|
|
Garaż |
Autor |
Wiadomość |
Johny_Walker
Kombatant

Twój sprzęt: Był Nowiutki Hymer Tramp prosto z fabryki
Pomógł: 2 razy Dołączył: 11 Wrz 2012 Piwa: 45/20 Skąd: zielonogórskie
|
Wysłany: 2014-05-05, 08:09 Garaż
|
|
|
Zamierzam wybudować garaż lub przynajmniej wiatę. Przyszłościowo nie planuję kampera większego, niż 8m i szerszego niż 2,35m. Przy długości garażu 8,5m i szerokości 2,95 nie przekraczam 25m2 co podobno wg przepisów, których do końca nie znam jest uproszczeniem. Wysokość wewnętrzna myślę że 3,3 lub 3,4metra, a jeśli będzie problem, to 3 metry. Co myślicie o takich wymiarach i czy nie warto zrobić większych? W moim przypadku większy byłby lepszy, bo z uwagi na konieczność skrętu przed wjazdem ułatwi manewrowanie.
Jaką technologią najlepiej to zrobić? Dobrze i niezbyt drogo wg mnie będzie szkielet spawany elektrycznie z kątowników lub teowników stalowych osadzony punktowo w gruncie w dołach zalanych betonem. Dach z "dachówki" blaszanej pomalowany na biało. Ściany jeszcze nie wiem, ale niezbyt ciężkie - zwykła blacha stalowa pomalowana na biało, sklejka, półprzezroczysty poliwęglan z kanalikami w środku. Poliwęglan ma tą zaletę, że przepuszcza światło i nie trzeba okien. Dałbym go nawet na dach, ale obawiam się ciężaru zalegającego śniegu.
Podłoga z płyt betonowych lub bruku. Garaż ma być szczelny i niedostępny dla gryzoni i kotów. Wentylacja grawitacyjna: wywiew przez kratki pod dachem, a nawiew przez kratki w drzwiach na dole.
Drzwi chyba tradycyjne na zawiasach, bo otwieranych do góry na taką szerokość i wysokość nie widziałem w supermarketach, więc pewnie będą bardzo drogie.
Chciałbym się zmieścić w 4-7 tys. zł materiałów i własna robota.
Z góry dziękuję za konstruktywną krytykę. |
|
|
|
 |
Fux
Kombatant
Pomógł: 2 razy Dołączył: 12 Sie 2007 Piwa: 29/96 Skąd: ze wsi
|
Wysłany: 2014-05-05, 08:18
|
|
|
Wszystko, co jest na stałe związane z gruntem, podlega konieczności uzyskania WZ, projektu i zgody na budowę.
Prostsza sprawa jest wtedy, kiedy używasz tzw. stopy fundamentowej prefabrykowanej postawionej/nieznacznie zagłębionej na gruncie.
Szczelność da Tobie delikatna podmurówka, na którą będą zachodziły/licowały ściany.
Brama?
Hm...Segmentowa, otwierana do góry to raczej więcej, niż 10 kpln.
Konstrukcję bym zrobił ze słupów drewnianych. Dach jedno czy dwuspadowy?
No i pozostaje estetyka. To temat, który musisz rozwiązać samemu.
Dla mnie garaże blaszane, gdziekolwiek by nie stały, to brzydactwo.
Chcesz takie „coś" koło domu?
Budżet na pewno przekroczysz, jeżeli ma być estetycznie. |
|
|
|
 |
darek 61
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Pomógł: 4 razy Dołączył: 08 Mar 2009 Piwa: 146/103 Skąd: Poznań
|
Wysłany: 2014-05-05, 08:57
|
|
|
Ja mam wiatę z jednej strony doklejoną do ściany sąsiada i jest sucho |
|
 |
Andrzej 73
Kombatant lawendowy

Twój sprzęt: LAIKA KREOS 4009 - 50 EDITION
Nazwa załogi: SŁONECZKA Renata i Andrzej + Patii i Matii
Pomógł: 35 razy Dołączył: 22 Maj 2009 Piwa: 326/84 Skąd: Częstochowa
|
Wysłany: 2014-05-05, 09:46
|
|
|
Budynek wolno stojący do 25m2 można postawić na zasadzie zgłoszenia.
Pierwszy krok. Udać się do UM czy UG wydział urbanistyki w sprawie postawienia danej budowli. Tam przedstawią druki do wypełnienia. Budynek nie związany na stałe z gruntem wystarczy na nieść we wniosku czy załączniku do wniosku (już nie pamiętam).
Dalej uzyskasz info w UM.
|
_________________ Polub nas na facebooku https://www.facebook.com/MebleRenee |
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

Twój sprzęt: McLouis 49 Tandy Plus
Pomógł: 1 raz Dołączył: 06 Paź 2011 Piwa: 42/9 Skąd: Kędzierzyn-Koźle
|
Wysłany: 2014-05-05, 10:01
|
|
|
Nie jest to tak różowo, jeśli ma być zgodnie z przepisami.
Art. 29. Prawa budowlanego
1. Pozwolenia na budowę nie wymaga budowa:
2) wolno stojących parterowych budynków gospodarczych, wiat i altan oraz przydomowych oranżerii (ogrodów zimowych) o powierzchni zabudowy do 25 m2, przy czym łączna liczba tych obiektów na działce nie może przekraczać dwóch na każde 500 m2 powierzchni działki;
Art. 30.
1. Zgłoszenia właściwemu organowi wymaga, z zastrzeżeniem art. 29 ust. 3:
1) budowa, o której mowa w art. 29 ust. 1 pkt 1–3, 5–19 i 20a–21;
2. W zgłoszeniu należy określić rodzaj, zakres i sposób wykonywania robót bu-dowlanych oraz termin ich rozpoczęcia. Do zgłoszenia należy dołączyć oświad-czenie, o którym mowa w art. 32 ust. 4 pkt 2, oraz, w zależności od potrzeb, od-powiednie szkice lub rysunki, a także pozwolenia, uzgodnienia i opinie wyma-gane odrębnymi przepisami. W razie konieczności uzupełnienia zgłoszenia wła-ściwy organ nakłada, w drodze postanowienia, na zgłaszającego obowiązek uzupełnienia, w określonym terminie, brakujących dokumentów, a w przypadku ich nieuzupełnienia – wnosi sprzeciw, w drodze decyzji. |
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

|
Wysłany: 2014-05-05, 10:07
|
|
|
Jestem właśnie na tym etapie. Złożyłem zgłoszenie i po kilku dniach dostałem postanowienie o jego uzupełnienie o :
- szkice lub rysunki zgłaszanej wiaty
- określenie odległości usytuowania wiaty od granicy z sąsiednią działką
-określenie sposobu odprowadzania wód opadowych z wiaty
- wyjaśnienie, czy na działce są już inne altany, wiaty itp - łacznie nie może być więcej niż 2 na każde 500m2 powierzchni działki.
Ciekaw jestem jak podejdą do tej odległości od granicy działki - bo chcę wybudować w granicy. Rozporządzenie dot warunków technicznych budynków i ich usytuowania określa minimalne odległości od granicy działki ale dla budynków. Wiata nie jest budynkiem wieć rozumiem,że rozporządzenie w tym wypadku nie działa... |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-05, 11:24
|
|
|
Blisko granicy, to musisz się dogadać z sąsiadem. Np. robisz projekt symetrycznej zabudowy po obu stronach płotu. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
Pomógł: 31 razy Dołączył: 06 Cze 2013 Piwa: 478/990 Skąd: Ooo
|
Wysłany: 2014-05-05, 11:43
|
|
|
Z tego co wiem dogadanie w świetle obecnych przepisów nic nie da.
Do poczytania m.in
http://muratordom.pl/eksp...wa-wiata/20532/
I tu trzeba sie troche skoncentrować. Wg mnie niemozna w granicy
http://bbrzeski.w.interia.pl/wiata.html
Cytat: | Warunek: Od sąsiada musi być ściana bez okien, nie wyższa niż 3 m i nie dłuższa niż 5,5 m. Pozostaje jednak pytanie: co jeżeli nie ma ścian? Słyszałem opinie, że wówczas nie stosuje się tych przepisów. Niestety nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi, a w sądzie sprawdzać tego nie zamierzam .
Zostaje więc jedynie zdrowy rozsądek, przychylne oko urzędników akceptujących podanie i dobry sąsiad, który nie będzie wnikliwy co się stawia na działce obok. Ludzie się gubią i panie w urzędach też nie do końca wiedzą co robić. Jednak to one decydują o naszym pozwoleniu. Chcąc mieć gwarancję pozytywnego rozpatrzenia zgłoszenia należy albo zgłosić małą wiatę czy carport, albo zachować odległość od granicy działki 4 m (albo 3 m, jeśli w ścianie zwróconej ku granicy nie ma okien ani drzwi). Praktyka na szczęście pokazuje, że jak nie ma sporów sąsiedzkich to nikt nie chodzi z centymetrem i nie sprawdza wykonanej budowli ze zgłoszonym projektem. |
Niestety czytałem tez ,że można o ile nie ma ścian bo niespełnia wtedy warunków budowli uzytkowej .
Jak zwykle - nasze prawo ..... więc im wiecej pytań tym wiecej odpeowiedzi, bujak musisz zgłosić jak urzędnik Cie nie lubi . Nie wspomnę o budzie dla psa . Ja budując dom musiałem mieć pozwolenie na budowę identyczne dla domu i skrzynki elektrycznej .
I tym samym mam parę wiatek itd na swoich dzialkach , na dziko , a widać je w satelicie .... Trudno ... oficjalnie nie mam pojęcia kto i dlaczego je wybudowałl i boje sie tam wchodzic bo straszy. tak to już jest od 17 lat. Buduj ........ mało pytaj ... nikt w tym kraju dokładnie tego nie rozumie ... Powołanie sie na jedną interpretację nic Ci nie da. |
|
|
|
 |
Sznurek
zaawansowany

|
Wysłany: 2014-05-05, 12:22
|
|
|
To, że dogadanie z sąsiadem prawnie nic nie daje to wiem. Ale ciekaw jestem jak podejdą do sprawy. A to, że przepisy nasze są durnowate, niespójne i dające szerokie możliwości interpretacji to fakt.... |
|
|
|
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-05, 13:01
|
|
|
Może wyjściem będzie zrobić garaż z możliwością demontażu. W razie czego zdemontować i postawić parę metrów obok. Albo np. na kółkach. Albo że garaż jest towarem handlowym - ten patent jest akurat sprawdzonym sposobem na uniknięcie podatku w jednej znajomej firmie. |
|
|
|
 |
eMWu
stary wyga

Twój sprzęt: 2 x Knaus traveller 595 + 625
Nazwa załogi: Campertrip.pl
Pomógł: 2 razy Dołączył: 14 Gru 2010 Piwa: 11/23 Skąd: Bielsko-Biała
|
Wysłany: 2014-05-05, 13:06
|
|
|
Sznurek napisał/a: | To, że dogadanie z sąsiadem prawnie nic nie daje to wiem |
i na to jest sposob - sprawdzic plany w urzedzie i czy sasiad sam przypadkiem nie ma czegos nielegalnego tak mi sasiad marudzil na podwojną wiate kolo swojej dzialki poki mu nie pokazalem planów jego dzialki gdzie dziwnym trafem paru rzeczy brakowało |
_________________ www.campertrip.pl |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-05-05, 13:23
|
|
|
Drzymała..........się kłania.
Sąsiad buduje właśnie dwa kioski na lody .... z kołami......
W Starym Drawsku na parkingu pod ruinami zamku stoi Buda -bar tez na pseudo kolach . cale to nasze prawo to pseudo prawo , więc tylko sąsiad Ci pozostał do udobruchania. |
|
|
|
 |
joko
Kombatant

Twój sprzęt: N & B Ismove i Mobilvetta ZEH4
Pomógł: 12 razy Dołączył: 17 Cze 2013 Piwa: 519/31 Skąd: Małopolska
|
Wysłany: 2014-05-05, 13:45
|
|
|
Cytat: | Zamierzam wybudować garaż lub przynajmniej wiatę. Przyszłościowo nie planuję kampera większego, niż 8m i szerszego niż 2,35m. Przy długości garażu 8,5m i szerokości 2,95 nie przekraczam 25m2 co podobno wg przepisów, których do końca nie znam jest uproszczeniem. Wysokość wewnętrzna myślę że 3,3 lub 3,4metra, a jeśli będzie problem, to 3 metry. Co myślicie o takich wymiarach i czy nie warto zrobić większych? W moim przypadku większy byłby lepszy, bo z uwagi na konieczność skrętu przed wjazdem ułatwi manewrowanie. |
Jeżeli wystarczy Ci wiata (a na kampera jest to wystarczające) to lepiej zrobić większe. W przypadku wiaty wygospodarujesz więcej miejsca bo powierzchnia 25m2 jest liczona nie po obrysie dachu a po zewnętrznym obrysie słupów stanowiących konstrukcję ((nie dotyczy wiat robionych tylko na dwóch słupach). Projektujesz to tak aby słupy stały np w rozstawie 3x8,3m (24,9m2) a dach sobie wypuszczasz na boki ile konstrukcja pozwoli (spokojnie może być nawet 4x10m). Dzięki temu miejsca w środku pomiędzy słupami masz wystarczająco nawet na kampera 8m a mocno odstawiony dach zabezpiecza przed zacinką gradem itp.
Odległość od granicy działki min.3m i jak wyjdzie im z rysunków że nie ma to Ci odrzucą zgłoszenie. Jak do miesiąca od złożenia zgłoszenia nic nie przyjdzie to możesz stawiać.
Tego nikt potem nie sprawdza więc jak coś nagniesz przy zgłoszeniu to na podstawie zdjęć satelitarnych i tak tego nikt potem nie zweryfikuje (chyba że sąsiad :-) )
U mnie ostatnio firma zajmująca się tego typu konstrukcjami stawiała wiatę o podobnych rozmiarach na mojego kampera (kamper długości 7,6m ) Konstrukcja 2x4 słupy , dach dwuspadowy kryty blachodachówką, wykonana z drewna olchowego klejonego (belki klejone a nie z jednego kawałka - mocniejsze i nie pekają), folia paraprzepuszczalna pod blachą, okucia, pecki betonowe z zatopionymi ceownikami na rurkach do mocowania belek drewnianych (aby nie ciągło wilgoci), drewno wykończone na gładko i pomalowane lakiero-bejcą . Całkowity koszt (materiał, robocizna, montaż) to 7500zł
Tę zimę trzymałem kampera w garażu ale potrzebuję go na inne pojazdy, więc stąd decyzja że jednak wiata. Uważam że wiata jest wystarczająca bo chroni przed wilgocią i gradem, pojazd ma przewietrzanie i może się co najwyżej trochę zakurzyć.
DSC_01451.jpg
|
 |
Plik ściągnięto 9672 raz(y) 166,74 KB |
DSC_0144.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9672 raz(y) 178,36 KB |
DSC_0160.JPG
|
 |
Plik ściągnięto 9672 raz(y) 159,37 KB |
|
Ostatnio zmieniony przez joko 2014-05-05, 14:22, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
Wyświetl szczegóły |
 |
Johny_Walker
Kombatant

|
Wysłany: 2014-05-05, 13:50
|
|
|
Wady wiaty: brud, gryzonie, koty, nawiewanie śniegu, łatwy dostęp złodzieja. Koszt w sumie niewiele większy.
Z powyższego rozumiem, że wiaty nie mają takich ograniczeń co do powierzchni i mogę ją znacznie zwiększyć? Muszę zatem to jeszcze przemyśleć. |
|
|
|
 |
Bronek
Kombatant
|
Wysłany: 2014-05-05, 14:07
|
|
|
Ja najpierw zrobiłem podobnie ..... Ale po paru latach nie wytrzymałem i zrobiłem ściany podwójnej OSB ociepliłem..... I tak trwam w nie legalu już z 13 lat... Niedługo sama zgnije.. Ale inaczej sie nie dało ....pytania i różne odpowiedzi ... w końcu mądry urzędnik - na boczku szepnął bym przestał być upierdliwym petentem .....
A najfajniejsze jest to , że niektóre ogrodowe budowle sa na ziemi moich 90 letnich rodziców.... a oni jak trzeba natychmiast staną się niedołężni , niekumaci i wymagający opieki.......... Oczywiście jak wrócą z kolejnej wycieczki po EUROPIE. ..
Ojciec ma 92 lata i ostatnio musiał potwierdzić swój wiek w Urzecie gdyż "panience' nie wystarczył PESEL. Kocha jako emeryt nasze Urzędy gotow na okupację w sprawie wiaty
Chyba w Putinie nadzieja........ lub potopie jak kto woli. My w camperki i wio w bezpieczne strony ... wrócimy jak trochę idiotów wyginie.
Ps. Ad rem warto dach z poliweglanu lub t.p materiału. Bo solarek może pracować jako elektrownia oświetlenia 12v LED ogrodu. I tak stoi i tak , a taka praca to i zdrowsza dla akumulatora. Parę lampek w obsłuży w jesienno zimowe szybkie zmierzchy.
Te wszystkie wiatki niestety nie dla campera i też myślę.... |
|
|
|
 |
|
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum
|
Dodaj temat do ulubionych Wersja do druku
|
|