Czy ktoś z was testował już jakiś system zdalnego śledzenia |
Autor |
Wiadomość |
PiotrES
trochę już popisał

Nazwa załogi: Jeszcze nie wymyślona
|
Wysłany: 2014-09-03, 23:20 Czy ktoś z was testował już jakiś system zdalnego śledzenia
|
|
|
witam
Czy ktoś z was testował już praktycznie taki system zdalnego nadzoru GPS pozwalający śledzić trasę przejazdu oraz lokalizować dokładne położenie samochodu.
Podobno są takie systemy w których można nawet rejestrować nie autoryzowane przemieszczanie się pojazdu i dzięki temu szybko zlokalizować skradziony pojazd .
Myślę że w miarę wytłumaczyłem o co mi chodzi w pytaniu ? |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 533/44 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-09-03, 23:57
|
|
|
Firm oferujących takie systemy jest trochę na rynku, ale jako zabezpieczenie antykradzieżowe słabo to widzę. To się nadaje do kontroli floty samochodowej w firmie jak potrzebna jest informacja o tym gdzie dany pojazd się znajduje.
Jak złodziej będzie miał ochotę na Twojego kampera to takie zabawki , jak zresztą wszystkie standardowe, dostępne na rynku systemy alarmowe i zabezpieczające , są mało przydatne.
Zabezpieczenie powinno być takie aby uniemożliwić odjechanie pojazdem , a takie potem namierzanie jak już go ktoś podprowadził to dobre na filmach jest |
|
|
|
 |
emkacar
trochę już popisał
Twój sprzęt: Dethlefs A5250
|
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-09-04, 07:00
|
|
|
Ja wymontowałem włączał alarm samochodu. Coś było schrzanione...i jw. Joko twierdzi....nie dla mnie. |
|
|
|
 |
Mikojaj
doświadczony pisarz
Twój sprzęt: Burnster Privilege 728
Nazwa załogi: Mikołaj Opole
Pomógł: 4 razy Dołączył: 05 Cze 2014 Piwa: 5/1 Skąd: Opole - Domecko
|
Wysłany: 2014-09-04, 08:10
|
|
|
Jest tak jak mówi joko. System dobry do nadzoru pracowników i pojazdów firmowych. Mam takie coś w firmowych pojazdach. Jak na razie pracownicy nie kombinują (z zagłuszaniem) i wiem gdzie są co do miejsca i czasu. Kosztuje mnie to 35zł/mies od auta.
A przed kradzieżą najlepiej zabezpieczy cię własny pomysł unieruchamiający auto, pstryczek elektryczek odcinający prąd lub sygnał sterujący do kompa, pompy itp... Musi być nieseryjny, zanim złodziej się połapie o co kaman, czas mu się kończy i musi się zawijać. |
_________________ Czysta dusza, silna ręka.
Pamiętaj żelazo nie klęka... |
|
|
|
 |
onionskin
stary wyga
Pomógł: 4 razy Dołączył: 30 Gru 2013 Piwa: 46/144 Skąd: FMI
|
|
|
|
 |
MAWI
Kombatant

Twój sprzęt: Carthago E-line L55 Yachting
Pomógł: 17 razy Dołączył: 19 Sty 2010 Piwa: 100/17 Skąd: Kutno
|
Wysłany: 2014-09-04, 09:43
|
|
|
Mam takie coś w koparkach. Koszt to 5zł na rok |
_________________ Ważne są tylko te dni których jeszcze nie znamy.
MARZENKA i WIESIEK |
|
|
|
 |
Mikojaj
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-09-04, 10:13
|
|
|
Puść mi na PW jakieś info, bo właśnie niedługo mi się umowa 24 mies kończy i może bym zmniejszył koszty.... |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 25 razy Dołączył: 14 Sty 2007 Piwa: 420/147 Skąd: Pajęczno, łódzkie
|
Wysłany: 2014-09-04, 10:41
|
|
|
PiotrES napisał/a: | Czy ktoś z was testował już praktycznie taki system zdalnego nadzoru GPS pozwalający śledzić trasę przejazdu oraz lokalizować dokładne położenie samochodu. |
Zdaje mi się, że koledze chodzi o ustrojstwo - rodzaj logara do którego gdy się zadzwoni zwraca np SMS pozycję GPS samochodu i czasami inne parametry w zależności od konfiguracji. Przy tego rodzaju urządzeniach nie ma żadnych abonamentów czy firm pośredniczących w namierzaniu auta. Koszt utrzymania to jedynie cena startera w którejś cieci GSM. Często 5 zł na rok. Dochodzą do tego koszty SMS które wysyła urządzenie do właściciela. |
_________________ Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy! |
|
|
|
 |
Mikojaj
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-09-04, 11:08
|
|
|
Do śledzenia trasy przejazdu to chyba coś więcej potrzeba... |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2014-09-04, 11:18
|
|
|
Mikojaj napisał/a: | Do śledzenia trasy przejazdu to chyba coś więcej potrzeba... |
Nie wiem, wszystko zależy z jaką dokładnością chce się śledzić. Można odpytywać logera co 2 minuty tylko po co?
Są takie urządzenia które zapisują w sobie raport z jazdy i mogą być odpytywane przez SMS albo po powrocie pojazdu do bazy zaczytywana jest cała trasa.
Taki prosty Hollux 1000 mam na stałe w kamperze. Nie można go zdalnie pytać ale ma zapisany przebieg mojego auta praktycznie z ostatniego roku. Ma USB i Blue-tuf. Są takie z odpytywaniem zdalnym. |
|
|
|
 |
krzlac
Kombatant

Twój sprzęt: EBAC Traveler na Boxerze L3H2 2,2 120KM
Pomógł: 6 razy Dołączył: 13 Paź 2011 Piwa: 144/6 Skąd: Gowarzewo k/Poznania
|
Wysłany: 2014-09-04, 11:23
|
|
|
Mam zamontowany Samochodowy system alarmowy z lokalizacją i powiadomianiem STER typ BBX firmy www.ster.biz.pl. Nie mam jednak modułu GPS. Mam SMS-em i telofonem powiadomienie o próbie włamania. Na na zapytanie SMS-em informacje SMS-em o pozycji auta wg nadajników operatora telefoni (żadna dokładność) jak również info o stanie napięcia aku w aucie (przydatne zimą - wiem kiedy doładować). System wymaga karty SIM - minimum telemetrycznej (tania). System można dowolnie rozbudowywać (np. moduł GPS), zdalne włącznie jakiś urządzeń, nasłuch dzwięków z auta, zdalne unieruchomienie pojazdu itp. |
_________________ WYPRAWY NIE TYLKO WĘDKARSKIE
http://www.wilex.com.pl
 |
|
|
|
 |
janusz
Kombatant Szeryf

|
Wysłany: 2014-09-04, 11:27
|
|
|
Tutaj macie przykład takiego dzieła sztuki co to jeszcze wyśle wam stan waszego auta. Auto musi być w miarę nowe żeby miało OBDII.
http://eelink.en.alibaba...._interface.html |
|
|
|
 |
Mikojaj
doświadczony pisarz
|
Wysłany: 2014-09-04, 11:27
|
|
|
No dokładnie. Zależy co kto potrzebuje.
Ja potrzebuję online w systemie mieć ciągły podgląd gdzie są auta i jak się przemieszczają, jaki mają poziom paliwa jaka prędkość...
Permanentna inwigilacja
Ale cóż życie mnie do tego zmusiło, no i oczywiście sami pracownicy
Kiedyś mi to nie w głowie było, ale parę razy przegięli pałe i tak się skończyło. |
|
|
|
 |
PiotrES
trochę już popisał

Nazwa załogi: Jeszcze nie wymyślona
|
Wysłany: 2014-09-04, 11:35
|
|
|
Mikojaj napisał/a: | Jest tak jak mówi joko. System dobry do nadzoru pracowników i pojazdów firmowych. Mam takie coś w firmowych pojazdach. Jak na razie pracownicy nie kombinują (z zagłuszaniem) i wiem gdzie są co do miejsca i czasu. Kosztuje mnie to 35zł/mies od auta.
A przed kradzieżą najlepiej zabezpieczy cię własny pomysł unieruchamiający auto, pstryczek elektryczek odcinający prąd lub sygnał sterujący do kompa, pompy itp... Musi być nieseryjny, zanim złodziej się połapie o co kaman, czas mu się kończy i musi się zawijać. |
Też o tym myślałem .Ale nie napiszę co dokladnie wymyśliłem bo takich wiadomości nie powinno się publikowac. |
|
|
|
 |
|