Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Drgający,opadający ,hałasujący drążek zmiany biegów
Autor Wiadomość
pasza 
weteran

Twój sprzęt: ADRIA - Adriatik 360
Piwa: 21/2
Wysłany: 2018-04-27, 22:16   Drgający,opadający ,hałasujący drążek zmiany biegów

Ducato I ,drgający,opadający ,hałasujący drążek zmiany biegów...

Wiem że było ale znaleźć nie mogę i wiem że patent na to jakiś mieliście, jeśli jestem ślepy to dajcie link a ten wpis do kasacji.

Póki nie opadnie jest ok, jak już opadnie to robi hałasy, wymieniłem poduszkę silnika https://www.iparts.pl/cze...036-418455.html ale dalej to robi.
Ostatnio zmieniony przez pasza 2018-04-28, 09:02, w całości zmieniany 1 raz  
Postaw piwo autorowi tego posta

silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Piwa: 51/50
Wysłany: 2018-04-28, 04:36   

pasza napisał/a:

Puki nie opadnie jest ok,

No tak , puki drążek nie opadnie to zawsze jest ok :diabelski_usmiech :oops: :oops:

:lol: :spoko

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------

dziwaczek 
Kombatant

Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: dziwaczki
Piwa: 58/18
Wysłany: 2018-04-28, 06:55   

U mnie drążek nie opadał ale cha hałsował tl. drgał na wolnych obrotch, jak się go lekko trzymało za koniec to było już dobrze.
Rozwiązanie:
- podnieś troszkę obroty biegu jałowego (działa sprawdzone), taka śruba przy pompie paliwa,
- dzwignię do zmiany biegów masz zapewne w kierownicy, jak zdejmiesz osłonę gumowa i osłony kolumny kierowniczej, zobaczysz mechanizm drążka zmiany biegów, na jego końcu-pręta od drążka, jest nakrętka, która się luzuje samoczynnie - dokręć z wyczuciem, wyrabia się w tym mechanizmie taka półsfera ślizgowa, miałem z tym walczyć ale odpuściłem, nasmarowałem, dokręciłem nakrętkę i jakiś czas było lepiej.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-28, 09:01   

silny napisał/a:
[
No tak , puki drążek nie opadnie to zawsze jest ok :diabelski_usmiech :oops: :oops:

:gwm jak to się stało? już poprawiłem

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-28, 09:10   

dziwaczek napisał/a:
U mnie drążek nie opadał ale cha hałsował tl. drgał na wolnych obrotch, jak się go lekko trzymało za koniec to było już dobrze.
Rozwiązanie:
- podnieś troszkę obroty biegu jałowego (działa sprawdzone), taka śruba przy pompie paliwa,
- dzwignię do zmiany biegów masz zapewne w kierownicy, jak zdejmiesz osłonę gumowa i osłony kolumny kierowniczej, zobaczysz mechanizm drążka zmiany biegów, na jego końcu-pręta od drążka, jest nakrętka, która się luzuje samoczynnie - dokręć z wyczuciem, wyrabia się w tym mechanizmie taka półsfera ślizgowa, miałem z tym walczyć ale odpuściłem, nasmarowałem, dokręciłem nakrętkę i jakiś czas było lepiej.

Obroty podniosłem zaraz po zakupie, będę szukał tej nakrętki wcześniej na szybkiego rozebrałem przesmarowałem smarem.

Pamiętam ktoś opisywał że dawał taśmę izolacyjną aby sworzeń ciaśniej siedział ? ale gdzie i czy to tu na pewno to już nie pamiętam.

Bim 
Kombatant
Jacek

Twój sprzęt: Peugeot Adriatik 2,5D 1991 rok
Piwa: 178/107
Wysłany: 2018-04-28, 19:11   

Przyczyna może tkwić w łożysku podporowym półosi od strony pasażera.

Też tak miałem, najpierw poduszki nie pomogło potem wyciagałem skrzynie po awarii 5-tego biegu przy składaniu wszystko dopracowane włacznie z wymianą kpl sprzęgła i nie pomogło nic

Dopiero wymiana łożyska pomogła

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-04-29, 06:34   

Bim napisał/a:

Ale czy to łożysko nie daje drgań tylko w czasie jazdy? ja mam ten problem z opadaniem na postoju przy wolnych obrotach.

dziwaczek 
Kombatant

Wysłany: 2018-04-29, 08:20   

pasza napisał/a:
Bim napisał/a:

Ale czy to łożysko nie daje drgań tylko w czasie jazdy? ja mam ten problem z opadaniem na postoju przy wolnych obrotach.

To kwestia tej dźwigni zmiany biegów i luzów na niej tak jak opisałem. <trzeba usztywnić dźwignię, pozbyć się luzów na drążku - pomaga sprawdzone.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-05-05, 06:42   

dziwaczek napisał/a:
....dzwignię do zmiany biegów masz zapewne w kierownicy, jak zdejmiesz osłonę gumowa i osłony kolumny kierowniczej, zobaczysz mechanizm drążka zmiany biegów, na jego końcu-pręta od drążka, jest nakrętka, która się luzuje samoczynnie - dokręć z wyczuciem,

Ta nakrętka nic nie robi tylko trzyma drążek a jak się poluzowała to raczej zero wpływu bo to wydłuży sprężynę o 5% .
Drążek powinien się trzymać na środku dzięki półkolistym sferą które dociska ta sprężyna, u mnie te sfery nie są zużyte a drążek opada odrazu samoczynnie i to bez włączonego silnika.
Wytarłem z nich smar i dalej to samo, wyciąłem taką półkolistą uszczelkę z jakiejś uszczelki hydraulicznej dałem pomiędzy nimi i bingo ale nie wróże temu długiej pracy. :-/

Cóż trzeba wpisać to do poszukiwanych części na szrocie.

dziwaczek 
Kombatant

Wysłany: 2018-05-05, 10:00   

U mnie ta nakrętka była luźna - dokręcenie pomogło, sprężyna reguluje docisk, jak jest za luźna to wszystko lata kwestia tej sfery (dorobiłeś to z zaworu kulowego? z teflonu) myślę że będzie już dobrze :spoko

bryzby 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
Piwa: 5/6
Wysłany: 2018-05-05, 21:25   

Musisz usunąć luz na półkuli drążka oraz na łączeniu drążka ze skrzynią biegów.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-05-06, 05:46   

bryzby napisał/a:

Na półkulach drążka luzu brak, to łączenie drążka z skrzynią rozumiem że w komorze silnika na zewnątrz mam szukać.

dziwaczek 
Kombatant

Wysłany: 2018-05-06, 08:41   

pasza napisał/a:
bryzby napisał/a:

Na półkulach drążka luzu brak, to łączenie drążka z skrzynią rozumiem że w komorze silnika na zewnątrz mam szukać.

Tam jest chyba taki łącznik, coś w rodzaju krzyżaka (widziałem to u siebie w kamperku ale nie ruszałem) widać za silnikiem po lewej nad skrzynią.

bryzby 
stary wyga

Twój sprzęt: Fiat Ducato Granduca 2,8 JTD
Nazwa załogi: bryzby
Piwa: 5/6
Wysłany: 2018-05-07, 08:07   

dziwaczek napisał/a:
Tam jest chyba taki łącznik, coś w rodzaju krzyżaka (widziałem to u siebie w kamperku ale nie ruszałem) widać za silnikiem po lewej nad skrzynią.

Właśnie tam jest śruba łącząca oba elementy. Jest jeszcze możliwość luzu wałka wychodzącego ze skrzyni, połączonego z drążkiem zmiany biegów. Tam szukaj luzu.

pasza 
weteran

Wysłany: 2018-05-11, 07:59   

bryzby napisał/a:
dziwaczek napisał/a:

Właśnie tam jest śruba łącząca oba elementy. Jest jeszcze możliwość luzu wałka wychodzącego ze skrzyni, połączonego z drążkiem zmiany biegów. Tam szukaj luzu.

Zlokalizowałem oba elementy
Ten krzyżak jest z gumy i jest w dobrym stanie, dalej idzie to w skrzynie i jest jakaś śruba regulująca luz o ile się nie mylę.

Dodatkowo zlokalizowałem poduszkę wyżej i się okazało że guma się z niej wysypuje taka jest sparciała.
Poduszkę niżej pod nią tą przy skrzyni już wymieniłem i kamper przestał kangurkować przy ostrym ruszaniu, ale myślę że to ta poduszka daje takie wibracje i od niej w następstwie pada poduszka ta co wymieniłem przy skrzyni.

Czy poduszka uszkodzona może dawać taki elekt drżenia wnętrza na wolnych bo różnie piszą że wymienili na nowe i było jeszcze gorzej.

Odpowiedz do tematu