma spełniać na dzień poczynionej zmiany rodzaju pojazdu po nowemu w zakresie dokonanych zmian, czyli kurcze po staremu!" :haha: :gwm

grzegorz_wol 
weteran

Twój sprzęt: Knaus 595 '98
Nazwa załogi: powolniaki
Piwa: 80/65
Wysłany: 2017-01-08, 00:27   

Dzięki za pifko

No chyba nie zasłużenie bo ja ich czytam ... niby więcej wiem ... ale dalej nie potrafie rozwiać wątpliwości.

Obyś miał więcej szczęścia. :spoko

snovi 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Vw T4 Multivan '98, Renault Master L3H2 '99
Wysłany: 2017-01-08, 12:35   

To ja podzielę się swoim doświadczeniem. Miałem podobny dylemat jak jaczek. Aktualnie jest samochód ciężarowy 6osobowy. Jak potrzebuję kampera to wkładam wyposażenie i jadę :) jak ciężarówkę to wyjmuję wszystko. Jedyna ważna sprawa. Auto jest zarejestrowane po raz pierwszy przed majem 99r dzięki czemu nie ma obowiązku ściany działowej :)

jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2017-01-10, 10:07   

No tak.. ale dobrych oldtimerów coraz to mniej...
Mnie nurtuje jedna sprawa, mianowicie czy dałoby się zrobić w zgodzie z przepisami ściankę dzieloną... np jedna część chroni pasażerów/pasażera z przodu z pozostawieniem miejsca na przejście a druga część chroni pasażerów drugiego rzędu z lewej z pozostawieniem miejsca na przejście przy drzwiach...

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2017-01-10, 11:43   

jaczek napisał/a:
czy dałoby się zrobić w zgodzie z przepisami ściankę dzieloną

Dostawczaki pocztowo-kurierskie mają zwykle przegrodę z odsuwanymi drzwiami.

jaczek 
zaawansowany
kreator-pro ;-)

Postawił 6 piw(a)
Wysłany: 2017-01-10, 23:57   

koder napisał/a:

Dostawczaki pocztowo-kurierskie mają zwykle przegrodę z odsuwanymi drzwiami.

Ale nie mają siedzeń drugiego rzędu, a mnie kamper poniżej 4 miejsc nie interesuje.

zbiegusek 
zaawansowany

Twój sprzęt: Lublin 3324
Nazwa załogi: zbYchEwka
Piwa: 10/7
Wysłany: 2017-01-11, 09:50   

No... To potrzebujesz znaleźć jakiegoś blaszaka w wersji towos/kombi - już zarejestrowanego na 4...9 osób. :)

tolo61 
Kombatant
DUDI

Twój sprzęt: Blaszak Ducato Jeszcze blaszak...kiedy???
Nazwa załogi: DUDI
Piwa: 102/26
Wysłany: 2017-01-11, 12:43   

Hej
Miałem kiedyś coś takiego
:wyszczerzony:
http://www.camperteam.pl/...ighlight=#96706
:spoko
https://www.camperteam.pl...pic.php?t=31540

Odpowiedz do tematu