Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Przegląd techniczny kampera za granicą! Z praktyki.
Autor Wiadomość
maciejstraus 
doświadczony pisarz
Maciek Straus

Twój sprzęt: VW Grand California 600
Piwa: 17/9
Wysłany: 2023-02-20, 11:50   Przegląd techniczny kampera za granicą! Z praktyki.

Szukam wiarygodnych informacji a najlepiej kogoś kto przeszedł to na własnej skórze lub po prostu ma wiedzę jak to się odbywa.

Temat taki:
Jadę swoim kamperem z PL do Hiszpanii siedzę tam kilka miesięcy i w trakcie orientuje się, że kończy mi się coroczny przegląd techniczny kampera (w dowodzie) i pytanie:
1. Czy ktoś z Was miał taką sytuację i robił przegląd w Hiszpanii?
2. Czy ten przegląd zrobiony w Hiszpanii był ważny we Francji, Niemczech i Polsce?
3. Czy ktoś z Was badał wątek czy ten przegląd hiszpański (zamiast polskiego) będzie honorowany przez ubezpieczyciela do OC lub AC? Jakby była kraksa i by wyszło, że w dowodzie polskiego nie ma a jest hiszpański?

Pytam o to bo przymierzam się do bardzo długiego wyjazdu kamperem i wiem, że rozwiązaniem jest wrócić do Polskie jak się przegląd kończy i znów pojechać - ale to odpada w moim przypadku.

Jak ma się kampera 25-30 letniego i spełnia wymogi to można zrobić tablicę żółte na zabytek - u mnie to odpada (2-3 letni kamper). Pomysły związane z zaufanym telefonem do diagnosty - nawet nie wchodzę w dyskusję.

Dajcie znać czy słyszeliście, czytaliście lub ktoś z Was badał temat albo sam taki miał? Praktyka a może i gdzieś jest teoria na ten temat.

Dodam tylko, że mój ubezpieczyciel (infolinia) lekko zamilkła i ma Pani wrócić z informacją co mówi OWU w tym zakresie. Jak dzwoniłem na 2 stacje diagnostyczne to Panowie powiedzieli, że biurem porad nie są i generalnie przegląd w Polsce w dowodzie zamyka sprawę i nie są od dywagowania wariantów co będzie i w jakim kraju.

Rozpisałem się ale może kiedyś za jakiś czas komuś też taki wątek wpadnie i ten temat się przyda. Mi obecnie bardzo potrzebna informacja :idea:

Postaw piwo autorowi tego posta

Mazur 
weteran
Robert

Twój sprzęt: CI Mizar Garage , Ducato 2.8JTD
Piwa: 93/119
Wysłany: 2023-02-20, 12:27   

Najprostsze rozwiązanie, które stosuję. Chyba większość z nas ma zakodowane że trzeba czekać do ostatniego dnia,do ostatniej godziny żeby nie stracić tych kilku złotych. :haha: Przecież nikt nie każe czekać do tego terminu końcowego. ;) Jeżeli wyjazd krócej niż rok, to zrób przegląd po prostu dzień przed wyjazdem lub w terminie który obejmie Twoją podróż. Będziesz co prawda stratny kilka lub kilkadziesiąt złotych , ale to chyba niewiele przy takiej wyprawie :?: I głowa pusta od zmartwień :spoko

Banan 
Administrator
LIVE TO RIDE - RIDE TO LIVE

Twój sprzęt: Rapido 972M MB 2.9 TD
Nazwa załogi: Bananki
Piwa: 360/502
Wysłany: 2023-02-20, 12:37   

Maciej, temat wielokrotnie wałkowany, z jedną konkluzją: badania technicznego za granicą nie wykonasz.
maciejstraus napisał/a:
Pytam o to bo przymierzam się do bardzo długiego wyjazdu kamperem i wiem, że rozwiązaniem jest wrócić do Polskie jak się przegląd kończy i znów pojechać - ale to odpada w moim przypadku.

Ja bym zrobił badanie techniczne zaraz przed wyjazdem i rok z głowy, bez względu na ważność obecnego przeglądu :-P
Chyba, że powyżej roku, to sprawa się komplikuje i legalnie tego nie ogarniesz.
maciejstraus napisał/a:
Dajcie znać czy słyszeliście, czytaliście lub ktoś z Was badał temat albo sam taki miał?

Temat przerabiałem na własnej skórze, osobówką w Holandii: badanie można było sobie wykonać np. na potrzeby naprawy auta, ale żadnego zaświadczenia na obce blachy nie wydadzą, bo nie widniejesz rejestrze RDW - ichniejszy Wydział Komunikacji. Żeby było ciekawiej, to niema w NL stacji kontroli pojazdów, badania techniczne wykonują warsztaty samochodowe mające odpowiednie uprawnienia - robią przegląd i jak coś wyklucza auto z ruchu, na miejscu naprawiają i po przeglądzie wyjeżdżasz sprawnym autem.
Skończyło się powrotem do Polski bez badania technicznego, trochę z duszą na ramieniu, ale się udało.
:spoko

maciejstraus 
doświadczony pisarz
Maciek Straus

Wysłany: 2023-02-20, 13:52   

Mazur napisał/a:
Najprostsze rozwiązanie, które stosuję. Chyba większość z nas ma zakodowane że trzeba czekać do ostatniego dnia,do ostatniej godziny żeby nie stracić tych kilku złotych. :haha: Przecież nikt nie każe czekać do tego terminu końcowego. ;) Jeżeli wyjazd krócej niż rok, to zrób przegląd po prostu dzień przed wyjazdem lub w terminie który obejmie Twoją podróż. Będziesz co prawda stratny kilka lub kilkadziesiąt złotych , ale to chyba niewiele przy takiej wyprawie :?: I głowa pusta od zmartwień :spoko

Wyjazd 2-3 lata :wyszczerzony: Będę wracał do PL ale samolotem auto ma zostawać na południu Europy i to nie tylko w Hiszpanii :chytry

maciejstraus 
doświadczony pisarz
Maciek Straus

Wysłany: 2023-02-20, 14:02   

Banan napisał/a:
Maciej, temat wielokrotnie wałkowany, z jedną konkluzją: badania technicznego za granicą nie wykonasz.

Cytat:
„Prawo Unii Europejskiej nie przewiduje jeszcze możliwości przeprowadzenia badania niezależnie od kraju rejestracji, w każdym innym państwie członkowskim” (cytat za https://autokult.pl/przeglad-auta-za-granica-czy-jest-wazny-dla-policji-i-ubezpieczyciela,6809417897261185a).

Banan napisał/a:

Ja bym zrobił badanie techniczne zaraz przed wyjazdem i rok z głowy, bez względu na ważność obecnego przeglądu :-P
Chyba, że powyżej roku, to sprawa się komplikuje i legalnie tego nie ogarniesz.

No właśnie tak jak niektórzy planuje kampera 2-3 lata mieć poza granicami kraju a jedynie powrót samolotem sprawy zawodowe i prywatne.

Cytat:
„Za każdym razem proponowałem takie rozwiązanie: pojechać na badanie techniczne w kraju, w którym właściciel pojazdu się znajduje. To poświadczy, że pojazd jest sprawny. Po powrocie do Polski trzeba zrobić badanie techniczne na dowolnej stacji kontroli pojazdów w kraju” (cytat za https://autokult.pl/przeglad-auta-za-granica-czy-jest-wazny-dla-policji-i-ubezpieczyciela,6809417897261185a)

Tyle znalazłem na teraz:
Ustawa z dnia 22 maja 2003 r. o ubezpieczeniach obowiązkowych, Ubezpieczeniowym Funduszu Gwarancyjnym i Polskim Biurze Ubezpieczycieli Komunikacyjnych w art. 43 [Regres zakładu ubezpieczeń] wymienia sytuacje, gdy nawet mimo ważnego ubezpieczenia OC kierujący pojazdem musi oddać środki wypłacone poszkodowanemu:

Teoretycznie na tej liście nie znajduje się brak ważnego okresowego badania technicznego:

Cytat:
Art. 43. [Regres zakładu ubezpieczeń]
Zakładowi ubezpieczeń oraz Ubezpieczeniowemu Funduszowi Gwarancyjnemu, w przypadkach określonych w art. 98 ust. 2 pkt 1, przysługuje prawo dochodzenia od kierującego pojazdem mechanicznym zwrotu wypłaconego z tytułu ubezpieczenia OC posiadaczy pojazdów mechanicznych odszkodowania, jeżeli kierujący:

1)
wyrządził szkodę umyślnie, w stanie po użyciu alkoholu lub w stanie nietrzeźwości albo po użyciu środków odurzających, substancji psychotropowych lub środków zastępczych w rozumieniu przepisów o przeciwdziałaniu narkomanii;
2)
wszedł w posiadanie pojazdu wskutek popełnienia przestępstwa;
3)
nie posiadał wymaganych uprawnień do kierowania pojazdem mechanicznym, z wyjątkiem przypadków, gdy chodziło o ratowanie życia ludzkiego lub mienia albo o pościg za osobą podjęty bezpośrednio po popełnieniu przez nią przestępstwa;
4)
zbiegł z miejsca zdarzenia.

Hmmm tak łatwo nie odpuszczę.... :chytry

krzlac 
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Piwa: 137/5
Wysłany: 2023-02-20, 14:29   

Należało by chyba rozważyć kwestie jak długo można legalnie przebywać za granicą i jak długo można jeździć w innym kraju na obcych numerach rejestracyjnych.

maciejstraus 
doświadczony pisarz
Maciek Straus

Wysłany: 2023-02-20, 14:40   

krzlac napisał/a:
Należało by chyba rozważyć kwestie jak długo można legalnie przebywać za granicą i jak długo można jeździć w innym kraju na obcych numerach rejestracyjnych.

Dzięki też to analizuje, bo różnie to bywa - zależne od kraju :kawka:

007jędruś 
zaawansowany

Twój sprzęt: Hymer
Piwa: 8/21
Wysłany: 2023-02-21, 13:45   

maciejstraus napisał/a:

Wyjazd 2-3 lata :wyszczerzony: Będę wracał do PL ale samolotem auto ma zostawać na południu Europy i to nie tylko w Hiszpanii :chytry

Na samym początku wykluczyłeś inne opcje , więc będziesz wracał kamperem :diabelski_usmiech

maciejstraus 
doświadczony pisarz
Maciek Straus

Wysłany: 2023-03-30, 00:02   

007jędruś napisał/a:
maciejstraus napisał/a:

Na samym początku wykluczyłeś inne opcje , więc będziesz wracał kamperem :diabelski_usmiech

Dzisiaj wiem jedno. Przegląd techniczny kampera trzeba wykonać w kraju w którym jest zarejestrowany i nie ma zmiłuj :haha: Chyba, że masz żółte tablice to problem odpada.

Odpowiedz do tematu