|
|
|
Jeśli Mazury, to gdzie? |
| Autor |
Wiadomość |
kubak
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Gaz 51
Nazwa załogi: The GAZ Team
|
Wysłany: 2009-08-28, 12:58 Jeśli Mazury, to gdzie?
|
|
|
Witam.
W przyszłym tygodniu wybieram się na kilka dni na Mazury. Jako że zupełnie nie znam tych okolic zwracam się do Was z prośbą o pomoc. Może możecie polecić mi jakieś ciekawe miejsca, parkingi, kempingi, atrakcje, itp.
Moje oczekiwania (jak zwykle trudne do spełnienia):
- minimum TŁOKU
- maksimum SPOKOJU
Byłem kiedyś w Ostródzie i tam widziałem takie rejsy , gdzie łódki na szlaku wciągane były na tory. ( http://www.zegluga.com.pl ). Fajna sprawa.
Z nicierpliwością czekam na Wasze propozycje linki, fotki itp.
Pozdrawiam i z góry dzięki za pomoc.
/kk
HAPPY GAZ TEAM |
_________________ www.GAZ51.pl
------------------------------------
------- GAZ do dechy -----------
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2337 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-08-28, 13:24
|
|
|
| kubak napisał/a: | Moje oczekiwania (jak zwykle trudne do spełnienia):
- minimum TŁOKU
- maksimum SPOKOJU
Byłem kiedyś w Ostródzie i tam widziałem takie rejsy , gdzie łódki na szlaku wciągane były na tory. ( http://www.zegluga.com.pl ). Fajna sprawa. |
No i sam widzisz. Chcesz minimum tłoku i maksimum spokoju, a jednocześnie chciałbyś pchać się na kanał Elbląski z przewozem statku po torach. Typowa komercja i zupełny brak tego, czego oczekujesz.
Przejazd pięcioma pochylniami kanału Elbląskiego jest bardzo fajny jeśli jesteś jachtem i sam w tym bierzesz udział, a drogę pokonujesz na wózku kameralnie, a nie na statku.
Mazury są cudne w miejscach odludnych, na cichych bindugach lub małych, mało uczęszczanych polach biwakowych. Znam dużo miejsc zupełnie odludnych, ale dostępnych głównie z wody.
Są oczywiście i takie dla zmotoryzowanych, a już na pewno dla Was, Kubak, uwzględniając możliwości Waszego superpojazdu.
Podpowiem Ci miejsce zaczarowane. Jest to na byłej wyspie, a obecnie półwyspie Szeroki Ostrów na Śniardwach. Wjeżdżasz od wsi Zdory sztucznie usypanym nasypem na tę byłą wyspę i podziwiasz ze wzgórza ogromne Śniardwy. Miejsce jest dzikie, piękne, z widokiem na obie wyspy śniardwiańskie: Czarcią i Pajęczą. Masz wszystko: spokój, ciszę, kąpielisko dzikie i puste i bezmiar wody.
Czego jeszcze potrzeba?
Właśnie teraz łowię ryby na zatoce śniardwiańskiej. Skutecznie!!! |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
|
|
|
 |
garbatamilka
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner '88
Nazwa załogi: GarbateMilki
Pomógł: 3 razy Dołączył: 26 Sie 2008 Piwa: 12/22 Skąd: Wawa
|
Wysłany: 2009-08-28, 13:38
|
|
|
A ja polecam Ruską Wieś koło Mrągowa (droga na Kętrzyn).
Kemping nazywa się Seeblick. Jedynym "minusem dla niektórych" to to, że sporo niemców się tam przewija, ale o tej porze tłoku nie powinno być. A spokój gwarantowany nawet w sezonie.
http://www.seeblick.turysta.net.pl/seeblick/
Opłata to 50 zł od całej załogi.
W cenę wliczony jest prąd a nawet i kajaczki, które można sobie pożyczyć.
Naprawdę pęłna kultura !!! |
_________________ 1, 4, 3 i 2 - życie znał kto Garba miał!
 |
|
|
|
 |
Tadeusz
Administrator CamperPapa

Twój sprzęt: Fiat Talento Hymercamp
Nazwa załogi: Kucyki
Pomógł: 16 razy Dołączył: 06 Lis 2007 Piwa: 1610/2337 Skąd: Otwock
|
Wysłany: 2009-08-28, 13:41
|
|
|
| Koordynaty tego biwaku na Szerokim Ostrowie: 53°43'59.231"N, 21°44'4.991"E |
_________________ W życiu najlepiej jest, gdy jest nam dobrze i źle. Kiedy jest tylko dobrze - to niedobrze.
Ks. Jan Twardowski.
 |
| Ostatnio zmieniony przez Tadeusz 2009-08-28, 13:52, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
 |
kubak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-08-28, 13:45
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | | kubak napisał/a: | Moje oczekiwania (jak zwykle trudne do spełnienia):
- minimum TŁOKU
- maksimum SPOKOJU
Byłem kiedyś w Ostródzie i tam widziałem takie rejsy , gdzie łódki na szlaku wciągane były na tory. ( http://www.zegluga.com.pl ). Fajna sprawa. |
No i sam widzisz. Chcesz minimum tłoku i maksimum spokoju, a jednocześnie chciałbyś pchać się na kanał Elbląski z przewozem statku po torach. Typowa komercja i zupełny brak tego, czego oczekujesz.
Przejazd pięcioma pochylniami kanału Elbląskiego jest bardzo fajny jeśli jesteś jachtem i sam w tym bierzesz udział, a drogę pokonujesz na wózku kameralnie, a nie na statku.
Mazury są cudne w miejscach odludnych, na cichych bindugach lub małych, mało uczęszczanych polach biwakowych. Znam dużo miejsc zupełnie odludnych, ale dostępnych głównie z wody.
Są oczywiście i takie dla zmotoryzowanych, a już na pewno dla Was, Kubak, uwzględniając możliwości Waszego superpojazdu.
Podpowiem Ci miejsce zaczarowane. Jest to na byłej wyspie, a obecnie półwyspie Szeroki Ostrów na Śniardwach. Wjeżdżasz od wsi Zdory sztucznie usypanym nasypem na tę byłą wyspę i podziwiasz ze wzgórza ogromne Śniardwy. Miejsce jest dzikie, piękne, z widokiem na obie wyspy śniardwiańskie: Czarcią i Pajęczą. Masz wszystko: spokój, ciszę, kąpielisko dzikie i puste i bezmiar wody.
Czego jeszcze potrzeba?
Dzięki Tadziu.
Fakt jest faktem że z tą żeglugą, to sam sobie zaprzeczyłem. Ale to chyba tak jak z kolejką na Kasprowy. Wiekie dzięki za namiar na byłą wyspę. Brzmi interesująco.
Pozdrawiam i życzę udanych połowów |
 |
|
|
|
 |
kubak
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2009-08-28, 13:53
|
|
|
garbatamilka dzięki za namiar |
 |
|
|
|
 |
zbychu91
zaawansowany w imię złotego,euro i dolara

Twój sprzęt: fiat ducato hobby 600
Nazwa załogi: zbyszki
Pomógł: 1 raz Dołączył: 29 Sty 2008 Piwa: 5/29 Skąd: olsztyn
|
Wysłany: 2009-08-28, 17:37
|
|
|
| Wyszukaj ,,Mazury info.pl", polecam kanał mazurski,który miał być drogą wodną z Wielkich Jezior do Bałtyku niestety nigdy nie dokończony.Wybieram sie tam w niedziele.Na tym szlaku znajdziesz (teraz nawet już oznakowane dość dobrze Mamerki z bunkrami kwatery Himlera (z zapleczem Wilczego Szańca) |
|
|
|
 |
f68
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
|
Wysłany: 2009-08-28, 19:15
|
|
|
ruciane nidy kamping pttk
super miejsce |
|
|
|
 |
Ahmed
Kombatant Burak

Twój sprzęt: Bezdomny
Nazwa załogi: Buraki
Pomógł: 4 razy Dołączył: 03 Lut 2009 Piwa: 207/306 Skąd: Bielsko-Biała
|
|
|
|
 |
petek
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: przyczepa N126n+Dacia Logan MCV dCi
Nazwa załogi: petki
|
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/424 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2017-07-03, 12:12
|
|
|
| Tadeusz napisał/a: | | kubak napisał/a: | Moje oczekiwania (jak zwykle trudne do spełnienia):
- minimum TŁOKU
- maksimum SPOKOJU
Mazury są cudne w miejscach odludnych, na cichych bindugach lub małych, mało
uczęszczanych polach biwakowych. Znam dużo miejsc zupełnie odludnych, ale dostępnych
głównie z wody.
Czego jeszcze potrzeba?
Otto chodzi Tadziu wracamy z (S) prosto do Zdorów, na zatoke. |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
TomaszG
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Fiat Ducato Talento I Eura Mobil
|
Wysłany: 2017-07-19, 07:35
|
|
|
| A ja się podepnę z pytaniem. Kemping Borowo/Giżycka. Istnieje jeszcze? Nie ma aktualnej strony www, maile nie dochodzą. Może ktoś w pobliżu był/jest i może ocenić. Dziękuje. |
|
|
|
 |
Grzegorz G.
trochę już popisał

Twój sprzęt: Bürstner Levanto A647
|
Wysłany: 2017-08-08, 13:20
|
|
|
Pewnie już musztarda po obiedzie, ale jest strona http://campingborowo.pl
Mieliśmy okazję w zeszłym tygodniu zawitać tam na dwie nocki i po rozmowie ze stałymi bywalcami dowiedziałem się, że kemping nie tylko zmienił stronę ale i właściciela.
Miejsce właściwie godne polecenia, miejce zadbane, parcele z bieżącą wodą i przyłączem do prądu, plac zabaw dla dzieci, przyzwoita plaża, super łazienki.
My wybraliśmy super parcelę, cisza, spokój, praktycznie przy samej plaży, alejka nieprzechodnia, częściowo zacieniona a częściowo na słońcu.
Cena przystępna jak na taką lokalizację.
Trzeba jednak przyzwyczaić się do lodowatej wody na zmywaku z czasowych przyciskanych wylewek i smrodu z przepełnionego śmietnika usytuowanego przy głównej alejce wjazdowej, ale może to przejściowe minusy.
UWAGA
Dla mnie zaskakująca jest jednak pozycja w cenniku, której na pierwszej stronie nie widać.
http://campingborowo.pl/pl/
Po pobraniu PDF są dwie pozycje:
- opróżnianie kasety 10pln
- spust szarej wody 5 pln
Myślałem, że to dotyczy opcji podjeżdżam, robię serwis kampera płacę i jadę dalej, a tu nie.
Wydawało mi się, że jak płacę za parcelę dla kampera i ludzików którzy będą z tego korzystali, to wyjeżdzając mogę opróżnić konsumpcję ze zbiorników, ale się pomyliłem.
Za opróżnianie zbiorników opłatę należy uiścić za każdym razem jak się to robi, nawet jakbym stał tam prze 2 tygodnie i płacił za postój. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-08-08, 13:52
|
|
|
No to ja już tam nie zawitam.
Takie cennikowe fanaberie trzeba rugować.
Nawet jakby 5 zł kosztował pobyt, nie pojadę.
Natomiast za samo wypróżnienie, to OK tu nie widzę problemu. |
|
|
|
 |
Comsio
Kombatant weteran cepek
Twój sprzęt: Ducato II 2,5 tdi 670 Eura Mobil
Nazwa załogi: COMSIOWIE
Pomógł: 8 razy Dołączył: 18 Lut 2013 Piwa: 85/424 Skąd: Ząbki
|
Wysłany: 2017-08-08, 21:11
|
|
|
Przy głównej drodze, jak dla mnie to kompletne zero.
Przed tym campem jest dzikusek , |
_________________ Całe życie mówię , że do flaszki trza dwojga.
Asia i Wiesław pozdrawiają.
 |
|
|
|
 |
|
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|