|
|
Wątpliwości prawne zmiany brygadówki na kampera |
Autor |
Wiadomość |
turikke
trochę już popisał

Twój sprzęt: Przerabiamy Ducato L3H2 (2007)
Nazwa załogi: BuenaVentura
|
Wysłany: 2017-03-04, 00:12 Wątpliwości prawne zmiany brygadówki na kampera
|
|
|
Planujemy z żonką (z pomocą rodziny) przerobić brygadówkę na kampera. Z racji możliwości finansowych trafi chyba na VW LT 35 z 2005r. (silnik 2.8tdi)
Poczytałem sporo wątków dotyczących zmiany z ciężarowego na specjalny - kamper, próbowałem też poszukać w aktualnych dziennikach ustaw, ale ta interpretacja mi trochę namieszała: http://interpretacja-poda...od-osobowy.html
W skrócie, stwierdza ona, że kamper to pojazd osobowy, w związku z czym podlega akcyzie.
I teraz mam kilka pytań, na które szukam, i będę bardzo wdzięczny za pomoc w odpowiedzi:
1. Czy brygadówka jest formalnie pojazdem ciężarowym czy osobowym? Wątpliwości mam, bo posiada przegrodę, ale też ma 6-7 miejsc, więc służy do przewozu osób.
2. Zakładając, że samochód był w przeszłości sprowadzony do Polski z zagranicy jako ciężarowy, to czy przy zmianie na specjalny/kamper obowiązuje obowiązek opłaty akcyzowej? (w tym przypadku 18.6%)
3. Jeżeli samochód pochodzi z Polski, to rozumiem, że żeby zmienić na specjalny/kamper muszę usunąć przegrodę, dodać sobie do działalności gospodarczej PKD – 45.20.Z (za http://vadimpacajev.com/b...ngowy-da-sie/), dodać samemu siedzenia i stolik, miejsce do spania, urządzenia kuchenne oraz szafki, wypisać sobie oświadczenie: http://vadimpacajev.com/w...aju_pojazdu.pdf oraz załatwić przegląd na okręgowej stacji kontroli.
4. W związku z tym, że to brygadówka (z przegrodą pośrodku auta), to auto bez przegrody musiałoby być unieruchomione przez dłuższy czas, aż do momentu wstawienia tych elementów 'kamperowych' i zmianie klasyfikacji. Czy w sytuacji, gdy auto ma pochodzenie Polska (więc nie było importowane), mogę sobie usunąć przegrodę i drugi rząd siedzeń i zmienić czasowo na osobowy, do momentu wstawienia wszystkiego?
Dzięki za pomoc,
Krzysiu |
|
|
|
 |
turikke
trochę już popisał

|
Wysłany: 2017-03-04, 00:17
|
|
|
Czy po prostu brygadówka to osobowe kombi i wszystkie moje pytania nie mają sensu, bo akcyza już jest opłacona jakby co i mogę sobie dziubać jak chcę? |
|
|
|
 |
Viper
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Master 2,8 TD
Nazwa załogi: Viper
|
Wysłany: 2017-03-04, 08:07
|
|
|
Idziesz w dobrym kierunku. A czy koniecznie musi to być kamper?.
1. zmień ilość siedzeń na fotel kierowcy i pasażera obrotowe
2. wstaw za fotelem kierowcy stolik składany na ścianie
3. w miejsce obecnej tylnej ławy, wstaw dwa fotele tylne składane
4. za fotelami tylnymi wykonaj przegrodę z możliwością przejścia na tył auta
A co zrobisz za ścianą grodziową to już twoja indywidualna sprawa, i tak będzie bezpieczniej
Dodatkowa zaleta to dwa pomieszczenia oddzielone od siebie. |
_________________ Pozdrawiamy
Iwonka & Tadeusz
Noclegi w Polsce |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS
Kombatant fan SAN ESCOBAR

Twój sprzęt: IVECO DAILY III
Nazwa załogi: BRAK
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Sie 2011 Piwa: 566/755 Skąd: z Rumi przez jedno i
|
Wysłany: 2017-03-04, 08:37
|
|
|
brygadówka to dostawczy / czyli ciężarowy / ...zawsze tak było ...żadne kombi . |
|
|
|
 |
turikke
trochę już popisał

|
Wysłany: 2017-03-04, 09:06
|
|
|
Załóżmy, że mamy inny pomysł na układ, w którym nie ma miejsca na przegrodę - na razie auto ma być zoptymalizowane dla dwóch osób (i psa), ale z możliwością dołożenia w przyszłości jednego/dwoch miejsc siedzących w mocowaniach fabrycznych (kiedy się rodzina powiększy i trzeba będzie gdzieś zamontować fotelik). Podoba nam się taki układ: https://youtu.be/R43D6xhUpVo
Czyli finalnie jak to wygląda w przypadku zmiany z ciężarowego na specjalny/kamper, jeśli auto było sprowadzone z zagranicy bez płacenia akcyzy? Należy tę akcyzę przy zmianie opłacić, czy nie? Bo nie wiem czy rozglądać się tylko za autami pochodzącymi z Polski czy nie. |
|
|
|
 |
amples
Kombatant
Twój sprzęt: Master III
Pomógł: 13 razy Dołączył: 28 Lut 2013 Piwa: 129/18 Skąd: UE
|
Wysłany: 2017-03-04, 09:29
|
|
|
turikke napisał/a: | jeśli auto było sprowadzone z zagranicy bez płacenia akcyzy? Należy tę akcyzę przy zmianie opłacić, czy nie? |
Jeśli sam sprowadzisz i pierwsza rejestracja na kamper , może ktoś się kiedyś czepić , za akcyzę odpowiada sprowadzający. Ja kupiłem auto zarejestrowane w kraju (sprowadzone) przerejestrowałem na kamper i nie wnikałem w żadne akcyzy. |
Ostatnio zmieniony przez amples 2017-03-04, 09:44, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2017-03-04, 09:36
|
|
|
Kup dostawczy,przebuduj na kampera i zmien na specjalny kempingowy. |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
turikke
trochę już popisał

|
Wysłany: 2017-03-04, 09:58
|
|
|
W końcu znalazłem jakąś interpretację prawną - http://ksiegowosc.infor.p...ane-akcyza.html
Czyli kupuję auto już zarejestrowane w Polsce i przerabiam jak chce, ale wystrzegam się kupna typu 'gotowe do rejestracji'? |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2017-03-04, 16:40
|
|
|
nie kombinuj ...
możesz kupić dostawczaka np. z Niemiec i zarejestrować go jako ciężarowy do 3500 DMC tak jak w papierach ... a jak zrobisz kampera to przerejestrujesz na specjalny kempingowy .
U różnych pośredników forma " gotowy do rejestracji " ma różne znaczenie od pełnej dokumentacji jak FV , dowody rej , tłumaczenia , przegląd itp albo i umowa na Niemca i sam sobie wszystko załatwiaj a podpisujesz lewa umowę ... |
|
|
|
 |
kynios1
zaawansowany

Twój sprzęt: Boxer 2015w trakcie zabudowy na kamperek
Nazwa załogi: Krzysiek i Mariola
|
Wysłany: 2017-03-04, 19:46
|
|
|
BIORCA napisał/a: | nie kombinuj ...
możesz kupić dostawczaka np. z Niemiec i zarejestrować go jako ciężarowy do 3500 DMC tak jak w papierach ... a jak zrobisz kampera to przerejestrujesz na specjalny kempingowy .
U różnych pośredników forma " gotowy do rejestracji " ma różne znaczenie od pełnej dokumentacji jak FV , dowody rej , tłumaczenia , przegląd itp albo i umowa na Niemca i sam sobie wszystko załatwiaj a podpisujesz lewa umowę ... |
Chyba wprowadzasz kolegę w maliny , jeżeli sam sprowadzi i zarejestruje jako ciężarowy to nie zapłaci akcyzy, ale jak tylko potem przerobi na kemping i go przerejestruje na kempingowy to na nim będzie ciążył obowiązek zapłaty akcyzy , celny ma 5 lat na sprawdzenie papierów i nie ma co liczyć że się uda nie zapłacić . |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2017-03-04, 19:49
|
|
|
kynios1 napisał/a: | BIORCA napisał/a: | nie kombinuj ...
Chyba wprowadzasz kolegę w maliny , jeżeli sam sprowadzi i zarejestruje jako ciężarowy to nie zapłaci akcyzy, ale jak tylko potem przerobi na kemping i go przerejestruje na kempingowy to na nim będzie ciążył obowiązek zapłaty akcyzy , celny ma 5 lat na sprawdzenie papierów i nie ma co liczyć że się uda nie zapłacić . |
prosze nie pitolić z takimi rewelacjami ... podaj jeden przepis potwierdzający Twoją teorię ... na drugiej szali jest w ciągu kilku lat kilka blaszaków osobiście tak zarejestrowanych jak wyżej napisałem ... chcesz się spierać z praktykiem to juz przegrałeś
auto zarejestrowane już w Polsce jako ciężarowy jest prawnie dopuszczonym towarem do obrotu , Urząd celny do takiego samochodu już nic nie ma ponieważ kamper na nim powstał już w Polsce a nie został sprowadzony z zagranicy , przepisy celne dotyczą tylko aut pierwszy raz rejestrowanych w kraju po imporcie . Pierwsza rejestracja w Polsce jako ciężarowy . Przekrętem jest rejestrowanie w Polsce kampera jako ciężarowy bo właściciel wymontował meble i będzie teraz w nim woził świnie ... może sobie wozić ale zagramanicą i papiery zagramaniczne jasno wskazują na przeznaczenie kamperowe a nie transport świń dlatego akcyza od świniowozu też się należy Jedyne w czym masz rację to termin ...faktycznie mają 5 lat na dowalenie akcyzy .
Odbywa to się tak,że co pewien czas UC wysyła pytanie do podległych wydziałów komunikacji o listę zarejestrowanych specjalnych kempingowych , dostają taką listę , porównują VINy tych zarejestrowanych i tych od których akcyzę pobrali , wyłapują tych od których kasa nie wpłynęła , chowają na 4 lata papiery do szuflady by przed piątym rokiem dowalić akcyzę z odsetkami czyli drugie tyle ... mechanizm prosty i przejrzysty oprócz światła w szufladzie i kurzu na papierach |
|
|
|
|
 |
kynios1
zaawansowany

|
Wysłany: 2017-03-04, 20:02
|
|
|
No nie wiem czy kolega turikke zaryzykuje kupno jak mu radzisz , zagwarantujesz mu że nie zapłaci akcyzy ? Może niech kolega turikke podejdzie do celnego i się dowie jak jest . |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2017-03-04, 20:09
|
|
|
kynios1 ...czy Ty jesteś jakiś ograniczony ??? Kolega pyta to dostaje odpowiedź prawidłową a tylko tacy jak Ty , niedouczeni w temacie , mieszają i wprowadzają zamieszanie ...nie wiesz, nie masz pojęcia , nie orientujesz się , boisz się swojego cienia , to się nie odzywaj w temacie i nie absorbuj bo przez Ciebie trzeba pisać dodatkowe posty co ostatnio na CT jest niemile widziane , licznik bije ... |
|
|
|
 |
kynios1
zaawansowany

|
Wysłany: 2017-03-04, 20:19
|
|
|
BIORCA napisał/a: | kynios1 ...czy Ty jesteś jakiś ograniczony ??? Kolega pyta to dostaje odpowiedź prawidłową a tylko tacy jak Ty , niedouczeni w temacie , mieszają i wprowadzają zamieszanie ...nie wiesz, nie masz pojęcia , nie orientujesz się , boisz się swojego cienia , to się nie odzywaj w temacie i nie absorbuj bo przez Ciebie trzeba pisać dodatkowe posty co ostatnio na CT jest niemile widziane , licznik bije ... |
Weź człowieku zejdź ze mnie i nie ubliżaj mi , sam jesteś jakiś ograniczony i zadufany w sobie . |
|
|
|
 |
CORONAVIRUS

|
Wysłany: 2017-03-04, 20:21
|
|
|
kynios1 napisał/a: | BIORCA napisał/a: | kynios1 ...czy Ty jesteś jakiś ograniczony ??? Kolega pyta to dostaje odpowiedź prawidłową a tylko tacy jak Ty , niedouczeni w temacie , mieszają i wprowadzają zamieszanie ...nie wiesz, nie masz pojęcia , nie orientujesz się , boisz się swojego cienia , to się nie odzywaj w temacie i nie absorbuj bo przez Ciebie trzeba pisać dodatkowe posty co ostatnio na CT jest niemile widziane , licznik bije ... |
Weź człowieku zejdź ze mnie i nie ubliżaj mi , sam jesteś jakiś ograniczony i zadufany w sobie . |
są tematy i dziedziny przy których mi nie podskoczysz , właśnie na taką minę trafiłeś ...wycofaj się puki czas i bez agresji |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|