Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Instalacja paneli solarnych
Autor Wiadomość
rakro1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Peugeot Boxer
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 22 Sty 2012
Piwa: 16/21
Skąd: Dębica

Wysłany: 2017-02-06, 20:57   Instalacja paneli solarnych

Witam wszystkich.Jestem na etapie rozbudowy swojej baterii solarnej i przy przekopywaniu się przezinternet ( bezcenne porady członków Camperteamu) znalazłem,dla mnie w zasadzie laika bezcenną pomoc przy obliczaniu średnicy przewodów elektrycznych.Oto link,może komuś się przyda http://www.instalator.pl/...zdrawiam,Rafał.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rakro1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Peugeot Boxer
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 22 Sty 2012
Piwa: 16/21
Skąd: Dębica

Wysłany: 2017-02-06, 20:59   

Źle to wkleiłem,sorry ma być http://www.instalator.pl/...owoltaiczne-5/.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
roldis 
trochę już popisał

Twój sprzęt: F.Ducato 2,5 td 90
Dołączył: 07 Sie 2016
Otrzymał 2 piw(a)
Wysłany: 2017-02-07, 08:21   

przeliczyć mozna zawsze , kupując w sklepie swe baterie ja nie liczyłem bo był też specjalny przewód do baterii - na oko dużo grubszy niz potrzeba ale tu chodzilo głównie o jego walory zewnetrzne - odporny na promienie uv i warunki atmosferyczne , niestety przewód pojedynczy wiec trzeba prowadzić 2 osobne (ja mam 140 wat ale pewnie pociągnie z 500)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: internet
Wysłany: 2017-02-07, 08:27   

Ja proponował bym zrobienie takiej rozbudowy powierzyć komuś z odpowiednim wykształceniem to jednak jest prąd i może narobić szkód. A ogólnie ten dostepny 4mm2 wystarczy w instalacji do 480W.
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-02-07, 09:26   

wirefree napisał/a:
powierzyć komuś z odpowiednim wykształceniem to jednak jest prąd


Powiedz to Bronkowi to sie usmieje. :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: internet
Wysłany: 2017-02-07, 09:54   

:)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Andrzej 73 
Kombatant
lawendowy


Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 30 razy
Dołączył: 22 Maj 2009
Piwa: 166/45
Skąd: Częstochowa
Wysłany: 2017-02-07, 10:50   

Ja nie elektryk , ani elektronik , a mam w dorobku montaż kilku paneli słonecznych , klimatyzacji i innych sprzętów elektryczno - elektronicznych. :-P
Możesz śmiało próbować samemu podejść do działań montażu.
Jak nie będziesz czegoś wiedział to pisz...podpowiemy
:spoko
_________________
Pozdrawiam Andrzej
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
rakro1 
zaawansowany

Twój sprzęt: Peugeot Boxer
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 22 Sty 2012
Piwa: 16/21
Skąd: Dębica

Wysłany: 2017-02-07, 11:02   

Dwa lata temu zamontowałem panel 130 wat i działa.Zamontowałem też kilka aku pokładowych i aż dziw,że działa bo już wiem,gdzie i co źle zrobiłem.Gdy się postudiuje wypowiedzi expertów z Camperteam naprawdę można wszystko.Gdy sklejałem akumulatory nie poczytałem po prostu.Teraz już,głównie dzięki Świstakowi,Bronkowi i wielu innym wiem chyba wszystko o bezpiecznikach,wyłącznikach nadprądowych itd.Dokupiłem trzy panele elastyczne po 100wat i nowy regulator Tracer40amperowy i czekam na wiosnę oby montować.Nie można polegać na sprzedawcach.Oni możęechcą pomóc ale nie mogą bo nie zawsze wiedzą czym handlują.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/258
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-02-07, 11:35   

Instalacja paneli to baaaaardzo skomplikowana rzecz. Zwłaszcza, że większość montuje 100 czy tam 200W. Przy tych mocach podłączyć zwykły solarny kabel 4 mm2 to nie lada sztuka. Trzeba być co najmniej inżynierem elektroniki, żeby wyliczyć czy te 4 mm2 wystarczą. A tu jeszcze podłączyć wtyczki i przykręcić kabel do regulatora. Uuu. Doktorat potrzebny. :diabelski_usmiech

Ja bym się bardziej martwił tym na jakich klejach ludzie kleją te panele, bo większym ryzykiem w tym wypadku będzie to, że panel odleci podczas jazdy na autostradzie i komuś przypie...li w auto, niż tym, że kabel 4 czy 6 mm2 za cienki do 100W panela. :gwm
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-02-07, 13:47   

toscaner napisał/a:
bo większym ryzykiem w tym wypadku będzie to, że panel odleci podczas jazdy na autostradzie i komuś przypie...li w auto


Zawsze najpierw pierdyknie w kampera, bo zawiśnie na przewodach. :haha:
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: Złomek Domek i Złomek van Dakar
Nazwa załogi: naYerbani
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 223/258
Skąd: szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-02-07, 13:51   

zbyszekwoj napisał/a:
toscaner napisał/a:
bo większym ryzykiem w tym wypadku będzie to, że panel odleci podczas jazdy na autostradzie i komuś przypie...li w auto


Zawsze najpierw pierdyknie w kampera, bo zawiśnie na przewodach. :haha:


Oby :haha:
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
ZEUS 
Kombatant


Twój sprzęt: CI Elliot 84XT 170 KM
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 08 Paź 2014
Piwa: 37/41
Skąd: Olimp ?
Wysłany: 2017-02-07, 15:47   

zbyszekwoj napisał/a:
Zawsze najpierw pierdyknie w kampera, bo zawiśnie na przewodach.


dlatego zalecane są przewody o większym "fi" :diabelski_usmiech :spoko
_________________
--------------------------------------------------
Uśmiech to magia-powstaje z niczego a cuda zdziała
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
mrsulki 
weteran
w średnim wieku


Twój sprzęt: Ducato 2,8TD Hymer Camp 594
Nazwa załogi: SULAKI
Pomógł: 12 razy
Dołączył: 06 Gru 2007
Piwa: 44/22
Skąd: Szczecin
Wysłany: 2017-02-07, 17:42   

W życiu przewody nie utrzymają solara, no chyba że elastyczny. Mój ma coś koło 160x60cm i waży koło 15kg nie ma szans aby konektory się nie wyrwały lub rozpięły.
_________________
Radek
Ignavis semper feriae sunt...
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler


Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 18 razy
Dołączył: 10 Lut 2007
Piwa: 125/163
Skąd: Biłgoraj
Wysłany: 2017-02-07, 18:25   

zbyszekwoj napisał/a:

Zawsze najpierw pierdyknie w kampera, bo zawiśnie na przewodach.

Uuu Zbysiu do takich :bigok wniosków doktorat potrzebny :bigok
_________________
Nie miałem, nie mam i nie będę miał FORDA !!!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
zbyszekwoj 
Kombatant


Twój sprzęt: Rapido 707F
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 24 Kwi 2013
Piwa: 260/161
Skąd: Lublin
Wysłany: 2017-02-07, 18:33   

mrsulki napisał/a:
ma szans aby konektory się nie wyrwały lub rozpięły.


Konektory do wycięcia niepotrzebne żródło awarii ,chyba że zamierzasz zdejmować solar z dachu.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***