Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drukowany panel do energobloku
Autor Wiadomość
koder 
Kombatant
(statystycznie)

Twój sprzęt: Szara Furia (Hilux '20 + zabudowa w trakcie)
Piwa: 188/87
Wysłany: 2017-07-07, 08:53   Drukowany panel do energobloku

W mojej Smoczycy jest wyrób enerblokopodobny - tj. panel kontrolny do odbiorników, regulatora solara, ładowania z alternatora i wentylacji mechanicznej. Spisywał się dość fajnie w praktyce, no ale nie wygląda najlepiej:

Postanowiłem go trochę odświeżyć, korzystając z nowszych technologii. Na początku (wstępny ) projekt i wydruk próbny (tylko pierwsze 1.2mm z 200mm projektu, do oszacowania powierzchni):

Wydaje się nie najgorszy. Teraz muszę tylko nanieść resztę elementów i mocowań i uzbroić się w "trochę" cierpliwości.

jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2017-07-07, 11:08   

Drukujesz biały podkład i na to czarne ciapki ?
Oj dawno nic nie drukowałem ;)
Będę śledził temat ;)
Postaw piwo autorowi tego posta

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-07, 11:10   

Od drugiej strony - na dole jest czarny ABS, potem warstwa białego, potem znowu pójdzie czarny. Akurat ten biały jest dość przyjemnie przeźroczysty, chyba zamocuję w nim kilka led do podświetlenia panelu.

Model muszę oczywiście jeszcze skończyć, tutaj sprawdzałem tylko, jak ten plasterek miodu wyjdzie w praktyce. No i wydruk całości to bagatela 60 godzin pracy drukarki :)

jacik 
stary wyga

Twój sprzęt: J5 Frankia A730
Piwa: 13/12
Wysłany: 2017-07-07, 11:41   

Dużo zabawy. Ja bym poszedł na łatwiznę :)
Wyciął bym na cnc , nakleił folie ploterową z dowolnym wzorem i polakierował bezbarwnym ;)
Ale pomysł fajny i ciekawy. Czekam z niecierpliwością na efekt końcowy z podświetleniem :)

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-07, 12:05   

jacik napisał/a:
Wyciął bym na cnc , nakleił folie ploterową z dowolnym wzorem i polakierował bezbarwnym

Na CNC się ciężko przestrzennie robi. Tutaj jest oczywiście płaski kawałek panelu, ale konstrukcja np. kanałów powietrznych w środku, czy choćby kieszeni na komórki nie będzie płaska. Popracuję jeszcze nad optymalizacją warstwami, bo nowy slic3r ma możliwość usalenia zmiennej grubości, co może sporo czas wydruku ściąć.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-08, 20:23   

Szukam inspiracji co do kształtu otworów wentylacyjnych dla wentylacji mechanicznej (w widocznych miejscach). Dotychczas miałem dość gęstą siatkę aluminiową i się dość dobrze spisywała, ale się wyginała od samego patrzenia na nią. Potrzebuję coś solidniejszego, a ze względu na technologię wykonania nie jestem ograniczony do prostych kształtów i mogę spróbować czegoś sprytniejszego (np. pokombinować coś a aerodynamiką). Macie jakieś pomysły?

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-10, 17:50   

Bez pomsyłów? Mnie przyszedł do głowy taki:
.

Koncentryczny, łopatki w kształcie odwrotnego skrzydła samolotu (symetryczne), prześwit 50%. Powinno rozpędzić trochę powietrza i zrobić podciśnienie na wylocie, co może skutkować większym sumarycznym przepływem powietrza (z kabiny).

W międzyczasie drukuję spodnią część, by sprawdzić, jak to w samochodzie będzie pasowało do istniejących otworów:

Skwarek 
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Piwa: 357/142
Wysłany: 2017-07-10, 18:16   

Fajne. Pomysł na ładne kratki to trudna sprawa. Może lepiej wybierz jakieś gotowe ładne kratki z kokpitu samochodu i zaprojektuj do nich otwory z mocowaniem. Gotowe kratki dają wiele możliwości regulacji dmuchem ;)

:spoko

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-10, 18:21   

Prawdę powiedziawszy, to mechanizmu mi się teraz nie chce projektować :)

Zresztą - nie mam potrzeby sterowania tutaj powietrzem, to ma tylko wymusić obieg powietrza spod samochodu. Jak tutaj panel dobrze wyjdzie, to będę robił projekt bezłopatkowej wentylacji na okno/dach - na zasadzie Dyson air multiplier.

A tymczasem wydruk powoli się materializuje:

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-10, 20:20   

No i po wydruku, czas na przymiarki:

No więc tak. Potrzebuję sobie zmniejszyć zaczep, powiększyć odstęp, i całość trochę wysunąć na zewnątrz. Krzywizny pasują idealnie, z nich jestem zadowolony.

Całe szczęście projekt jest parametryczny, więc poprawki powinny zająć kilka minut.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-11, 07:51   

Dwie minuty poprawki w CAD, dwie godziny wydruku i mam idealnie dopasowane mocowanie:

Nauczka na przyszłość: nie brać żadnych wymiarów "na oko", suwmiarka nie jest ciężka :)

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2017-07-11, 08:17   

Fajnie dopasowane.

Czy później ostateczny wydruk będziesz jakoś wykańczał, lakierował, szlifował?
Bo prosto z takiej drukarki to nie jest zbyt piękne, widać warstwy, czasem nierównomierne - jak na zdjęciu, czy to wizualnie będzie pasowało do wnętrza auta. Poza tym w czasie prawie trzydniowego drukowania tak wielkiego elementu może zdarzyć się jakaś niechciana przygoda, zanik prądu, filament się zaplącze itp. z resztą sam wiesz co może czyhać i może mieć wpływ na ostateczny wyrób.
Sam drukuję i chyba bym nie chciał mieć w aucie jakiejś widocznej surowej drukowanej nawet gałki czy klawisza a co dopiero taką surową obudowę.
:spoko

Świstak 
Kombatant

Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Piwa: 473/100
Wysłany: 2017-07-11, 08:20   

Ciężka nie jest, ale można sobie oko wykłuć...

Czy jest możliwość zmiany dyszy aby uzyskać wiekszą wydajność kosztem jakości? Ewentualnie wydrukowania zewnętrznych powierzchni, wewnątrz przestrzennej siatki, a później wypełnienia elementu (jak zazbrojonego i oszalowanego pojemnika) przykładowo żywicą poliestrową?

Milka - może ją spotkacie?

Skwarek 
Kombatant

Wysłany: 2017-07-11, 08:36   

Świstak napisał/a:

Czy jest możliwość zmiany dyszy aby uzyskać wiekszą wydajność kosztem jakości? Ewentualnie wydrukowania zewnętrznych powierzchni, wewnątrz przestrzennej siatki, a później wypełnienia elementu (jak zazbrojonego i oszalowanego pojemnika) przykładowo żywicą poliestrową?

Można zmniejszyć wypełnienie, zwiększyć grubość warstw, ale to i tak trwa. Dyszą za wiele się nie osiągnie.

koder 
Kombatant
(statystycznie)

Wysłany: 2017-07-11, 08:51   

Skwarek napisał/a:
Czy później ostateczny wydruk będziesz jakoś wykańczał, lakierował, szlifował?
Bo prosto z takiej drukarki to nie jest zbyt piękne, widać warstwy, czasem nierównomierne - jak na zdjęciu, czy to wizualnie będzie pasowało do wnętrza auta.

Na zdjęciu jest wydruk roboczy, z warstwami 0.35mm i z drukarką z przyśpieszoną szybkością druku (do prawie 80mm/s) - dlatego widać. Docelowo wydruk będzie z 0.2mm warstwy i w normalnym tempie. Mam takie wydruki z czarnego ABS (na zdjęciu jest też ABS, tylko biały) i wyglądają wystarczająco estetycznie, by nie obrabiać ich dodatkowo. No ale jako, że to ABS, to można spokojnie szlifować, lakierować, czy też zrobić kąpiel w oparach acetonu. Te elementy mam zamiar raczej zostawić "jak są", czarny ABS prosto z drukarki wygląda wystarczająco ładnie.

Wydruk w rozdzielczości docelowej, bez obróbki, wygląda tak:

No dobra, telefonem w tym oświetleniu niewiele widać. Będzie trzeba poczekać, aż wrócę do domu i z szafy wyciągnę coś z makro :)

Świstak napisał/a:
Czy jest możliwość zmiany dyszy aby uzyskać wiekszą wydajność kosztem jakości?

Skwarek napisał/a:
Dyszą za wiele się nie osiągnie.

A no właśnie się osiągnie. Obecnie mam dyszę 0.4mm, można ją wymienić na 0.25, 0.4, 0.5 i 0.6mm. Przy 0.6mm powinna przyśpieszyć wydruk o ponad 50%. No ale dla mnie to bez sensu, nie robię produkcji z tego - dzień na zrobienie dużego wydruku kompletnie mnie urządza.

Świstak napisał/a:
Ewentualnie wydrukowania zewnętrznych powierzchni, wewnątrz przestrzennej siatki, a później wypełnienia elementu (jak zazbrojonego i oszalowanego pojemnika) przykładowo żywicą poliestrową?

Tak właśnie wygląda typowy wydruk - w środku jest siatka przestrzenna. Tylko niczym się tego nie zalewa, jest wystarczająco mocne tak jak jest.

Odpowiedz do tematu