Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Koło zapasowe to podstawa
Autor Wiadomość
ola7 
początkujący forumowicz

Twój sprzęt: Fiat Corado T448
Nazwa załogi: Elmo
Pomogła: 1 raz
Otrzymał 26 piw(a)
Wysłany: 2021-01-01, 19:12   Koło zapasowe to podstawa

Cześć Wszystkim,

Piszę ten post ponieważ w kwietniu 2020 jak kupiłam kampera to intensywnie drążyłam min. temat koła zapasowego w kamperze. Przeszukałam i przeczytałam całe forum odnośnie tego tematu.
Ostatecznie zdecydowałam się by jednak wozić ze sobą koło , najlepsza decyzja ever :)

Wczoraj wracałam ze Szwajcarii na sylwestra do domu. Było już poźno, autostrada prawie pusta.
I na wysokości Drezna gdy wyprzedzałam jakiegoś Tir'a - jechałam 100km/h lekko mną zabujało - lecz to było trochę inne. Tak jakym dodatkowo dostała podmuch wiatru z boku.

Zaczęłam się zastanawiać czy to może koło , czy wiatr , czy się zatrzymać i sprawdzić - i tak się zastanawiałam około 50 sek gdy rzeczywistość zdecydowała za mnie.
Słaby "huk" i już słyszę trzepotanie opony. Zjechałam na prawo na pas awaryjny - i tutaj opatrzność czuwała nade mną , byłam na wysokości parkingu :)
Dojechałam więc do wyjazdu - by nie cofać na autostradzie - i wjechałam pod prąd na ten parking.
Opona już dymiła , smród palonej gumy wszędzie .
Prawa tylna opona była całkowicie rozerwana .

Wcześniej miałam kupiony elektryczny podnośnik - który z powodzeniem używałam w osobówce. Jednak teraz w trakcie podnoszenia - gdy napotkał opór - lekko się przyciął a następnie spalił swój bezpiecznik. Zdeterminowana podłączyłam go "na krótko" podniósł kampera o kolejne 2 cm , zazgrzytał , zagrzechotał i stanął !
Jakimś cudem jednak udało mi się opuścić go z powrotem.

Użyłam więc oryginalnego fiatowskiego podnośnika .. JEJKU jakie to auto jest CIĘŻKIE !
Nigdy w zyciu nie zmieniałam koła w Kamperze , tutaj by go podnieść musiałam stawać na dżwigni tego podnośnika - i tak po 1/4 obrotu mozolnie podniosłam tego spaślaka ! 20 minut samego podnoszenia ..

Wytaszczyłam zapas spod auta, winda zadziała ok , choć odczepienie linki od koła nie było proste, Ta linka mogła by być dłuższa jakoś.
Klucz elektryczny "impakt" zadział super i bez problemu odkręciłem i przykeciłam koło.

Wnioski :
1) Koło zapasowe jest "a must" . Nie wyobrażam sobie by jakieś "wynalazki" - kleje w puszce mogły by pomóc. Tylko "normalne" koło zadziała.
2)Kamper jest baardzo ciężki ! Może zapisze się na siłownie :)
3) Podnośnik elektryczny jaki miałam - z napisem 3T - to jedno wielkie "barachło" ! Gdyby mi utknął tam pod autem to miałabym więcej problemu niż pożytku .
4)Klucz elektryczny (impakt) jest super , polecam
5)Oficjalny kompresor ładnie zadziałał - napompowałam do katalogowych 5.5 .
6) Miałam dorobione przewody 10mm2 z głównego aku zabezpieczone 80A, idące do tyłu, przydały się bo oficjalne gniazdka kamperowe to tylko 15A

Nie wiem ile bym czekała i ile bym zapłaciła za pomoc drogową w Sylwestra w Niemczech. Na 95% nie zdązyłambym dojechać do celu przed północą ( jak królewna). Nie mam ubezpieczenia w tym zakresie , to też.

Zręszta ciekawe co by zrobili ? Czy oni mają jakieś koła/ opony które dają ? Czy na lawetę i gdzieś do niemieckiego warsztatu ? Hmm..

Miłego kamperowego 2021 roku wszystkim
Ola

PS 1: Winda koła do Ducato - 450zł - nowa - montaż to była "bajka" - wszystko było idealnie przygotowane.
PS 2: Sam zapas kupiłam używany na portalu aukcyjnym , nie testowałam koła "na sucho" , super że sprzedawca był ok , koło pasowało idealnie ( aczkolwiek felga skorodowana mocniej niż sądziłam ) , 200 zł
PS 3: Jestem dumna i blada - pierwszy raz w życiu zmieniłam koło w moim "Elmo" :)

flak1.JPG
Flak i podnośnik "barachło" 3T (sic!)
Plik ściągnięto 13 raz(y) 110,92 KB

zapas.JPG
zapas
Plik ściągnięto 10 raz(y) 176,35 KB

Postaw piwo autorowi tego posta

Wyświetl szczegóły
MILUŚ 
Kombatant
CT"Silesia"NIEPOPRAWNY KAMPERZYSTA

Twój sprzęt: Fiat Ducato Burstner T607 2,8JTD
Nazwa załogi: Milusie
Piwa: 200/164
Wysłany: 2021-01-01, 19:38   Re: Koło zapasowe to podstawa

ola7 napisał/a:
.............
1) Koło zapasowe jest "a must" . Nie wyobrażam sobie by jakieś "wynalazki" - kleje w puszce mogły by pomóc. Tylko "normalne" koło zadziała.

Po pierwsze......gratulacje :bukiet:
Nie jeden chłop by stracił głowę w takiej sytuacji :-P
Po drugie......jesteś sczęściarą ......udało Ci się wyjąć koło zapasowe spod samochodu .
Ja przed laty przewidując tego rodzaju sytuacje ; deszcz;śnieg;mróz;błoto przeniosłem swoją zapasówkę do garażu kampera . Na razie od sześciu lat nie musialem wyciągać jej "awaryjnie " :-P
Kolejna sprawa widzę ,że jesteś szczęściarą bo mimo że tył kampera "siadł" na kapciu masz dojście do wymienianego koła . U mnie projektanci Burstnera tak schowali koło pod zabudową ,że przy wymianie w normalnych warunkach pod garażem męczyłem się .....1 h z jednym kołem :gwm

20160518_113702.jpg
Plik ściągnięto 6 raz(y) 159,01 KB

20160611_100632.jpg
Plik ściągnięto 7 raz(y) 197,04 KB

20160611_102102.jpg
Plik ściągnięto 10 raz(y) 227,51 KB

Remember to explore . I don't know the way ,but I'll be there soon !!!!

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2021-01-01, 19:42   

Ola, to Ty jesteś bardzo dzielna dziewucha. Uwierz że są żelki ="faceci" w rurkach którzy nawet nie wiedzą że mogą sobie sami pomóc, na szczęście nie są to kamperowcy.
Kamperowiec musi umieć myśleć o tym jak sobie radzić. Twój przykład jest idealny i potwierdza prawo Murphego, że coś co nie powinno się wydarzyć, wydarzy się na pewno.
.
Szkoda że to Twój temat, kliknąłbym Tobie "POMÓGŁ" za to że pomogłaś... samej sobie, tymczasem stawiam chociaż Noworoczne:

Porter.jpg
Plik ściągnięto 2436 raz(y) 28,33 KB

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2021-01-01, 20:12   

W sumie po kwiatach małpując Wojtka zasłużone :piwo: stawiam za zawstydzenie niejednego kamperowego "chłopa" :mrgreen:

bmalu 
zaawansowany

Twój sprzęt: Ducato MAXI 2,8 JTD
Nazwa załogi: Andrzej i Ela
Piwa: 43/11
Wysłany: 2021-01-01, 21:16   

Mam rezerwę która zajmuje dość mało miejsca (trochę więcej niż felga). Rozwiązanie polega na tym, że jej boki są zapadnięte do środka. Przed założeniem trzeba najpierw napompować i boki zostaną wypchnięte na boki, a koło zyska prawdłową średnice. Gdy pierwszy raz pompowałem w zakładzie wulkanizacyjnym dla wypróbowania tego rozwiązania to wulkanizator stwierdził, że takiego rozwiązania jeszcze nie widział. Teraz wożę rezerwę napompowaną żeby nie było problemu z jej napompowaniem, więc zdjęcie nic nie da aby się z takim rozwiązaniem zapoznać. Podnośnika używam typu żabka o nośności do 2,5 ton.

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 242/614
Wysłany: 2021-01-01, 21:36   

bmalu napisał/a:
Mam rezerwę która zajmuje dość mało miejsca (trochę więcej niż felga).

Coś takiego ma Mercedes osobowy jako zapas,
Jaka nośność Twojego koła?
https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-15-5x112-mercedes-w203-sport-coupe-9832049931?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Motoryzacja+-+Ko%C5%82a+(felgi+z+oponami)&gclid=CjwKCAiArbv_BRA8EiwAYGs23FexJ6b14C67VOBOrGi05nAc9B1q1Bgn9bfh_fRRTPx8gxEgEUUZhxoCFX0QAvD_BwE
Ostatnio zmieniony przez SlawekEwa 2021-01-01, 21:42, w całości zmieniany 2 razy  

daro35 
weteran

Twój sprzęt: Iveco daily 35S14
Nazwa załogi: Deszczyki
Piwa: 77/254
Wysłany: 2021-01-01, 21:37   

A więc wracając do tematu,stare ale jare,dobre,u mnie zapas pod maską,wyjęcie go zajmuje sekundy,ale tak jak Socale stawiam zasłużone :pifko bo jak napisał na pochybel chłopcom w rurkach :spoko

papamila 
Kombatant

Twój sprzęt: ROLLER TEAM
Nazwa załogi: papamila
Piwa: 121/5
Wysłany: 2021-01-01, 21:52   

pierwszą rzeczą jaką włożyłem do kampera był podnośnik hydrauliczny 5T słupkowy
i porządny klucz z przedłużką
:spoko

LukF 
Kombatant

Twój sprzęt: CARTHAGO MALIBU I 440 QB
Piwa: 551/435
Wysłany: 2021-01-01, 21:56   

SlawekEwa napisał/a:
bmalu napisał/a:

https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-15-5x112-mercedes-w203-sport-coupe-9832049931?utm_feed=aa34192d-eee2-4419-9a9a-de66b9dfae24&utm_source=google&utm_medium=cpc&utm_campaign=_mtrzcj_opony_pla_opony_i_felgi&ev_adgr=Motoryzacja+-+Ko%C5%82a+(felgi+z+oponami)&gclid=CjwKCAiArbv_BRA8EiwAYGs23FexJ6b14C67VOBOrGi05nAc9B1q1Bgn9bfh_fRRTPx8gxEgEUUZhxoCFX0QAvD_BwE

Szkoda, że takiego koła nie ma do nowego Ducato. A może jest lecz my o tym nie wiemy ???

MILUŚ 
Kombatant

Wysłany: 2021-01-01, 22:18   

daro35 napisał/a:
A więc wracając do tematu,stare ale jare,dobre,u mnie zapas pod maską,wyjęcie go zajmuje sekundy,......:spoko

Zobacz co sie dzieje z Twoim kołem w......lecie podczas jazdy w wysokiej temperaturze :-P
Ale przyznam Ci racje ......dostęp masz wspaniały . No i masz dodatkową "poduszkę " w razie dzwona :chytry

Monter 
stary wyga
www.dem.yt

Twój sprzęt: Ducato II '96 Hymer Swing C544 alkowa
Piwa: 31/26
Wysłany: 2021-01-01, 22:39   

LukF napisał/a:
SlawekEwa napisał/a:
bmalu napisał/a:

https://allegro.pl/oferta/kolo-dojazdowe-15-5x112-mercedes-w203-sport-coupe-9832049931

Szkoda, że takiego koła nie ma do nowego Ducato. A może jest lecz my o tym nie wiemy ???

A to problem przełożyć oponę z gwiazdy na felgę od swojego auta? ;)

SlawekEwa 
Kombatant
Slawek Dehler

Twój sprzęt: Blaszka Ducato L4H2 3.0 JTD
Nazwa załogi: Fendziaszki
Piwa: 242/614
Wysłany: 2021-01-02, 09:26   

Monter napisał/a:
A to problem przełożyć oponę

Nośność ? :bajer

Socale 
Kombatant

Twój sprzęt: W szwagrowej stoi stodole.
Nazwa załogi: Sokale
Piwa: 524/636
Wysłany: 2021-01-02, 09:49   

Olu, dla Ciebie za to że sama sobie pomogłaś.

Pomógł.jpg
Plik ściągnięto 2251 raz(y) 4,99 KB

daro35 
weteran

Twój sprzęt: Iveco daily 35S14
Nazwa załogi: Deszczyki
Piwa: 77/254
Wysłany: 2021-01-02, 09:58   

MILUŚ napisał/a:
daro35 napisał/a:
A więc wracając do tematu,stare ale jare,dobre,u mnie zapas pod maską,wyjęcie go zajmuje sekundy,......:spoko

Zobacz co sie dzieje z Twoim kołem w......lecie podczas jazdy w wysokiej temperaturze :-P
Ale przyznam Ci racje ......dostęp masz wspaniały . No i masz dodatkową "poduszkę " w razie dzwona :chytry

Przyznam szczerze że tego nie brałem pod uwagę :mrgreen: :spoko

darek 61 
Kombatant

Twój sprzęt: Jumper Odyssee 78
Nazwa załogi: Violetta Darek
Piwa: 146/103
Wysłany: 2021-01-02, 15:39   

daro35 napisał/a:
MILUŚ napisał/a:
daro35 napisał/a:

Przyznam szczerze że tego nie brałem pod uwagę :mrgreen: :spoko

Auta z tak umieszczonym kołem jeżdżą po 30 lat i nic się strasznego nie dzieje . Nadal by tak była umiejscawiana zapasówka gdyby tylko można było pod maską wygospodarować tyle miejsca.

Odpowiedz do tematu