Amortyzatory |
Autor |
Wiadomość |
grzesk
trochę już popisał
Twój sprzęt: Elliot
Nazwa załogi: Grzesk
|
Wysłany: 2011-08-20, 20:08 Amortyzatory
|
|
|
Czy ktoś jest zorientowany w temacie doboru amortyzatorów do kampera? U mnie jeden tylny jest cały olany olejem i czeka mnie wymiana obu.Wchodziłem pod samochód, ale nie ma żadnego napisu ani naklejki. Samochód jest na bazie " małego" Ducato 1996 roku o kodzie karoseri 230ABMAA. W hurtowniach motoryzacyjnych interesuje ich tylko kod silnika i rok budowy, a nie zabudowa i wg zasady chce pan wzmocniony to damy z ładowności 1.8T i będzie dobrze. Czy tak faktycznie jest? |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Bürstner
Nazwa załogi: StasioiJola
Pomógł: 12 razy Dołączył: 25 Lip 2008 Piwa: 81/283 Skąd: Gąbin
|
Wysłany: 2011-08-20, 23:14
|
|
|
Do Twojego typu samochodu znany producent amortyzatorów firma Sachs przewidział amortyzator tylny o nr, katalogowym 280 989.. Możesz też zastosować nieco tańszy amortyzator Magneti Marelli o nr.1944G lub 1945G lub Kayaby o nr KYB345041!!! |
|
 |
dzik
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2011-08-21, 00:10
|
|
|
ja polecam uderzyć w monroe
v2509 - cena śmiech
a nie odstaje od referencji wyżej podanych. |
|
|
|
 |
tachowp
zaawansowany

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1,9 TD '89 Dethleffs
Nazwa załogi: Halinka i Włodek
|
Wysłany: 2011-08-22, 09:09
|
|
|
Witam ! Polecam najpierw zorientować się (odczytać starą naklejkę z nazwą i typem amora) jaki powinien być amortyzator. Jest to zależne od rodzaju zawieszenia . Np. do osi AL-KO są amory o trochę innym działaniu niż do resorów i innych rozwiązań . Doświadczyłem to sam bo zamontowałem zwykłe amory do AL-KO i niestety nie zdały egzaminu. Pozdrawiam. |
_________________ Moje rodzinne miasto w którym się .... gubię ..czasami!
6,8 l/km, 70-80 km/h.
 |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/187 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2011-08-24, 16:04
|
|
|
grzesk napisał/a: | Czy ktoś jest zorientowany w temacie doboru amortyzatorów do kampera? |
StasioiJola napisał/a: | Do Twojego typu samochodu znany producent amortyzatorów firma Sachs przewidział amortyzator tylny o nr, katalogowym 280 989.. Możesz też zastosować nieco tańszy amortyzator Magneti Marelli o nr.1944G lub 1945G lub Kayaby o nr KYB345041!!! |
Posłuchaj fachowca,Stasiu dobrze Ci radzi
Pamiętaj,cena idzie z jakością,nie kupuj "badziewia" i weź pod uwagę nasze drogi |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
Rockers
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT 28
Nazwa załogi: Rockersiki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 04 Sie 2008 Piwa: 23/14 Skąd: Katowice
|
Wysłany: 2011-08-24, 19:25
|
|
|
Ja przed urlopem miałem przegląd i niestety też zostałem poinformowany o konieczności wymiany amorków z przodu dziś byłem w jednym sklepie facet raczej zorientowany ( sklep z historią dość stary ) powiedział ażeby amorki kupować z górnej półki bo inaczej szybko nastąpi wymiana
Czy ktoś przy okazji poleci jakieś do LT-czka ??
A może u kogoś leżą takie i się marnują |
|
 |
StasioiJola
Kombatant

|
Wysłany: 2011-08-24, 20:50
|
|
|
Jeśli byłbyś zainteresowany nowymi amorkami marki Kyaba /japońskie/ w cenie około 110 zł/szt. to mogę Ci załatwić z odbiorem w Katowicach. To juz jest wyższa półka!! Ewentualnie daj znać na PW. Stasio. |
|
|
|
 |
grzesk
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-08-24, 21:31
|
|
|
Z tymi amortyzatorami to nie jest taka prosta sprawa. Zamówiłem Monroe, bo prawda jest taka, że jeden Sachsa kosztuje prawie tyle co dwa Monroe. Ale problem jest inny, w katalogach podają,że jest to zamienik Sachsa i Kayaba podanych przez StasiaJola, ale jak patrzę na zdjęcie to nie jestem do końca przekonany. U mnie w samochodzie obecny amortyzator ma na dole taki łącznik 2cm pomiędzy dolną rurą a dolnym uchem, a w Monroe tego nie ma. No ale zobaczymy, jak nie będzie pasował to się wymieni. A czy cena jest związana zawsze z jakością, tak powinno być, ale nie zawsze. |
|
|
|
 |
EwaMarek
Kombatant Marek

Twój sprzęt: Kamper PLA na Fiacie i budka LMC
Nazwa załogi: Marek, Ewa, córki Wiktoria i Gabriela
Pomógł: 6 razy Dołączył: 27 Mar 2007 Piwa: 25/13 Skąd: Czołowo / Koło
|
Wysłany: 2011-08-26, 17:58
|
|
|
kupiłem orginalne forda na przód -spora poprawa
ale musze zmienić srodek ciężkości bo coś mi nurkuje przodem... |
_________________ Pozdrawiam
Marek
Moje kampery
BURSTNER 90r, 91r, CHAUSSON 2008 i kempingi Hobby 90r, Dethleffs 2002r
Aktualnie kamper PLA 2014 kemping LMC 770 2010r |
|
|
|
 |
maga
weteran

Twój sprzęt: Roller Team Granduca Garage P
Nazwa załogi: Ewa i Maciek
Pomógł: 2 razy Dołączył: 07 Maj 2007 Piwa: 79/187 Skąd: Zaniemyśl (Wlkp)
|
Wysłany: 2011-08-27, 18:28
|
|
|
grzesk napisał/a: | A czy cena jest związana zawsze z jakością. |
Temat "tabu",myślę,że końca by nie było gdybyśmy zaczęli dyskutować.
Nie wszystko co drogie jest bardo dobrej jakości i nie wszystko co tanie to "bubel".
Ale wierz mi,tam gdzie ważne jest bezpieczeństwo nie zawahałbym się na części z górnej półki |
_________________ Pozdrowienia z Pyrlandii !
Czołem wiaruchna kochana !!
 |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-27, 18:58
|
|
|
Amortyzatory Monroe sa produkowane w specyfikacji na ameryke i nie sa produkowane na kontynencie europejskim.Amortyzatory SACHS i KYB sa produkowane u naszego zachodniego sasiada i maja specyfikacje europejska rozniaca sie od amerykanskiej.A w specyfikaji na satny amorki musza odpowiadac inym potrzeba np.jadac autostrada maja inna charakterystyke a gdy wjezdza sie na pustyniee inaczej dzialaja.Dlatego do samochodow produkowanych w europie najlepiej pasuja amorki produkowane w europie.SACHS i KYB sa amorkami na O.E. pod nazwa poszczegolnych producentow samochodow,niezaleznie czy to jest sam osobowy autobus czy ciezarowka. |
|
|
|
 |
grzesk
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-08-27, 19:14
|
|
|
Czy dobrze zrozumiałem; amortyzatory produkowane na europę ( czyli na autostrady i dobre drogi) powinny być także stosowane w Polsce ( ale w Polsce nie ma dobrych dróg), natomiast amortyzatory produkowane w stanach są dedykowane na pustynie i źwiry ( w Polsce nie ma pustyń). Co wybrać?
Co do bezpieczeństwa to nie odważył bym się na stwierdzenie,że amortyzatory monroe zagrażają bezpieczeństwu, raczej bym powiedział że każdy amortyzator w kilkunastoletnim kamperze ( a takie u nas przeważają) stwarza zagrożenie i nie każdy zdaje sobie z tego sprawę. |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 278/1309 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-08-27, 19:19
|
|
|
Jezeli masz samochod europejski obojetnie jakiego producenta powinienes zamontowac amorki producenta europejskiego.Amorki SACHS i KYB na wschodnia europe tez maja troszke inna charakterystyke tlumienia jak na zachodnia czesc kontynentu.tak sa produkowane.Ostatnio z tego co wiem ze srodel SACHS amorki na nasze drogi juz wcale nie odbiegaj od standartu europy zachodniej. |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2011-08-27, 20:59
|
|
|
grzesk napisał/a: | ale w Polsce nie ma dobrych dróg |
Ależ która droga jest taka zła, jak jedziesz do mnie to nie ma złych dróg. Z Chmielnika do Kurozwęk jest nie bardzo ale ja remontują. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
StasioiJola
Kombatant

|
Wysłany: 2011-08-27, 21:37
|
|
|
Jak jadę do Ciebie - to droga nie jest zła tylko dłuuuuuuga !!!
A wracając do tematu - to był taki czas że Monroe wymyśliło amortyzatory tzw, inteligentne zmieniające swoją charakterystykę pracy w zależności od stanu drogi!!! Nazywały się te amorki Sensatraki i o ile się nie mylę ich jakość i ilość reklamacji na polskim rynku spowodowały gwałtowne pogorszenie opinii o jakości Monroe!!! Dużym dystrybutorem na poskim rynku była firma Confex- która już nie istnieje!! Ja osobiście uważam amortyzatory firmy Bilstein za jedne z najlepszych na europejskim rynku a poza tym Sachs, KYB i ostatnio ukazujące się w dobrych cenach amorki Magneti Marelli które Fiat zakładał na pierwszy montaż u siebie i które są również dedykowane do kamperków!! |
|
|
|
 |
|