Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Układ wnętrza dla rodziny 2+2
Autor Wiadomość
gino 
Kombatant

Twój sprzęt: VW LT SVEN HEDIN 1978r
Nazwa załogi: Gino
Piwa: 639/978
Wysłany: 2009-08-30, 22:39   

ale zadales pytanie- :bigok ....uzyskac mozesz tyle odpowiedzi..ilu jest camperowiczow..i..kazda moze byc inna..

ja..jestem za ukladem C.. jesli chodzi o mniejsze camperki..

co do komfortu podrozowania..to glownie zalezy od samochodu..
u mnie..w/g moich pociech..jest ok..nigdy nie narzekaly.. nie buja..
Postaw piwo autorowi tego posta

ML 
zaawansowany

Twój sprzęt: Buerstner Levanto A574
Piwa: 5/3
Wysłany: 2009-08-30, 23:10   

Ja miałem kamperka z alkową do 6m. i z piętrowymi łóżkami z tyłu. Poszukaj czegoś takiego, bo dla dzieci to super frajda.

Pozdrowienia.

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-08-31, 10:57   

Witam

My mamy układ D (załoga to 2+2(1rok i 4lata) +pies :)

wcześniej szukaliśmy układu typu C ale plany się zmieniły

Co do układu D dla nas same + w porównaniu do C

1. duża łazienka gdzie bez problemów mogę wykąpać pociechy nie obijając się zbytnio o ściany :)
2. spanie dodatkowe/stolik przydaję się bardzo na poranne śniadanko/kawę gdy duży stół/łózko jeszcze jest zajęte.
dodatkowo można kogoś wygodnie ugościć w razie potrzeby :)

Co do wysokości alkowy to im większa tym lepiej - my mamy takie minimum jakie akceptujemy w użytkowaniu - nie zmierzyłem wysokości ale mogę tam spokojnie na czworaka chodzić (176cm wzrostu) nie muszę się czołgać.

To nasz pierwszy sprzęt i kupiliśmy go w czerwcu a już mamy ponad 30 dni spędzonych w aucie :) - układ dla nas sprawdził się DOSKONALE !!!

Ale od samego układu (wytypujcie sobie ze dwa trzy które akceptujecie) ważniejszy jest stan autka - to na innych postach sobie poczytacie, my nie znaleźliśmy układu typu C w naszym budżecie w sensownym stanie technicznym, ale nie żałujemy w żadnym wypadku :)

Jak potrzebujecie jakiś info to walcie jak w dym :)

pavca
początkujący forumowicz

Wysłany: 2009-09-12, 21:39   

Mam układ B i w obcji 2+2 (dwoje rodziców + dwójka dzieci) sprawdza się idealnie :) Dwie córki (15 i 17 lat) wolą oddzielne posłania, a my rodzice w komforcie śpimy w alkowie :) Oczywiście wszystko zależy od producenta zabudowy. W moim przypadku to Fendt i dwa " legowiska" na parterze zapewniają komfort spania, a jeżeli potrzebujesz w nocy udać się z alkowy do "wychodka" nie stanowi to problemu i nie budzisz wszystkich "domowników" :)

krzysztofCz 
weteran

Twój sprzęt: Frankia 460A Fiat Talento 1,9D 1992
Piwa: 47/53
Wysłany: 2009-09-20, 16:39   

Mam układ "D" jak mi się wydaje z rysunku. Niby jesteśmy we dwoje z psem ale przeważnie jeżdżą z nami wnuki, wnuczki i ktoś z rodzinki. Jak wcześniej ktoś zauważył dodatkowy stolik zawsze się przyda a w razie potrzeby masz dodatkowe spanie. Dostęp do łazienki i szafy jest wygodny. Kuchnia przy drzwiach - to wygoda w gorące dni. Alkowa tylko na początku wydaje się niska - po kilku strzałach z główki w sufit idzie się dostosować ;) - to wynika z zasad ewolucji. Jeździsz nie na tylnych kanapach ale na tych po lewej stronie z pasami. Ja polecam - wybór należy jednak do Was.

Aulos 
weteran

Twój sprzęt: Bürstner Solano na Ducato
Nazwa załogi: SOKOŁY
Piwa: 62/37
Wysłany: 2009-09-20, 16:48   

ML napisał/a:
Ja miałem kamperka z alkową do 6m. i z piętrowymi łóżkami z tyłu.

My też mamy układ z łóżkiem piętrowym z tyłu. Takiego szukałem i bardzo go sobie chwalę. Wieczorem, gdy dzieciaki już idą spać, my możemy jeszcze swobodnie posiedzieć w kamperku, przy stoliku z lampeczką wina. Męcząca byłaby konieczność codziennego rozkładania i składania stolika. W dodatku w naszym układzie po rozłożeniu środkowej dinety ciężko dojść do toalety, kuchenki czy lodówki. Nasz kamper z rowerami na bagażniku ma 5,70m
Ostatnio zmieniony przez Aulos 2009-09-20, 16:49, w całości zmieniany 1 raz  

f68 
weteran

Twój sprzęt: Dethleffs Globethrotter A520
Nazwa załogi: f68
Piwa: 5/6
Wysłany: 2009-09-20, 16:49   

jest układ z piętrowym łóżkiem z tyłu lub z boku w części tylnej i taki układ jest tez fajny poniewaz mozna złożyć dolne łóżko i masz garaż

chris 
zaawansowany

Twój sprzęt: aktualnie namiot
Piwa: 3/1
Wysłany: 2009-09-20, 17:16   

gino napisał/a:
ale zadales pytanie- ....uzyskac mozesz tyle odpowiedzi..ilu jest camperowiczow..i..kazda moze byc inna..
:lol:

Jak dla mnie to najważniejsze są 2 rzeczy. Oddzielne miejsca do siedzenia i spania dla wszystkich podróżujących. Oraz oddzielna kabina prysznicowa. I nie w takim wydaniu że przechodzi się przez nią do WC tylko wchodzimy z części mieszkalnej do pomieszczenia z umywalką i WC i dopiero teraz mamy wejście do kabiny. Czyli wariant "E". Tylko że do 6m będzie ciężko.

Np. coś w tym stylu:

C-534_EB.png
Plik ściągnięto 3679 raz(y) 29,44 KB

krzysioz 
weteran

Twój sprzęt: Zefirek
Piwa: 71/69
Wysłany: 2009-10-12, 19:06   

Jesli temat aktualny to jestem zarowno posiadaczem rodziny 2+2 jak i ukladu "C" i raczej nie polecam. Osobiscie rozgladam przychylam sie do lozek pietrowych. (wzdluznych lub poprzecznych) choc teoretycznie sa to kamperki 6 osobowe. Od przybytku glowa nie boli a rozne rzeczy sie w zyciu zdarzaja.
pozdrawiam,
Krzysio

marzena 
zaawansowany
kochajacy kampery

Twój sprzęt: Kochany kamperek
Piwa: 1/4
Wysłany: 2009-10-12, 19:23   

My w naszym Hymerku mamy uklad B, jest bardzo wygodnie i komfortowo zarowno podczas snu, jak i podczas gotowania - nikt nikomu nie przeszkadza. Goraco polecam. Pod lozkami oczywiscie ogromne schowki a lozka na dole mozna w wersji spimy gromada - czyli polaczyc siedzenia stolikowe z kanapa lub w wersji spimy w separacji - kazdy z osobna. My praktykujemy wersje kazdy z osobna i prosze mi wierzyc osoba z aklowy nie ma np. w nocy najmniejszego problemu by bezproblemowo nie budzac innych spochow przedostac sie do wc.

krzysioz 
weteran

Wysłany: 2009-10-13, 18:04   

Najbardziej przeszkadza mi codzienna rewolucja , jesli chcesz sie przemieszczac- zeby jechac dalej musisz poskladac wyro i wszystko popakowac. Mnie przeszkadza jeszcze brak mozliwosci zamocowania fotelika w miejscu innym niz fotel obok kierowcy , a moj junior nie ma jeszcze roku wiec w towarzystwie kierowcy po jakims czasie moze sie znudzic. Na to sa jednak sposoby - zdaje sie ze Gino przerabial temat z mocowaniem dodatkowych pasow do fotelika. Zaleta to to ze dwoje pasazerow z tylu moze jechac w pozycjilezacej ( dla bezpieczenstwa oczywiscie nogami do przodu - to chyba nie brzmi najlepiej)

krzysioz 
weteran

Wysłany: 2009-10-13, 18:06   

Zapomnialem dodac , ze jak masz gdzie spac to nie masz stolu , wiec jak chcesz gdzies zostac na dluzej , a pogoda nienajlepsza to historia sie powtarza.
Chyba , ze chcesz kupic mojego - wtedy to najlepszy uklad.

krzysioz 
weteran

Wysłany: 2009-10-14, 03:07   

W starszych typach jak moj nie ma tam pasow. W nowszych raczej musza byc. Porozumienie glosowe rzeczywiscie jest trudne zwlaszcza jak masz wlaczone radio.

Pytanie do admina - przypadkiem wcisnalem ignoruj i nie wiem jak wrocic?

Wojtek(siemens) 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: zamierzam kupić
Nazwa załogi: Wojtki
Wysłany: 2009-10-16, 08:40   

witam
Nie mam jeszcze kampera ale zamierzam kupic.
Całkowicie zrezygnowałem z kampera do 6m,przy wersji 2+2 to troche bez sensu jest moim zdaniem (skromnym oczywiście :) )
Optymalnym rozwiązaniem jest układ jak w rimor katamarano 7 lub 3.
Zalety:
-wstajesz rano i nie musisz ścielic łózek z tylu i w alkowie
-pasażerowie sa widoczni dla kierowcy podczas jazdy
-przewozisz 6 osób w pasach

pirat666 
weteran

Twój sprzęt: Ducato 1.9D Dethleffs
Piwa: 9/17
Wysłany: 2009-10-16, 09:12   

Oczywiście przy odpowiednim portfelu można szukać i przebierać w układach ;)

Odpowiedz do tematu