Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/419 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-02-11, 21:26
Miałem takową lodówkę, na 4- batony suchego lodu.Kiedyś były dostępne na ul Marwilskiej.
Było do 7-dni, w ciepłych krajach, to mormalka, taki suchy lód.
A dziś
Grześiu to druga młodość suchego lodu.
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
Kostki lodu są dostępne na stacjach czy w sklepach ale czy w Polsce można gdzieś kupić takie wielkie kawałki lodu ???
Adaś, taki kawał sam się zrobi jak wcześniej kupisz małe kostki i one powoli roztopią się ( nie uwalniając ich z worka foliowego .Kładziesz ponownie do zamrażalnika.
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Kostki lodu są dostępne na stacjach czy w sklepach ale czy w Polsce można gdzieś kupić takie wielkie kawałki lodu ???
Adaś, taki kawał sam się zrobi jak wcześniej kupisz małe kostki i one powoli roztopią się ( nie uwalniając ich z worka foliowego .Kładziesz ponownie do zamrażalnika.
Oszczędność wody
Mój zamrażalnik w kamperowej lodówce jest na ogół pusty. Żarcie kupujemy na miejscu, poza żelazną porcją.
I takie dwie lodowe bomby by może pomieścił?
PYTANIA
1. Czas działania lodówki?
2. Czas uzyskania lodowego wkładu w zamrażalniku?
3. A przy okazji, dla dociekliwych związany z tym dodatkowy wydatek energetyczny GAZ i jego zużycie.
Bo tą klimę widzę jako rozwiązanie bez 230v i to nawet całkiem poważnie
A może ekstra zamrażarka ekonomiczna kompresorowa? Solary, duży akumulator i na dziko mamy klimę bez spalin i hałasu?
Takich kilka wkładów w rotacji? Ciekawe czy da się.
Czy takie perpetuum mobile , by wyszło?
Dodał bym jeszcze jedno pytanie .
- jak bardzo to potrafi schłodzić. Jak zimnie powietrze z tamtąd wylata.
Można na to pudło wykorzystać lodówkę turystyczną.
Liczyć, liczyć.
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK
Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla. Sublimując uwalnia CO2 (cięższe od powietrza), który wypiera z pomieszczenia powietrze z tlenem oczywiście. W pomieszczeniach zamkniętych, w których przebywają istoty oddychające tlenem absolutnie nie należy go stosować.
MAWI napisał/a:
Dodał bym jeszcze jedno pytanie .
- jak bardzo to potrafi schłodzić.
Moja odpowiedź: Nie za bardzo. Ale spokojnie, Koder zaraz wyliczy ile taczek lodu potrzeba aby "zbić" temperaturę 40 C na np. 25C.
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/419 Skąd: Ząbki
Wysłany: 2017-02-12, 15:54
[quote="krzlac"]
COMSIO napisał/a:
Miałem takową lodówkę, na 4- batony suchego lodu.
Suchy lód to zestalony dwutlenek węgla. Sublimując uwalnia CO2 (cięższe od powietrza), który wypiera z pomieszczenia powietrze z tlenem oczywiście. W pomieszczeniach zamkniętych, w których przebywają istoty oddychające tlenem absolutnie nie należy go stosować.
Zamontowałem taką specjalną skrzynkę (lodówkę) pod naczepą,w TR, Początek lat 90-tych.
Skrzynka była obita nierdzewką gruby styropian,a z lodem nie było tam problemu.To znaczy w GR,TR,SR.itd.
,
Miałem Polara w Kabinie. nie spełniał warunków. w tamtejszym klimacie.
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale Pomógł: 72 razy Dołączył: 07 Sty 2012 Piwa: 524/637 Skąd: Gubin
Wysłany: 2017-02-12, 19:01
To jest samoróbka.
Temperatura wylotu na filmie 6stC - nieźle.
Ulepszyłbym.
Jeśli bryła lodu to przegroda blokujaca przelot powietrza nad lodem/pod deklem. Dołem bym puścił.
rury na dnie w razie jak lód zamieni się w wodę to ona jeszcze jakiś czas mocno zimna jest, wykorzystałbym i to.
Luxem byłoby puścić bąble powietrza, ale bulgotaniłoby głośno.
Itd.
_________________ Staram się pisać poprawnie i zrozumiale.
Do zobaczenia Wojtek i Ewa / Sokale
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum