| 

|  | 
 |  

| Ford Transit III sprawy natury prawnej |  
      | Autor | Wiadomość |  
      | Konradios   początkujący forumowicz

| 

|  Wysłany: 2018-08-08, 16:16   Ford Transit III sprawy natury prawnej |   
 |  
               | 
 |  
               | Witam serdecznie wszystkich camperowych świrów(ze stresu sie nie przywitałem, jestem bardzo zamyślony  ) Jeździmy z kolegą Transitem zarejestrowanym jako ciężarowy.
 Jedyne co nam w nim potrzebne to łóżko (pod nim miejsce na jedzenie, ubrania itd.), stół i krzesłą. W chwili obecnej jest zrobione prowizoryczne łóżko, zamykane od góry drzwiami od szafy w dwóch częściach, a w nim trzymane są wszystkie nasze rzeczy.
 Na ten moment nie wiemy na czym stoimy z dalszą przeróbką, w związku z czym mam kilka pytań:
 1. Jakie będą wymagane kroki natury prawnej aby samochód jeździł legalnie?
 2. Jak powinien być zarejestrowany skoro łóżko, stół i krzesła to jeszcze nie jest kamper?
 3. Jak rozwiązać wyżej wymienione problemy tak aby nie wydać majątku, bo koszt to w tym przypadku jest bardzo duży problem?

Pytam, bo na w trakcie mojego wyszukiwania informacji na ten temat nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, a nielegalna jazda może już na zawsze pokrzyżować nasze plany o dalszej podróży gdziekolwiek.
 |  
				| Ostatnio zmieniony przez Konradios 2018-08-08, 16:40, w całości zmieniany 1 raz |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | kimtop   Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO C-TOURER
 Piwa: 144/44

| 

|  Wysłany: 2018-08-08, 16:21 |   
 |  
               | 
 |  
               | Też witam bardzo serdecznie. 

| Konradios napisał/a: |  	  | łóżko, stół i krzesła to jeszcze nie jest kamper? | 

Bez kibla nie ma kampera
 |  
				| _________________ Pozdrawiam.
 Polak gorszego sortu

Wódka z lodem szkodzi na nerki.Rum z lodem niszczy wątrobę.Whisky z lodem atakuje serce.Gin z lodem rozwala mózg.Cola z lodem demoluje zęby.
 Oznacza to,że lód szkodzi w zasadzie na wszystko.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | amples   Kombatant

Twój sprzęt: Master III
 Piwa: 129/18

| 

|  Wysłany: 2018-08-08, 16:50 |   
 |  
               | 
 |  
               | Słabo "szukałeś" 	  | Konradios napisał/a: |  	  | wyszukiwania informacji na ten temat nie spotkałem się jeszcze z takim przypadkiem, | 
  Np.  TU  znajdziesz co cie interesuje .   Ale trzeba trochę czasu , cierpliwsi i czytać ze zrozumieniem .
   |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | Konradios   początkujący forumowicz

| 

|  Wysłany: 2018-08-08, 17:24 |   
 |  
               | 
 |  
               | A i jeszcze w temacie. Przegroda za siedzeniami po zakupie była nie do użytku. Czy za ściane grodziową legalnie może robić samoróbka? |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      | amples   Kombatant

Twój sprzęt: Master III
 Piwa: 129/18

| 

|  Wysłany: 2018-08-08, 17:47 |   
 |  
               | 
 |  
               | Jeżeli ciężarowy powinien mieć gródź , na pace możesz montować co chcesz . 	  | Konradios napisał/a: |  	  | zy za ściane grodziową legalnie może robić samoróbka? | 
 zmiana przeznaczenia możesz usunąć .
 Auto aby spełniało wymagania polskiego prawa pozwalające zakwalifikować je jako pojazd specjalny – kempingowy musi spełniać następujące wymogi:  „Samochód kempingowy” oznacza pojazd specjalnego przeznaczenia kategorii M zbudowany w taki sposób, aby służył jako miejsce mieszkalne, zawierający co najmniej następujące wyposażenie:
 — siedzenia i stolik,
 — miejsca do spania, które mogą powstawać z siedzeń,
 — urządzenia kuchenne, oraz
 — szafki

Wyposażenie to jest umocowane trwale w przedziale mieszkalnym; stolik może być jednak zbudowany tak, aby łatwo można go było zdemontować.
 |  |  
		|   |  |  
		|  |  
      |  |  

| Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach