Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Zużycie gazu - prosze o opinie
Autor Wiadomość
gorka 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Hymer na fiaciku
Wysłany: 2017-04-07, 08:29   Zużycie gazu - prosze o opinie

Witam. :spoko

Nosze się z zamiarem montażu zbiornika LPG do swojego kamperka.

Chciałem szanownych kolegów zapytać, jakie macie średnie zużycie gazu, bo nie wiem jaki duży zbiornik sobie zamontować.

Nie mam jeszcze doświadczenia związanego z użytkowaniem, ponieważ jestem tzw " świeżakiem " i jak pewnie większość zaczynam od remontu i modernizacji.

Wiem że zaraz odezwą się zapytania w stylu " to zależy w jakich warunkach " , " ile osób " itp.

Pozdrawiam.

Grzegorz :szeroki_usmiech
Postaw piwo autorowi tego posta

janus 
weteran

Twój sprzęt: Pössl 4F 2,8 idTD "BILA DODAVKA"
Nazwa załogi: DorJanki
Piwa: 42/47
Wysłany: 2017-04-07, 08:38   

To zależy w jakich warunkach :lol:

Mój 35l zbiornik tankuję zazwyczaj dwa razy w roku, ale kończę wyjazdy w listopadzie i zaczynam dopiero w marcu :spoko
Jeszcze sporo możemy, ale nic nie musimy!

bartosz_b 
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Hobby Optima Deluxe 70HQ
Wysłany: 2017-04-07, 09:14   

Ja akurat nie mam zbiornika, korzystam z butli Nano. Przez cały sezon wiosenno-letni 2x8kg w zupełności wystarczy. Na jesień przeważnie od września do października też daje rady na 2x8kg. Natomiast listopad i grudzień to już konkretne zużycia. Np na ostatnie święta BN przez jakieś 5 dni postoju poszło 3x8kg propanu. Ogrzewanie przestawiane przy opuszczaniu kampera na 10 stopni po powrocie utrzymywana temp. 21
Z tym że mam dość gazożerną Trumę 6kW

PS teraz tak właśnie podliczyłem to w roku dzieś zużywam 8 butli czyli jakieś 64kg gazu

siruba 
trochę już popisał

Twój sprzęt: Fiat Ducato 1.9D, blaszak
Otrzymał 1 piw(a)
Wysłany: 2017-04-07, 11:51   

Lodówka i piecyk gazowy pewnie mają na tabliczce wpisane zużycie. Czasami można odnaleźć szczegóły techniczne konkretnych modeli na stronach producentów.
Samo gotowanie 2-3 osoby, jedna butla 11kg to kilka tygodni, więcej osób to wcale niekoniecznie proporcjonalnie więcej, bo to tylko większy garnek a nie więcej garnków :)

Ogrzewanie, głęboki mróz+gotowanie, trzeba liczyć 11kg butla na góra dwie doby. Więcej osób to mniej grzania, bo osoba też grzeje. Siebie nie mierzyłem, ale statystycznie 100W.

Od tego bym rozpoczął przeliczenia. Uwzględnił ewentualne różnice w kaloryczności. Ale wcześniej upewnił bym się, czy gaz którego będę tankował mogę podciągnać pod np piecyk.
Licz, chętnie poznam wyniki :)

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 351/132
Wysłany: 2017-04-07, 12:15   

Niedawno byłem pierwszy raz po założeniu zbiornika 30 litrów(~25kg) na dłuższym wyjeździe. Przez dwanaście wiosennych dób zużyliśmy 70% z pełnej butli gazu LPG. W czasie jazdy ogrzewanie gazowe nie było potrzebne. Grzanie gazem potrzebne tylko na postoju, ale nie żałowaliśmy sobie, raz ze słupka 230V. Lodówka cały czas na gazie bo na 12v coś słabo. Gotowanie dla trzech osób.
Po powrocie wskaźnik pozywał jeszcze 30% gazu. Myślę, że bite dwa tygodnie na tym zbiorniku to spokojnie, a latem to na całe wakacje. I tak można nabrać gazu byle gdzie, nie trzeba kombinować z dużą butlą.

:spoko

wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Otrzymał 11 piw(a)
Wysłany: 2017-04-07, 15:45   

Mi udało się przez ostatnie 2 tygodnie zużyć 1 butle 11l z tym że grzanie piecyka na połowe i do tego lodowka 24h i codziennie jakis obiadek kawka herbatka na kuchence. Grzałem piecykiem od 20 do 6 rano na połowe skali dodatkowo włączałem webasto z temperatura ustawiona na 22 stopnie i mimo to nad ranem w alkowie było tak zimno że trzeba było wstać i zmienić łóżko na dolne temperatura spadała wtedy na dworze do -2.

Bajaga 
Kombatant

Nazwa załogi: FiveStars
Piwa: 108/7
Wysłany: 2017-04-07, 18:21   

Skwarek napisał/a:
I tak można nabrać gazu byle gdzie, nie trzeba kombinować z dużą butlą.

I to jest plus. Nie znam się zupełnie na jedzeniu na lpg. Czy kazdy gazownik bez problemu założy do kampera butlę do gotowania/grzania a nie do napędu? I czy mając taką butlę trzeba ją co roku przeglądać jak przy lpg w aucie ?

Bajaga&Instruktori

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-07, 18:33   

Bajaga napisał/a:
I czy mając taką butlę trzeba ją co roku przeglądać jak przy lpg w aucie ?

Ich butla nie interesuje, nie ma jej jako LPG do napędu to dla nich nie istnieje. Byłem już z nią na przeglądzie i OK.

amples 
Kombatant

Twój sprzęt: Master III
Piwa: 129/18
Wysłany: 2017-04-07, 18:50   

Bajaga napisał/a:
I czy mając taką butlę trzeba ją co roku przeglądać jak przy lpg w aucie ?

W tym przypadku warto mieć butlę z ważną homologacją (10lat od daty produkcji) ,

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2017-04-07, 19:11   

Tylko butla pod auto ,około 40 l .Jest trochę mniejsza od kola 15 .Tankujesz na stacjach benzynowych a gaz tam jest dość dobry .Nie to co wymiana butli do domu .Do tego przejściowi do tankowania na Europe i extra Hiszpania
Taki zestaw kosztuje około 600 zl .Tu zadzwonisz i powiesz o co ci chodzi ,a dostaniesz wszystko w jednym miejscu http://www.agsiedlik.pl/

Butla jest na 10 lat ale przeglądy instalacji na 2 lata :spoko

amples 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-07, 19:43   

andi at napisał/a:
ale przeglądy instalacji na 2 lata

W Polsce obowiązuje ? od kiedy?

andi at 
Kombatant

Twój sprzęt: szukam H1L2
Piwa: 80/38
Wysłany: 2017-04-07, 20:13   

amples napisał/a:
andi at napisał/a:
ale przeglądy instalacji na 2 lata

W Polsce obowiązuje ? od kiedy?

A gdzie jest napisane ze obowiązuje u nas .Jak robię przegląd to mam przyklejana naklejke na 2 lata i co 2 lata robię do własnego bezpieczeństwa i gdyby się dopieprzyli gdzieś na promie albo w jakimś państwie .I masz pozamiatane :spoko

A ty czy zrobisz czy nie to ja mam to w ..... :pifko

Te butle sorki około 30l

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-07, 20:43   

Tak te 30 litrów wystarcza. Teraz bym szukał nawet mniejszej bo po co wozić duże żelastwo z gazem gdy przy tankowaniu paliwa można sobie też dolać gazu. Do zwykłej butli nie dolejesz -przynajmniej nie tak łatwo.

amples 
Kombatant

Wysłany: 2017-04-07, 20:46   

andi at napisał/a:
gdyby się dopieprzyli gdzieś na promie albo w jakimś państwie .I masz pozamiatane
Pojazd dopuszczony do ruchu w Polsce automatycznie jest dopuszczony w całej UE ,
Sprawdzenie szczelności instalacji trzeba wykonywać co jakiś czas dla własnego bezpieczeństwa ,
można to zrobić samemu jeśli się nie ma dwóch lewych rąk, lub zlecić komuś .

zbyszekwoj 
Kombatant

Twój sprzęt: Rapido 707F
Piwa: 330/226
Wysłany: 2017-04-07, 21:48   

andi at napisał/a:
Tylko butla pod auto ,około 40 l .Jest trochę mniejsza od kola 15 .Tankujesz na stacjach benzynowych a gaz tam jest dość dobry .Nie to co wymiana butli do domu .Do tego przejściowi do tankowania na Europe i extra Hiszpania
Taki zestaw kosztuje około 600 zl .Tu zadzwonisz i powiesz o co ci chodzi ,a dostaniesz wszystko w jednym miejscu http://www.agsiedlik.pl/

Butla jest na 10 lat ale przeglądy instalacji na 2 lata :spoko

Andrzej, jakbyś tak z tego wypisał co trzeba zamówic. Mnie gazownik nie chciał założyć. :gwm

Odpowiedz do tematu