Klub miłośników turystyki kamperowej - CamperTeam
FAQFAQ  SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  AlbumAlbum  Chat  DownloadDownload

Poprzedni temat «» Następny temat
Prośba o polecenie przekaźnika.
Autor Wiadomość
Flag
weteran


Twój sprzęt: Transit jumbo
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 33/10
Wysłany: 2018-06-18, 20:56   Prośba o polecenie przekaźnika.

Szukam przekaźnika 50-70A sterowanego 12V z wyjsciami na linkę 10mm, najlepiej śruby do przykręcenia oczka. Chodzi o to aby głowne zasilanie całej budy zostało przełączone na inny akumulator po odpaleniu auta.

przekaznik_4254.jpg
Plik ściągnięto 2584 raz(y) 5,21 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
DK-Tadeusz 
doświadczony pisarz
On the road again

Twój sprzęt: Hi-Ace 94 + Dethleffs
Nazwa załogi: On the road again..
Dołączył: 17 Gru 2017
Piwa: 9/14
Skąd: Dania
Wysłany: 2018-06-18, 21:12   

A prosze;
https://www.ebay.com/itm/...872.m2749.l2649
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Roberto 
weteran


Twój sprzęt: Elnagh Baron 73G
Nazwa załogi: techserwis
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 25 Lip 2013
Piwa: 60/27
Skąd: Elbląg
Wysłany: 2018-06-18, 21:30   

Może taki będzie lepszy :?:
http://allegro.pl/przekaz...6937295612.html
Ja takie właśnie stosuję...
_________________
pozdrawiam
Robert

PS.
Używajcie polskich znaków !! Jest różnica czy zrobisz komuś ŁASKĘ czy LASKE... ;)
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Gewehr 
weteran


Pomógł: 34 razy
Dołączył: 30 Paź 2013
Piwa: 181/112
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2018-06-18, 22:28   

Podmień schemat. Takiego szukasz.

20180618_232746.jpg
Plik ściągnięto 2519 raz(y) 23,4 KB

Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
dziwaczek 
weteran


Twój sprzęt: Fiat Ducato EuraMobil 625 1995r.
Nazwa załogi: Dziwni
Pomógł: 16 razy
Dołączył: 30 Sie 2010
Piwa: 51/17
Skąd: Osowiec/Mazowieckie
Wysłany: 2018-06-19, 07:01   

A nie lepiej dać zamiast przekaźnika separator akumulatora?
_________________
Dziwaczek II oraz Dziwaczek I
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 388/100
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-06-19, 07:33   

Napisał wyraźnie że chce przełączać, nie dołączać.... Potrzebuje więc przekaźnika przełączającego.
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
weteran


Twój sprzęt: Transit jumbo
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 33/10
Wysłany: 2018-06-19, 20:37   

Świstak napisał/a:
Napisał wyraźnie że chce przełączać, nie dołączać.... Potrzebuje więc przekaźnika przełączającego.


o dokładnie :)

ogolnie jest jakas lipa z takimi przekaźnikami, np ten z ebaya to jak podłaczyc linke 10mm do tego :) wtyk malutki.
Potrzebny taki z zaciskami śrubowymi.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
silny 
Kombatant
czlonek KBP

Twój sprzęt: był Jumper slideout , Hymerb524 , jest PILOTE
Pomógł: 10 razy
Dołączył: 07 Wrz 2011
Piwa: 51/50
Skąd: PSL z nad Warty
Wysłany: 2018-06-19, 21:09   

Allegrowy lepszy, ale weź jedź na szrot, wydłub z pierwszej lepszej Audi 70cio-100 Watowy przekażnik , przy tych mocach mają szerokie złącza,nawierć dziurki fi 5 i masz za 10 zł coś co przeżyje kampera a nie chiński szajs
_________________
----------------------------------------------------------

gazuuuu , muszę się pośpieszyć żeby mieć więcej czasu na dalszy pośpiech........

--------------------------------------------------------
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
lepciak 
weteran

Twój sprzęt: FIAT Ducato 2,5TD Burstner
Nazwa załogi: lepciaki
Pomógł: 6 razy
Dołączył: 14 Wrz 2008
Piwa: 49/19
Skąd: Gdańsk-Oliwa
Wysłany: 2018-06-20, 07:17   

Posiadam na stanie prawie nowe przekaźniki na 12 V dużej mocy które swego czasu zdemontowałem z Audi Quattro. Samochód podczas jazdy próbnej zawinął się na słupie dając tym samym mojemu szefowi komplet chyba nieużywanych części zamiennych do tego pojazdu.

Bardzo trudno będzie Ci znaleźć przekaźnik przełączalny o tak wysokim prądzie gdyż przekaźniki nie mają systemu gaszenia łuku elektrycznego co przy prądzie stałym ma szczególne znaczenie. Zamiast tego stosuje się dwa przekaźniki działające na przemian: jeden załącza obwód a drugi w tym samym czasie rozłącza obwód współpracujący. Dla orientacji podaję układ styków przekaźnika (tego po prawej) które są podwójnie zwierne a więc o dużo większym prądzie manewrowym niż styki pojedyncze.

Producent nie podaje na obudowie danych dotyczących pracy tych przekaźników więc musisz przyjąć na wiarę napisom na obudowach przekaźników mniejszych na zdjęciach z których ten z szarą obudową jest na 40 A a czarny (dodany dla przykładu) wyglądający tak samo na 70 A z tym, że szary to produkt firmowany przez VW, AUDI a czarny przez Forda.

Załączam zdjęcie przekaźnika dużej mocy i być może po danych katalogowych dojdziesz do danych znamionowych urządzenia. Gniazda tych przekaźników posiadają tak mocne styki, że spokojnie dadzą sobie radę z przeniesieniem prądu obciążenia. Wiercenie otworów w stykach przekaźników dowodzi małej wiedzy konsultanta proponującego ten sposób połączenia. Dopuszcza się dolutowywanie przewodów (szary przekaźnik po lewej) ale to też musi zrobić fachowiec aby nie przegrzać wnętrza przekaźnika. Spotyka się coraz częściej przekaźniki elektroniczne ale ja ich nie stosowałem i głosu na ten temat nie zabieram.
W awatarze nie podajesz miejsca zamieszkania co utrudnia kontakt i wymianę porad.
_________________
lepciak
''A najwięcej do powiedzenia mają Ci, którzy przeważnie nic nie mają do powiedzenia''
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
 
DK-Tadeusz 
doświadczony pisarz
On the road again

Twój sprzęt: Hi-Ace 94 + Dethleffs
Nazwa załogi: On the road again..
Dołączył: 17 Gru 2017
Piwa: 9/14
Skąd: Dania
Wysłany: 2018-06-20, 20:22   

Tu jest inny ; https://www.ebay.com/itm/...5.c100005.m1851

Ale praktycznie to jest katowanie accu takim pradem. No chyba ze masz 800Ah. Auto terz bierze 10-20 amper w czasie jazdy, wiec zostaje 60A.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Flag
weteran


Twój sprzęt: Transit jumbo
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 33/10
Wysłany: 2018-06-21, 16:32   

Widzę że tylko Świstak z Gewhrem przezytali posta ze zrozumieniem :) ale nic nie szkodzi :) bedę szukał dalej.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Świstak 
Kombatant


Twój sprzęt: Milka, Milka2
Nazwa załogi: Świstaki
Pomógł: 14 razy
Dołączył: 05 Cze 2009
Piwa: 388/100
Skąd: Dolny Śląsk
Wysłany: 2018-06-21, 18:35   

Będzie Ci ciężko taki przekaźnik znaleźć tym bardziej z cewką 12V. Tak duże prądy można stosunkowo bezpiecznie puszczać przez styki NO które są w czasie zadziałania przekaźnika dociskane z dość dużą siłą zależną od mocy cewki zastosowanej w konkretnym przekaźniku. Gorsza sprawa jest ze stykami NC których siła docisku zależy tylko i wyłącznie od sprężyny zapewniającej powrót. Słaby docisk to rezystancja w miejscu styku, to z kolei generuje ciepło, a przy dużych prądach jest to już spora ilość energii cieplnej. Ciepłe styki to wzrost rezystancji i zwiększenie ilości wytwarzanego ciepła. W dalszej kolejności to już swąd i dym.... Aby było to bezpieczne powinieneś zastosować dwa przekaźniki sterowane naprzemiennie, ale to oznacza że jeden z nich będzie zawsze załączony, a to kosztuje sporo energii. Przekaźniki elektroniczne SSR steruje się łatwo, tanio i przyjemnie, niestety sterowanie może być prądem stałym lub przemiennym ale obciążenie tylko i wyłącznie przemienne - są to układy działające podobnie do tyrystorów - da się je włączyć w dowolnym momencie, ale wyłączają się same tylko i wyłącznie gdy po stronie obciążenia choć na ułamek sekundy zniknie napięcie (przejście przez zero), a w układach samochodowych taka sytuacja występuje tylko po odłączeniu akumulatora.
Może więc warto zrewidować plan przełączania wszystkich odbiorników i zrobić to tylko dla części???
_________________
"Panie, pomóż mi być takim człowiekiem, za jakiego uważa mnie mój pies"



Milka - może ją spotkacie?
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
janusz 
Kombatant
Szeryf


Twój sprzęt: Motochata Rimor
Nazwa załogi: TiTi
Pomógł: 24 razy
Dołączył: 14 Sty 2007
Piwa: 403/146
Skąd: Pajęczno, łódzkie
Wysłany: 2018-06-21, 20:12   

Flag napisał/a:
Chodzi o to aby głowne zasilanie całej budy zostało przełączone na inny akumulator po odpaleniu auta.

A co Ty masz zamontowane w samochodzie, że trzeba przełączać prawie 1KW mocy? Jest do kupienia taki przekaźnik w TME za około 130 zł NETTO. V23132-E2001-A200

HCR150.pdf
Pobierz Plik ściągnięto 72 raz(y) 823,53 KB

_________________
Nie dyskutuj z głupcem – ludzie mogą nie zauważyć różnicy!
  
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl szczegóły
Flag
weteran


Twój sprzęt: Transit jumbo
Pomógł: 2 razy
Dołączył: 02 Lis 2016
Piwa: 33/10
Wysłany: 2018-06-22, 09:12   

janusz napisał/a:
Flag napisał/a:
Chodzi o to aby głowne zasilanie całej budy zostało przełączone na inny akumulator po odpaleniu auta.

A co Ty masz zamontowane w samochodzie, że trzeba przełączać prawie 1KW mocy? Jest do kupienia taki przekaźnik w TME za około 130 zł NETTO. V23132-E2001-A200


Dziękuje! Idelanie o to chodziło :)

Część odbiorników jest zasilana z obowodu ktory zmienia zasilanie w zaleznosci czy stoje czy jade. Np Wentylator, klima, nagrzewnica - to działa teraz na zwykłym samochodowym 40A i wystarcza ( obwod jest zabezpieczony bezpiecznikiem 30A)
Problem są przeowdy z gniazda przekżnika, bardz cienkie. Ja tam mam 10mm i chiałem to dobrze podłaczyć do tego przekaźnika bo jaki sens dawac 10mm jak trzeba zredukować do 2mm przy przekaźniku. Te rzeczy zadko są razem właczone razem ( chyba nigdy) ale musze miec pewność ze jak je włącze razem to nie spale przekaźnika.

Sposób na 2 przekaźnikach nie jest dobry bo w razie awarii jednego z nich mogą wystapic dwie sytuacje : 1) brak zasilania na obu 2) połaczenie dwóch różnych akumulartorów w przekaźniku.
Postaw piwo autorowi tego posta
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Możesz ściągać załączniki na tym forum

Dodaj temat do ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group
*** Facebook/CamperTeam ***