Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prosty wskażnik ilości wody/ścieków.
Autor Wiadomość
thelv
początkujący forumowicz

Dołączył: 29 Cze 2014
Wysłany: 2017-09-03, 10:24   

Dziękuję za cenne uwagi. Przypadkowe ochlapanie można by wyeliminować wkładając pływak i czujnik do rurki pcv śr. 6 cm. Sama wilgoć będzie aż takim problemem?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 40/15
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2017-09-03, 11:25   

Ale po co kombinować na Aliekspresie jest taki zestaw jak znalazł pasuje - u mnie w panelu jest po trzy diody w zupełności to wytarcza.

https://pl.aliexpress.com/item/Water-Level-Detection-Sensor-Liquid-Level-Controller-Module-DIY-Kit-Good-Quality-in-selling/32346530986.html?spm=a2g17.search0305.4.14.tdq1qc

całe 2.90$

drożej 3.16$ ale lepsze fotki :spoko
https://pl.aliexpress.com/item/Liquid-Level-Controller-Module-Water-Level-Detection-Sensor-DIY/32767200830.html?spm=a2g17.search0305.4.107.uRQ1S0

IMG_20170824_161026.jpg
Plik ściągnięto 4033 raz(y) 65,46 KB

_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
thelv
początkujący forumowicz

Dołączył: 29 Cze 2014
Wysłany: 2017-09-03, 19:08   

Fabrycznie mam diody, chyba sześć, ale dalej nie wiem ile mam wody
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 15 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 40/15
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2017-09-03, 19:53   

thelv napisał/a:
Fabrycznie mam diody, chyba sześć, ale dalej nie wiem ile mam wody


najczęściej zapala się tyle diod ile jest wody :spoko
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaTeam - Freedom Van
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 226/259
Skąd: Szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-09-03, 21:51   

dziwaczek napisał/a:
thelv napisał/a:
Fabrycznie mam diody, chyba sześć, ale dalej nie wiem ile mam wody


najczęściej zapala się tyle diod ile jest wody :spoko


Czyli gdy jest 100 litrów to zapala się 100 diod :mrgreen:

Moja pokazywaczka padła, kampera nie sprzedaję w tym roku, więc trzeba zrobić jakieś nowe diody. Tylko jakie coby szybko i bez wielomiesięcznych testów. :niewiem:
Tak kupić, złożyć, włączyć i ooo działa :)
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2017-09-03, 22:06   

A ten mój patent dodatkowy działa. Rezerwa czerwona się pali.
O tyle to dobre, że wskazania widać ciągle a nie po naciśnięciu "check".
Taka róża do kożucha
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
toscaner 
Kombatant
podróżowania na pełny etat www.toscaner.com


Twój sprzęt: ToscaTeam - Freedom Van
Nazwa załogi: Toscaner & VanElla
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 03 Lis 2013
Piwa: 226/259
Skąd: Szkocja /dolny śląsk
Wysłany: 2017-09-03, 22:14   

Muszę nadrobić te kilka kart, bo się zgubiłem na serwo i arduino.
Czyli kupiłeś coś gotowego i to działa? To ja też chyba chcę. Najlepiej z ebay bo szybko i bez konfliktów :)
_________________
Toscaner :)
Blog toscaner.com
ABC budowy kampera
Budowa domka ze złomka
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2017-09-03, 22:19   

Od tąd m/w http://www.camperteam.pl/...er=asc&start=75


Musiałem kombinować z kolorami rezerwy, ale są takie gdzie jest od razu. Ja się bawiłem w przekaźniki,tak by wykorzystać fabryczne dwie do wyboru barwy podświetlenia.

Oczywiście "rezerwa" to następna fanaberia i ciekawy przekaźnik sterowany napięciem. Wszystko jest opisane. Zresztą jesteś w tym o niebo lepszy :roza:
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Tamtam
zaawansowany

Twój sprzęt: Rimor Brig Super 628
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 11 Lut 2015
Piwa: 18/4
Skąd: Kraków
Wysłany: 2018-03-08, 09:08   

Bronek napisał/a:
janusz napisał/a:
Zamówiłem aparat do mierzenia ciśnienia krwi za 28 zł. A tam w środku jest przetwornik ciśnienia na wielkość elektryczne i elektryczna pompka do wersji de lux z czyszczeniem wężyka w zbiorniku.


Ot jakie to oczywiste :wyszczerzony:

Ja kiedyś nalewałem , mam licznik Gardeny na wlocie węża. I pisałem ile wlazło jak kolejne diody się zapalały . Ale to .... :evil:

Czerwona u mnie m/w 20 litrów jeszcze . Lecz to grubo niedokładnie .20 litrów to jeszcze spokojnie kąpiel .
Ale już strach , bo nie zawsze zauważymy, kiedy ta diodka ostateczna się zapaliła

Ideałem by było wskazanie z okolicy ujścia do pompy , gdyż kamper nie zawsze stoi w poziomie

Szczególnie ważny byłby pomiar poniżej czerwonego światełka


Gardena ma licznik w wyświetlaczem litrów:
https://www.ceneo.pl/23615794
Może będzie lepszy niż ten diodowy.

Pozdrawiam
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-03-08, 09:28   

Czytaj wyżej cytat , który zamiesiłeś :mrgreen:
Cytat:
Ja kiedyś nalewałem , mam licznik Gardeny na wlocie węża


To raz a dwa to przepływowy licznik i tylko przed pompą ciśnieniowa od biedy można lub w beciśnieniowej instalacji ... I na zasadzie nalałem 100l i zużyłem 80 100-80+20 zostało .
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 399/143
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2018-07-14, 20:28   

Wskaźnik doczekał się realizacji. [hura]
Jutro skalowanie, jeśli nie będzie padał deszcz. :bajer
Wodę od biedy można byłoby wyskalować podając minimum i maximum. Zbiornik jest w miarę prostokątny. Od połowy w górę jest trochę mniejszy niż w dolnej połowie bo jest część zgłębiona na pompę, jednak to niewielkie zmniejszenie. Zbiorniki ścieków (dwa) są nieforemne, u góry znacznie szersze niż na dole z pięć razy szersze.

2018-07-14 20.53.40.jpg
Plik ściągnięto 14 raz(y) 166,01 KB

_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-07-14, 20:52   

No.. no ładnie..... Ja się nakobinowałem i nawet było fajnie.... i poszło z kamperem...

Dlatego ponownie mnie to interesuje, gdyż orginalne wskaźnik są do bani.
Gdybyś tak to opracował, by było uniwersalne?....... :kwiatki:
..........
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 399/143
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2018-07-14, 21:57   

Zobaczymy jak będzie sprawowało się w normalnym użytkowaniu.
Chodziło o to żeby było proste (tanie). Razem nie przekroczyło 200 zł.
Żeby nie pobierało prądu w stanie bezczynności, znaczy wtedy gdy nie zmienia się poziom wody a co za tym idzie i ścieków. Jeden wyjątek, nie pokaże ubytku wody w wyniku wycieku ze zbiornika bez włączenia pompki.
I trzeci warunek, żeby pokazywało poziom wody bez obsługiwania, cały czas.
Jeśli poczuję wenę i uporam się wreszcie z anteną SAT, zrobię wersję 2.0 i sterownik i wskaźniki umieszczę w jednej obudowie a od zbiorników do "miernika" poprowadzi się tylko rurki i zasilanie od pompki.
W tej wersji sterownik jest przy zbiorniku a wskaźniki będą nad drzwiami tam gdzie oryginalne. Do działania potrzeba minimum 3 przewody a najlepiej 4. Zasilanie + i - i dwa przewody z sygnałem PWM do sterowania serwomotorkami. Można byłoby zrezygnować z masy i użyć jakąkolwiek. Od oryginalnego czujnika mam 5 przewodów przeprowadzonych do tablicy nad drzwiami, je wykorzystam, nie będzie potrzeba żadnych przeróbek w instalacji kampera.
_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Bronek 
Kombatant

Pomógł: 31 razy
Dołączył: 06 Cze 2013
Piwa: 479/1002
Skąd: Ooo
Wysłany: 2018-07-14, 22:14   

Proponuję, w celach standaryzacji, byś robił przynajmniej dwa na raz.....
Oczywiście tylko po to by prace badwcze przebiegały bez zakłóceń .. :wyszczerzony:

I aby potem nie niszczyć egzemplarza "równoległego", z chęcią go odkupię, uwzględniając też koszty know-how

Zawsze chciałem być mecenasem nauki, lub sponsorem :bajer Gdybyś odmówił.... Ostatecznie mogę sponsorować jakąś..panienkę. :oops: Trudno :gwm
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 399/143
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2018-07-20, 22:31   

Właśnie zakończyłem pomiary zbiorników, zrobiłem tabelkę litry i odczytane ciśnienie z czujników. Mierzyłem co dwa litry i okazało się, że przez 10 lat żyłem w mylnym błędzie. Byłem przekonany że mam zbiorniki 100L czystej wody i 80L ścieków a okazało się, że zbiornik czysty ma 76L a ścieków jest 60L. Teraz pewnie będę kamperował niedomyty. :haha:
_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***