Panel sterujący Burnstner awaria |
Autor |
Wiadomość |
yohnel
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Citroen c25 Buerstner a620
Pomógł: 1 raz Dołączył: 11 Maj 2017 Postawił 4 piw(a) Skąd: Szczecin
|
Wysłany: 2017-07-23, 21:59 Panel sterujący Burnstner awaria
|
|
|
Witam szanowne grono. Potrzebuję szybkiej i konkretnej pomocy gdyż wyjazd za pasem. Mam Citroena C25 z zabudową Burnstnera a620. Problem jest z załączaniem się panelu sterującego na postoju. Wszystko działało jeszcze kilka dni temu. Dziś zacząłem walczyć z lodówką i potrzebowałem oświetlenia a tu cisza.
Co ustaliłem.
1. Panel uruchamia się po odpaleniu silnika.
2. Po przekręceniu zapłonu słychać dźwięk że panel rusza, ale jeszcze nie puszcza prądu.
3. Na zdjęciu widać kontrolki aku i tak, na pozycji górnej się palą normalnie i wskazują naładowanie do pełna. Przełączam na pozycję dolną, powinno się zapalać, ale nic i dopiero po odpaleniu kontrolki się zapalają.
Aku pokładowe pełne, mam instalację z panelem słonecznym.
Jedyna myśl na chwile obecną jest że coś miałem przełączone i się samo jutro naprawi. Ewentualnie coś popsuło to że rozkręciłem płytę z palnikami gazowymi żeby się dostać do przełączników w lodówce. Dlaczego, bo lodówka nie działa na 12v, a gazowo nie chłodzi więc walka z przełącznikiem i czyszczenie palnika jutro. To na tyle
IMG_20170509_1450071.jpg przycisk na panelu |
 |
Plik ściągnięto 13 raz(y) 463,19 KB |
|
|
|
|
 |
McGali
stary wyga

Twój sprzęt: Burstner A550 C25 2.0E LPG
Nazwa załogi: GaliTeam
|
Wysłany: 2017-07-23, 22:13 Re: Panel sterujący Burnstner awaria
|
|
|
yohnel napisał/a: | Witam szanowne grono. Potrzebuję szybkiej i konkretnej pomocy gdyż wyjazd za pasem. Mam Citroena C25 z zabudową Burnstnera a620. Problem jest z załączaniem się panelu sterującego na postoju. Wszystko działało jeszcze kilka dni temu. Dziś zacząłem walczyć z lodówką i potrzebowałem oświetlenia a tu cisza.
Co ustaliłem.
1. Panel uruchamia się po odpaleniu silnika.
2. Po przekręceniu zapłonu słychać dźwięk że panel rusza, ale jeszcze nie puszcza prądu.
3. Na zdjęciu widać kontrolki aku i tak, na pozycji górnej się palą normalnie i wskazują naładowanie do pełna. Przełączam na pozycję dolną, powinno się zapalać, ale nic i dopiero po odpaleniu kontrolki się zapalają.
Aku pokładowe pełne, mam instalację z panelem słonecznym.
Jedyna myśl na chwile obecną jest że coś miałem przełączone i się samo jutro naprawi. Ewentualnie coś popsuło to że rozkręciłem płytę z palnikami gazowymi żeby się dostać do przełączników w lodówce. Dlaczego, bo lodówka nie działa na 12v, a gazowo nie chłodzi więc walka z przełącznikiem i czyszczenie palnika jutro. To na tyle |
Nie panikuj W tej pozycji przełącznik "0" nic nie będzie wskazywać lub zawiesił Ci się przekaźnik zasilania zewnętrznego i nie przełączył na zasilanie z akumulatorów. Puknij od spodu panel po środku. Lodówka działa tylko z załączonym silnikiem! |
|
|
|
|
 |
yohnel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-07-23, 22:43
|
|
|
Co do przełącznika, to zdjęcie poglądowe by wiedzieć jaki to panel, Wiem że na "0" nic nie wskaże. Jutro postukam. Co do lodówki, ostatnio zrobiłem małą trasę żeby sprawdzić auto, nie chłodzi na 12v. Z instrukcji powinno, przycisk się nie świeci, jutro przyrządem będę sprawdzał czy prądy dochodzą do kostki przed przełącznikiem. |
|
|
|
 |
MILUŚ
Kombatant CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Pomógł: 25 razy Dołączył: 02 Gru 2007 Piwa: 197/160 Skąd: Gliwice w przelocie
|
Wysłany: 2017-07-23, 22:48
|
|
|
Ja bym zaczął od wyjaśnienia sytuacji dlaczego panel działa tylko gdy pracuje silnik
Tak ma być ? To znaczy ,że co ; na postoju nie działa ? |
_________________ Norwegofil z wielbłąda tylnogarbnego
Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!
 |
|
|
|
 |
yohnel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-07-23, 23:17
|
|
|
No działał jak powinien do dzisiaj. Dlatego jutro użyje siły na panelu za radą kolegi i może faktycznie to tylko przekaźnik. |
|
|
|
|
 |
yohnel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-07-24, 09:18
|
|
|
EDIT
Z samego rana poszedłem opukac cały panel w wzdłuż i wszerz. Nic to nie dało. Nadal się załącza przy zapalonym silniku. Więc jadę kupić przyrząd pomiarowy bo gdzieś zgubiłem i będę szukał dlaczego prąd nie dochodzi od pokładowych. Ma ktoś jeszcze jakiś pomysł? |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2017-07-24, 12:57
|
|
|
Przy pokładowym aku. jest bezpiecznik na kablu taki szary kabel. Zaraz przy akumulatorze. Sprawdż ten przewód jest też czarny masowy przy klemie też sprawdź. Opisywałem to kiedyś. Przełącznik zasilania zabudowy jest zaraz za tymi diodami po prawej sprawdź czy działa. Panel się odkręca od góry od przodu (trzeba otworzyć szafki). Jest też taki "magiczny" przewód od alternatora (podaje D+ kiedy silnik pracuje) jest czarny idzie po podłodze po prawej w okolicach nóg pasażera pod tapicerką do tyłu do panelu. Jak jest na nim przerwa to panel nie łąduje aku. zabudowy - to sterowanie.
A ważne na panelu z lewej zaraz przy przełączniku wyboru akumulatora do ładowania wbudowanym prostownikiem 220v jest dioda,która sygnalizuje spadek napięcia akumulatora chyba coś ok 11,5V ale ma ona jeszcze inna funkcję - gdy odłączysz akumulator zabudowy lub silnikowy to będzie ona mrygała!!!! sprawdz ja stawiam na bezpiecznik na przewodzie od aku. zabudowy. Też to miałem
Jakby co pisz lub dzwoń. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
yohnel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-07-24, 15:14
|
|
|
Dziwaczek mój bohater. A ja cala konsole zdemontowalem. Przynajmniej wiem jak dziala i ktore przewody fo czego. Podsumowując bezpiecznik na przewodach zasilających z aku pokładowego. Poprzedni właściciel to upłynął pod siedzeniem pasażera a nie przy baterii. Ale multimetr pomogl znaleźć gdzie sie schował. Jedynie zastanawia mnie czy sam z siebie strzelił czy jakieś zwarcie poszło. Na wszelki wypadek garść bezpiecznikow jest |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2017-07-24, 15:29
|
|
|
Spoko jest ze starości strzelił. Pierwotnie tam jest obudowa taka czarna pasuje duży szklany bezpiecznik ale baryłkowy taki jak masz za schowkiem też się nada. Jak masz taką skrecana obudowe bezpuwcznika to ja oklej taśmą bo sie lubi rozłaczyć. Załóż bezpiecznik 8-12A wystarczy
Będę w Szczecinie za dwa tygodnie może się spotkamy |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
|
 |
yohnel
początkujący forumowicz
|
Wysłany: 2017-07-25, 08:55
|
|
|
dziwaczek napisał/a: | Spoko jest ze starości strzelił. Pierwotnie tam jest obudowa taka czarna pasuje duży szklany bezpiecznik ale baryłkowy taki jak masz za schowkiem też się nada. Jak masz taką skrecana obudowe bezpuwcznika to ja oklej taśmą bo sie lubi rozłaczyć. Załóż bezpiecznik 8-12A wystarczy
Będę w Szczecinie za dwa tygodnie może się spotkamy |
Coś nie mogę napisać PW, zostaje w Do WYSŁANIA od wczoraj. Mam jeszcze pytanie o gaz w lodówce, chciałem już bez forum. Mógłbyś mi wysłać PW z telefonem? Ja w piątek wyjeżdżam do Kostrzynia na tydzień, potem od 8-26 Chorwacja. |
|
|
|
 |
SlawekEwa
Kombatant Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Pomógł: 29 razy Dołączył: 10 Lut 2007 Piwa: 241/606 Skąd: z głębokiego buszu
|
Wysłany: 2017-07-25, 21:58
|
|
|
[quote="yohnel"]
Coś nie mogę napisać PW, zostaje w Do WYSŁANIA od wczoraj[/quot e]
Abonent nie odczytał |
_________________ Życie jest dane wszystkim, ale starość tylko wybranym.
 |
|
|
|
 |
|