Sankt Petersburg jak zorganizować |
Autor |
Wiadomość |
matu
doświadczony pisarz

Twój sprzęt: CI Elliot 98XT
Nazwa załogi: Roadrunners
|
Wysłany: 2017-11-11, 13:33 Sankt Petersburg jak zorganizować
|
|
|
Witajcie,
Zamarzyło nam się aby w kolejnym sezonie pojechać przez Litwę Łotwę i Rosję (przede wszystkim Sankt Petersburg) do Finlandii
Możecie coś podpowiedzieć w temacjie organizacji wjazdu i przejazdu przez Rosję?
Dzięki |
_________________ Zabrania się zabraniać
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

Twój sprzęt: Nissan Primastar
Pomógł: 6 razy Dołączył: 15 Gru 2016 Piwa: 64/10 Skąd: Łódź/Pristina
|
Wysłany: 2017-11-11, 13:52
|
|
|
Mamy podobny pomysł, docelowo NordKapp i powrót przez Norwegię.
Z informacji jakie dotychczas zebrałem to załatwienie wizy przez zajmujące się tym biura to koszt do 650 zł od osoby i czas około 2 tygodnie.
Nie wiem w jakim okresie chcecie jechać ale weźcie pod uwagę, że w pierwszej połowie lipca w Petersburgu będzie niezły kocioł z uwagi na odbywające się tam mecze mundialu.
Otwiera to jednak inną możliwość - ruch bezwizowy dla uczestników mundialu. Jak ktoś lubi piłkę kopaną, można upiec "dwie pieczenie". Wystarczy kupić bilety na jakiś mecz (ceny od 105$) i zarejestrować się na specjalnej stronie i jechać. Ruch bezwizowy zaczyna się 10 dni przed pierwszym a kończy 10 dni po ostatnim meczu.
Ja jako fan mniej brutalnych sportów (boks, zapasy ) mecze omijam z daleka. Co nie przeszkadzałoby mi oczywiści taki bilet nabyć. To jeszcze sprawa do rozważenia bo nasz termin wyjazdu będzie chyba trochę późniejszy. Druga sprawa, że jedziemy z psem i to też musimy brać pod uwagę (choć dlaczego on nie miałby być fanem futbolu ) |
_________________ Pozdrawiam, Bartek
Moje podróże: www.w4stronyswiata.com
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2017-11-11, 14:07
|
|
|
Wizę można nabyć bezpośrednio w konsulacie o wiele taniej. |
|
|
|
 |
matu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-11, 14:30
|
|
|
A są potrzebne jakieś specjalne papiery? Zaproszenie itp? |
 |
|
|
|
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2017-11-11, 15:03
|
|
|
slawwoj napisał/a: | Wizę można nabyć bezpośrednio w konsulacie o wiele taniej. |
Pewnie że można w konsulacie. Ale z tego co wyczytałem, żeby ubiegać się o wizę trzeba przedstawić zaproszenie lub dokument potwierdzający udział w wycieczce lub rezerwacje hotelowe. Do tego wykupione ubezpieczenie zdrowotne na cały okres planowanego pobytu.
Pogrzebałem teraz trochę i około 500zł na osobę wyjdzie : https://wizaszybko.pl/wizy-do-rosji/
Pośrednictwo biura tylko 80 zł i załatwią wszystko za Ciebie. Myślę, że załatwiając samemu wyjdzie nie taniej. |
"Jeśli wyruszasz w podróż do Itaki, pragnij tego, by długie było wędrowanie, pełne przygód, pełne doświadczeń." - Konstantinos Kawafis |
|
|
|
 |
slawwoj
Kombatant
Twój sprzęt: Laika x695 Ford
Pomógł: 6 razy Dołączył: 08 Sie 2012 Piwa: 142/304 Skąd: Bielsk Podlaski
|
Wysłany: 2017-11-11, 15:10
|
|
|
wiza turystyczna, biznesowa, tranzytowa - 153 zł
http://warsaw.kdmid.ru/pl...y%20wizowe.aspx
Wiza turystyczna
Wizy turystyczne wydawane są osobom, wyjeżdżajacym w celach turystycznych (wycieczka, zwiedzanie etc.).
W celu uzyskania wizy należy przedstawić następujące dokumenty:
1.Paszport, ważny co najmniej 180 dni, licząc od daty zakończenia terminu ważności wizy na wjazd do Rosji;
2.Wniosek wizowy wypełniony wyłącznie elektronicznie w języku rosyjskim bądź angielskim i wydrukowany za pomocą specjalnej strony internetowej Departamentu Konsularnego MSZ Rosji: http://visa.kdmid.ru. Nie są przyjmowane kwestionariusze nadesłane faksem lub pocztą.
3.Jedno zdjęcie (specyfikacja);
4.Potwierdzenie przyjęcia turysty zagranicznego wystawione przez rosyjską firmę turystyczną, zarejestrowaną w rosyjskim Federalnym Rejestrze Touroperatorów.
5.Ubezpieczenie zdrowotne z pokryciem €30 000 ważne na terenie Federacji Rosyjskiej na okres pobytu w Rosji. W przypadku wizy wielokrotnej – ważne na okres pierwszego wjazdu.
Wiza turystyczna (jedno lub dwukrotna) wystawiana maksymalnie na okres do 30 dni.
W Rosji obowiązuje konieczność zameldowania się w miejscu pobytu w organie terytorialnym Federacyjnej Służby Migracyjnej Rosji. |
|
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
xbartman
stary wyga

|
Wysłany: 2017-11-11, 18:47
|
|
|
Cena wizy to faktycznie 153 zł. Do tego 111 zł za jej wydanie. Kolejny wydatek to ubezpieczenie zdrowotne na czas pobytu. Do tego trzeba trzeba doliczyć koszt vouchera turystycznego. Uzbiera się ponad 400 zł. Także oferta biura pośrednictwa, które dolicza sobie 80 zł za pośrednictwo to dla mnie dobre rozwiązanie. Tym bardziej że mają przetarte ścieżki i wszystko zrobią za mnie. |
|
|
|
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2017-11-11, 21:07
|
|
|
Maciek, a kiedy planujecie ewentualny wyjazd
My startujemy 6 lub 13 lipca.
Teoretycznie Bałkany i "okolice", ale St. Petersburg od dawna nam się marzy |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
Gewehr
weteran

Pomógł: 38 razy Dołączył: 30 Paź 2013 Piwa: 223/114 Skąd: AmWarsztat.pl
|
Wysłany: 2017-11-11, 21:31
|
|
|
Maciek, my mamy plany na RUS pod granicę z Kazachstanem. Tylko ze osobówką;) Szczegółowe informacje na tel |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/303 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2017-11-11, 22:40
|
|
|
Byliśmy w Petersburgu w lipcu tyle że motocyklem. Wizę ogarnialiśmy przez Warmos . Tel 608 057 654 Bez żadnych kłopotów. Ceny nie pamiętam ale chyba coś ok 400 -600 zł osoba. Samo miasto mogę określić jako duże i Europejskie. Ceny raczej wysokie. Dojazd od Estonii i powrót przez Psków na Łotwę również cywilizowany. W razie pytań polecam się. |
|
|
|
 |
matu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-12, 10:50
|
|
|
Roberto napisał/a: | Maciek, a kiedy planujecie ewentualny wyjazd
My startujemy 6 lub 13 lipca.
Teoretycznie Bałkany i "okolice", ale St. Petersburg od dawna nam się marzy |
W sumie jeszcze nie ma konkretnej daty. Myślę, że będziemy wiedzieć na pewno styczeń luty.
Trochę nas młodzież ogranicza terminowo swoimi obozami a te powinny dookreślić się własnie w lutym.
Jak tylko dzieci pozwolą to początek lipca brzmi dobrze. |
 |
|
|
|
 |
matu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-12, 11:10
|
|
|
A czy ktoś ma jakieś doświadczenia z noclegiem w Pskowie?
Znalazłem, ze Petersburg pod tym względem to nie problem ale co do Pskowa cisza |
 |
|
|
|
 |
matu
doświadczony pisarz

|
Wysłany: 2017-11-16, 08:30
|
|
|
Zapraszamy zapowiada się termin od 13.07. Szczegóły będą się pojawiać sukcesywnie
Podeślij mi jakiś kontakt do siebie na pw |
 |
|
|
|
 |
gryz3k
Kombatant
Twój sprzęt: Ape 50
Nazwa załogi: gryz3k
Pomógł: 7 razy Dołączył: 06 Wrz 2010 Piwa: 564/303 Skąd: Warszawa Miedzeszyn
|
Wysłany: 2017-11-16, 09:54
|
|
|
matu napisał/a: | Znalazłem, ze Petersburg pod tym względem to nie problem ale co do Pskowa cisza |
Nocowałem w Pskowie w Hotelu ale jest tam mnóstwo miejsc na dziko gdzie stanąłbym kamperem np nad rzeką. Przy Monastyrze jest parking, można spróbować nieopodal zamku. Ogólnie Psków całkiem cywilizowany. |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Roberto
weteran

Twój sprzęt: EuraMobil 555 + Jumper H3L3 (w budowie)
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 8 razy Dołączył: 25 Lip 2013 Piwa: 69/30 Skąd: Elbląg
|
Wysłany: 2017-11-16, 10:30
|
|
|
Maciek sprawdziłem, że ostatni mecz w St. Petersburgu ma być 10 lipca.
Teoretycznie wyjeżdżając z Polski 13.07 (biorąc pod uwagę dojazd do Petersburga) powinno być tam już spokojniej
Rozumiem, że po drodze Psków, natomiast Helsinki, Tallin, Ryga i ewentualnie coś dookoła w drodze powrotnej |
_________________ pozdrawiam
Robert
PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE...
 |
|
|
|
 |
|