Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Antena Satelitarna Oyster Digital CI
Autor Wiadomość
Zaradek 
stary wyga


Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Piwa: 13/9
Skąd: P-ń
Wysłany: 2017-06-16, 22:24   

Dorzuce jeszcze swoje trzy grosze. Jezeli podlaczysz dekoder polsatu do wyjscia OUT tunera oystera a ten bedzie wlaczony to bedziesz mogl odbierac sygnal tylko z jednej cwiartki tzn. Konwerter moze dzialac albo w pasmie niskim albo wysokim i albo z polaryzacja pionowa lub pozioma. Za sterowanie i przelaczanie poszczegolnych pasm odpowiada zazwyczaj pierwszy tuner bo tak jest skonfigurowany. Jezli podlaczysz tak jak Ci radza poprzednicy to sprawdz takie kanaly: TVP1 HD, TVP2 HD, POLSAT HD I POLSAT VIASAT EXPLORER. Te kanaly sa wlasnie w czterech roznych cwiartkach. Dziwne jest to, ze nie masz sygnalu przy bezposrednim polaczeniu omijajac tuner oystera za pomoca zlacz nazywanego potocznie beczka. Moze to byc spowodowane typem konwertera. Nie znam dekoderow polsatu ale sprawdz czy mozesz w jego ustawieniach zmienic typ konwertera i wtedy poprobuj. Oczywiscie przy polaczeniu bezposrednim. Nie wiem jaka masz instalacje w domu ale sprawdz tez w dekoderze polsatu czy masz wlaczone w menu zasilanie konwertera. O takich prostych sprawach jak jakosc zarobienia kabli nawet nie wspominam bo to podstawa. I na koniec najwazniesza rzecz: czy tuner oystera odbiera programy z hotbirda np TvPolonie ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: internet
Wysłany: 2017-06-16, 22:53   

A najlepiej zamow speca z miernikiem 100 zeta to nie jest duzo kasiory
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
piotr1 
Kombatant


Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Dołączył: 06 Wrz 2010
Piwa: 17/18
Skąd: gdańsk i okolice
Wysłany: 2017-06-16, 23:20   

A może kabel od podłączenia ma zwarcie. Miałem taki przypadek w maju na Węgrzech. Ustawiłem satelitę na urządzeniu pokładowym i pokazywał że satelita jest ok. Po podłączeniu polsatu pokazywało brak sygnału. Już straciłem nadzieję że będzie tv i chciałem rozstawiać antenę na trójnogu przyszedł do mnie Mirek Kalinin i powiedział sprawdź kable....i okazało się że w ostatnim połączeniu jeden "włosek" -mały cienki drucik w oplocie zrobił tyle zamieszania. Po usunięciu tego mini zwarcia satelita zaczęła działać OK. :spoko :spoko :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miko1282 
początkujący forumowicz

Dołączył: 15 Cze 2017
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2017-06-17, 08:43   

Lecz dekoder nie znajduje sygnału po podłączeniu do SAT out
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
koko 
Kombatant


Twój sprzęt: CARTHAGO C-LINE 4.8 I
Pomógł: 9 razy
Dołączył: 19 Sty 2007
Piwa: 69/31
Skąd: Radom
Wysłany: 2017-06-17, 10:51   

dlatego w naszym przypadku oyster visjon nie dygital.
Elkamp w Krakowie Pan Piotr
_________________
KoKo
Piszę tylko merytorycznie.
Mądrzy ludzie wiedzą przed a nie po
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
piotr1 
Kombatant


Twój sprzęt: blaszak ducato w budowie
Nazwa załogi: ewaipiotr
Dołączył: 06 Wrz 2010
Piwa: 17/18
Skąd: gdańsk i okolice
Wysłany: 2017-06-17, 10:52   

miko1282 napisał/a:
Lecz dekoder nie znajduje sygnału po podłączeniu do SAT out


U mnie po podłączeniu dekodera nie było sygnału z satelity.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miko1282 
początkujący forumowicz

Dołączył: 15 Cze 2017
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2017-06-17, 12:58   

Zaradek napisał/a:
Dorzuce jeszcze swoje trzy grosze. Jezeli podlaczysz dekoder polsatu do wyjscia OUT tunera oystera a ten bedzie wlaczony to bedziesz mogl odbierac sygnal tylko z jednej cwiartki tzn. Konwerter moze dzialac albo w pasmie niskim albo wysokim i albo z polaryzacja pionowa lub pozioma. Za sterowanie i przelaczanie poszczegolnych pasm odpowiada zazwyczaj pierwszy tuner bo tak jest skonfigurowany. Jezli podlaczysz tak jak Ci radza poprzednicy to sprawdz takie kanaly: TVP1 HD, TVP2 HD, POLSAT HD I POLSAT VIASAT EXPLORER. Te kanaly sa wlasnie w czterech roznych cwiartkach. Dziwne jest to, ze nie masz sygnalu przy bezposrednim polaczeniu omijajac tuner oystera za pomoca zlacz nazywanego potocznie beczka. Moze to byc spowodowane typem konwertera. Nie znam dekoderow polsatu ale sprawdz czy mozesz w jego ustawieniach zmienic typ konwertera i wtedy poprobuj. Oczywiscie przy polaczeniu bezposrednim. Nie wiem jaka masz instalacje w domu ale sprawdz tez w dekoderze polsatu czy masz wlaczone w menu zasilanie konwertera. O takich prostych sprawach jak jakosc zarobienia kabli nawet nie wspominam bo to podstawa. I na koniec najwazniesza rzecz: czy tuner oystera odbiera programy z hotbirda np TvPolonie ?
tuner oystera odbiera mi ze 200 kanałów lecz wszystjo po niemiecku, nie mogęnic z nim zrobic aby zaczęło działać po polsku, tak zasilanie konwentera jest włączone, kable napewno sprawne (juz 2 razy sprawdzałem)
Ostatnio zmieniony przez miko1282 2017-06-17, 13:02, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miko1282 
początkujący forumowicz

Dołączył: 15 Cze 2017
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2017-06-17, 13:01   

wirefree napisał/a:
A najlepiej zamow speca z miernikiem 100 zeta to nie jest duzo kasiory
no oczywiście, podjedzie w poniedziałek i zobaczy co i jak, lecz chęć samemu zrobienia daje duzo satysfakcji(kamper kupiony,po pożarze,od instalacji elektrycznej, wiec wszystko od nowa zrobione, założyłem dvbt, lecz gdzieś za granicą przydało by się satelitka) serdecznie dziękuję wszystkim za pomoc!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zaradek 
stary wyga


Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Piwa: 13/9
Skąd: P-ń
Wysłany: 2017-06-21, 19:56   

I co bylo nie halo ?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
wirefree 
stary wyga

Twój sprzęt: EuraMobil
Pomógł: 4 razy
Dołączył: 03 Lis 2016
Otrzymał 11 piw(a)
Skąd: internet
Wysłany: 2017-06-21, 22:38   

Ja doceniam ale jesli nawet nie potrafisz przebrnac przez instrukcje obslugi, zlec to fachowcowi . Podlaczy miernik sprawdzi sygnał ustawi satelite i bedzie Ok ty przy naszej pomocy mozesz walczyc miesiac i nie wiadomo czy ci sie uda. Chcesz sam to zacznij od instrukcji tam masz wszystko wyjasnione, a jesli znajduje ci 200 kanalow niemieckich to napewno masz ustawiona astre nie hotbirda. Polsyf jest nadawany z hotbirda.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miko1282 
początkujący forumowicz

Dołączył: 15 Cze 2017
Skąd: Brodnica
  Wysłany: 2017-06-22, 06:50   

Witam, przepraszam za dłuższą nie obecności, nie miałem internetu. Był u mnie fachowiec, lecz on tez sie poddał, ponieważ (z tego co zrozumialem moge mówić teraz jakieś małe błędy) od roku wstecz wprowadzono dvbs2 a tamten dekoder w kamperze obsługuje tylko dvbs1. Satelita jest nastawiona na hotbirda wchodząc na kanał 394 (493, teraz nie jestem w kamperze i nie pamiętam) mówił że to jest na pewno kanał od Hotbirda, lecz jest taki problem że antena szukająca sygnału (automatycznie) znajduje go po około 1-2 min na jakieś 5 sekund a później go gubi i szuka przez jakies 20 min ale już nie znajduje. Najlepsze na co wpadliśmy to podczas szukania gdy znajdzie sygnał, kliknąć wyjście na pilocie i wtedy telewizja działa, lecz nadal jest to po niemiecku(rozdzielony sygnał na wejściu do sterownika spliterem satelitarnym i gdy jest obraz to wyłączamy satelitę i włączamy dekoder Cyfrowego Polsatu (wiem, trochę skomplikowane, i bardzo śmieszne :wyszczerzony: 8-) )
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Zaradek 
stary wyga


Twój sprzęt: Peugeot Boxer PILOTE Pacific 65px
Pomógł: 7 razy
Dołączył: 24 Sie 2008
Piwa: 13/9
Skąd: P-ń
Wysłany: 2017-06-22, 07:08   

Smieszne nie jest trzeba sobie jakos radzic :spoko
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miko1282 
początkujący forumowicz

Dołączył: 15 Cze 2017
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2017-06-22, 08:37   

Zaradek napisał/a:
Smieszne nie jest trzeba sobie jakos radzic :spoko
100% racji! :ok
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
miko1282 
początkujący forumowicz

Dołączył: 15 Cze 2017
Skąd: Brodnica
Wysłany: 2017-06-25, 09:25   

W sumie to problem rozwiązany Dziękuję Wam wszystkim za pomoc i ogromne zainteresowanie! Pozdrawiam i życzę Wam udanych wakacji!
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***