|
|
Przegląd techniczny kampera za granicą! Z praktyki. |
Autor |
Wiadomość |
maciejstraus
doświadczony pisarz Maciek Straus
Twój sprzęt: VW Grand California 600
|
Wysłany: 2023-02-20, 11:50 Przegląd techniczny kampera za granicą! Z praktyki.
|
|
|
Szukam wiarygodnych informacji a najlepiej kogoś kto przeszedł to na własnej skórze lub po prostu ma wiedzę jak to się odbywa.
Temat taki:
Jadę swoim kamperem z PL do Hiszpanii siedzę tam kilka miesięcy i w trakcie orientuje się, że kończy mi się coroczny przegląd techniczny kampera (w dowodzie) i pytanie:
1. Czy ktoś z Was miał taką sytuację i robił przegląd w Hiszpanii?
2. Czy ten przegląd zrobiony w Hiszpanii był ważny we Francji, Niemczech i Polsce?
3. Czy ktoś z Was badał wątek czy ten przegląd hiszpański (zamiast polskiego) będzie honorowany przez ubezpieczyciela do OC lub AC? Jakby była kraksa i by wyszło, że w dowodzie polskiego nie ma a jest hiszpański?
Pytam o to bo przymierzam się do bardzo długiego wyjazdu kamperem i wiem, że rozwiązaniem jest wrócić do Polskie jak się przegląd kończy i znów pojechać - ale to odpada w moim przypadku.
Jak ma się kampera 25-30 letniego i spełnia wymogi to można zrobić tablicę żółte na zabytek - u mnie to odpada (2-3 letni kamper). Pomysły związane z zaufanym telefonem do diagnosty - nawet nie wchodzę w dyskusję.
Dajcie znać czy słyszeliście, czytaliście lub ktoś z Was badał temat albo sam taki miał? Praktyka a może i gdzieś jest teoria na ten temat.
Dodam tylko, że mój ubezpieczyciel (infolinia) lekko zamilkła i ma Pani wrócić z informacją co mówi OWU w tym zakresie. Jak dzwoniłem na 2 stacje diagnostyczne to Panowie powiedzieli, że biurem porad nie są i generalnie przegląd w Polsce w dowodzie zamyka sprawę i nie są od dywagowania wariantów co będzie i w jakim kraju.
Rozpisałem się ale może kiedyś za jakiś czas komuś też taki wątek wpadnie i ten temat się przyda. Mi obecnie bardzo potrzebna informacja |
_________________ Historia zakupu i 4 lat jazdy VW Grand California 600
 |
|
|
|
|
 |
Mazur
weteran Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Pomógł: 10 razy Dołączył: 13 Kwi 2012 Piwa: 93/119 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2023-02-20, 12:27
|
|
|
Najprostsze rozwiązanie, które stosuję. Chyba większość z nas ma zakodowane że trzeba czekać do ostatniego dnia,do ostatniej godziny żeby nie stracić tych kilku złotych. Przecież nikt nie każe czekać do tego terminu końcowego. Jeżeli wyjazd krócej niż rok, to zrób przegląd po prostu dzień przed wyjazdem lub w terminie który obejmie Twoją podróż. Będziesz co prawda stratny kilka lub kilkadziesiąt złotych , ale to chyba niewiele przy takiej wyprawie I głowa pusta od zmartwień |
_________________ Podróż tysiąca mil zaczyna się od jednego kroku.
'Lao Tzu' |
|
|
|
|
 |
Banan
Administrator LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Pomógł: 30 razy Dołączył: 09 Lis 2010 Piwa: 360/502 Skąd: Bolesławiec
|
Wysłany: 2023-02-20, 12:37
|
|
|
Maciej, temat wielokrotnie wałkowany, z jedną konkluzją: badania technicznego za granicą nie wykonasz.
maciejstraus napisał/a: | Pytam o to bo przymierzam się do bardzo długiego wyjazdu kamperem i wiem, że rozwiązaniem jest wrócić do Polskie jak się przegląd kończy i znów pojechać - ale to odpada w moim przypadku. |
Ja bym zrobił badanie techniczne zaraz przed wyjazdem i rok z głowy, bez względu na ważność obecnego przeglądu
Chyba, że powyżej roku, to sprawa się komplikuje i legalnie tego nie ogarniesz.
maciejstraus napisał/a: | Dajcie znać czy słyszeliście, czytaliście lub ktoś z Was badał temat albo sam taki miał? |
Temat przerabiałem na własnej skórze, osobówką w Holandii: badanie można było sobie wykonać np. na potrzeby naprawy auta, ale żadnego zaświadczenia na obce blachy nie wydadzą, bo nie widniejesz rejestrze RDW - ichniejszy Wydział Komunikacji. Żeby było ciekawiej, to niema w NL stacji kontroli pojazdów, badania techniczne wykonują warsztaty samochodowe mające odpowiednie uprawnienia - robią przegląd i jak coś wyklucza auto z ruchu, na miejscu naprawiają i po przeglądzie wyjeżdżasz sprawnym autem.
Skończyło się powrotem do Polski bez badania technicznego, trochę z duszą na ramieniu, ale się udało.
|
_________________ Pozdrawiam - Darek
 |
|
|
|
 |
maciejstraus
|
Wysłany: 2023-02-20, 13:52
|
|
|
Mazur napisał/a: | Najprostsze rozwiązanie, które stosuję. Chyba większość z nas ma zakodowane że trzeba czekać do ostatniego dnia,do ostatniej godziny żeby nie stracić tych kilku złotych. Przecież nikt nie każe czekać do tego terminu końcowego. Jeżeli wyjazd krócej niż rok, to zrób przegląd po prostu dzień przed wyjazdem lub w terminie który obejmie Twoją podróż. Będziesz co prawda stratny kilka lub kilkadziesiąt złotych , ale to chyba niewiele przy takiej wyprawie I głowa pusta od zmartwień |
Wyjazd 2-3 lata Będę wracał do PL ale samolotem auto ma zostawać na południu Europy i to nie tylko w Hiszpanii |
 |
|
|
|
 |
maciejstraus
|
Wysłany: 2023-02-20, 14:02
|
|
|
Banan napisał/a: | Maciej, temat wielokrotnie wałkowany, z jedną konkluzją: badania technicznego za granicą nie wykonasz.
|
Banan napisał/a: |
Ja bym zrobił badanie techniczne zaraz przed wyjazdem i rok z głowy, bez względu na ważność obecnego przeglądu
Chyba, że powyżej roku, to sprawa się komplikuje i legalnie tego nie ogarniesz.
|
No właśnie tak jak niektórzy planuje kampera 2-3 lata mieć poza granicami kraju a jedynie powrót samolotem sprawy zawodowe i prywatne.
Tyle znalazłem na teraz:
Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych w art. 43 [Regres zakładu ubezpieczeń] wymienia sytuacje, gdy nawet mimo ważnego ubezpieczenia OC kierujący pojazdem musi oddać środki wypłacone poszkodowanemu:
Teoretycznie na tej liście nie znajduje się brak ważnego okresowego badania technicznego:
Cytat: | Art. 43. [Regres zakładu ubezpieczeń]
Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:
1)
wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
2)
wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
3)
nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
4)
zbiegł z miejsca zdarzenia. |
Hmmm tak łatwo nie odpuszczę.... |
 |
|
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 137/5 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2023-02-20, 14:29
|
|
|
Należało by chyba rozważyć kwestie jak długo można legalnie przebywać za granicą i jak długo można jeździć w innym kraju na obcych numerach rejestracyjnych. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
maciejstraus
|
Wysłany: 2023-02-20, 14:40
|
|
|
krzlac napisał/a: | Należało by chyba rozważyć kwestie jak długo można legalnie przebywać za granicą i jak długo można jeździć w innym kraju na obcych numerach rejestracyjnych. |
Dzięki też to analizuje, bo różnie to bywa - zależne od kraju |
 |
|
|
|
 |
007jędruś
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
|
Wysłany: 2023-02-21, 13:45
|
|
|
maciejstraus napisał/a: |
Wyjazd 2-3 lata Będę wracał do PL ale samolotem auto ma zostawać na południu Europy i to nie tylko w Hiszpanii |
Na samym początku wykluczyłeś inne opcje , więc będziesz wracał kamperem |
|
|
|
 |
maciejstraus
|
Wysłany: 2023-03-30, 00:02
|
|
|
007jędruś napisał/a: | maciejstraus napisał/a: |
Na samym początku wykluczyłeś inne opcje , więc będziesz wracał kamperem |
Dzisiaj wiem jedno. Przegląd techniczny kampera trzeba wykonać w kraju w którym jest zarejestrowany i nie ma zmiłuj Chyba, że masz żółte tablice to problem odpada. |
 |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|