|
Malowanie zabudowy |
| Autor |
Wiadomość |
perfex
początkujący forumowicz
Twój sprzęt: Teraz: Rimor Katamarano 3
Nazwa załogi: WielkaPiątka
|
Wysłany: 2011-07-29, 11:09 Malowanie zabudowy
|
|
|
Takie pytanko laika - czy jest możliwość lakierowania zabudowy kamera ? Czy to zawsze musi być białe ew. białe z jakimiś durnymi nalepkami ? Pomalowanie na jakiś kolor jest technicznie trudne ? Ładna byłaby zabudowa np. lekko błękitna, czy nawet srebrna z kabiną w takim samym kolorze. Nikt tego nie próbował ? Wyglądałoby to marnie czy po prostu lakiernicy mówią "Paaanie, to się nie da"?
Pozdrawiam
perfex |
|
|
|
 |
Skorpion
Kombatant Normalny inaczej wariatek stary wyga

Twój sprzęt: Starocie urzadzenie kampero-podobne
Nazwa załogi: Skorpion
Pomógł: 24 razy Dołączył: 17 Lip 2008 Piwa: 280/1357 Skąd: Warszawa
|
Wysłany: 2011-07-29, 11:19
|
|
|
| Na srebrno jest pomalowany kamperek Q777 .Mozna pomalowac na kazdy inny kolor ale to jest zmudna praca gdyz trzeba pozbyc sie starego malowania polozyc podklad i malowac na jaki sie chce |
|
|
|
 |
Pancio
trochę już popisał
|
Wysłany: 2011-07-29, 13:18
|
|
|
Fabrycznie malują na biało z wielu względów:
1. Finansowe. Biała farba jest popularna i tania, a białe kabiny samochodów są tańsze niż np. srebrny metalic czy głęboka czerwień. Zwróć uwagę, że 90% dostawczaków ma kolor biały.
2. Termiczne. Biały kolor jest najtańszym sposobem na odbijanie promieni podczerwonych odpowiedzialnych za nagrzewanie się i promieni UV. Więc biały kamper stanowi lepszą izolację niż czarny kamper. Nie maluje się też na niebiesko, bo niebieski jest przeciwnością czerwieni (i promieni podczerwonych), więc najbardziej się nagrzewa.
3. Trzeci czynnik to takie samonakręcanie się rynku. Są białe kampery to i akcesoria są białe: drzwiczki, rolety, daszki, gniazda zewnętrzne, owiewki plastikowe i wiele wiele innych. Gdyby jakaś firma się uparła na zielonego kampera to musiałaby to wszystko na zielono malować a najlepiej to zamówić z zielonego plastiku, co jest o wiele droższe trudne do wykonania. Trudność polega na tym, że każdy mniej więcej wie jak wygląda kolor biały i nawet jeśli są jakieś drobne różnice w odcieniu, to na bieli jest to mało widoczne. Wyobraź sobie teraz próbę każdorazowego dopasowania zieleni, niebieskiego czy czerwonego pod konkretny kolor kampera. Teoretycznie i praktycznie wykonalne, bo są uniwersalne próbniki kolorów (pantone), ale finansowo już gorzej. Chorobliwie drogie kampery byłyby jeszcze droższe.
Natomiast domowo nie ma żadnych przeciwwskazań. Chcesz inny kolor to lakierujesz i już :-) |
| Ostatnio zmieniony przez Pancio 2015-09-10, 09:38, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Ducaciak
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato 2.3 2010
|
Wysłany: 2011-07-29, 13:27
|
|
|
witaj
jak masz gładką blachę na zabudowie to może lepiej go oblepić.
zmiana koloru folią np Busa kosztuje około 4 tyś.
możesz wrzucić sobie jakąś grafike itp.
ja tak robie na swoim Ducato - jednakże to camper na blaszaku wiec jest to bezproblemowe wykonanie.
jak masz tzw. rybią łuskę to raczej foli nie nalepisz. |
_________________ Ducaciak
 |
|
|
|
 |
Jary70
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Transit GiottiVan 60FT
Nazwa załogi: DOJARKA
|
Wysłany: 2011-07-31, 15:39
|
|
|
| Na łuskę polecam cynkal i wałek welurowy, za namową kolegów z CT. Wyszło nieżle. |
_________________ Zawsze w stronę słońca
 |
|
|
|
 |
olcha20
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: Brak :( Aktualnie przyczepa
Pomógł: 3 razy Dołączył: 16 Lis 2010 Otrzymał 2 piw(a) Skąd: Sosnowiec
|
Wysłany: 2011-07-31, 20:41
|
|
|
| Emalia "jedynka" Białą + wałek gąbkowy - i też wyszło zaskakująco przyzwoicie (oczywiście tylko część mieszkalna - łuska) - dół machnąłem na czarno sprayem (na poziomie tej szyny do mocowania zasłonki przeciwietrznej) |
|
|
|
 |
TomekW
weteran

Twój sprzęt: bezdomny :(
Pomógł: 7 razy Dołączył: 20 Mar 2007 Piwa: 29/5 Skąd: Kraków
|
Wysłany: 2011-07-31, 21:47
|
|
|
| Ja do zalet białego lakieru dołączę jeszcze jedną: wytrzymałość. Biały lakier nie ma pigmentów, które (jak każdy wypełniacz) osłabiają jego strukturę. W połączeniu z mniejszym nagrzewaniem przekłada się to na dłuższą trwałość powłoki. |
|
|
|
 |
piobar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Był ADRIA CORAL 630 .. teraz szukam nowego.
|
Wysłany: 2011-08-30, 00:56
|
|
|
| .. a czy typowy bialy kamper jest w ogole malowany czy to jest po prostu jakis laminat w kolorze bialym? Ja po obserwacji swojego dochodze do wniosku ze to nie jest lakier. Probowalem nawet to polerowac i idzie to bardzo ciezko w porownaniu do zwyklego lakieru, twarde jak diabli. Moge sie jednak mylic, nie jestem lakiernikiem. Wg mnie jezeli juz to oklejac. Widzialem sporo na kempingach ladnie oklejonych na jakies takie jasne pastele nowszych kamperkow. Tylko to trzeba raczej czesc np. okien sciagnac do tego zeby wygladalo jak fabryczne. Ranty i obramowanie rozne moga zostac biale, dach tez bialy, nawet to fajniej wyglada. |
|
|
|
 |
yuras
weteran
Pomógł: 3 razy Dołączył: 04 Maj 2010 Piwa: 46/51 Skąd: 16 km od Pekinu
|
Wysłany: 2015-06-16, 16:24
|
|
|
Podepnę się do tematy. Mój bus był biały [kiedyś ] ,teraz też był ,ale nie fanatycznie.
Więc postanowiłem go wybielić. Ze względów ekonomicznych, ale nie pozbawionych logiki
zakupiłem farbę "Dach i rynna". Dziś go pomalowałem jest biały i śliczny. I tu mam pytanie. Czy użyć jakiegoś lakieru bezbarwnego, a jeśli to jakiego? |
|
 |
Kuba L.
stary wyga

Twój sprzęt: Dethleffs Nomad 490BLF/Audi Q5 40TDI 204PS
Nazwa załogi: 2kubusie
|
Wysłany: 2015-06-16, 17:53
|
|
|
| Możesz zapodać chociaż jedno zdjęcie? |
|
|
|
 |
yuras
weteran
|
Wysłany: 2015-06-16, 22:23
|
|
|
1993
9755cc1f7d.jpg
|
 |
| Plik ściągnięto 3233 raz(y) 18,62 KB |
|
|
 |
Skwarek
Kombatant

Twój sprzęt: Trigano Carioca
Nazwa załogi: Ania i Michał
Pomógł: 6 razy Dołączył: 29 Mar 2011 Piwa: 380/163 Skąd: Świebodzice
|
Wysłany: 2015-06-16, 22:40
|
|
|
| TomekW napisał/a: | | Ja do zalet białego lakieru dołączę jeszcze jedną: wytrzymałość. Biały lakier nie ma pigmentów, które (jak każdy wypełniacz) osłabiają jego strukturę. W połączeniu z mniejszym nagrzewaniem przekłada się to na dłuższą trwałość powłoki. |
Biały to też pigment (biel cynkowa, tytanowa itp) tylko bezbarwny jest bez pigmentu. Pół teorii się wali ale fakt , mniej się nagrzewa.
|
|
|
|
 |
qdlaty_78
stary wyga

Twój sprzęt: Ford Beisl 94'
Nazwa załogi: Ekipa z BAZYLA
Pomógł: 3 razy Dołączył: 31 Lip 2013 Piwa: 19/22 Skąd: Łódź
|
Wysłany: 2015-06-17, 00:49
|
|
|
| perfex napisał/a: | | Takie pytanko laika - czy jest możliwość lakierowania zabudowy kamera ? |
Amelinium nie pomalujesz |
|
 |
gino
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Pomógł: 36 razy Dołączył: 29 Mar 2008 Piwa: 639/978 Skąd: ta Radość
|
Wysłany: 2015-06-17, 07:12
|
|
|
| yuras napisał/a: | | zakupiłem farbę "Dach i rynna". Dziś go pomalowałem jest biały i śliczny. I tu mam pytanie. Czy użyć jakiegoś lakieru bezbarwnego, a jeśli to jakiego? |
hm..jeśli to Nobiles -''dach i rynna'' to jest to lakier całkiem matowy, i rozpuszczalny wodą..
więc i bezbarwny powinien być wodny
czym go nakładałeś ? |
_________________ często , wroga z drugiego człowieka tworzy Twój umysł..
a to potrafi zabić wieloletnią przyjaźń ...
#CamperMajstry |
|
|
|
 |
yuras
weteran
|
Wysłany: 2015-06-17, 07:27
|
|