|
|
Lufcik dachowy Seitz - naprawa |
Autor |
Wiadomość |
Tobiasz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat - Riviera - 1995
|
Wysłany: 2017-09-18, 17:55 Lufcik dachowy Seitz - naprawa
|
|
|
Witam forumowiczów!
Jestem w trakcie drobnych napraw i montażu panela słonecznego w mojej zabudowie (Riviera 1995 r.). Niestety nie znalazłem rozwiązania sznurkowej łamigłówki w okienku dachowym Seitz. Rozwiązania nie ułatwia też fakt, że ktoś już przy tym oknie majstrował i są połamane elementy.
Moje pytanie brzmi: jaka jest rola sznureczków i jakie jest ich właściwe ułożenie.
Przy okazji, odblaskowa roletka jest chyba wyrobiona przez co nie składa się ładnie wzdłuż prowadnic, a wywija do góry. Czy macie jakiś patent na to?
Nie udało mi się załączyć zdjęć. Możecie zobaczyć je tutaj:
https://photos.app.goo.gl/JQLc4jPcr7NK2mHG3
Pozdrawiam, |
|
|
|
 |
nikita55
stary wyga
Twój sprzęt: Hobby T600 2,5 TDi 115PS
Pomógł: 5 razy Dołączył: 09 Sty 2015 Piwa: 28/12 Skąd: Nieokreślone
|
Wysłany: 2017-09-19, 17:33
|
|
|
Tam masz chyba połamane elementy i to już nigdy nie będzie chodzić jak nowe. Ta srebrną roletę jak jest zdeformowana to już nic się nie zrobi. Radził bym kupić nowe lub mogę Ci sprzedać kompletną roczną czyli jak nówka za 80 zł. |
_________________ nikita55 |
|
|
|
 |
Tobiasz
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Fiat - Riviera - 1995
|
Wysłany: 2017-09-21, 01:15
|
|
|
Dzięki za reakcję.
Obędę się chyba bez roletki. Ale jakie jest prawidłowe ułożenie sznureczków? |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2017-09-21, 06:57
|
|
|
Edynburg nasz jest 300km ode mnie.
Posłuchaj fachowca |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2017-09-21, 09:05
|
|
|
Jak dobrze poszukasz to znajdziesz na CT moje zdjęcie naprawionej, połamanej lamelki okna. Wkleiłem elementy z aluminium i teraz mam niezniszczalne prowadnice sznurka. U ciebie ktoś osadził te widoczne wkręty jako prowadnice sznurka. Sznurek jest ważny, zapewnia równoległy ruch roletki. Musi być prawidłowo zapleciony (na krzyż) i dość mocno napięty. Natarcie sznurka smarem silikonowym poprawia prace okna. Mije okno po naprawie "chodzi" lepiej jak nowe.
Za kilka dni będę naprawiał drugie okno, mogę wstawić zdjęcia. Roletkę zdejmij, wyprostuj, przemyj, lekko wyprasuj i precyzyjnie poskładaj wzdłuż zagięć. Zapytaj babcię jak postępowała z plisowanymi spódnicami . |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|