Chorwacja 2017 |
Autor |
Wiadomość |
Adrian M
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: MB100 FRANKIA
|
Wysłany: 2016-12-12, 19:42 Chorwacja 2017
|
|
|
Witam, wiem że jeszcze trochę czasu ale już się trzeba zacząć powoli interesować tematem
Planuję w sierpniu wyjazd z dziećmi moim kamperkiem. Dzieci 5 i 9 lat. Może jest ktoś kto planuje w tym terminie wyjazd do Chorwacji, mój kamper to 88 rok, raczej sprawny i bezawaryjny ale nie jest to demon prędkości, a poza tym nie byłem nim jeszcze za granicą i z chęcią przyłączył bym się do kogoś kto jest bardziej ogarnięty w tym temacie lub podobnie jak ja ma kampera od niedawna i ma to być pierwsza dalsza wyprawa |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-12-12, 21:45 Re: Chorwacja 2017
|
|
|
Adrian M napisał/a: | ................
Planuję w sierpniu wyjazd z dziećmi moim kamperkiem.........) |
Weź pod uwagę ,że po 15 sierpnia zaczyna się najazd na Chorwację całej zachodniej Europy |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2016-12-12, 23:00
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | że po 15 sierpnia zaczyna się najazd na Chorwację całej zachodniej Europy |
Po 15 sierpnia to już raczej wyjazd |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
Adrian M
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: MB100 FRANKIA
|
Wysłany: 2016-12-13, 01:09
|
|
|
Pierwszy tydzień sierpnia muszę pracować, więc wyjechać mogę najszybciej pod koniec pierwszego tygodnia na plus minus 10 dni |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 193/150 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2016-12-13, 08:10
|
|
|
SlawekEwa napisał/a: | ...............
Tak .......... Niemcy ; Włosi ; Francuzi wyjeżdżają na wakacje w dużej części do.......Chorwacji |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
stef
zaawansowany

Twój sprzęt: Kamper Hymer BR 598
|
Wysłany: 2016-12-13, 08:52
|
|
|
Adrian nie kombinuj. Jedź sam będziesz zadowolony. Ludzi z Polski pewnie spotkasz masę i na kempingach io po trasie.
Co do prędkości to się nie przejmuj... mój też wjeżdża na górki na 2 biegu z prędkością 40km/h... ale jechał.
Wybierz sobie fajny region - jeśli pierwszy raz to polecam wyspę Krk. Super widoki i nie tak daleko.
A jeszcze jedno - dla spokoju ducha wykup sobie assistance - ja polecam PZMot - ale dużo o tym na forum napisano więc poczytaj. Będzie Ci raźniej z ubezpieczeniem no i polecam ubezpieczenie dla całej rodziny w razie chorób. |
_________________ Załoga: Agnieszka, Stefan oraz Piotuś i Gabrysia.
Sprzęt: było: Xsara picasso 1.8 LPG + KIP 42TTZ; i cudowny T4 EuroSky 550
Jest Hymer BR 544
Zdjęcia z wypraw i nie tylko: http://mojuaz.com |
|
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 28 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 240/601 Skąd: Biłgoraj
|
Wysłany: 2016-12-13, 10:45
|
|
|
MILUŚ napisał/a: | SlawekEwa napisał/a: | ...............
Tak .......... Niemcy ; Włosi ; Francuzi wyjeżdżają na wakacje w dużej części do.......Chorwacji |
Zobacz sobie czas końca wakacji w tych krajach |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
zulus
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Ducato 2,5 TD Adria 1988r
|
Wysłany: 2017-02-14, 09:50
|
|
|
Witam, my wybieramy się z dziećmi 2 i 11 lat w pierwszych dwóch tygodniach sierpnia docelowo do Makarskiej. Startujemy z Warszawy. |
|
|
|
 |
kempin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-07-30, 10:09
|
|
|
Cześć, i jak Wasz wyjazd. Opiszcie gdzie byliście co robiliście, jaką trasa jechaliście. My planujemy wyjazd z 2 małych dzieci z tym że objazdowo. Czy w Chorwacji naprawdę nie można się zatrzymać w bezpiecznym miejscu i przenocować. Bez biwakowanie, tylko zwykły postój i nocleg w kamperze. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 499/29 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2022-07-31, 11:20
|
|
|
kempin napisał/a: | Cześć, i jak Wasz wyjazd. Opiszcie gdzie byliście co robiliście, jaką trasa jechaliście. |
Pewnie już zapomnieli ....... to było 5 lat temu
kempin napisał/a: | My planujemy wyjazd z 2 małych dzieci z tym że objazdowo. Czy w Chorwacji naprawdę nie można się zatrzymać w bezpiecznym miejscu i przenocować. Bez biwakowanie, tylko zwykły postój i nocleg w kamperze. |
Tak, nie można ..... oczywiście w sezonie , bo poza nikt nie zwraca na to uwagi.
Jak się zaszyjesz w jakimś trudno dostępnym miejscu, to i w sezonie nikt Cię nie ruszy, ale nie dlatego że tam akurat można, tylko dlatego że nie będzie miał kto tego zweryfikować.
Chorwaci dbają o swój interes i tępią takich co chcą skorzystać z uroków ich ziemi i morza, "na kartę rowerową"
Zainwestowali w drogi i infrastrukturę to normalne, że oczekują zwrotu.
Piszesz , że planujesz z 2 małych dzieci i objazdowo. Chorwacja kamperem jest jakby z definicji objazdowo , bo w jedno miejsce na cały czas pobytu to jeżdżą tam chyba tylko stali bywalcy , co już wszędzie byli i wszystko widzieli ..... a no i oczywiście niemcy
Pobyty na kempingach nie kłócą się w żadnym stopniu z trybem objazdowym, a wręcz go wzbogacają, zwłaszcza jeśli na pokładzie są dzieci. |
|
|
|
 |
kempin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-08-19, 16:40
|
|
|
Cytat: | Pobyty na kempingach nie kłócą się w żadnym stopniu z trybem objazdowym, a wręcz go wzbogacają, zwłaszcza jeśli na pokładzie są dzieci. |
Czemu wzbogacają?
Plan mamy jak poniżej, ale wyszło o 1 dzień za długo, więc coś musimy obciąć. Wychodzi mi póki co aby obciąć Zadar, bo podobno wcale nie jest ładny. Natomiast ja piszę hasłowo to nie musi być Zadar. Mógłbyć Nin lub inna okoliczna miejscowość. Poza tym Zadar był trochę zapasem na wypadek gdybyśmy chcieli zostać gdzieś dłużej.
Dajcie znać co myślicie o tym planie. Coś zmienić? Zbyt ambitny? My zazwyczaj planujemy z nadmiarem wiedząc że całość nie wypali, ale tak wolimy, niż zastanawianie się co dalej robić.
Dzień 1
Przejazd Dom - Brno lub Ołomuniec
Nocleg w Brnie lub Ołomuńcu
Dzień 2
Zwiedzanie Brna lub Ołomuńca do godziny ok 18.00
Przejazd Brno/Ołomuniec - Lublana (czas przejazdu 05:30h)
Nocleg w Lublanie
Dzień 3
Zwiedzanie Lublany do godziny ok 20.00
Przejazd Lublana - Jeziora Plitwickie (czas jazdy 03:00h).
Pytanie gdzie nocować. Na jakimś campingu w okolicach Parku Narodowego czy w Bośni poza campingiem?
Dzień 4
Zwiedzanie Parku Narodowego Jezior Plitwickich
Przejazd do Starigradu (czas jazdy 01:15h)
Nocleg na campingu
Dzień 5
Zwiedzanie Parku Narodowego Paklenice oraz Sarigrad
Przejazd Starigrad - Zadar (czas jazdy 00:50h)
Nocleg na campingu
Dzień 6
Zwiedzanie Zadaru i okolic
Przejazd Zadar - Biograd na Moru (czas jazdy 00:40h)
Nocleg na campingu
Dzień 7
Zwiedzanie Biograd na Moru (plażowanie i zwiedzanie) i aquapark (Fun Park Biograd)
Przejazd w okolice Parku Narodowego Krka (czas jazdy 00:45h)
Nocleg na campingu
Dzień 8
Zwiedzanie Parku Narodowego Krka
Przejazd do Splitu (czas jazdy 01:00h)
Nocleg na campingu
Dzień 9
Zwiedzanie Splitu i okolic
Przejazd Split - Dubrovnik (czas jazdy 03:00)
Nocleg na campingu koło Dubrovnika
Dzień 10
Zwiedzanie Dubrovnika
Przejazd Dubrovnik - Kotor (czas jazdy 02:00h)
Nocleg w Kotorze lub w Perast
Dzień 11
Zwiedzanie Zatoki Kotorskiej (Kotor i Perast)
Przejazd Kotor - Mostar (czas jazdy 03:00h)
Nocleg w okolicach Mostaru
Dzień 12
Zwiedzanie wodospadu Kravica, Medjugorii i Mostaru
Przejazd do Sarajewa (czas jazdy 02:00)
Nocleg w Sarajewie
Dzień 13
Zwiedzanie Sarajewa
Przejazd Sarajewo - Nowy Sad (czas jazdy 05:00)
Nocleg w Nowym Sadzie
Dzień 14
Zwiedzanie Nowego Sadu do 14.00
Przejazd Nowy Sad - Balaton (czas jazdy 04:00) + ewentualny pobyt kilkugodzinny w miejscowości Pecz
Nocleg nad Balatonem
Dzień 15
Pobyt nad Balatonem
Wieczorem wyjazd do Bratysławy (czas jazdy 03:00h)
Nocleg w Bratysławie
Dzień 16
Zwiedzanie Bratysławy
Wieczorem wyjazd do Gliwic
Nocleg na Śląsku
Dzień 17
Zoo Śląskie i/lub Akademia Pana Kleksa
Wyjazd do domu |
|
|
|
 |
LukF
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Pomógł: 11 razy Dołączył: 31 Sty 2017 Piwa: 478/390 Skąd: Rybnik
|
Wysłany: 2022-08-19, 22:07
|
|
|
kempin,
Napiszę dwa zdania:
Faktyczne czasy dojazdu pomnóż razy dwa.
I zdanie drugie: po takim planie chyba bym padł i szukał gdzie pojechać na urlop by wypocząć |
|
|
|
 |
kempin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-08-20, 00:21
|
|
|
Dlaczego razy dwa? Korki? Pakuję na granicy? Wyjazd będzie w drugiej połowie września. |
|
|
|
 |
mischka
Kombatant

Twój sprzęt: Knaus
Pomógł: 11 razy Dołączył: 27 Lut 2016 Piwa: 138/163 Skąd: Bawaria
|
Wysłany: 2022-08-20, 06:44
|
|
|
kempin, A kiedy chcecie odpocząć? Maraton z małymi dziećmi to dosyć odważny plan. |
_________________ W życiu piękne są tylko chwile... |
|
|
|
|
 |
kempin
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2022-08-20, 23:47
|
|
|
To że plan w całości nie wypali to wiem. Każdy nasz plan ulega mniejszym lub większym modyfikacjom w trakcie podróży. Pytanie co jeszcze przed podróżą zmodyfikować bo jest bez sensu.
Kiedy odpocząć? Każdego dnia. Wycieczka do Parku Narodowego Jezior Plitwickich to dla nas odpoczynek. Mamy pracę siedzące więc fizycznie w ciągu roku odpoczywamy. A przykładowo jak wyglądają wycieczki po górach? Nie wiem jak u Was ale u nas intensywnie. Sami jesteśmy znad morza więc jak jesteśmy w górach to chcemy korzystać. Dzisiaj byliśmy na plaży rowerem. Moje dzieci w tym 4 latek zrobił 25 km i było mu mało. A na samej plaży widziałem dzieci na ręcznikach z komórkami. Żeby było jasne my też pozwalamy niekiedy naszym oglądać komórki i się trochę ponudzić, ale na wakacjach chcemy czerpać, niekoniecznie z plażowania które mamy na co dzień. Nie wiem kiedy będziemy nastepnym razem na Bałkanach. Nie wiem dlaczego uważacie ze aktywne wycieczki to nie odpoczynek.
Zresztą mamy przewidziany park wodny to w kontekście odpoczynku o który zapewne pytacie. Ktoś może powiedzieć że trochę mało atrakcji stricte dla dzieci. No i się zgodzę. Jednak na Bałkanach niczego specjalnego póki co nie odkryłem. Nie wiem zoo czy park wodny z prawdziwego zdarzenia, a może coś mniejszego typu park wielbłądów na Cyprze którym moje dzieci były zachwycone, albo jakiś plac zabaw wart zainteresowania, czy park linowy.
Doradźcie coś konkretnego co byście zmienili. To nasza druga podróż kamperem. Pierwsza była na 8 dni 2 lata temu po Polsce. |
|
|
|
 |
|