|
Drgający,opadający ,hałasujący drążek zmiany biegów |
| Autor |
Wiadomość |
pasza
weteran
Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Pomógł: 1 raz Dołączył: 08 Lis 2017 Piwa: 21/2 Skąd: Trieste
|
Wysłany: 2018-04-27, 22:16 Drgający,opadający ,hałasujący drążek zmiany biegów
|
|
|
Ducato I ,drgający,opadający ,hałasujący drążek zmiany biegów...
Wiem że było ale znaleźć nie mogę i wiem że patent na to jakiś mieliście, jeśli jestem ślepy to dajcie link a ten wpis do kasacji.
Póki nie opadnie jest ok, jak już opadnie to robi hałasy, wymieniłem poduszkę silnika https://www.iparts.pl/cze...036-418455.html ale dalej to robi. |
| Ostatnio zmieniony przez pasza 2018-04-28, 09:02, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 |
silny
Kombatant czlonek KBP
Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy Dołączył: 07 Wrz 2011 Piwa: 51/50 Skąd: PSL z nad Warty
|
Wysłany: 2018-04-28, 04:36
|
|
|
| pasza napisał/a: |
Puki nie opadnie jest ok, |
No tak , puki drążek nie opadnie to zawsze jest ok
|
_________________ ----------------------------------------------------------
gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........
--------------------------------------------------------
 |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Pomógł: 17 razy Dołączył: 30 Sie 2010 Piwa: 58/18 Skąd: Osowiec/Mazowieckie
|
Wysłany: 2018-04-28, 06:55
|
|
|
U mnie drążek nie opadał ale cha hałsował tl. drgał na wolnych obrotch, jak się go lekko trzymało za koniec to było już dobrze.
Rozwiązanie:
- podnieś troszkę obroty biegu jałowego (działa sprawdzone), taka śruba przy pompie paliwa,
- dzwignię do zmiany biegów masz zapewne w kierownicy, jak zdejmiesz osłonę gumowa i osłony kolumny kierowniczej, zobaczysz mechanizm drążka zmiany biegów, na jego końcu-pręta od drążka, jest nakrętka, która się luzuje samoczynnie - dokręć z wyczuciem, wyrabia się w tym mechanizmie taka półsfera ślizgowa, miałem z tym walczyć ale odpuściłem, nasmarowałem, dokręciłem nakrętkę i jakiś czas było lepiej. |
_________________ Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
 |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2018-04-28, 09:01
|
|
|
| silny napisał/a: | [
No tak , puki drążek nie opadnie to zawsze jest ok
|
jak to się stało? już poprawiłem |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2018-04-28, 09:10
|
|
|
| dziwaczek napisał/a: | U mnie drążek nie opadał ale cha hałsował tl. drgał na wolnych obrotch, jak się go lekko trzymało za koniec to było już dobrze.
Rozwiązanie:
- podnieś troszkę obroty biegu jałowego (działa sprawdzone), taka śruba przy pompie paliwa,
- dzwignię do zmiany biegów masz zapewne w kierownicy, jak zdejmiesz osłonę gumowa i osłony kolumny kierowniczej, zobaczysz mechanizm drążka zmiany biegów, na jego końcu-pręta od drążka, jest nakrętka, która się luzuje samoczynnie - dokręć z wyczuciem, wyrabia się w tym mechanizmie taka półsfera ślizgowa, miałem z tym walczyć ale odpuściłem, nasmarowałem, dokręciłem nakrętkę i jakiś czas było lepiej. |
Obroty podniosłem zaraz po zakupie, będę szukał tej nakrętki wcześniej na szybkiego rozebrałem przesmarowałem smarem.
Pamiętam ktoś opisywał że dawał taśmę izolacyjną aby sworzeń ciaśniej siedział ? ale gdzie i czy to tu na pewno to już nie pamiętam. |
|
|
|
 |
Bim
Kombatant Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Pomógł: 12 razy Dołączył: 21 Lip 2007 Piwa: 178/107 Skąd: Sandomierz
|
Wysłany: 2018-04-28, 19:11
|
|
|
Przyczyna może tkwić w łożysku podporowym półosi od strony pasażera.
Też tak miałem, najpierw poduszki nie pomogło potem wyciagałem skrzynie po awarii 5-tego biegu przy składaniu wszystko dopracowane włacznie z wymianą kpl sprzęgła i nie pomogło nic
Dopiero wymiana łożyska pomogła |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2018-04-29, 06:34
|
|
|
| Bim napisał/a: | | Przyczyna może tkwić w łożysku podporowym półosi od strony pasażera. |
Ale czy to łożysko nie daje drgań tylko w czasie jazdy? ja mam ten problem z opadaniem na postoju przy wolnych obrotach. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2018-04-29, 08:20
|
|
|
| pasza napisał/a: | | Bim napisał/a: | | Przyczyna może tkwić w łożysku podporowym półosi od strony pasażera. |
Ale czy to łożysko nie daje drgań tylko w czasie jazdy? ja mam ten problem z opadaniem na postoju przy wolnych obrotach. |
To kwestia tej dźwigni zmiany biegów i luzów na niej tak jak opisałem. <trzeba usztywnić dźwignię, pozbyć się luzów na drążku - pomaga sprawdzone. |
 |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2018-05-05, 06:42
|
|
|
| dziwaczek napisał/a: | | ....dzwignię do zmiany biegów masz zapewne w kierownicy, jak zdejmiesz osłonę gumowa i osłony kolumny kierowniczej, zobaczysz mechanizm drążka zmiany biegów, na jego końcu-pręta od drążka, jest nakrętka, która się luzuje samoczynnie - dokręć z wyczuciem, |
Ta nakrętka nic nie robi tylko trzyma drążek a jak się poluzowała to raczej zero wpływu bo to wydłuży sprężynę o 5% .
Drążek powinien się trzymać na środku dzięki półkolistym sferą które dociska ta sprężyna, u mnie te sfery nie są zużyte a drążek opada odrazu samoczynnie i to bez włączonego silnika.
Wytarłem z nich smar i dalej to samo, wyciąłem taką półkolistą uszczelkę z jakiejś uszczelki hydraulicznej dałem pomiędzy nimi i bingo ale nie wróże temu długiej pracy.
Cóż trzeba wpisać to do poszukiwanych części na szrocie. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2018-05-05, 10:00
|
|
|
U mnie ta nakrętka była luźna - dokręcenie pomogło, sprężyna reguluje docisk, jak jest za luźna to wszystko lata kwestia tej sfery (dorobiłeś to z zaworu kulowego? z teflonu) myślę że będzie już dobrze |
 |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2018-05-05, 21:25
|
|
|
| Musisz usunąć luz na półkuli drążka oraz na łączeniu drążka ze skrzynią biegów. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2018-05-06, 05:46
|
|
|
| bryzby napisał/a: | | Musisz usunąć luz na półkuli drążka oraz na łączeniu drążka ze skrzynią biegów. |
Na półkulach drążka luzu brak, to łączenie drążka z skrzynią rozumiem że w komorze silnika na zewnątrz mam szukać. |
|
|
|
 |
dziwaczek
Kombatant

|
Wysłany: 2018-05-06, 08:41
|
|
|
| pasza napisał/a: | | bryzby napisał/a: | | Musisz usunąć luz na półkuli drążka oraz na łączeniu drążka ze skrzynią biegów. |
Na półkulach drążka luzu brak, to łączenie drążka z skrzynią rozumiem że w komorze silnika na zewnątrz mam szukać. |
Tam jest chyba taki łącznik, coś w rodzaju krzyżaka (widziałem to u siebie w kamperku ale nie ruszałem) widać za silnikiem po lewej nad skrzynią. |
 |
|
|
|
 |
bryzby
stary wyga
Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
|
Wysłany: 2018-05-07, 08:07
|
|
|
| dziwaczek napisał/a: | | Tam jest chyba taki łącznik, coś w rodzaju krzyżaka (widziałem to u siebie w kamperku ale nie ruszałem) widać za silnikiem po lewej nad skrzynią. |
Właśnie tam jest śruba łącząca oba elementy. Jest jeszcze możliwość luzu wałka wychodzącego ze skrzyni, połączonego z drążkiem zmiany biegów. Tam szukaj luzu. |
_________________ Brygida i Zbyszek |
|
|
|
 |
pasza
weteran
|
Wysłany: 2018-05-11, 07:59
|
|
|
| bryzby napisał/a: | | dziwaczek napisał/a: | | Tam jest chyba taki łącznik, coś w rodzaju krzyżaka (widziałem to u siebie w kamperku ale nie ruszałem) widać za silnikiem po lewej nad skrzynią. |
Właśnie tam jest śruba łącząca oba elementy. Jest jeszcze możliwość luzu wałka wychodzącego ze skrzyni, połączonego z drążkiem zmiany biegów. Tam szukaj luzu. |
Zlokalizowałem oba elementy
Ten krzyżak jest z gumy i jest w dobrym stanie, dalej idzie to w skrzynie i jest jakaś śruba regulująca luz o ile się nie mylę.
Dodatkowo zlokalizowałem poduszkę wyżej i się okazało że guma się z niej wysypuje taka jest sparciała.
Poduszkę niżej pod nią tą przy skrzyni już wymieniłem i kamper przestał kangurkować przy ostrym ruszaniu, ale myślę że to ta poduszka daje takie wibracje i od niej w następstwie pada poduszka ta co wymieniłem przy skrzyni.
Czy poduszka uszkodzona może dawać taki elekt drżenia wnętrza na wolnych bo różnie piszą że wymienili na nowe i było jeszcze gorzej. |
|
|
|
 |
|
|